Tutorial

Werkt ReadyBoost? Verbetert het de prestaties voor langzamere pc's?

De theorie achter ReadyBoost is dat het helpt bij het versnellen van oudere computers met lage hoeveelheden RAM-geheugen. Niemand weet echter hoeveel impact deze technologie heeft, dus hebben we besloten om onze eigen metingen uit te voeren en te leren of ReadyBoost een positieve impact heeft of niet. Lees verder om te leren wat we hebben gevonden:

De pc's gebruikt voor de testvergelijking

We hebben drie hardwareconfiguraties voor deze tests en twee computers gebruikt: een laptop met Windows 8.1 Pro en een desktop met Windows 7 Ultimate. Beide besturingssystemen hadden 64-bits versies van Windows. Op de laptop hebben we metingen en tests uitgevoerd tijdens het gebruik van de ingebouwde 4 GB RAM en vervolgens na het verwijderen van 2 GB, zodat we de impact van ReadyBoost op systemen met lage hoeveelheden RAM-geheugen beter kunnen evalueren.

De laptop is een Acer Aspire V3-551, aangedreven door AMD Quad-Core A8-4500M APU, met een geïntegreerde AMD Radeon HD 7640G grafische processor, die 512 MB geheugen deelt met de CPU. De opslagruimte voor deze laptop is een Seagate-harde schijf van 500 GB, werkend op 5400 tpm. Standaard wordt deze laptop geleverd met 4 GB aan DDR3 RAM.

De desktop is een op maat gemaakte pc met een AMD Quad-Core A4-3670K APU, een AMD Radeon HD 6530D videokaart die ook 512 MB RAM-geheugen deelt met de CPU. Deze pc heeft een Western Digital Caviar Blue-harde schijf, met 1 TB en 7200 tpm, plus 4 GB DDR3 RAM. Al deze componenten zijn verbonden door een ASRock A75M-HVS-moederbord. Helaas heeft deze pc alleen een geheugenmodule met 4GB en konden we 2GB niet verwijderen zoals op de laptop.

De besturingssystemen zijn up-to-date en ze zijn ongeveer drie maanden geleden geïnstalleerd. Ze hebben ook onze dagelijkse applicaties geïnstalleerd. Dingen zoals internetbrowser, mediaspelers, etc.

Het flash-geheugen dat we voor ReadyBoost hebben gebruikt, is een HP v135w-drive met 8 GB aan ruimte en USB 2.0, geformatteerd met behulp van het NTFS-bestandssysteem.

De tests die we hebben uitgevoerd

We hebben een reeks van vijf tests uitgevoerd op elke pc- en hardwareconfiguratie, zodat we een zo accuraat mogelijk overzicht krijgen van de invloed van ReadyBoost op de systeemprestaties.

Eerst hebben we de PCMark Vantage x64-benchmark gebruikt.

Deze benchmark meet de algemene systeemprestaties in een reeks van acht testsuites voor digitale geheugens, tv en films, gaming, muziek, communicatie en productiviteit. Ten minste in theorie zou het de impact die ReadyBoost heeft op algemene systeemprestaties nauwkeurig moeten meten, terwijl het taken uitvoert zoals het gebruik van Office-applicaties, surfen op het web, films kijken, enz.

De instellingen die we voor deze benchmark hebben gebruikt, zijn de volgende: Resolutie - 1024x768, Anti-aliasing - Geen, Textuurfiltering - Optimaal en HDD-suitetarief - C. Beide "Forceer volledige precisie" en "Force software vertex shaders" weergaveopties waren uitgeschakeld en elke test werd 3 keer herhaald.

Vervolgens hebben we de 3DMark Vantage-benchmark gebruikt.

Zoals de meesten van jullie weten, meet deze benchmark algemene DirectX 10-gamingprestaties. We hebben al zijn tests driemaal uitgevoerd, waarbij de preselectie van Performance is geselecteerd en de gemiddelde resultaten zijn gemeten.

Vervolgens hebben we BootRacer gebruikt om te meten of ReadyBoost een positieve invloed heeft op de opstarttijden van elk testsysteem. We hebben drie opeenvolgende opstartprocedures op elk systeem gemeten en het gemiddelde berekend.

Deze test is erg handig, omdat deze de tijd meet die is verstreken sinds het besturingssysteem is opgestart tot het moment dat uw computer volledig reageert, zonder de tijd die nodig is om uw wachtwoord te schrijven, toe te voegen.

