Beoordeling

Herziening van Edimax IC-3116W - een betaalbare dag- en nachtnetwerkcamera

We hebben onlangs ontvangen voor het testen van een nogal onverwacht apparaat - een dag en nacht netwerkcamera die je kunt gebruiken voor surveillantie op allerlei soorten plekken: de kamer van je baby, de ingang van je huis, je garage, je tuin en zelfs je kleine bedrijf. Deze camera is uitgerust met infraroodsensoren, evenals bewegings- en lichtsensoren. De technische specificaties zijn erg goed, vooral als je kijkt naar de prijs. Daarom waren we nieuwsgierig om het te testen en te leren hoe goed het werkt. Na een testweek zijn we klaar om onze conclusies te delen in deze gedetailleerde beoordeling.

Unboxing van de Edimax IC-3116W netwerkcamera

De verpakking die wordt gebruikt voor de Edimax IC-3116W camera is verrassend goed gedaan: hij heeft een handvat waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is, hij is niet te groot, hij ziet er goed uit en hij deelt de belangrijkste details over de camera.

Binnenin vindt u de volgende items: de camera, een netwerkkabel, de stroomadapter en de kabel, de montagebeugel van de camera, de installatiehandleiding en andere documentatie, de garantie en een installatie-cd. Op de onderstaande afbeelding ziet u de montagebeugel.

De installatieschijf bevat de EdiView Finder Utility, de handleiding in 18 talen en de IPCam Surveillance-software.

Voor meer informatie over de unboxing-ervaring en de inhoud van de verpakking van deze camera, kunt u hieronder de video met unboxen bekijken.

Hardwarespecificaties

De Edimax IC-3116W camera weegt 100 gram (3, 5 gram) en heeft een afmeting van 110 x 65 x 27 mm (4, 3 x 2, 5 x 1 inch). Het kan video opnemen met een maximale resolutie van 720p (1280x720 pixels), heeft infrarood-LED's, mechanische ICR en automatische lichtsensor, evenals bewegingsdetectietriggers. Helaas werkt de bewegingsdetectie alleen bij gebruik van kleinere resoluties zoals 640x480 of 320x240 pixels. Deze camera kan 1280x720 video opnemen bij 24 fps en 640x480 en 320x240 video bij 30 fps.

Edimax IC-3116W kan op het netwerk en internet worden aangesloten met behulp van een Ethernet-netwerkkabel of met behulp van een 2, 4 GHz draadloos netwerk. Deze camera werkt niet met draadloze 5-GHz-netwerken. Een voordeel van deze camera is dat je hem kunt verbinden met je draadloze netwerk met behulp van de WPS-standaard.

Deze camera heeft 8 GB opslagruimte en 64 MB RAM. Vanwege de beperkte opslagruimte kan deze niet worden gebruikt voor het opslaan van video-opnamen. U kunt het alleen gebruiken om in realtime te volgen wat er gaande is in het bewaakte gebied en stel het in om schermafbeeldingen te maken wanneer het beweging in het gebied detecteert. U kunt het ook configureren om deze screenshots per e-mail te verzenden of op te slaan op een FTP-server of netwerkcomputer.

De volledige hardwarespecificaties vindt u hier: Edimax IC-3116W.

Instellen en gebruiken van de Edimax IC-3116W netwerkcamera

Voordat je deze camera zelfstandig probeert te installeren, raden we je aan om de handleiding zorgvuldig te lezen. De installatieprocedure moet op een specifieke manier worden uitgevoerd, met behulp van een computer en een netwerkverbinding via een Ethernet-kabel. Hier volgt een samenvatting van de stappen die zijn uitgevoerd:

  1. Plaats de Edimax IC-3116W-camera ergens in de buurt van de router of een netwerkpoort die op de router is aangesloten.
  2. Steek de stekker in het stopcontact en gebruik de netwerkkabel uit de verpakking om hem op het netwerk aan te sluiten.
  3. Installeer het Ediview Finder-hulpprogramma op uw Windows-pc of Mac en start de toepassing. Je vindt het zowel op de installatieschijf als op de Edimax-website.
  4. Nadat de toepassing de Edimax-camera heeft gedetecteerd, gebruikt u deze om de camera op het draadloze netwerk aan te sluiten waar u het wilt gebruiken. Helaas kunt u de camera niet rechtstreeks met de draadloze netwerken verbinden zonder de voorgaande stappen te doorlopen.
  5. Koppel de netwerkkabel los van de achterkant van de camera en wacht 30 seconden zodat deze de draadloze netwerkverbinding detecteert.
  6. U wordt gevraagd de camera een naam te geven en er een toegangswachtwoord voor in te stellen. We raden u aan geen kort wachtwoord te gebruiken, maar een lang en sterk wachtwoord. Deze camera is overal op internet toegankelijk (als u deze functie inschakelt) en u wilt niet dat een onbekende deze hackt en er heel gemakkelijk toegang toe heeft.

Nu kunt u de camera gaan gebruiken en configureren. Nadat alles is ingesteld, kunt u de camera in het gebied plaatsen waar u het wilt gebruiken. Het enige waar u op moet letten, is dat uw draadloze netwerk een beschikbaar gebied is, zodat u toegang hebt tot de camera via uw netwerk of internet.

Helaas is de instellingsprocedure iets te lang en, als u de handleiding van deze camera niet leest, krijgt u deze mogelijk pas weer wanneer u deze voor het eerst probeert in te stellen. Om u te helpen, kunt u ook de onderstaande installatiehandleiding bekijken, aangeboden door Edimax op hun YouTube-kanaal.

