Tutorial

Problemen met netwerk- en internetproblemen in Windows oplossen

Als u problemen ondervindt met uw netwerk en / of internetverbinding, aarzel dan niet om de wizards voor probleemoplossing te gebruiken die zijn meegeleverd met Windows. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen u helpen vaststellen wat er mis is en hoe u uw problemen kunt oplossen. In de meeste gevallen zullen ze de klus klaren en meer dan verwacht helpen. In deze zelfstudie laten we u zien hoe u de netwerk- en internetprobleemoplossingswizards start die Windows te bieden heeft en hoe u ermee kunt werken om uw netwerkproblemen op te lossen.

OPMERKING: deze handleiding is van toepassing op gebruikers van Windows 10, Windows 7 en Windows 8.1.

Hoe u de wizards voor netwerk- en internetproblemen opspoort in het Configuratiescherm

Een van de gemakkelijkste manieren om toegang te krijgen tot de wizards voor netwerk- en internetproblemen oplossen, is door het Netwerkcentrum te openen door naar "Configuratiescherm -> Netwerk en internet -> Netwerkcentrum" te gaan. Klik of tik vervolgens op de link 'Problemen oplossen' aan de onderkant van het venster. Hoewel het venster Netwerk- en onderdelencentrum er een beetje anders uitziet, is de link "Problemen oplossen" altijd aan de onderkant van het venster, afhankelijk van de versie van Windows die u gebruikt.

Hiermee opent u de lijst met wizards voor het oplossen van netwerk- en internetproblemen die beschikbaar zijn in Windows: internetverbindingen, gedeelde mappen, thuisgroep, netwerkadapter en inkomende verbindingen. Als u een printer hebt geïnstalleerd op uw Windows-computer, ziet u ook een wizard Printerproblemen oplossen.

Hoe u de zoekfunctie kunt gebruiken om de wizards voor het oplossen van problemen te starten

Zoals altijd kunt u ook met zoeken de wizards voor probleemoplossing starten.

In Windows 10 typt u in het zoekvak van Cortana op de taakbalk het woord probleemoplossing en klikt of tikt u op het zoekresultaat met dezelfde naam.

Typ in Windows 7 de probleemoplossing voor woorden in het zoekvak van het menu Start. Klik vervolgens op het zoekresultaat voor Zoeken naar fouten.

Ga in Windows 8.1 naar het startscherm, typ de probleemoplossing voor woorden en klik of tik op het zoekresultaat met dezelfde naam.

Klikken of tikken op het zoekresultaat voor het oplossen van problemen onthult het venster Problemen oplossen, waar u alle hulpprogramma's voor probleemoplossing vindt die zijn opgenomen in Windows. Als u de wizards voor probleemoplossing wilt weergeven waarin u bent geïnteresseerd, klikt of tikt u op Netwerk en internet.

Start nu de wizard voor het oplossen van problemen die u interesseert. Als u niet weet wat elke wizard doet, leest u het volgende gedeelte van deze zelfstudie.

De wizards voor netwerk- en internetprobleemoplossing en wat ze doen

U kunt een van de beschikbare wizards starten, afhankelijk van het probleem waarmee u geconfronteerd wordt:

 • Internetverbindingen - deze wizard helpt wanneer u verbonden bent met het netwerk, maar het internet werkt niet of u ondervindt problemen bij het bezoeken van bepaalde websites;
 • Gedeelde mappen - gebruik deze wizard als u problemen ondervindt bij het benaderen van gedeelde bestanden en mappen op andere computers en apparaten van uw netwerk;
 • Thuisgroep - gebruik deze wizard als u problemen ondervindt bij het bekijken van computers of gedeelde mappen die deel uitmaken van de thuisgroep;
 • Netwerkadapter - dit is handig als u problemen ondervindt met uw draadloze of bedrade netwerkadapters. Het helpt bij alles dat te maken heeft met uw netwerkverbinding;
 • Inkomende verbindingen - deze wizard is handig wanneer andere computers problemen hebben om verbinding te maken met de gedeelde bestanden en mappen op uw computer;
 • Verbinding maken met een werkplek met behulp van DirectAccess - deze wizard kan worden gebruikt als u problemen hebt om verbinding te maken met bedrijfsnetwerkdomeinen. Het is alleen beschikbaar in Windows 7 Ultimate, Windows 7 Enterprise, Windows 8.1 Enterprise en Windows 10 Enterprise.

Hoe u de wizards voor netwerk- en internet-troubleshooting start via de opdrachtprompt

De wizards voor netwerk- en internetproblemen oplossen kunnen ook worden gestart met behulp van de opdrachtprompt of het venster Uitvoeren. Voer de volgende opdrachten uit in de opdrachtprompt of het venster Uitvoeren:

 • Om de probleemoplossingswizard voor internetverbindingen te openen: msdt.exe -id NetworkDiagnosticsWeb;
 • Om de wizard voor het oplossen van problemen met gedeelde mappen te openen: msdt.exe -id NetworkDiagnosticsFileShare;
 • De probleemhulptool HomeGroup openen: msdt.exe -id HomeGroupDiagnostic;
 • Om de wizard voor probleemoplossing voor netwerkadapter te openen: msdt.exe -id NetworkDiagnosticsNetworkAdapter;
 • De wizard voor het oplossen van problemen bij Inkomende verbindingen openen: msdt.exe -id NetworkDiagnosticsInbound.

