Anders

Analyse: Snelle installatie van desktop-installaties vernietigen de computerprestaties!

Een tijdje geleden publiceerden we een artikel over risico's om op te letten bij het downloaden en installeren van gratis software. Hoewel we een idee hadden van hoe schadelijk het kan zijn om snelle (of typische) applicatie-installaties uit te voeren, zonder zorgvuldig te lezen wat je gaat installeren, wilden we wat cijfers hebben en testen om de volledige impact te evalueren. We besloten om een ​​paar tests uit te voeren en hier zijn de resultaten die we hebben: tastbare manieren waarop je zowel de prestaties van je systeem als je computerervaring verpest als je ervoor kiest om snelle (of typische) desktopapp-installaties te maken, zonder te lezen wat je bent bezig met installeren:

De testprocedure en de desktop-apps die we hebben geïnstalleerd

We hebben onze test-laptop genomen en Windows 10 geïnstalleerd met de nieuwste updates. Vervolgens hebben we Bootracer geïnstalleerd om de gemiddelde tijd te meten die nodig was voordat het besturingssysteem opstartte, vóór onze tests en nadat ze waren voltooid. Dit gaf ons een goed beeld van het negatieve effect van snelle app-installaties op de opstarttijd van een standaardcomputer.

Vervolgens hebben we in totaal 34 gratis en populaire desktop-apps geselecteerd om te downloaden, elke vertegenwoordiger voor het type functionaliteit dat wordt aangeboden. Om de applicaties te kiezen, hebben we Softpedia, Download.com en Ninite gecontroleerd om de populairste applicaties voor elke categorie te zien. We hebben de volgende populaire apps geïnstalleerd: Firefox, Google Chrome, Opera, Thunderbird, IncrediMail, Winamp, jetAudio Basic, AIMP, RealPlayer, KMPlayer, VLC Media Player, BS. Player, IrfanView, Adobe Photoshop Album SE, Adobe Acrobat Reader DC, LibreOffice, OpenOffice, Foxit Reader, AVG Antivirus Free, Avast Free Antivirus, Malwarebytes, uTorrent, BitTorrent, StrongDC ++, Dropbox, Google Backup en Sync, 7 Zip, PeaZip, Daemon Hulpmiddelen Lite, Virtual CloneDrive, CCleaner, Advanced SystemCare Free, CDBurnerXP, TeamViewer. Ze zijn allemaal erg populair en moeten de meeste lezers bekend voorkomen.

De applicaties zijn gedownload van hun officiële websites of van de sites waarheen we zijn doorgestuurd: Download.com, SourceForge, etc. We hebben alleen stabiele releases gebruikt en we hebben geen bètaversies geïnstalleerd.

We hebben de applicaties één voor één geïnstalleerd met behulp van hun standaardselecties die meestal Quick, Standard, Express of Typical installaties betekenden. Toen we werden gevraagd om de aanvullende software die werd gebundeld te installeren, accepteerden we alle dialogen, omdat deze door elke applicatie werden voorgesteld als iets dat aan de gebruiker werd aanbevolen.

Bij het evalueren van de ongewenste dingen die door elke toepassing zijn geïnstalleerd, beschouwden we een snelkoppeling op het bureaublad niet als ongewenst. Ook andere applicaties die nodig waren voor een toepassing zodat deze probleemloos kon functioneren, zoals Microsoft Visual C ++ Redistributables, .NET Framework of stuurprogramma's, we beschouwden ze als legitieme vereisten, en we hebben ze niet als "ongewenste software" beschouwd in de tabellen die je gaat zien.

De samenvatting van de testresultaten

We hebben alle testresultaten gecentraliseerd in een spreadsheet die u hieronder kunt controleren:

Als het niet correct in uw webbrowser wordt geladen, kunt u de spreadsheet downloaden van onze OneDrive. Laten we nu de tabel afbreken en de resultaten analyseren:

1. Belangrijke webbrowsers, mediaspelers voor audio en hulpmiddelen voor bestandscompressie zijn het veiligst

Waarschijnlijk de veiligste categorieën van toepassingen zijn webbrowsers, audiospelers en compressietools . Zoals je aan de volgende tabel kunt zien, hebben ze niets geïnstalleerd dat je misschien niet op je systeem wilt hebben. Google Chrome, Firefox en Opera hebben schone standaardinstallaties, zonder gebundelde ongewenste items, zolang je ze maar download van officiële kanalen of downloadlocaties met een goede reputatie.

Hetzelfde geldt voor audiospelers zoals Winamp, jetAudio Basic, AIMP en ook voor archivers zoals 7 Zip of PeaZip .

2. Veel video-mediaspelers, maar ook sommige emulators voor virtuele schijven zijn gewoon slecht

Uit alle applicaties die we hebben geïnstalleerd, kwamen we erachter dat twee videomedia-spelers die we probeerden het slechtst waren. RealPlayer en KMPlayer hebben zichzelf niet alleen ingesteld om te worden geladen bij het opstarten van Windows, maar ze hebben ook browser-add-ons en andere ongewenste software geïnstalleerd. RealPlayer installeert bijvoorbeeld een 30-daagse proefversie van Norton Security, terwijl KMPlayer nog verder gaat en niet één, maar twee extra apps installeert: Avast Free Antivirus en ByteFence . Het laatste, hoewel het zichzelf adverteert als antimalware-software, staat ook bekend als een mogelijk ongewenst programma vanwege de distributietactiek dat het wordt gebundeld met andere legitieme software. De standaardinstallaties van RealPlayer en KMPlayer leiden tot langzamere opstarttijden, een langzamer besturingssysteem en een langzamere surfervaring op het web.

