Tutorial

7 manieren om het startscherm van uw Android-smartphone of -tablet te personaliseren

Stel u voor: uw smartphone is als een boek. Elke actie die u uitvoert komt overeen met een pagina van het boek. U wilt uw volgende afspraken nakijken, u opent het boek en draait de pagina's om en stopt bij de pagina met het label "Kalender"; Als u wilt bellen, gaat u naar de pagina met de naam 'Telefoon'. Als elke pagina overeenkomt met een app of functie op uw smartphone, wat moet dan overeenkomen met de inhoudsopgave? Nou, de inhoudsopgave zou de launcher-app zijn, het eerste wat je ziet nadat je je smartphone hebt aangezet, de centrale app die je gebruikt om al het andere te bereiken. Dat eerste scherm van het opstartprogramma wordt het 'startscherm' genoemd. Gelukkig is het startscherm nooit iets gestandaardiseerd en onpersoonlijk, maar is het in plaats daarvan een van de meest aanpasbare en personaliseerbare aspecten van een Android-apparaat. U kunt snelkoppelingen toevoegen aan uw meest gebruikte apps en u kunt zelfs interactieve widgets gebruiken om te doen wat u vaak doet op uw smartphone, zoals het alarm instellen, het batterijverbruik van uw apparaat controleren of uw muziekspeler bedienen. In deze zelfstudie laten we u de manieren zien waarop u het startscherm van uw Android-apparaat kunt aanpassen zodat het past bij uw persoonlijkheid en voorkeuren:

OPMERKING: voor deze zelfstudie hebben we een Motorola Nexus 6-apparaat met Android 7.1.1 Nougat gebruikt. De procedures zijn vergelijkbaar op alle Android-apparaten, dus je moet goed zijn om te gaan, zelfs als je een andere versie van Android gebruikt op je apparaat.

Eerste stappen om het Android-startscherm aan te passen

Wanneer u uw Android-smartphone of -tablet voor de eerste keer start, ziet het startscherm er waarschijnlijk als volgt uit:

De meeste opties en instellingen van het beginscherm zijn toegankelijk door op de spatie op het scherm te tikken en vast te houden, zoals op een andere plaats op het scherm dan een pictogram of een widget.

Hiermee wordt de instellingsmodus van het opstartprogramma geopend en ziet u de drie belangrijkste beschikbare opties: Achtergronden, Widgets en Instellingen . Dit is het scherm waar enkele aanpassingsmethoden beginnen.

1. Wijzig de achtergrond van je Android-startscherm

Het eerste en meest elementaire wat u kunt doen om uw Android-startscherm aan te passen is om de achtergrond van het beginscherm te wijzigen, met uw favoriete foto of afbeelding. Hiertoe opent u de instellingenmodus van het opstartscherm van het opstartprogramma (houd ingedrukt op een spatie op het startscherm) en tik vervolgens op de optie Achtergronden .

Het systeem opent een dialoogvenster waarin u kunt kiezen om een ​​van de voorgedefinieerde achtergronden te gebruiken of om een ​​van uw foto's te gebruiken. Blader door de lijst met afbeeldingen onder aan het scherm totdat u de gewenste afbeelding vindt. Tik er vervolgens op om er een voorbeeld van te bekijken. Als u liever een van uw foto's als achtergrond gebruikt, tikt u op de knop 'Mijn foto's' aan de linkerkant van de lijst.

Als je hebt besloten welke afbeelding je wilt, tik je op de knop 'Achtergrond instellen' in de linkerbovenhoek van het scherm.

Android vraagt ​​je of je die afbeelding wilt gebruiken als achtergrond voor je startscherm, als achtergrond voor je vergrendelingsscherm of voor beide. Als u het alleen als achtergrond van uw startscherm wilt gebruiken, tikt u op de optie "Startscherm" .

De door u gekozen afbeelding wordt nu weergegeven op de achtergrond van uw startscherm.

OPMERKING: als u elke dag een nieuwe achtergrond op uw Android-apparaat wilt, moet u deze zelfstudie lezen: Dagelijkse achtergronden ophalen van Google op uw Android-apparaat.

2. App-snelkoppelingen toevoegen aan of verwijderen van uw Android-startscherm

Als u een app-snelkoppeling op uw startscherm wilt toevoegen, opent u het paneel met de apps door op het pictogram Apps onder aan het scherm te tikken. Het ziet er meestal uit als zes stippen in een witte cirkel.

Tik vervolgens in de apps-lade op een willekeurige app en houd deze vast. Blijf uw vinger op het scherm houden en het systeem stelt u in staat om die app te plaatsen door het pictogram naar een lege plaats op het startscherm te slepen.

Wanneer u uw vinger van het scherm haalt, wordt het pictogram van de app op het startscherm geplaatst, klaar om snel te worden geopend.

Als je op een gegeven moment het gevoel hebt dat je startscherm te vol is met veel te veel apps die je niet veel meer gebruikt, kun je ze snel van het startscherm verwijderen. Houd er echter rekening mee dat het verwijderen van een app-pictogram van het startscherm de app niet van uw apparaat verwijdert.

Als u een app-snelkoppeling of een widget van het startscherm wilt verwijderen, tikt u op de snelkoppeling op het startscherm. Wanneer u de app-snelkoppeling vasthoudt, wordt boven aan het scherm de knop Verwijderen weergegeven. In sommige versies van Android is deze knop een klein prullenbakpictogram. Als u het pictogram van de app sleept en loslaat boven de knop Verwijderen, wordt het van het startscherm gewist, waardoor de eerder ingenomen ruimte wordt bevrijd.

OPMERKING: Als u een handleiding nodig hebt over het verwijderen van apps van uw Android-smartphone, leest u deze: Hoe u apps van een Android-apparaat kunt verwijderen.

3. Maak of verwijder app-groepen op het startscherm van Android

Als u waardevolle ruimte op het startscherm wilt vrijmaken en ook alles overzichtelijk wilt houden, kunt u ook app-snelkoppelingen op het startscherm groeperen in mappen of app-groepen als u dat wilt. Hiervoor hoeft u alleen maar een app-snelkoppeling naar een andere te slepen die al op het startscherm staat. Een groep met de twee apps wordt meteen aangemaakt.

Nadat de groep is gemaakt, kunt u meer apps aan de groep toevoegen door een willekeurig aantal apps boven in de app-groep te slepen en neer te zetten, vanaf het startscherm of in de lade met de appellijst.

De map of app-groep toont het laatste app-pictogram op de voorgrond, met alle andere app-pictogrammen gedeeltelijk zichtbaar erachter.

U kunt de map ook een nieuwe naam geven door deze te openen en op de naam van de map te tikken, die oorspronkelijk "Naamloos Folder" wordt genoemd, en dan een nieuwe naam er voor te typen.

Als u een app-map van uw startscherm wilt verwijderen, sleept u deze naar de bovenkant van het scherm en laat u deze los op de knop Verwijderen .

Houd er rekening mee dat deze functie niet beschikbaar is op alle Android-smartphones of tablets. Op de meeste apparaten met nieuwe Android-versies zou het echter wel beschikbaar moeten zijn.

Lees de volgende pagina van deze handleiding voor informatie over het toevoegen of verwijderen van widgets op het startscherm van Android, het beheren van startpagina's, toegang tot de instellingen van uw opstartprogramma en enkele van de beste opstartprogramma's die u kunt vinden.