Tutorial

Hoe leer je welke gegevens Microsoft over je bewaart en hoe je deze kunt verwijderen

Microsoft heeft een portal gemaakt waar iedereen met een Microsoft-account alle persoonlijke gegevens kan bekijken die door dit bedrijf op hun servers zijn opgeslagen. U kunt de browsergeschiedenis bekijken die Microsoft over u heeft, uw zoekgeschiedenis, uw locatiegeschiedenis, de gegevens die zijn opgeslagen door Cortana in haar notitieblok en uw Microsoft Health-activiteit. Hier leest u hoe u al deze gegevens kunt bekijken en hoe u deze kunt verwijderen als u niet langer wilt dat Microsoft deze op hun servers bewaart:

Wanneer slaat Microsoft persoonlijke gegevens over u op?

Microsoft slaat persoonlijke gegevens op wanneer u haar producten en services gebruikt met behulp van een Microsoft-account. Ja, het slaat ook gegevens op wanneer u geen Microsoft-account gebruikt, maar die gegevens kunnen niet worden geïdentificeerd als behorend tot u als een specifieke persoon.

Ten eerste, wanneer u een Microsoft-account aanmaakt, moet u persoonlijke gegevens opgeven zoals uw naam, e-mailadres, telefoonnummer enzovoort. Elke keer dat u dat Microsoft-account gebruikt, worden sommige persoonlijke gegevens over u opgeslagen. Hier zijn de Microsoft-producten en -services die onvermijdelijk bepaalde persoonlijke gegevens opslaan, afhankelijk van hoe u ze gebruikt: Windows 10, Cortana, Xbox One en Xbox 360, Skype, Microsoft Office en Office 365, OneDrive, Windows 10 Mobile en Windows Phone, Microsoft Band, Azure, etc. Als u wilt weten welke gegevens over u zijn opgeslagen, bezoekt u het privacyportaal van Microsoft.

Hoe toegang te krijgen tot de privacyportal van Microsoft?

Ga naar de Microsoft Privacy-portal in uw favoriete webbrowser en klik of tik op Aanmelden .

Geef vervolgens het e-mailadres op voor uw Microsoft-account en klik op Volgende . U wordt gevraagd om het wachtwoord voor uw Microsoft-account in te voeren. Doe dit en druk op Aanmelden . Als u authenticatie in twee stappen heeft ingeschakeld, moet u mogelijk een beveiligingscode opgeven na uw wachtwoord. Nadat u bent geverifieerd, kunt u de gegevens bekijken die Microsoft over u heeft opgeslagen.

Welke gegevens kan ik in de privacyportal van Microsoft zien?

Nadat u bent aangemeld bij de Microsoft Privacy-portal, krijgt u een overzicht van de soorten gegevens die over u zijn opgeslagen. Blader door de lijst en u zult zien dat Microsoft uw browsegeschiedenis opslaat als deze functie is ingeschakeld in Cortana. Als dat zo is, wordt uw Microsoft Edge-browsegeschiedenis verzonden naar Microsoft.

Blader verder naar beneden en u ziet dat uw zoekgeschiedenis ook wordt opgeslagen, maar alleen als u Bing gebruikt als een zoekmachine of als u zoekt met Cortana, die op zijn beurt Bing gebruikt. Als u alleen Google als uw zoekmachine gebruikt, heeft Google uw zoekgeschiedenis en niet Microsoft.

Als je verder naar beneden gaat, zie je dat je locatieactiviteit ook wordt opgeslagen. Als u echter ook een Android-smartphone bezit, ziet u snel dat Microsoft minder locatiegegevens opslaat dan Google. Deze gegevens omvatten de laatst bekende locatie van uw Windows 8.1- en Windows 10-apparaten (inclusief smartphones met Windows) en locatiegegevens van op Bing en Microsoft Health GPS gebaseerde activiteiten.

Dan hebt u Cortana's Notebook en, tenzij u Cortana intensief gebruikt, zullen hier zeer weinig gegevens worden opgeslagen. Het Notebook is waar Cortana uw interesses bijhoudt en u zult gegevens zien, alleen als u uw interesses hebt gepersonaliseerd en u Cortana hebt gevraagd om ze bij te houden en hulp en aanbevelingen te bieden op basis van uw interesses.

Ten slotte heeft u uw gezondheidsactiviteit die niet leeg is als u apparaten zoals de Microsoft Band of services zoals Microsoft Health of HealthVault hebt gebruikt. Voor de meeste mensen zullen er geen gezondheidsactiviteitsgegevens zijn op de servers van Microsoft.

Welke andere privacyinstellingen heb ik beschikbaar?

Wanneer u klaar bent met de belangrijkste soorten persoonlijke gegevens en verder scrolt, ziet u een sectie met de naam "Andere privacy-instellingen". Hier vindt u koppelingen met informatie over waar u meer te weten kunt komen over uw privacy-instellingen voor Windows 10, Xbox, Skype, Office enzovoort. Aarzel niet om door hen te bladeren en te zien waar ze u nemen.

Hoe verwijder ik de gegevens die Microsoft over mij heeft?

Voor elke categorie persoonlijke gegevens biedt Microsoft u een koppeling voor het bekijken en wissen van die gegevens. Als u erop klikt, ziet u in detail de exacte gegevens die zijn opgeslagen door Microsoft en wanneer deze zijn opgeslagen. In de onderstaande schermafbeelding ziet u een voorbeeld van de browsegeschiedenis die door Microsoft over mij is opgeslagen. Om het te wissen, drukte ik gewoon op de knop "Browsegeschiedenis wissen" aan de rechterkant.

De zoekgeschiedenis lijkt op het onderstaande scherm. Om het te verwijderen, klik of tik op "Zoekgeschiedenis wissen " .

Dit zijn uw locatieactiviteiten. Zoals u ziet, toont Microsoft uw locatiegeschiedenis op een kaart en u kunt deze verwijderen door te klikken of te tikken op "Locatieactiviteit wissen " aan de rechterkant.

Last but not least, ga naar Cortana's Notebook om de gegevens te bekijken die door Cortana over u zijn opgeslagen. Als u het wilt verwijderen, drukt u op "Cortana-gegevens wissen " .

Microsoft slaat minder persoonlijke gegevens op dan Google

Na het bekijken van de gegevens die Microsoft over u bewaart, raad ik u aan te zien wat Google ook opslaat. Ga naar het Google Dashboard en bekijk al uw gegevens. Als u Google-apparaten en -services gebruikt, ziet u dat dit bedrijf veel meer persoonlijke gegevens over hun gebruikers opslaat.

Wat vindt u van het privacyportaal van Microsoft?

Het privacyportaal van Microsoft is absoluut een stap in de goede richting. Het biedt meer transparantie en stelt gebruikers in staat om hun eigen gegevens te verwijderen, wat geweldig is. Probeer het uit, wis uw gegevens als u dat wilt en laat ons weten wat u denkt. Vindt u dit portaal nuttig? Is er iets anders wat Microsoft zou moeten doen vanuit een privacyperspectief?