Tutorial

Simpele vragen: Wat is MU-MIMO WiFi? Heb je het nodig op je router?

Als je kijkt naar draadloze routers die zijn gelanceerd sinds de zomer van 2015, zul je merken dat velen van hen adverteren voor een technologie genaamd MU-MIMO of Multi-User MIMO en dat ze draadloze overdrachten beloven die tot vier keer sneller zijn dan op traditionele routers. Wat is MU-MIMO behalve een grappig klinkend acroniem dat u niet begrijpt? Wat doet MU-MIMO op uw draadloze router en moet u een router met deze technologie kopen? Lees deze gids en leer alles wat u moet weten:

De standaardmanier om meerdere draadloze apparaten aan te sluiten, ook bekend als SU-MIMO

Moderne draadloze routers die geen ondersteuning bieden voor MU-MIMO maken gebruik van de zogenaamde SU-MIMO-methode voor het verzenden van gegevens via een draadloos radiokanaal. SU-MIMO staat voor Single-User Multiple Input Multiple Output en betekent dat één draadloos kanaal tegelijkertijd gegevens kan verzenden en ontvangen van en naar een netwerkclient. SU-MIMO maakt deel uit van de 802.11n-netwerkstandaard die werd voltooid en gepubliceerd in oktober 2009. Alle draadloze routers met ondersteuning voor de definitieve versie van de 802.11n-standaard kunnen de SU-MIMO-methode gebruiken voor het verzenden van gegevens. Bij gebruik van deze methode zijn routers goed in het verzenden en ontvangen van gegevens, maar slechts in één richting, naar één client tegelijk. Als u een draadloze router had met één antenne die wordt gebruikt voor het ontvangen en verzenden van gegevens, zou deze slechts op één netwerkapparaat tegelijkertijd kunnen worden aangesloten. Laten we aannemen dat je drie gebruikers hebt, elk met hun apparaat verbonden met het draadloze netwerk dat door de router wordt uitgezonden. De router kan alleen gegevens verzenden en ontvangen naar de eerste gebruiker. Als het klaar is met de eerste gebruiker, gaat het naar de tweede gebruiker en vervolgens naar de derde.

Het aantal gelijktijdige datastromen wordt beperkt door het minimumaantal gebruikte antennes. In SU-MIMO kunt u maximaal vier gegevensstromen tegelijkertijd hebben, als uw router vier antennes heeft. Een draadloze router die op twee antennes kan zenden of ontvangen, kan twee gebruikers gelijktijdig bedienen. Een router met vier antennes kan vier afzonderlijke streams en maximaal vier clients tegelijk verwerken. Omdat op veel WiFi-netwerken meerdere draadloze clients zijn aangesloten die elk toegang vragen tot hun datastream, gedraagt ​​de router zich als een machinegeweer dat is bevestigd aan een draaimolen. Het ratelt stukjes data heel snel op meerdere apparaten. Elk apparaat wacht op zijn beurt om gegevens te verzenden en ontvangen, dus wanneer een nieuw apparaat verbinding maakt, worden de lijn en het wachten langer. Hoe meer apparaten u verbindt met een draadloze router die SU-MIMO gebruikt, hoe groter de wachttijd wordt en hoe minder snelheid u krijgt voor elk apparaat.

OPMERKING: in sommige technische documentatie wordt SU-MIMO aangeduid als 1x1 MIMO. Houd dit in gedachten wanneer je ziet dat 1x1 MIMO later in dit artikel wordt gebruikt.

Hier komt MU-MIMO om de hoek kijken. Dit is wat het doet:

MU-MIMO, MIMO met meerdere gebruikers of meerdere gebruikers Meerdere invoer Meerdere uitvoer is de mogelijkheid om gelijktijdig naar verschillende clients te verzenden, in plaats van slechts één, of om gegevens over te zetten naar een netwerkclient die meerdere gegevensstromen tegelijk gebruikt en zo de snelheid te verhogen van de overdracht. Met deze overdrachtsmethode kan een draadloze router met meer dan één gebruiker tegelijkertijd op een enkel draadloos radiokanaal "praten" of met één gebruiker die meerdere datastreams op hetzelfde kanaal gebruikt.

