Beoordeling

Herziening van de Edimax N300 - een betaalbare wifi-bereikvergroter

Edimax is een bedrijf dat bekend staat om zijn betaalbare netwerkapparatuur. Ze bouwen allerlei soorten apparaten: van draadloze routers tot range-extenders, netwerkswitches en netwerkcamera's. We hadden de kans om ons eerste Edimax-apparaat te testen: een betaalbare range extender: Edimax N300 Smart Wi-Fi, modelnummer EW-7438RPn Air. We hebben ongeveer een week getest, veel metingen gedaan en vandaag zijn we klaar om onze conclusies te delen.

Unboxing van de Edimax N300 Smart Wi-Fi Extender

Als je op de Edimax-website kijkt, zul je merken dat al hun moderne range-extenders N300 op hun naam hebben staan. Om precies te zijn, hebben we EW-7438RPn Air-model getest. Je ziet de verpakking in de onderstaande afbeelding.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

In de doos vindt u de bereikvergroter, een minischijf met de gebruikershandleiding en de installatiegids in meerdere talen, plus een kaart met details over hoe u het apparaat aan de ene kant kunt openen en met QR-codes voor de EdiRange- app voor Android en iOS.

Zoals u kunt zien, is deze bereikvergroter een compact apparaat. Het heeft een WPS-knop aan de ene kant en een LED aan de bovenkant, die van kleur verandert afhankelijk van wat er met het apparaat gebeurt.

Hardwarespecificaties

Edimax N300 Smart Wi-Fi Extender is een single-band range extender met ondersteuning voor de 2.4 Ghz draadloze frequentie. Het ondersteunt de moderne 802.11n draadloze netwerkstandaard. Zoals eerder vermeld, heeft het WPS-ondersteuning en wordt het geleverd met twee interne antennes.

Qua software biedt het de EdiRange- app voor Android en iOS waarmee gebruikers dit apparaat op afstand kunnen bedienen wanneer ze zich in het dekkingsgebied bevinden.

Je vindt de volledige specificaties hier.

De Edimax N300 Smart Wi-Fi-extender instellen en gebruiken

Hieronder ziet u een schema van hoe ons testappartement is opgezet. Het is een redelijk groot appartement en als je geen erg goede router hebt, kan de draadloze dekking nogal zwak zijn in kamers zoals de keuken of het middelgrote balkon die er ver van verwijderd zijn. Je ziet dat we de router in de woonkamer hebben geplaatst en de range extender in de gang. De router die we hebben gebruikt, is ASUS RT-AC56U.

Er zijn veel manieren om deze range extender in te stellen en ze zijn allemaal gedocumenteerd in de gebruikershandleiding die in de verpakking is meegeleverd. Het snelste is om de WPS- functie op uw router en de range extender te gebruiken.

Nadat u de bereikvergroter op uw draadloze netwerk hebt aangesloten, moet u beginnen met het instellen ervan. De standaardfirmware op dit apparaat was versie 1.14. We hebben verschillende gebruikersrecensies gelezen voordat we dit apparaat testten en sommigen zeiden dat ze problemen hadden met de standaardfirmware. We hebben een upgrade uitgevoerd naar de nieuwste versie die beschikbaar was om te downloaden (1.17) en alles verliep vlot. We raden u aan hetzelfde te doen.

De firmware op dit apparaat is beschikbaar in 15 talen, die u hieronder kunt zien.

Zoals je kunt zien in onze screenshots, is de firmware die Edimax aanbiedt nogal basaal en niet bepaald elegant. Het biedt echter wel toegang tot de configuratie-opties die u zou verwachten en het instellen van dingen is voor niemand een gecompliceerde taak.

Het enige nadeel dat we hebben gemerkt is dat de range extender opnieuw moet worden opgestart telkens wanneer je de configuratie ervan wijzigt. Dit kan frustrerend zijn als je het de eerste keer opstelt.

De LED bovenop de range extender is gekleurd afhankelijk van de status. Elke kleur kan ook altijd aan of knipperend zijn.

Dit is wat elke kleur betekent:

  • Rood - als het rode lampje altijd brandt, is het apparaat losgekoppeld; als het rode lampje knippert, start het apparaat op.
  • Groen - wanneer deze is ingeschakeld, betekent dit dat Edimax N300 via WPS verbinding heeft gemaakt met het draadloze netwerk. Als het knippert, betekent dit dat de WPS-verbinding actief is.
  • Blauw - wanneer het is ingeschakeld, betekent dit dat de Edimax N300 een goede signaalsterkte heeft om mee te werken. Als het knippert, betekent dit dat de signaalsterkte nogal gemiddeld is.
  • Oranje - deze kleur wordt alleen gebruikt bij het flitsen en geeft aan dat u een slechte signaalsterkte hebt in het gebied waar u de bereikvergroter hebt geplaatst. Overweeg om het naar een andere locatie te verplaatsen om betere resultaten te krijgen.

We hebben verschillende soorten apparaten verbonden met het draadloze netwerk van de range extender en we hebben geen problemen ondervonden. We hebben ook netwerkfuncties zoals de thuisgroep kunnen gebruiken en bestanden kunnen delen en downloaden via het netwerk.