Anders

Simpele vragen: wat is P2P (peer-to-peer) en waarom is het nuttig?

Als u regelmatig internet gebruikt, is het hoogst onwaarschijnlijk dat u nog niet van de term peer-to-peer of het acroniem P2P hebt gehoord. Of het werd vermeld in een nieuwsartikel, op tv of in een gesprek met een vriend, die je vertelde dat hij zojuist de laatste aflevering van Game of Thrones had gedownload, je bent misschien tegen deze term gestruikeld. Als u wilt weten wat peer-to-peer is en waarvoor het wordt gebruikt, moet u dit artikel lezen:

Wat is P2P of peer-to-peer?

Peer-to-peer, of P2P in zijn verkorte vorm, verwijst naar computernetwerken die een gedistribueerde architectuur gebruiken. Dat betekent dat alle computers of apparaten die er deel van uitmaken, de workloads in het netwerk delen. De computers of apparaten die deel uitmaken van een peer-to-peer-netwerk, worden peers genoemd. Elke peer van een peer-to-peer-netwerk is gelijk aan de andere peers. Er zijn geen geprivilegieerde peers en er is geen centraal beheerdersapparaat in het midden van het netwerk.

In zekere zin zijn peer-to-peer-netwerken de socialistische netwerken in de computermarkt. Elke peer is gelijk aan de anderen, en elke peer heeft dezelfde rechten en plichten als de anderen. Peers zijn tegelijkertijd clients en servers.

Bovendien wordt elke bron die beschikbaar is in een peer-to-peer-netwerk gedeeld door de peers, zonder dat er een centrale server bij betrokken is. De gedeelde bronnen in een P2P-netwerk kunnen dingen zijn zoals processorgebruik, schijfopslagruimte of netwerkbandbreedte.

Wat doen P2P (peer-to-peer) -netwerken?

Het primaire doel van peer-to-peer-netwerken is om bronnen te delen en om computers en apparaten te helpen om samen te werken, om een ​​specifieke service te leveren of om een ​​bepaalde taak uit te voeren. Zoals we eerder vermeldden, wordt P2P gebruikt voor het delen van allerlei soorten computerbronnen, zoals verwerkingskracht, netwerkbandbreedte of schijfopslagruimte. De meest voorkomende use case voor peer-to-peer-netwerken is echter voor het delen van bestanden op internet. Peer-to-peer-netwerken zijn ideaal voor het delen van bestanden, omdat ze de aangesloten computers toestaan ​​om bestanden te ontvangen en gelijktijdig bestanden te verzenden.

Overweeg deze situatie: u opent uw webbrowser en bezoekt een website van waaruit u een bestand downloadt. In dit geval werkt de website als een server en fungeert uw computer als een client die het bestand ontvangt. Je kunt het vergelijken met een eenrichtingsweg: het bestand dat je downloadt is een auto die van punt A (de website) naar punt B (je computer) gaat.

Als u hetzelfde bestand via een peer-to-peer-netwerk downloadt, met behulp van een BitTorrent-website als uitgangspunt, wordt de download anders uitgevoerd. Het bestand wordt naar uw computer gedownload in bits en onderdelen die afkomstig zijn van vele andere computers in het P2P-netwerk die dat bestand al hebben. Tegelijkertijd wordt het bestand ook verzonden (geüpload) van uw computer naar anderen die erom vragen. Deze situatie is vergelijkbaar met een tweerichtingsweg: het bestand is vergelijkbaar met meerdere kleine auto's die naar uw pc komen maar die ook aan anderen worden overgelaten wanneer ze worden gevraagd.

Waarom zijn peer-to-peer-netwerken handig?

P2P-netwerken hebben een paar kenmerken die ze nuttig maken:

  • Ze zijn moeilijk te verwijderen. Zelfs als je een van de peers sluit, blijven de anderen werken en communiceren. Je moet alle peers afsluiten zodat het netwerk niet meer werkt.
  • Peer-to-peer-netwerken zijn uiterst schaalbaar. Het toevoegen van nieuwe peers is eenvoudig omdat u geen centrale configuratie op een centrale server hoeft uit te voeren.
  • Als het gaat om het delen van bestanden, hoe groter een peer-to-peer-netwerk is, hoe sneller het is. Als hetzelfde bestand is opgeslagen op veel van de peers in een P2P-netwerk, betekent dit dat wanneer iemand het moet downloaden, het bestand tegelijkertijd van verschillende locaties wordt gedownload.

