Anders

Kunstenaars ontdekken via Windows-thema's - Wojciech Toman

De foto's van Wojciech Toman zijn gevuld met levendige kleuren die de natuur in al zijn levendige schoonheid presenteren. Warschau, Polen, Wojciech is een gepassioneerde reisfotograaf die houdt van spectaculaire landschappen en HDR-technieken. Hij maakte kennis met HDR-technieken terwijl hij werkte als een 3D grafische programmeur voor videogames en is nu een softwareontwikkelaar door handel, momenteel onderdeel van het Photomatix Pro ontwikkelteam. Photomatix Pro is een fotobewerkingssoftware die hij zelf gebruikt voor de meeste van zijn HDR-foto's. Hij heeft ook een succesvolle fotografieblog en deelt zijn kennis en technieken graag via zelfstudies en gratis voorinstellingen. Om meer te weten te komen over Wojciech en de prachtige herfstscènes in de bergen te zien die hij met ons heeft gedeeld, bekijk zijn interview hieronder.

Introductie van Wojciech Toman

Wojciech sprak met ons over de onverwachte passiefotografie die in hem was ontwaakt en zijn geheimen na de verwerking in een kort interview:

Hoe ben je in de fotografie terechtgekomen?

Per ongeluk. Ik heb mijn punt vervangen en klikte begin 2008 op een Olympus-filmcamera met een Canon 400D DSLR, als ik me goed herinner. Gedurende het eerste jaar of twee was ik net een aantal snapshots aan het vastleggen tijdens mijn reizen. Hoe meer foto's ik nam, hoe meer ik het leuk vond. Op een gegeven moment begon ik online bronnen en boeken te lezen om te begrijpen hoe digitale camera's echt werken, wat handmatige modus, diafragma, ISO etc. is. Ik begon te experimenteren met verschillende instellingen en technieken. Ik heb geprobeerd meer aandacht te besteden aan compositie en kleuren in mijn foto's. En voordat ik het me realiseerde, werd fotografie mijn grote passie. En dat is het nog steeds.

Wat inspireert je als je foto's maakt? Wat zijn je favoriete vakken?

Mijn grootste inspiratie is de natuur zelf. Al die zonsopkomsten, zonsondergangen, prachtige uitzichten, warm licht, rode bladeren op het bospad, weerspiegelingen in een plas, waanzinnige weersomstandigheden, zijn niet alleen mooi, maar ook heel inspirerend. Mijn favoriete onderwerpen zijn daarom landschappen - ik wil hun schoonheid laten zien. Ik wil kijkers laten zien hoe ik de natuur zie. Hoe ik me erover voel.

Welk type camera gebruik je en wat voor soort nabewerkingssoftware?

Momenteel heb ik twee camera's. Een full-frame Canon EOS 5D MK III die ik het meeste gebruik en een uitsnede Canon EOS 50D die mijn back-upcamera is. Ik gebruik Canon 24 f / 1.4 of Canon 24-105 f / 4 lenzen omdat 24 mm mijn favoriete brandpuntsafstand is.
Wat betreft hulpmiddelen voor nabewerking, gebruik ik best veel van hen, waaronder Photomatix Pro om HDR-afbeeldingen te maken, Adobe Lightroom om foto's te beheren en een aantal basisaanpassingen uit te voeren, Adobe Photoshop om meer geavanceerde tweaks en enkele Topaz Labs-plug-ins te doen om mijn foto's echt pop te laten maken . Ik gebruik zoveel software omdat fotografie voor mij een creatief proces is. Een foto maken is nog maar het begin. De nabewerking kan zelfs enkele dagen duren.

Je hebt een sterke online aanwezigheid. Vind je het belangrijk om deel uit te maken van een online community van fotografieliefhebbers? Welke invloed heeft dat op uw fotografie?

Definitief! Het helpt een breder publiek te bereiken en het is vooral belangrijk als u op een missie bent om uw kennis te delen. Op deze manier kan ik meer mensen bereiken met mijn fotografiehandleidingen of gratis bronnen (zoals gratis presets voor Lightroom of Photomatix). Maar het feit dat mijn foto's door duizenden mensen worden bekeken, is ook leuk. Het enige probleem met online actief zijn, is dat het zoveel tijd kost.

Op welke foto ben je het meest trots en waarom?

Moeilijke vraag. Er zijn nogal wat foto's waar ik trots op ben, maar de Kerstmarkt in Warschau is een van mijn persoonlijke favorieten. Alles werkte daar voor mij - details waren geweldig, het licht was aardig en de reflecties ook.

Wat is het ding / de plek die je het liefst zou willen fotograferen, maar waar heb je nog geen kans toe gehad?

Er zijn tientallen plaatsen en onderwerpen die ik graag fotografeer, met IJsland, Nepal en Patagonië bovenaan mijn lijstje. Bovendien ontdek ik elke week nieuwe en interessante locaties die ik graag zou willen bezoeken en fotograferen. Ik hoop er de komende jaren op zijn minst een paar te bezoeken.

Wat zijn je plannen met fotografie vanaf hier?

Mijn plan is om nog meer te reizen dan ik nu doe (hoewel dat best lastig kan zijn), zodat ik nog meer foto's van goede kwaliteit kan maken en meer over de omgeving kan leren. Ik hoop ook om mijn foto's te verkopen en uiteindelijk workshops te leiden.

Geniet van het werk van Wojciech via een Windows-thema - Download koppelingen

Wojciech heeft ervoor gekozen om zijn prachtige herfstopnames van de bergen in Tatra National Park (uit Polen) te delen met onze lezers.

Het Windows 7-thema kan hier worden gedownload. Het Windows 8-thema kan hier worden gedownload.

COPYRIGHT: Wojciech Toman. Als u van plan bent de afbeeldingen in dit thema te gebruiken voor iets anders dan uw bureaubladachtergronden, hebt u schriftelijke toestemming van de auteur nodig.

Volg Wojciech Toman & His Work

Als je de foto's van Wojciech leuk vond en je de rest van zijn werkelijk verbazingwekkende portfolio wilde zien of iets van zijn tutorials wilde leren, kun je zijn officiële blog bezoeken of hem volgen op Facebook of 500px.

We willen Wojciech bedanken voor het delen van zijn werk met ons en onze lezers en wensen hem het allerbeste in al zijn toekomstige projecten.