Tutorial

Mappen delen met Geavanceerd delen in Windows

Soms moet u de deelwizard in Windows 7 of Windows 8 uitschakelen om meer controle te krijgen over de manier waarop bibliotheken en mappen worden gedeeld. Het zou echter niet vaak moeten gebeuren. Het gebruik van Geavanceerd delen is complexer, maar biedt extra controle over wat wordt gedeeld, met wie en hoe. Daarom zal ik in dit artikel het volgende bespreken: hoe u de deelwizard uitschakelt, hoe u mappen deelt met specifieke personen of met de thuisgroep en hoe u stopt met het delen van een map.

Hoe de Sharing Wizard in Windows 7 & Windows 8 uit te schakelen

Zowel in Windows 7 als Windows 8 is de deelwizard standaard ingeschakeld. Als u het old-school type bent dat liever geen wizards gebruikt, kunt u het uitschakelen.

Open eerst Windows Explorer (in Windows 7) of File Explorer (in Windows 8). Ga vervolgens naar Mapopties: Indelen -> Map- en zoekopties in Windows 7 of Beeld -> Opties in Windows 8.

Ga in het venster Mapopties naar het tabblad Weergave . Blader vervolgens omlaag totdat u het vakje vindt met de tekst 'Wizard delen gebruiken (aanbevolen)' . Haal het uit.

Klik of tik op OK . De deelwizard is nu uitgeschakeld en u kunt de onderstaande stappen volgen om mappen te delen met andere computers en apparaten op het netwerk.

OPMERKING: wanneer u de deelwizard uitschakelt, is het delen van bibliotheken niet langer mogelijk. U kunt alleen mappen delen.

Mappen delen met specifieke mensen in Windows 7 & Windows 8

Als u een map met een specifieke gebruiker wilt delen, klikt u met de rechtermuisknop of houdt u erop ingedrukt. Selecteer vervolgens in het snelmenu menu 'Delen met -> Geavanceerd delen' .

Een alternatief is om met de rechtermuisknop te klikken (of de map ingedrukt te houden), Eigenschappen te selecteren en vervolgens naar het tabblad Delen te gaan in het venster 'Eigenschappen map' .

Op het tabblad Delen ziet u of de map al is gedeeld of niet. Als dit niet wordt gedeeld, geeft het pad naar het netwerkpad 'Niet gedeeld' aan .

Klik of tik op 'Geavanceerd delen' .

Het venster 'Geavanceerd delen' wordt geopend.

Controleer eerst het vakje 'Deze map delen' . Als u een andere sharenaam wilt gebruiken dan de standaardnaam, typt u de gewenste naam in het tekstvak 'Sharenaam' .

Vervolgens moet u de machtigingen instellen voor de map die u deelt. Klik of tik op Rechten .

In het venster Machtigingen ziet u de gebruikers of groepen die toegang hebben tot de map die u deelt. Standaard wordt elke map gedeeld met de gebruiker Iedereen . Aan de onderkant heb je de rechten die aan de geselecteerde gebruiker of groep zijn gegeven.

Voordat we de rechten aanpassen die aan elke gebruiker of groep zijn toegewezen, voegen we een ander gebruikersaccount toe dat toegang tot de map krijgt. Klik of tik op Toevoegen .

Het venster Gebruikers of groepen selecteren wordt geopend. Typ in het tekstvak onderaan de naam van de gebruiker of groep waaraan u machtigingen wilt verlenen. Als u niet zeker weet welke gebruikers / groepen op uw pc zijn geregistreerd, klikt of tikt u op Geavanceerd . Als u de exacte gebruikersnaam of gebruikersgroep kent, klikt u op of tikt u op Namen controleren om uzelf te verifiëren. Vervolgens klikt u op OK en slaat u de volgende stap over.

Als u op Geavanceerd klikt of tikt, wordt het venster Gebruikers of groepen selecteren uitgebreid met nieuwe opties en knoppen.

Klik of tik op 'Nu zoeken' en Windows toont een lijst met alle gebruikersaccounts en gebruikersgroepen die op uw pc zijn geregistreerd. Selecteer degene waarmee u wilt delen en klik of tik op OK om terug te gaan naar het vorige venster.

.

Daar klikt of klikt u nog een keer op OK .

Nu is het tijd om de toegang te kiezen die u aan elke gebruiker of groep wilt geven. Selecteer elke gebruiker of groep en controleer het machtigingsniveau dat u wilt toewijzen:

  • Volledige controle - dit spreekt voor zich. Als ze worden toegewezen, kunnen gebruikers of groepen die toegang hebben tot de gedeelde map er alles mee doen: bekijk het, wijzig het, verwijder het, enz.
  • Wijzigen - gebruikers of groepen kunnen de inhoud van de gedeelde map wijzigen, maar kunnen de inhoud ervan niet verwijderen.
  • Lezen - gebruikers of groepen kunnen de bestaande inhoud alleen bekijken zonder wijzigingen aan te brengen.

Als u een gebruiker of groep wilt verwijderen, selecteert u deze en klikt of tikt u op Verwijderen .

Wanneer u klaar bent met het instellen van dingen, klikt of tikt u op OK . Klik of tik vervolgens op Sluiten in het venster Eigenschappen .

De map wordt gedeeld met de gebruikersaccounts of groepen die u hebt geselecteerd, met behulp van de machtigingen die u hebt ingesteld.

Mappen delen met de HomeGroup met behulp van Geavanceerd delen

Als u een map met de HomeGroup wilt delen, moet u dezelfde stappen als hierboven volgen. Het enige verschil is dat u toestemming moet geven aan de HomeUsers- groep.

Nadat de groep HomeUsers is toegevoegd aan de lijst met gebruikers en groepen die toegang hebben tot de gedeelde map, stelt u de machtigingen in die u wilt toewijzen en bent u klaar.

Hoe het delen van een map te stoppen met Geavanceerd delen

Als u wilt stoppen met het delen van een map, klikt u met de rechtermuisknop of houdt u erop ingedrukt. Selecteer 'Delen met -> Geavanceerd delen' in het snelmenu.

Een alternatief is om met de rechtermuisknop te klikken (of de map ingedrukt te houden), Eigenschappen te selecteren en vervolgens naar het tabblad Delen te gaan in het venster 'Eigenschappen map' .

Klik of tik op 'Geavanceerd delen' op het tabblad Delen om het venster 'Geavanceerd delen' te openen.

Deselecteer het vak 'Deel deze map' en klik of tik op OK . Klik of tik vervolgens op Sluiten in het venster Eigenschappen .

OPMERKING: Als u alleen de toegang voor een bepaalde gebruiker of groep naar een gedeelde map wilt verwijderen, volgt u de instructies uit het eerste gedeelte.

Conclusie

Inhoud delen via het netwerk zonder de deelwizard te gebruiken, is niet zo eenvoudig en duidelijk als wanneer u het gebruikt. Het introduceert ook enkele beperkingen, zoals het niet kunnen delen van bibliotheken. Maar u kunt bepalen welke gebruikersaccounts en gebruikersgroepen toegang hebben tot een map, welke machtigingen aan elke map zijn toegewezen en de sharenaam van de map.