We hebben hetzelfde slechte gedrag waargenomen in een van de stationsemulators die we hebben getest: Daemon Tools Lite . Door de typische installatie hebben we ook niet één, maar twee ongewenste apps geïnstalleerd: een app van Booking.com en een game genaamd WarThunder . Hoe kunnen deze twee applicaties nuttig zijn en worden aanbevolen aan gebruikers die een drive-emulator willen, gaat ons begrip te boven.

3. De meeste kantoortoepassingen en e-mailclients hebben veilige installaties

Als u populaire e-mailclients zoals Thunderbird of Incredimail gebruikt, is het veilig doorgaan met hun standaardinstallatieopties. Dat geldt ook voor open source kantoortoepassingen zoals OpenOffice of LibreOffice . Sommige van deze apps kunnen zichzelf laten laden bij het opstarten van Windows (Incredimail) en sommige kunnen add-ons installeren (Adobe Acrobat Reader DC) . We beschouwen deze echter niet als ongewenst gedrag, omdat ze goed bedoeld zijn.

Aan de andere kant was OpenOffice de enige applicatie die zijn installatiebestanden in een map op het bureaublad liet staan, waardoor de gebruiker ze handmatig moest verwijderen.

4. Beveiligingssoftware vertraagt ​​het opstarten van Windows en de browse-ervaring

AVG Antivirus Free en Avast Free Antivirus hebben zichzelf ingesteld om te worden geladen bij het opstarten van Windows. In tegenstelling tot andere applicaties beschouwen we dit niet als ongewenst gedrag. Het is nodig om de vereiste bescherming tegen virussen en malware te ontvangen. Ook installeren ze browser-add-ons, zodat ze internetverkeer kunnen scannen. Nogmaals, we beschouwen dit niet als ongewenst gedrag, omdat het bedoeld is om u te beschermen tegen online gevaren. Als je wat basisbeveiliging wilt, moet je OK zijn met deze kleine minpunten.

Conclusie: snelle installatie van apps kan leiden tot lange opstarttijden en andere ergernissen

Als we naar de statistieken van dit experiment kijken, kunnen we een aantal conclusies trekken:

  • 27 van de 34 door ons geteste applicaties installeerden de dingen die we verwachtten geïnstalleerd te hebben. Dat is 79% van de applicaties die zijn getest. Gezien onze eerdere ervaring met gratis apps, beschouwen we dit als een verbetering van wat een paar jaar geleden gebeurde.
  • 41% (14 van de 34) van de geïnstalleerde toepassingen stelt zichzelf in om te worden uitgevoerd bij het opstarten van Windows, hoewel in de meeste gevallen de service die wordt aangeboden door de gebruiker bij elke opstart van Windows niet vereist is. De enige uitzondering op deze regel zijn antivirusproducten. Het resultaat is een langere opstarttijd en extra gebruikersergernis bij elke aanmelding. Alle applicaties voegden in totaal 35 seconden toe aan de initiële 22 seconden van het systeem tijdens het booten. Om dingen in perspectief te plaatsen, zorgt dit voor een opstartprocedure die met 159% langzamer is. Om bij te dragen aan de ergernis, werden we bij elke startup verwelkomd door een verhoogd aantal open vensters en snelkoppelingen. Het zorgt allemaal voor een vreselijke computerervaring.
  • 4 van de 34 applicaties die we hebben getest, installeerden extra ongewenste software op onze testcomputer. Dat is een vrij laag aantal, slechts ongeveer 12% van het totale aantal applicaties dat we hebben getest. Van deze vier apps zijn er echter twee videomedia-spelers, één is een stationsemulator en één is een app voor systeemoptimalisatie. Naar onze mening is het duidelijk dat deze drie categorieën van applicaties de gevaarlijkste standaardinstallaties hebben. Bovendien is de extra ongewenste software die u krijgt meestal schadelijker voor de snelheid en betrouwbaarheid van uw pc dan andere installatiestoornissen.
  • Open-source software neigt zich veel beter te gedragen dan andere soorten gratis software. De open-source software die we testten bundelde niets dat we niet wilden, of dat niet cruciaal was voor de goede werking ervan.
  • Aan de goede kant van de dingen ziet het ernaar uit dat moderne applicaties niet langer ongewenste werkbalken proberen te installeren (hoewel er nog steeds uitzonderingen bestaan, zoals de werkbalk van Norton), of je standaardzoekmachine kunt wijzigen, zoals in het verleden gebruikelijk was.

Maak je nog steeds snelle / typische app-installaties?

Gezien hoe sommige gratis desktop-apps ongewenste systeemwijzigingen proberen te maken of extra ongewenste apps op uw Windows-computer installeren, zijn we benieuwd naar uw mening over dit onderwerp. Heeft deze analyse u ervan overtuigd om te stoppen met het maken van snelle app-installaties? Ben je van plan om over te schakelen naar aangepaste installaties en alles aandachtig te lezen voordat je apps op je Windows-pc installeert? Voel je vrij om je gedachten en meningen te delen in de commentarensectie.