Beoordeling

Tenda AC10 review: een draadloze router vol contrasten

Tenda is een Chinees bedrijf dat zeer betaalbare draadloze routers produceert. We hebben onlangs ontvangen voor het testen van hun Tenda AC10 - een AC1200 draadloze router met ondersteuning voor moderne draadloze netwerkstandaarden. We waren benieuwd of het snelle overdrachten en een gebruikerservaring van hoge kwaliteit biedt. Als u wilt weten of u de Tenda AC10 draadloze router wilt kopen, lees dan deze review:

OPMERKING: We hebben de Tenda AC10 draadloze router ontvangen voor testen, van Gearbest.com. Het is een online winkel die uitstekende prijzen en internationale gratis verzending biedt. Je kunt deze router tegen een lage prijs kopen, vanaf hier.

Tenda AC10 AC1200: voor wie is het goed?

Deze router is een geschikte keuze voor:

 • Mensen met een laag budget
 • Gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in beveiliging
 • Thuisnetwerken met apparaten die voornamelijk werken op de 2, 4 GHz draadloze band
 • Mensen die geen USB-apparaat op hun draadloze router hoeven aan te sluiten

Voors en tegens

Waar te kopen

Koop nu Koop nu Koop nu

Tenda AC10 heeft de volgende positieven:

 • Betaalbare prijzen
 • De prestaties van de 2, 4 GHz wifi-band zijn beter dan die van andere AC1200 draadloze routers
 • De mobiele Tenda WiFi-app is responsief en gebruiksvriendelijk
 • Je kunt het op muren monteren

Helaas zijn er veel nadelen aan het gebruik van deze router:

 • De firmware en de mobiele app voldoen niet aan de moderne verwachtingen met betrekking tot beveiliging
 • De meertalige ondersteuning is zwak. De gebruikersinterface is alleen beschikbaar in het Engels en Chinees
 • De gebruikersinterface voor het beheer van dit apparaat is ruw, met typefouten en fouten
 • Er is geen Help beschikbaar in de beheerdersgebruikersinterface
 • Het biedt geen USB-poort
Productbeoordeling 3/5

Vonnis

De belangrijkste pluspunten van de Tenda AC10 AC1200 draadloze router zijn de lage prijs en de verrassende prestaties op de 2, 4 GHz-band. Als je de prijs belangrijker vindt dan wat dan ook en je hebt een klein of middelgroot appartement, met netwerkapparaten die voornamelijk de 2, 4 GHz draadloze frequentie gebruiken, dan is Tenda AC10 een goede keuze. Anders moet u AC1200-routers van andere merken bekijken, die betere firmware, meertalige ondersteuning en verbeterde beveiliging bieden.

Unboxing van de draadloze Tenda AC10 AC1200-router

De draadloze Tenda AC10-router wordt geleverd in een zwarte doos met oranje accenten, die traditioneel is voor het merk Tenda. Bovenaan zie je een afbeelding van het apparaat, naast de meest essentiële functies. Omdat we deze router rechtstreeks uit China hebben ontvangen, hebben we de verpakking voor de Chinese markt ontvangen. Op de Amerikaanse en Europese markten is al het schrijven op de doos in het Engels.

Op de achterkant van de doos ziet u andere informatie over de functies van dit product, inclusief een vergelijking met andere routers van Tenda. Open de doos en je ziet alle items die zijn gebundeld.

U moet de volgende items vinden: de router, de voeding, de gebruikershandleiding, de garantie en een korte netwerkkabel.

De unboxing-ervaring is snel en pijnloos. Bovendien bundelt Tenda alles wat u nodig hebt om uw nieuwe draadloze router in te stellen.

Hardwarespecificaties en ontwerp

Tenda AC10 is een redelijk goed uitziende draadloze router. Het is gemaakt van plastic, heeft een matte afwerking en slechts een paar LED-lampjes:

 • sys - geeft aan of de router is ingeschakeld
 • WAN - geeft aan of de verbinding met internet werkt
 • LAN - geeft aan of u pc's hebt aangesloten via ethernetkabels
 • WiFi - geeft aan of de draadloze uitzending is ingeschakeld

Tenda AC10 heeft een Realtek RTL8197FS-processor met één kern van 1 GHz, 128 MB DDR3 RAM en 16 MB opslagruimte voor de firmware. Het biedt ondersteuning voor de 802.11ac Wave 2-standaard en 2x2 MU-MIMO-overdrachten, geleverd met de hulp van vier externe niet-afneembare antennes. Zoals met veel andere routers, kan het ook werken met de oudere 802.11n / b / g draadloze standaarden. De totale theoretische maximale bandbreedte is 1167 Mbps, als volgt verdeeld: 300 Mbps voor de 2, 4 GHz-band en 867 Mbps voor de 5 GHz-band.

Aan de achterkant van de router vindt u vier Gigabit Ethernet-poorten, waarvan er één wordt gebruikt voor de verbinding met internet. Daarom kunt u er maar drie gebruiken voor het lokale netwerk. Je hebt ook knoppen voor WiFi en WPS en de stroomaansluiting. Helaas is er geen USB-poort op de Tenda AC10. Er is echter een Tenda AC10U-model, met bijna identieke specificaties, en een USB 2.0-poort.