De vierde toepassing die we voor onze metingen hebben gebruikt, is AppTimer. In theorie helpt ReadyBoost het SuperFetch-systeem de algemene systeemprestaties te verbeteren. Dit wordt bereikt door de applicaties te leren die het meest worden gebruikt op uw pc en deze vooraf te laden na het opstarten van het systeem, zodat ze sneller laden wanneer u ze start. We hebben deze metingen alleen uitgevoerd op de Acer Aspire V3-551-laptop, omdat deze vaak wordt gebruikt en we een duidelijke trend hebben om dezelfde applicaties te gebruiken elke keer dat we ons aanmelden. De meest gebruikte programma's op deze laptop zijn Opera Next en Microsoft Visual Studio 2012 . Ze zijn de laatste maanden elke dag gebruikt.

We hebben vijf opstarttests uitgevoerd met deze applicaties, met een vertraging van 5000 milliseconden tussen elke actie. De vensterdetectiemodus was de Window Name /> en de Window Close Method was Alt + F4 .

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, hebben we metingen gedaan met behulp van de Prestatiemonitor in Windows.

We hebben een gegevensverzamelaarset voor de ReadyBoost- cachetellers ingesteld. We verzamelden de informatie terwijl de PCMark Vantage x64-benchmark werd uitgevoerd, omdat het een complete test is die enkele uren duurt, dus er is voldoende tijd om ReadyBoost in actie te zien. Als u wilt weten hoe u een gegevensverzamelaarset instelt, raadpleegt u deze zelfstudie en voegt u de ReadyBoost- cachetellers toe. Deze categorie tellers is alleen beschikbaar nadat u ReadyBoost hebt ingeschakeld.

De impact van ReadyBoost op de algemene systeemprestaties

Tijdens het gebruik van PCMark Vantage lagen de scores 1-2% hoger bij het gebruik van ReadyBoost op de laptop met 4 GB RAM en de desktop met 4 GB RAM, maar verrassend genoeg was het ongeveer 1% minder op de laptop met 2 GB RAM.

We hebben ook vastgesteld dat bij de meeste tests die door PCMark Vantage werden uitgevoerd, er geen verbeteringen waren bij het gebruik van ReadyBoost, met twee uitzonderingen: de Herinneringen- en Productiviteitssuites . In deze testreeksen werden de scores telkens met maximaal 2% verbeterd.

De Memories- suite test de prestaties van een computer in verschillende situaties, zoals het kopiëren, organiseren of delen van foto's, video's of muziek. Hieronder ziet u de resultaten voor de reeks tests van Memories .

Het Productivity- pakket meet systeemprestaties in gebruikelijke taken zoals surfen op internet en het gebruik van kantoortoepassingen. Hieronder ziet u de resultaten voor de reeks tests van productiviteit .

De gaming- en communicatietests in PCMark Vantage namen scores op die constant 1% lager waren toen ReadyBoost werd ingeschakeld.

De Gaming- suite test CPU-, GPU- en HDD-prestaties in gamencenario's van het bevestigen van een spelbesturing tot het spelen van een online game. Hieronder ziet u de resultaten voor de Gaming- suite van tests.

Het Communication- pakket test de prestaties van de computer in situaties zoals het verzenden van een e-mail of het delen van informatie via internet. Hieronder ziet u de resultaten voor de reeks communicatiesets .

De impact van ReadyBoost op gamingprestaties

Tijdens het uitvoeren van 3DMark Vantage hebben de resultaten aangetoond dat ReadyBoost geen effect heeft op de spelprestaties.

Deze benchmark meet de CPU- en GPU-prestaties tijdens het uitvoeren van games en de scores vertoonden geen merkbaar verschil toen ReadyBoost werd ingeschakeld.

Het grootste verschil dat werd gemeten was van 0, 002%, wat statistisch niet significant is.

De impact ReadyBoost heeft op Windows Boot Timings

BootRacer heeft aangetoond dat ReadyBoost de opstarttimings van het besturingssysteem verbetert. Op de systemen met 4GB was de verbetering slechts 1 seconde terwijl op het systeem met 2GB het 4 seconden was (7% sneller).

We kunnen gerust stellen dat op systemen met lage hoeveelheden RAM, je een behoorlijke verbetering van de opstarttijden zult merken.