Om de Edimax IC-3116W netwerkcamera in detail en de manier waarop deze werkt te configureren, moet u een webbrowser gebruiken en naar het IP-adres navigeren. Je kunt het leren door de EdiView Finder-applicatie te gebruiken of door de beheersoftware van je router te gebruiken.

De gebruikersinterface is vergelijkbaar met die van andere Edimax-producten. Het ziet er niet bepaald goed uit of is vriendelijk, maar het klopt. Met een beetje aandacht heb je geen problemen bij het configureren van alles. De camera die we hebben getest, had de firmwareversie 1.05 geïnstalleerd. Edimax maakt regelmatig nieuwe firmwareversies, die allerlei bugs en problemen oplossen. Voordat we de camera gebruikten, hebben we de firmware geüpgraded naar de nieuwste versie die beschikbaar was - 2.03 en we adviseren je hetzelfde te doen.

Je kunt de nieuwste firmware hier vinden.

Configuratie van de Edimax IC-3116W camera is relatief eenvoudig. U vindt alle configuratie-opties die u verwacht in de beheerpanelen en alles werkt goed. We waren aangenaam verrast toen we te horen kregen dat je een wekelijks schema kunt opstellen, dus het onderzoekt een gebied alleen wanneer dat nodig is.

De enige functie die niet werkte zoals we hadden gewild is het feit dat de bewegingsdetectie niet werkt bij gebruik van de maximale 720p-resolutie. Je moet een lagere resolutie kiezen.

Een eigenschap die niet goed wordt gecommuniceerd door Edimax is het feit dat u deze camera zowel vanuit uw netwerk als vanaf internet kunt openen. Als u de Edimax-cloudservice activeert, kunt u de camera-ID gebruiken om deze overal te openen. De ID staat op de achterkant van de camera, zoals hieronder wordt weergegeven.

Typ http://idcloud.myedimax.com in je favoriete webbrowser. Vervang de tekst "idcloud" door de werkelijke ID op de achterkant van uw camera. Helaas kunt u deze service alleen gebruiken als u Java hebt geïnstalleerd. Dit betekent dat u mogelijk geen toegang hebt tot uw camera vanaf een smartphone of tablet zonder Java. In plaats daarvan moet je de beschikbare mobiele apps gebruiken.

Edimax biedt een aantal toepassingen die u op uw pc kunt uitvoeren, maar ook mobiele apps die u kunt gebruiken om verbinding te maken met uw camera. Meer hierover in het volgende deel van deze recensie.

Edimax-toepassingen

Allereerst is er de EdiView-app voor Android en iOS. We hebben de Android-versie gebruikt. Het was snel geïnstalleerd en het was gemakkelijk te gebruiken. Het enige waar u op moet letten, is dat u, de eerste keer dat u deze app gebruikt, in hetzelfde netwerk zit met de Edimax IC-3116W camera, zodat deze deze kan detecteren en installeren. Als dat uit de weg is, kun je deze app overal gebruiken waar je een internetverbinding kunt vinden om verbinding te maken met je camera, zolang de Edimax-cloud is ingeschakeld voor je camera.

Helaas is er geen Windows Phone-app van Edimax en we hopen dat ze ergens in de nabije toekomst beschikbaar zullen zijn.

De EdiView Finder voor Windows en Mac OS X kan worden gebruikt om de initiële installatie van uw camera uit te voeren en om verbinding te maken met het draadloze netwerk. U kunt het ook gebruiken om snel toegang te krijgen tot de camera op elk gewenst moment, het IP-adres te leren kennen en de manier waarop het verbinding maakt met het netwerk te wijzigen. Helaas kunt u deze applicatie niet gebruiken om de meer geavanceerde aspecten van deze camera te configureren.

Op de installatieschijf vindt u ook de IPCam Surveillance Software. Deze toepassing is alleen nuttig als u een geavanceerder bewakingssysteem wilt bouwen met meerdere Edimax IC-3116W-camera's. Dergelijke systemen zijn nuttig voor bedrijven zoals winkels, cafés en andere soorten commerciële ruimtes. Thuisgebruikers met slechts één camera hoeven deze applicatie niet te installeren en te gebruiken.

We waren tevreden over de manier waarop deze camera werkte en over de applicaties die we gebruikten. Ja, hun gebruikersinterface ziet er niet bepaald goed uit, maar alle Edimax-toepassingen doen hun werk goed en u zult geen speciale problemen tegenkomen bij het gebruik ervan. We waardeerden ook dat ze beschikbaar zijn in meerdere talen, niet alleen in het Engels.

Waar te kopen

Koop nu Nu kopen Productbeoordeling 4/5

Vonnis

Edimax IC-3116W is een netwerkcamera met goede hardware-specs, degelijke prestaties en een zeer betaalbare prijs. U kunt het gebruiken om eenvoudige bewakingssystemen te bouwen die goed werken en u niet veel geld kosten. Het is een geweldige budgetkeuze voor mensen en bedrijven die geen geavanceerde bewakingsbehoeften hebben. Degenen die meer geavanceerde functies willen, zoals het opslaan van uw video-opnames, bewegingsdetectiesensoren die werken bij het opnemen in HD of een camera die beweegt in het bewakingsgebied, moeten elders zoeken en verwachten veel meer geld te betalen.