Aan de onderkant van de Tenda AC10 ziet u de ventilatieroosters, vier plastic poten voor plaatsing op vlakke oppervlakken en twee gaten voor montage op muren. Er is ook een sticker met de verbindingsdetails voor uw router.

Tenda AC10 is niet groot, slechts 8, 6 x 5, 5 x 1, 9 inch of 220 x 141, 5 x 49 mm lang x breedte x hoogte. Het weegt ook slechts 12, 3 gram of 350 gram.

Als u alle officiële specificaties van dit product wilt lezen, gaat u naar deze pagina: Tenda AC10-specificaties.

Instellen en gebruiken van de Tenda AC10 AC1200 draadloze router

Het instellen van de Tenda AC10 draadloze router gebeurt op dezelfde manier als elke andere router. Zodra u hem inschakelt en verbindt met internet, wordt er een webbrowser geopend en wordt de wizard voor snelle installatie geladen. Voer de details van uw internetverbinding in (indien nodig), stel de naam van het draadloze netwerk en het bijbehorende wachtwoord in en kies of u een ander wachtwoord wilt voor het beheer van het apparaat. Het instellen van hetzelfde wachtwoord voor het beheer van de router als voor uw draadloze netwerktoegang is een beveiligingsrisico en we raden u ten zeerste aan dat u dit nooit doet. Tenda zou moeten stoppen met het aanbieden van deze optie.

Tijdens de snelle setup-wizard kunt u het 5 GHz draadloze netwerk niet personaliseren. Tenda voegt alleen "_5G" toe aan de naam die u hebt ingesteld voor de 2, 4 GHz-band en gebruikt hetzelfde wachtwoord. Nogmaals, het is geen verstandige keuze vanuit een beveiligingsperspectief en u moet de beheerdersgebruikersinterface laden om de manier waarop uw draadloze netwerk werkt verder te personaliseren.

De gebruikersinterface is eenvoudig en opgesplitst in logische secties. Het ziet er ook gedateerd uit en gebruikt Engels dat is geschreven door een niet-moedertaalspreker. Er zijn typefouten en fouten gemaakt door iemand met een niet-zo grote beheersing van het Engels. Afgezien van deze problemen, moeten de meeste gebruikers geen probleem hebben om te vinden wat ze nodig hebben.

Er is geen vorm van ingebouwd Help- systeem en als u wilt weten wat een bepaalde instelling doet, moet u de gebruikershandleiding downloaden van de website van Tenda. De gebruikersinterface is ook alleen beschikbaar in het Engels en het Chinees. Andere talen ontbreken volledig.

Wat betreft geavanceerde instellingen, krijg je alles wat je nodig hebt. Goed geïnformeerde gebruikers kunnen bijna alles configureren over hoe deze router werkt. Beginners hebben echter een gemengde ervaring: de basis is eenvoudig in te stellen, maar de geavanceerde instellingen hebben hulpdocumentatie nodig en die ontbreekt in de gebruikersinterface.

Terwijl we ons verdiepen in alle instellingen voor de Tenda AC10, zagen we de automatische onderhoudsfunctie die de router standaard elke nacht opnieuw opstart. Sommige gebruikers hebben hiermee mogelijk een probleem, ook al duurt het opnieuw opstarten slechts twee minuten. Tenda zegt dat deze functie u helpt "uw router te onderhouden" en "de prestaties te verbeteren".

Zodra u klaar bent met het configureren van de router, begint u uw draadloze apparaten met het netwerk te verbinden. We hadden geen problemen bij allerlei gadgets, waaronder smartphones, tablets, laptops, smart plugs, draadloze printers, een draadloze camera en een Xbox One-gameconsole. De snelheid die we hadden was uitstekend op de 2, 4 GHz-band en glansloos op de 5 GHz-band. Een aspect dat we op de 5 GHz-band opmerkten, is dat de variabiliteit van de snelheid die je krijgt bij het maken van gegevensoverdrachten, dramatisch afneemt tussen kamers. Hier is bijvoorbeeld een netwerkoverdracht in een kamer die zich dicht bij de router bevindt, gescheiden door slechts één muur. Zoals u hieronder kunt zien, was de snelheid relatief constant tijdens de duur van de overdracht.

Toen we naar een kamer gingen die gescheiden was van de router door twee muren, hadden gegevensoverdrachten een veel hogere variabiliteit, vergelijkbaar met de onderstaande analyse. Hoewel het normaal is dat dit gebeurt, is het verschil met Tenda AC10 dat op de 5 GHz-band de variabiliteit veel sneller toeneemt dan wanneer andere routers in dezelfde situatie worden gebruikt.

We waren blij met de snelheid aangeboden door Tenda AC10 op de 2, 4 GHz-band, en niet onder de indruk van de snelheid op de 5 GHz-band. Hoewel de gebruikersinterface van het beheer niet gecompliceerd is, heeft deze wel typefouten, is er geen enkele vorm van Help-documentatie en hebben beginners problemen met het configureren van de meer geavanceerde instellingen.

Als u de exacte details over de draadloze prestaties van deze router wilt weten, gaat u naar de volgende pagina van deze recensie.