Anders

Simpele vragen: Wat is firmware? Wat doet het?

Firmware ... je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord. Het klinkt als een rare Duitse naam, toch? Wat is firmware? Wat is de betekenis van deze term? Wat doet firmware? Hoe werkt firmware? Het doel is toch niet alleen om u te verwarren. Zoals u in deze tutorial zult leren, is de firmware van cruciaal belang als het gaat om alle soorten hardwareapparaten, van smartphones tot smart-tv's, tot wasmachines en andere apparaten. Om de zaken helder te krijgen en je te helpen meer kennis te krijgen, zullen we in dit artikel alle belangrijke dingen die je moet weten over firmware uitleggen. Laten we beginnen:

Wat is firmware? De definitie

Firmware is een klein stukje software dat hardware doet werken en doen wat de fabrikant van plan was. Het bestaat uit programma's geschreven door softwareontwikkelaars om hardware-apparaten "aan te vinken". Zonder firmware zouden de meeste elektronische apparaten die we dagelijks gebruiken niet kunnen werken. Ze zouden niets doen.

Wist je bijvoorbeeld dat een eenvoudig verkeerslicht met firmware is uitgerust? Ja, dat is zo, en de firmware is wat het vertelt om de lichten met regelmatige tussenpozen te veranderen. Zonder firmware zou het verkeerslicht gewoon een "domme" mast zijn, geplaatst aan de kant van de weg, nietsdoen behalve verveeld kijken. Voor minder geavanceerde hardwareapparaten, zoals verkeerslichten, wasmachines, kaartmachines, bewakingscamera's, tv's, enzovoort, is de firmware alle software en functioneert deze als een besturingssysteem dat alles regelt over het functioneren van dat apparaat.

Om de zaken nog duidelijker te maken, laten we nog een ander voorbeeld nemen: een computermotherboard zonder firmware zou niet weten hoe de harde schijf of de videokaart die zich op uw computer bevindt, te detecteren. Als uw schijven geen ingebouwde firmware bevatten, weten ze niet hoe snel ze moeten centrifugeren of wanneer ze moeten stoppen. Een draadloze netwerkkaart zou niet weten hoe een bepaalde radiofrequentie te gebruiken.

Voor complexere hardware, zoals smartphones, tablets, smart-tv's, smartwatches, enzovoort, is de firmware de tussenpersoon tussen de hardware en het besturingssysteem. Op dergelijke apparaten bevat de firmware alleen de benodigde instructies voor de hardware om te werken met het besturingssysteem dat op het apparaat is geïnstalleerd. Op een smartphone van een Samsung Galaxy met Android kan de firmware op de smartphone bijvoorbeeld de hardware correct laten communiceren met het Android-besturingssysteem en doen wat de gebruiker daarom vraagt.

We denken vaak aan een hardwareapparaat als een apparaat dat alleen maar hardware is. En we gaan ervan uit dat het gewoon vanzelf werkt. Bijna geen van de moderne hardwareapparaten zou echter werken zonder deze specifieke software die rechtstreeks op hen is geschreven.

Zeg na mij: Firmware !!! Nu klinkt het als iets magisch, toch?

Waar is de firmware opgeslagen?

We weten nu dat firmware software is die rechtstreeks in onze hardwareapparaten wordt geschreven. Maar hoe wordt het precies op een apparaat opgeslagen? Firmware wordt meestal opgeslagen in speciale soorten geheugen, genaamd flash-ROM. ROM is het acroniem voor Read Only Memory en dit soort geheugen mag maar één keer worden geschreven, meestal door de fabrikant van de hardware die we gebruiken. Er is een ROM-geheugen nodig voor elk elektronisch apparaat, omdat het permanent gegevens moet bevatten, zelfs als het apparaat is uitgeschakeld of als er een stroomstoring is. U kunt geen hardwareapparaat maken dat zijn firmware vergeet, omdat het niet langer functioneert als u de energiebron eruit haalt.

Maar nogmaals, flash-ROM-geheugen is een herschrijfbaar ROM-geheugen omdat het, hoewel het oorspronkelijk is geschreven door de hardwarefabrikant, later herschreven kan worden. Natuurlijk kunt u nieuwe firmware op een hardwareapparaat schrijven. U kunt dit echter alleen doen met een geschikte Firmware-updategereedschap dat speciaal is ontworpen voor dat hardwareapparaat.

Welke soorten firmware zijn er?

Er is evenveel variëteit in firmware als op hardwareapparaten. Er is firmware in computermotherboards (het wordt BIOS of UEFI genoemd), er is firmware op harde schijven, solid-state drives (SSD's), CD / DVD / Blu-Ray-drives, er zijn firmware in netwerkkaarten, routers, toegangspunten, bereikverlengers, er is zelfs firmware in je gamingmuis en -toetsenbord. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die te maken hebben met computers.

Je moet onthouden dat firmware bestaat in de meeste apparaten die iets nuttigs doen, zoals je tv, wasmachine, de pinautomaten van je bank of zelfs in je auto. U noemt het apparaat; het zou waarschijnlijk niet werken zonder zijn firmware.

Wat is het verschil tussen firmware en stuurprogramma's?

We hebben een ander artikel waarin in detail wordt uitgelegd wat stuurprogramma's zijn. Je zou het moeten lezen: Simpele vragen: wat zijn drivers en waarom heb je ze nodig?

