Anders

Biedt Windows 10 Mobile een kans tegen Windows Phone 8.1 op het gebied van prestaties?

Windows 10 Mobile is zojuist zonder al te veel fanfare van Microsoft gelanceerd en veel gebruikers zijn het upgradeproces gestart vanuit Windows Phone 8.1. Deze upgrade betekent echter niet alleen een nieuw uiterlijk en nieuwe en opwindende functies. Helaas betekent dit ook enkele bugs en problemen met de prestaties. We hebben twee smartphones met heel verschillende hardware gebruikt, beide besturingssystemen daarop geïnstalleerd en de prestaties van elk besturingssysteem met verschillende tests en benchmarks vergeleken. Dit is wat we hebben geleerd:

Windows 10 Mobile vs. Windows Phone 8.1 - De prestatievergelijking

Wij zijn twee collega's die parallel aan deze vergelijking hebben gewerkt. Een van ons had een Nokia Lumia 930 met Windows Phone 8.1 en de andere had een Microsoft Lumia 640 met Windows Phone 8.1. Deze twee smartphones zijn zeer representatief voor het ecosysteem van Windows Phone, zowel qua functionaliteit als qua populariteit. De Lumia 930 is de krachtigste smartphone met Windows Phone 8.1 terwijl Lumia 640 een van de meest betaalbare en populaire Windows Phone-apparaten is. We zijn allebei gevestigd in Roemenië, in verschillende steden en we gebruiken verschillende mobiele providers. We hebben allebei dezelfde tests uitgevoerd, in dezelfde volgorde, voor en na het maken van de upgrade naar Windows 10 Mobile.

De opstarttijd van uw smartphone - Winnaar: Windows Phone 8.1

Zoals u kunt zien, voegt Windows 10 Mobile in de onderstaande tabel behoorlijk wat toe aan de opstarttijd van uw smartphone. Microsoft Lumia 640 begon 28% langzamer wanneer Windows 10 Mobile was geïnstalleerd, terwijl Lumia 930 tijdens de opstartprocedure 33% langzamer was.

De impact van Windows 10 Mobile op de opstarttijd van uw smartphone is erg groot in vergelijking met Windows Phone 8.1.

Snelheid van surfen op het web - Winnaar: Geen

Veel mensen surfen dagelijks op internet op hun smartphones. Daarom vonden we het belangrijk om een ​​snelle benchmark voor internetten te gebruiken: SunSpider. Zoals je hieronder kunt zien, was Windows 10 Mobile iets trager op de Lumia 930 (met 6%) en iets sneller op de Lumia 640 (met 2%).

Deze resultaten laten ons niet toe om een ​​duidelijke conclusie te trekken. Als het gaat om de snelheid van surfen op het web , zou uw ervaring vergelijkbaar moeten zijn op beide besturingssystemen. De webbrowsers verschillen echter in Windows Phone 8.1 en Windows 10 Mobile en ze bieden verschillende functies. Het is zeer waarschijnlijk dat u Microsoft Edge van Windows 10 Mobile meer zult waarderen dan Internet Explorer van Windows Phone 8.1.

De snelheid van uw dataverbinding - Winnaar: Windows 10 Mobile

De twee smartphones die we hebben gebruikt om Windows 10 Mobile te vergelijken met Windows Phone 8.1, werkten op verschillende telecomproviders, vanuit verschillende geografische locaties. Op de Lumia 640 hadden we een goede 4G-gegevensverbinding terwijl we op de Lumia 930 alleen een 3G-gegevensverbinding hadden. We hebben SpeedTest gebruikt om te zien welk besturingssysteem snellere downloads en uploads op internet kan leveren.

Bij het meten van de downloadsnelheid is er geen duidelijke winnaar. De verschillen die we hebben opgemerkt, zijn klein genoeg om niet te worden opgemerkt tijdens normaal gebruik.

Bij het meten van de uploadsnelheid op internet kon Windows 10 Mobile sneller zijn dan Windows Phone 8.1 op zowel smartphones als mobiele verbindingen.

Vervolgens wilden we de prestaties meten die de twee besturingssystemen bieden bij het uitvoeren van apps, het schrijven van gegevens in het RAM-geheugen of de opslagruimte, hoe efficiënt ze de grafische chips op de twee smartphones gebruikten, enzovoort. Om dat te doen, hebben we verschillende benchmarks uitgevoerd.

Benchmark benchmark WP - Winnaar: Windows Phone 8.1

We begonnen met het uitvoeren van de WP Bench-benchmark op beide smartphones. Het test de snelheid van de processor, de grafische chip, het geheugen en de opslag op uw smartphone. Laten we eerst eens kijken naar het resultaat dat is behaald in de CPU-tests. In deze tests is het belangrijk om een ​​lagere score te behalen. Hoe lager de score, hoe sneller het besturingssysteem werkt met de processor van de smartphone.

Op de Lumia 640 was Windows 10 Mobile 9% langzamer dan Windows Phone 8.1 terwijl het op de Lumia 930 3% langzamer was.

Het lijkt erop dat Windows 10 Mobile op lagere apparaten met minder krachtige processors langzamer werkt dan Windows Phone 8.1 bij het werken met de CPU. Op geavanceerde apparaten met krachtigere processors is het verschil niet zinvol genoeg om bij normaal gebruik te worden gevoeld.