Er zijn verschillende soorten MU-MIMO-implementaties die worden aangetroffen in draadloze routers:

  • 2x2 MIMO - biedt twee ruimtelijke streams voor het draadloos verzenden en ontvangen van gegevens op hetzelfde kanaal of dezelfde frequentie. Voor deze implementatie hebt u slechts twee antennes nodig en kunt u tegelijkertijd maximaal twee clients verbinden, één voor elke stream.
  • 3x3 MIMO - het biedt drie ruimtelijke streams en je hebt drie antennes nodig. U kunt tegelijkertijd maximaal drie clients verbinden.
  • 4x4 MIMO - het biedt vier ruimtelijke streams, je hebt vier antennes nodig en je kunt maximaal vier clients verbinden.
  • 8x8 MIMO - biedt acht ruimtelijke streams op hetzelfde draadloze kanaal of dezelfde frequentie tot een maximum van vier clients (ja, dit is correct). Voor deze implementatie hebt u acht antennes nodig. 8x8 MIMO is experimenteel op het moment dat we dit artikel publiceerden en er zijn geen routers beschikbaar met deze technologie. De eerste routers met 8x8 MIMO zouden in 2018 moeten worden gelanceerd.

In de onderstaande afbeelding ziet u een weergave van een router met ondersteuning voor 3x3 MIMO, die gelijktijdig met drie apparaten communiceert.

Wat gebeurt er wanneer uw draadloze apparaten ook ondersteuning bieden voor MU-MIMO?

Een belangrijk aspect van MU-MIMO is dat draadloze clients ook ondersteuning kunnen bieden voor deze technologie. Goedkope smartphones en tablets hebben slechts één draadloze antenne om hun productiekosten te verlagen, dus bieden ze slechts 1x1 MIMO. Premium smartphones en tablets hebben vaak twee antennes en kunnen profiteren van 2x2 MIMO. Betaalbare laptops hebben twee Wi-Fi-antennes en kunnen profiteren van 2x2 MIMO, terwijl dure laptops drie antennes hebben en kunnen profiteren van 3x3 MIMO. Toen we dit artikel schreven, waren er geen consumentencomputers of gadgets met ondersteuning voor 4x4 MIMO. We hebben echter de ASUS PCE-AC88 draadloze PCI-Express netwerkadapter getest en het is de eerste die een 4x4 MIMO implementeert. Iedereen kan het op een desktopcomputer gebruiken voor draadloze netwerkverbindingen.

Het idee achter MU-MIMO is niet alleen om tegelijkertijd meerdere apparaten met het draadloze netwerk te verbinden, maar ook om de snelheid van de draadloze verbinding te verhogen. Daarom bieden uw netwerkapparaten een van de volgende MU-MIMO-implementaties:

  • 1x1 MIMO - dergelijke apparaten hebben één antenne en kunnen verbinding maken met slechts één draadloze stream.
  • 2x2 MIMO - ze hebben twee antennes en kunnen tegelijkertijd verbinding maken met twee MIMO-streams. Het moet overdrachten twee keer zo snel maken dan in het geval van 1x1 MIMO-verbindingen.
  • 3x3 MIMO - hebben drie antennes en maken tegelijkertijd verbinding met drie MIMO-streams. Het moet overdrachten drie keer zo snel maken als bij 1x1 MIMO-verbindingen.
  • 4x4 MIMO - hebben vier antennes en maken gelijktijdig verbinding met vier MIMO-streams. Het moet overdrachten vier keer sneller maken dan in het geval van 1x1 MIMO-verbindingen.

In uw netwerk gebruikt u verschillende soorten draadloze apparaten die verschillende MIMO-implementaties bieden. Laten we aannemen dat je een draadloze router met 4x4 MIMO hebt. Deze router biedt vier gegevensstromen. Daarom kunt u verbinding maken en tegelijkertijd gegevens overbrengen naar vier smartphones met 1x1 MIMO, omdat elke smartphone slechts één stream gebruikt. Als alternatief kunt u gegevens verbinden en gelijktijdig overbrengen naar twee tablets met 2x2 MIMO, naar één laptop met 3x3 MIMO en één smartphone met 1x1 MIMO of slechts naar één apparaat, als het ondersteuning biedt voor 4x4 MIMO. Dat apparaat met 4x4 MIMO profiteert echter van overdrachtssnelheden tot vier keer sneller dan één smartphone met 1x1 MIMO.

Wat zijn de voordelen van MU-MIMO?