Hoewel beide de rol hebben om hardware toe te staan ​​om te doen wat er van wordt gevraagd, is een belangrijk verschil dat firmware wordt opgeslagen op het hardwareapparaat zelf terwijl stuurprogramma's binnen het besturingssysteem zijn geïnstalleerd. Firmware kan ook op zichzelf starten en doen waarvoor het is geprogrammeerd, terwijl stuurprogramma's door het besturingssysteem moeten worden uitgevoerd. Het grootste verschil tussen beide is dat de firmware de apparaten vertelt wat ze moeten doen, terwijl de bestuurder het besturingssysteem vertelt hoe te communiceren met dezelfde apparaten.

Kan de firmware worden geüpgraded?

Veel fabrikanten geven regelmatig updates vrij voor de firmware die te vinden is op hun hardwareapparaten. Ze bieden ook de nodige softwaretools om de nieuwe firmware op die apparaten te schrijven. Elke fabrikant kan echter kiezen of het een nieuwe firmware voor een afzonderlijk apparaat vrijgeeft of niet. De meeste fabrikanten van computeronderdelen ontwikkelen bijvoorbeeld klanten nieuwe firmware en de bijbehorende firmware-updaters, althans enkele jaren nadat het apparaat werd gelanceerd.

Om u een voorbeeld te geven, de fabrikant van uw moederbord kan nieuwe firmware-updates vrijgeven wanneer deze nieuwe functies wil toevoegen, nieuwe processoren of RAM-geheugen wil ondersteunen of specifieke problemen met uw hardware wil oplossen.

Elke fabrikant kan ervoor kiezen om nieuwe firmware te leveren voor zijn apparaten: een router kan een firmware-update ontvangen die zijn stabiliteit verbetert, een dvd-schrijver kan leren hoe nieuwe typen schijven te branden, enzovoort.

Wat betreft waar vandaan om nieuwe firmware te krijgen, dat hangt af van de fabrikant van uw hardwareapparaat. Meestal kunt u nieuwe firmware (indien beschikbaar) vinden op de ondersteuningswebsite van uw apparaat. Zoek naar een downloadpagina, download uw nieuwe firmware en volg de upgradocumentatie die wordt aangeboden door de fabrikant van het apparaat.

Het schrijven van nieuwe firmware op uw apparaat is een verraderlijke klus en kan uw apparaat onbruikbaar maken als het onjuist wordt gedaan. Voor altijd! Als een baksteen! Dat is waarom sommige mensen je vertellen dat je je apparaat hebt dichtgemetseld: je hebt gewoon de firmware geruïneerd en het kan niet langer functioneren zoals het bedoeld was.

Als u hulp nodig hebt bij het bijwerken van de firmware op uw apparaten, raden we de volgende zelfstudies aan:

  • Hoe de firmware van elk apparaat in 5 stappen te updaten
  • Hoe de BIOS van het moederbord van uw computer in 5 stappen te updaten
  • Hoe de Firmware op uw Xbox One Controller & Headset te updaten

Het probleem met smartphones, tablets, smart TVs en Android "firmware"

Android-smartphones en mobiele apparaten hebben de wereld veroverd en veel gebruikers willen de "firmware" op hun apparaten bijwerken, aangepaste ROM's installeren enzovoort. Het probleem is dat de meeste mensen de term firmware nu ten onrechte gebruiken als ze verwijzen naar smartphones en andere mobiele apparaten. Daarom willen we de technische details van de firmware uitleggen, wanneer we het hebben over smartphones en mobiele apparaten, zodat je dingen goed krijgt:

  • De term firmware, vooral als het over apparaten met Android gaat, is ten onrechte uitgebreid in de populaire cultuur om alle software op die apparaten te omvatten. Android "firmware" betekent nu de firmware plus het Android-besturingssysteem erboven.
  • Je komt ook de term Custom ROM tegen. ROM betekent in dit geval niet het Read Only Memory waarin de firmware is opgeslagen in de hardware van de smartphone. Aangepast ROM betekent een aangepaste afbeelding van het besturingssysteem die ook de firmware bevat die nodig is om de smartphone te laten werken. U krijgt dus twee dingen in de ROM van een smartphone: de firmware, die hetzelfde is als in de definitie die we eerder hebben gedeeld en het besturingssysteem bovenop de firmware.
  • Wanneer u een smartphone koopt, wordt deze geleverd met een "voorraad-ROM" of "voorraad-firmware". Dit verwijst naar de vooraf geïnstalleerde firmware en het besturingssysteem. Het "voorraad-ROM" wordt geleverd door de fabrikant van de smartphone (als u deze hebt ontgrendeld) of door de mobiele operator waar u een abonnement hebt (als u een vergrendelde smartphone hebt gekocht). De mobiele operator gebruikt het "voorraad-ROM" dat wordt aangeboden door de fabrikant van uw smartphone en past dit aan volgens hun interesses, wat resulteert in een nieuw "voorraad-ROM" dat alleen te vinden is op de smartphones die door die mobiele operator worden verkocht.

Hetzelfde geldt voor smart-tv's, voor tablets en andere mobiele apparaten met Android.

Conclusie

En nu weet u wat firmware is, wat het doet en waar het wordt gevonden. Was onze uitleg goed genoeg? Begrijpt u dit concept? Ben je nog steeds verward door Android "firmware"? Aarzel niet om het onderstaande opmerkingenformulier te gebruiken en laat het ons weten.