Vervolgens hebben we gekeken naar de resultaten die zijn verkregen in de andere tests die worden aangeboden door WP Bench : geheugen, opslag en grafische afbeeldingen. We hebben ook gekeken naar de algemene score gemeten door WP Bench, zodat we de prestaties van de twee besturingssystemen kunnen vergelijken.

Zoals je hieronder kunt zien, was op de Lumia 640 Windows 10 Mobile 6% langzamer dan Windows Phone 8.1.

Op de Lumia 930 was Windows 10 Mobile opnieuw 6% langzamer dan Windows Phone 8.1.

Volgens de WP Bench- benchmark is de prestatie van Windows 10 Mobile 6% lager dan die van Windows Phone 8.1 op dezelfde smartphone.

Multibench 2 benchmark - Winnaar: Windows Phone 8.1

De Multibench 2-benchmark evalueert de snelheid van de processor van uw smartphone, gegevensoverdracht, geheugenoverdracht en die van de grafische chip. Op de Lumia 640 is de situatie als volgt:

  • Windows 10 Mobile was 3% sneller dan Windows Phone 8.1, in de processortest. Dit is in strijd met de resultaten die zijn verkregen met de CPU- tests van de WP Bench en bevestigt de resultaten die we in SunSpider hebben gezien. De enige juiste conclusie om te tekenen is dat er hoogstwaarschijnlijk geen snelheidswinst is bij het werken met de CPU bij gebruik van Windows 10 Mobile versus Windows Phone 8.1.
  • Windows Phone 8.1 was 16% sneller dan Windows 10 Mobile bij het overbrengen van gegevens van en naar de opslagruimte.
  • Windows Phone 8.1 was 10% sneller dan Windows 10 Mobile in de geheugentest.
  • Windows Phone 8.1 was 396% sneller dan Windows 10 Mobile in de grafische test. Dit resultaat klinkt o goed om waar te zijn en waarschijnlijk moet de manier waarop de Multibench 2 de resultaten in Windows 10 Mobile berekent worden bijgewerkt, zodat het meer realistische resultaten oplevert in Windows 10 Mobile.

Op de Lumia 930 is de situatie als volgt:

  • Windows 10 Mobile was 2% sneller dan Windows Phone 8.1 in de processortest.
  • Windows Phone 8.1 was 20% sneller in de dataoverdrachtstest.
  • Windows Phone 8.1 was 6% sneller in de geheugentest.
  • Windows Phone 8.1 was 362% sneller in de grafische test. Nogmaals, dit is hoogstwaarschijnlijk een rekenfout in Multibench 2 en de benchmark moet worden bijgewerkt, zodat deze de ware prestaties van de grafische chip in Windows 10 Mobile beter weergeeft.

Multibench 2 heeft de neiging om enkele van de resultaten te bevestigen die zijn verkregen met de WP Bench- benchmark, die stelt dat Windows Phone 8.1 efficiënter is in het gebruik van de hardware van uw smartphone om de prestaties te leveren die u nodig hebt .

AnTuTu-benchmark - Winnaar: Windows Phone 8.1

AnTuTu is een andere benchmark die veel dingen evalueert, waaronder: het geheugen, de processor, de 2D-afbeeldingen, de snelheid van de opslagruimte, enzovoort. Het verdeelt zijn gegevens in veel ingewikkelde subscores die moeilijk te volgen zijn, maar het geeft ook een algemene score die we hebben gebruikt ter vergelijking.

Zoals je hieronder kunt zien, op de Lumia 640, was Windows 10 Mobile 7% langzamer dan Windows Phone 8.1 terwijl je op de Lumia 930, Windows 10 Mobile 6% langzamer was dan Windows Phone 8.1.

De AnTuTu-benchmark toont nog een keer dat Windows 10 Mobile minder prestaties biedt op dezelfde smartphone dan Windows Phone 8.1.

Batterijduur - Winnaar: Geen

We weten dat accutijd een belangrijk aspect is voor elke smartphone-gebruiker. Daarom hebben we de WP Bench- batterijtest uitgevoerd, waarbij de smartphone maximaal wordt benadrukt totdat deze de volledige batterij leegraakt. Zoals je hieronder kunt zien, duurde op de Lumia 640 Windows Phone 8.1 3 minuten langer dan Windows 10 Mobile, terwijl op de Lumia 930 Windows 10 Mobile 7 minuten langer duurde dan Windows Phone 8.1.

Uit deze resultaten is het duidelijk dat er geen belangrijk verschil is tussen Windows Phone 8.1 en Windows 10 Mobile als het gaat om de levensduur van de batterij. De twee besturingssystemen voeren de batterij van uw smartphone in ongeveer dezelfde tijd leeg.

Conclusie: Windows Phone 8.1 is sneller dan Windows 10 Mobile

Dit zou voor de meeste gebruikers geen verrassing moeten zijn: Windows Phone 8.1 is een zeer geoptimaliseerd besturingssysteem dat zelfs de langzaamste smartphone-hardware uitstekend gebruikt. Windows 10 Mobile heeft een lange weg te gaan totdat het hetzelfde niveau van glans en prestaties heeft bereikt. In ruil voor nieuwe functies en een aantal verloren functies, krijg je een veel langere opstarttijd en minder prestaties, vooral op low-end smartphones met minder krachtige hardware.