Hoe u de wizards voor netwerk- en internet-troubleshooting gebruikt in Windows

Elke wizard voor het oplossen van problemen is anders, omdat hiermee alleen de problemen worden opgelost die door het probleem zijn opgelost. Om u te helpen begrijpen hoe u een wizard voor het oplossen van problemen gebruikt, hebben we de wizard Netwerkadapter uitgevoerd om te begrijpen wat er mis is met onze netwerkverbinding. Het gebruik van andere wizards werkt op dezelfde manier, gebruikmakend van dezelfde principes.

Aan het begin van de wizard voor het oplossen van problemen, voordat u op Volgende drukt, zoekt u naar een koppeling met de naam Geavanceerd.

Klik of tik erop. Dit onthult een aantal interessante opties. De wizard Netwerkadapter kan bijvoorbeeld automatisch reparaties toepassen en als beheerder worden uitgevoerd. Vink het juiste vakje aan om deze functie in te schakelen en laat deze uitvoeren als beheerder, als u dat wilt. Klik of tik vervolgens op Volgende.

De wizard voor het oplossen van problemen detecteert alle netwerkadapters die op uw Windows-computer of -apparaat zijn geïnstalleerd en vraagt ​​u de netwerkadapter te selecteren die u wilt oplossen. U kunt ook problemen oplossen met alle netwerkadapters. Als u klaar bent met het maken van uw keuze, klikt of tikt u op Volgende.

OPMERKING: De probleemoplossingswizard Netwerkadapter geeft ook virtuele netwerkadapters weer, als u virtualisatiesoftware hebt geïnstalleerd die dergelijke apparaten gebruikt (zoals VMWare, VirtualBox, enz.).

De wizard voor het oplossen van problemen start het diagnostische proces en geeft een voortgangsbalk weer. Wanneer het problemen detecteert, probeert het ook de fixes toe te passen die volgens hem geschikt zijn en wordt vervolgens gecontroleerd of het probleem nog steeds bestaat. Voor sommige problemen kan het nodig zijn dat u een bepaalde actie uitvoert. In ons voorbeeld is gedetecteerd dat onze netwerkkabel niet aan één uiteinde is aangesloten. Dus we hebben de netwerkkabel gecontroleerd, de stekker in het stopcontact gestoken en op 'Controleren of het probleem is opgelost' gedrukt.

Vervolgens wordt gecontroleerd of het probleem blijft bestaan ​​en krijgt u de details over het probleem en de status ervan te zien.

Als uw probleem niet is opgelost, stelt de wizard Netwerkadapter extra opties voor via de knop Extra opties voor Explorer. Als u gedetailleerde informatie wilt bekijken over de problemen die het heeft geïdentificeerd en wat het heeft gedaan om dingen op te lossen, klikt u op de kleine link met de tekst 'Gedetailleerde informatie weergeven'. Druk op Sluiten om de wizard te sluiten.

OPMERKING: als de wizard voor het oplossen van problemen die u hebt gebruikt geen problemen heeft aangetroffen maar u nog steeds problemen ondervindt, hebt u mogelijk niet de juiste wizard gebruikt. Probeer in dit geval een andere wizard voor probleemoplossing, die beter is gerelateerd aan het probleem dat u ondervindt.

Problemen oplossen met een draadloos netwerk

Als u problemen ondervindt bij het verbinden met draadloze netwerken, raden we u aan de volgende handleidingen voor het oplossen van problemen te lezen:

 • Problemen met internetverbinding oplossen via een draadloos netwerk - deze handleiding laat zien hoe u de ingebouwde hulpprogramma's voor probleemoplossing van Windows kunt gebruiken om problemen op te lossen bij het verbinden met draadloze netwerken;
 • Problemen met draadloze netwerkverbinding zelf oplossen - dit is een stap voor stap diagram met vragen en antwoorden. Het beantwoorden van een reeks vragen neemt je mee naar de meest waarschijnlijke oorzaak en de oplossing ervan;
 • The Layman's Guide to Solving Wireless Network Interference Problems - een geweldige gids, die laat zien hoe gemakkelijk het is om problemen op te lossen die worden veroorzaakt door de signaalinterferentie, veroorzaakt door andere netwerken in uw regio of door andere apparaten.
 • Hoe te verwijderen of te vergeten draadloze netwerkprofielen in Windows 10 - als de configuratie van een draadloos netwerk is veranderd, is het een goed idee om Windows te laten vergeten, zodat je opnieuw kunt beginnen en helemaal opnieuw kunt verbinden.
 • Hoe u al uw Windows 10-netwerkadapters kunt resetten met slechts 6 klikken - wanneer uw internetverbinding niet wil werken en elk probleemoplossend idee dat u had lijkt te falen, kunt u als laatste redmiddel uw netwerkadapter (en) resetten .

Conclusie

Alle moderne versies van Windows bieden een complete set van troubleshooting-wizards die u kunnen helpen bij het identificeren van de oorzaak van uw netwerkproblemen. Wanneer we problemen hebben, gebruiken we deze wizards en zijn ze in de meeste gevallen in staat om de oorzaak te identificeren en bruikbare aanbevelingen te doen.

Zelfs als ze de problemen die we tegenkomen niet kunnen oplossen, leveren ze informatie die waardevol is voor de technische ondersteuningsstaf die dingen voor ons kan oplossen.