Waarom hebben we peer-to-peer netwerken nodig? Juridische use-cases voor P2P

We hebben peer-to-peer-netwerken nodig om computers en apparaten met elkaar te verbinden zonder een server te hoeven configureren. Het hebben van een server voor alles is erg duur en moeilijk te beheren, en mensen gebruiken goedkopere alternatieven zoals P2P. Hier zijn een paar voorbeelden van veelvoorkomende use cases voor P2P-netwerken:

  • Wanneer u de Windows-computers in uw huis verbindt met een thuisgroep, maakt u een peer-to-peer-netwerk ertussen. De thuisgroep is een kleine groep computers die onderling zijn verbonden om opslag en printers te delen. Dit is een van de meest gebruikte toepassingen voor peer-to-peer-technologie. Sommige mensen zouden kunnen zeggen dat thuisgroepen niet peer-to-peer kunnen zijn omdat de computers in het netwerk zijn verbonden met een router. Houd er echter rekening mee dat de router niets gemeen heeft met het beheer van wat de computers van de thuisgroep onderling delen. De router werkt niet als een server, maar alleen als een interface of poort tussen het lokale netwerk en internet. Als u wilt, vindt u meer informatie over de manier waarop Microsoft de P2P-technologie heeft geïmplementeerd in deze artikelen: Peer-to-peer-gebaseerde functies in Win 7, [MS-HGRP]: HomeGroup-protocol en HomeGroup: een praktische gids tot huiselijke gelukzaligheid met Windows 7.
  • Wanneer u een ad-hocnetwerk tussen twee computers maakt, maakt u een peer-to-peer-netwerk ertussen.
  • Grote bestanden delen via internet gebeurt vaak via een P2P-netwerkarchitectuur. Sommige online gaming-platforms gebruiken bijvoorbeeld P2P voor het downloaden van games tussen gebruikers. Blizzard Entertainment distribueert Diablo III, StarCraft II en World of Warcraft met P2P. Een andere grote uitgever, Wargaming, doet hetzelfde met hun World of Tanks, World of Warships en World of Warplanes-spellen. Anderen, zoals Steam of GOG, kiezen ervoor om P2P niet te gebruiken en geven er de voorkeur aan om dedicated downloadservers over de hele wereld te onderhouden.
  • Windows 10-updates worden zowel via de servers van Microsoft als via P2P geleverd. Hier is meer informatie over deze functie: Optimaliseer de bezorging van Windows 10-updates, hier: Microsoft om Windows 10-updates te leveren met behulp van peer-to-peer-technologie, en hier: Microsoft verduidelijkt Windows 10 peer-to-peer-updatecontroles.
  • Veel Linux-besturingssystemen worden gedistribueerd via BitTorrent-downloads die gebruikmaken van P2P-overdrachten. Zulke voorbeelden zijn Ubuntu, Linux Mint en Manjaro.

P2P-netwerken zijn de goedkoopste methode voor het verspreiden van inhoud omdat ze de bandbreedte van peers gebruiken, niet de bandbreedte van de maker van de inhoud.

De geschiedenis van P2P-netwerken

De voorloper van peer-to-peer-netwerken lijkt USENET te zijn, dat in 1979 werd ontwikkeld. Het was een systeem waarmee gebruikers berichten / nieuws konden lezen en plaatsen. Het was een netwerksysteem vergelijkbaar met de online forums van vandaag, maar met dit verschil dat USENET niet afhankelijk was van een centrale server of beheerder. USENET heeft hetzelfde bericht / nieuws gekopieerd naar alle servers in het netwerk. Evenzo distribueren en gebruiken alle P2P-netwerken alle bronnen die voor hen beschikbaar zijn.

Het volgende grote ding in de geschiedenis van P2P was het jaar 1999 toen Napster tot leven kwam. Napster was een software voor het delen van bestanden die door mensen werd gebruikt om muziek te verspreiden en te downloaden. De muziek die op Napster werd gedeeld, was meestal auteursrechtelijk beschermd en dus illegaal om te verspreiden. Dat weerhield mensen er echter niet van om het te krijgen. Hoewel Napster degene was die P2P in de mainstream heeft gebracht, faalde Napster uiteindelijk en werd het afgesloten door autoriteiten vanwege alle inhoud die illegaal op deze manier werd gedeeld. Tegenwoordig is P2P nog steeds een van de meest populaire technologieën voor het delen van bestanden via internet, zowel op wettige als onwettige wijze.

Afbeeldingsbron: Wikipedia

Illegaal gebruik van peer-to-peer-netwerken

P2P is een controversiële technologie omdat het op grote schaal wordt gebruikt voor piraterij. Er zijn veel websites op internet die toegang bieden tot auteursrechtelijk beschermde inhoud zoals films, muziek, software of games, via P2P-netwerken, vanwege de voordelen van deze technologie. Hoewel de technologie zelf niet illegaal is en er veel legitieme use-cases zijn die geen piraterij inhouden, is de manier waarop sommige mensen P2P gebruiken illegaal. Zorg er bij het gebruik van P2P voor dat u zich niet bezighoudt met piraterij of andere gevallen van gebruik die wettelijk worden gestraft.

Conclusie

Zoals u in deze handleiding hebt gezien, is peer-to-peer een complexe technologie die is geboren en gebaseerd is op een eenvoudig principe: decentralisatie. We weten nu ook dat het doel ervan eerlijk is, maar het gebruik ervan is niet altijd ten goede. Sommige mensen beweren dat het verboden moet zijn of niet, omdat P2P het belangrijkste middel blijft om auteursrechtelijk beschermde inhoud onwettig te verspreiden. Moet een pen echter niet worden gebruikt omdat de schrijver slecht is in zijn vak?