De Impact ReadyBoost heeft bij het opstarten van de toepassing

Het starten van een applicatie onmiddellijk nadat het besturingssysteem is opgestart betekent een langzamere opstart vergeleken met het openen van dezelfde applicatie 15 minuten na het inschakelen van het systeem. Dat komt omdat veel services en achtergrondprocessen worden gestart zodra u zich aanmeldt bij Windows.

Ter herinnering: deze metingen zijn alleen uitgevoerd op de Acer Aspire V3-551-laptop met 4 GB RAM en met 2 GB RAM, zodat u gemakkelijk de impact kunt vergelijken die ReadyBoost heeft wanneer u weinig RAM-geheugen beschikbaar heeft en wanneer u heb een behoorlijke hoeveelheid geheugen.

ReadyBoost doet geweldig werk wanneer u een programma opent dat u vaak gebruikt, zodra u zich aanmeldt. Het verbetert de eerste opstarttijd van een toepassing met 10-15%.

Als je het sluit en het opnieuw start, verbetert ReadyBoost nog steeds dingen, maar met een kleinere marge. De impact ervan wordt het best opgemerkt wanneer u vaak gebruikte applicaties start zodra u zich aanmeldt op uw pc.

Hoe werkt ReadyBoost een flashdrive om de prestaties te verbeteren?

We hebben een gegevensverzamelaarset in Prestatiemeter gebruikt, zodat we kunnen zien hoe ReadyBoost het HP-flashgeheugen gebruikt dat we hebben aangesloten om de prestaties te verbeteren. We hebben gekeken naar de volgende indicatoren:

  • MB-cache - hoeveel gegevens heeft ReadyBoost op de geheugenstick gekopieerd uit het hoofd-RAM-geheugen om de zaken te versnellen.
  • Cache gebruikt - hoeveel van het eerder in de cache opgeslagen geheugen werd gebruikt door ReadyBoost tijdens het uitvoeren van PC Vantage, om de prestaties te verbeteren. Hoe meer geheugen in de cache wordt gebruikt, hoe beter.
  • Overgeslagen leest / seconde - hoe vaak heeft ReadyBoost gegevens van de flashdrive gelezen in plaats van gelezen vanaf de harde schijf. Aflezen van de flashdrive betekent vaker lezen en betere prestaties.

De metingen werden gedaan op de Acer Aspire V3-551-laptop met 4 GB RAM en vervolgens met 2 GB RAM, zodat we de impact van ReadyBoost op hetzelfde systeem met verschillende hoeveelheden geheugen konden zien.

De resultaten zijn behoorlijk relevant en elk loket bewees dat toen de laptop 2GB RAM had, ReadyBoost het flash-geheugen minstens twee keer zo veel gebruikte als toen de laptop 4GB RAM had. We zien dat ReadyBoost in de cache twee keer zo veel gegevens verzamelde als wanneer de laptop slechts 2 GB aan RAM had, de opslagcapaciteit in het flashgeheugen verdubbelde en vermeed het gebruik van de harde schijf om gegevens te lezen door het uit het flash-geheugen te lezen 6 keer meer dan toen het 4 GB RAM had.

In de bovenstaande grafiek ziet u eenvoudig dat de impact van ReadyBoost is toegenomen op systemen met minder geheugen.

Samenvatting - Wat levert ReadyBoost op?

Om samen te vatten, hier is een samenvatting van de verbeteringen die je krijgt als je ReadyBoost inschakelt op een systeem met weinig RAM:

  • Het openen van mediabestanden zoals foto's, muziek of video is iets sneller (ongeveer met 2%).
  • Het laden van webpagina's en het gebruik van Office-applicaties verloopt iets sneller (circa 2%).
  • De opstarttijden van uw systeem zijn verbeterd (tot 7%).
  • Uw meest gebruikte applicaties starten sneller (met 10 tot 15%).

U zult geen verschil merken met ReadyBoost als u games speelt of als u applicaties draait die CPU- of GPU-intensief zijn. Ook worden de verbeteringen kleiner wanneer u meer RAM toevoegt. Op een systeem met meer dan 4 GB RAM zult u merken dat er niets beters wordt. ReadyBoost is het meest effectief op systemen met 2 GB RAM of lager. Het toevoegen van een SSD-schijf aan uw computer betekent ook dat het geen zin heeft om ReadyBoost te gebruiken . We hebben enkele zeer snelle tests gedaan na het toevoegen van een SSD en we merkten al snel dat ReadyBoost irrelevant wordt.