Als u een draadloze router koopt met ondersteuning voor MU-MIMO-overdrachten, krijgt u de volgende voordelen:

  • Verlaagt de tijd die elk apparaat moet wachten om gegevens te ontvangen
  • Verhoogt de downloadsnelheid die wordt aangeboden voor alle apparaten die draadloze MU-MIMO-streams ondersteunen
  • Beide apparaten die MU-MIMO ondersteunen en degenen die dat niet doen, genieten van een betere Wi-Fi-ervaring
  • Vergroot de netwerkcapaciteit en het aantal apparaten dat die router tegelijkertijd kan verwerken

De nadelen van MU-MIMO

Er zijn ook nadelen aan het gebruik van draadloze routers met MU-MIMO:

  • Het werkt alleen bij gebruik van de 802.11ac draadloze standaard en de 5 GHz wifi-frequentie . Je kunt er geen gebruik van maken op de 2, 4 GHz-frequentie en oudere standaarden zoals 802.11n. De 2, 4 GHz-frequentie zit vast bij het gebruik van SU-MIMO.
  • MU-MIMO verhoogt alleen de downloadsnelheid, niet de uploadsnelheid .
  • U hebt zowel een router met MU-MIMO als nodig netwerkapparaten met MU-MIMO om snellere downloads te krijgen. Wanneer u nieuwe computers, smartphones en andere gadgets koopt, moet u ervoor zorgen dat ze werken met draadloze 802.11ac-netwerken en MU-MIMO-overdrachten ondersteunen.

Wanneer werd MU-MIMO vrijgegeven?

De MU-MIMO-technologie maakt deel uit van de draadloze standaard 802.11ac Wave 2, die werd uitgegeven door de Wi-Fi Alliance in de zomer van 2015. In juni 2016 breidde de Wi-Fi Alliance zijn Wi-Fi CERTIFIED-programma uit met de specificaties van de 802.11ac Wave 2-standaard. Wi-Fi Alliance is het wereldwijde netwerk van bedrijven dat ons draadloze producten, standaarden en technologieën biedt. Het netwerk omvat meer dan 500 bedrijven, waaronder grote namen zoals Cisco, Qualcomm, Microsoft, Dell, Samsung, Apple, Intel enzovoort.

Heb ik MU-MIMO nodig?

Moderne huizen hebben een toenemend aantal slimme apparaten die constante draadloze connectiviteit vereisen. Zelfs als sommige van uw apparaten geen ondersteuning bieden voor MU-MIMO, zult u toch profiteren van de aanschaf van een draadloze router met MU-MIMO, alleen omdat deze meer apparaten tegelijk kan verwerken. Als u ook premium smartphones, laptops en consoles bij u thuis hebt, neemt het voordeel van het gebruik van MU-MIMO toe. Onze aanbeveling is dat als u acht of meer apparaten hebt die verbinding maken met het draadloze netwerk in uw huis, u zou moeten overwegen om een ​​Wi-Fi-router aan te schaffen met MU-MIMO.

Welke draadloze routers en apparaten ondersteunen MU-MIMO?

MU-MIMO wordt aangeboden in de meeste midrange draadloze routers en in alle premium routers die zijn uitgebracht nadat de 802.11ac Wave 2-standaard in 2015 werd afgerond. Hier bij Digital Citizen hebben we verschillende MU-MIMO-routers getest. Dit zijn de beste die we aanbevelen:

  • Premium routers: ASUS RT-AC88U, ASUS RT-AC5300, TP-LINK AC3200 en TP-LINK Archer C5400.
  • Midrange-routers: ASUS RT-AC1200G +, ASUS RT-AC58U en TP-LINK Archer C2600.

De Wi-Fi Alliance biedt ook een portal waar u alle apparaten kunt vinden die ondersteuning bieden voor de 802.11ac Wave 2-standaard, waaronder draadloze routers, smartphones, computers en tablets. Bezoek hun Product Finder en blader door de soorten producten die u interesseren.

Wat is jouw ervaring met MU-MIMO?

U bent aan het einde van dit artikel en hopelijk hebben we al uw vragen over deze technologie voor draadloze overdrachten beantwoord. Heb je een draadloze router gekocht bij MU-MIMO? Als je dat deed, wat is je ervaring ermee? Heb je verbeteringen opgemerkt in de kwaliteit van je wifi-ervaring? Deel uw mening met behulp van het opmerkingenformulier hieronder.