Beoordeling

Huawei P8 Lite review - de gebalanceerde uitvoerder

Huawei zet zijn stijging voort in de verkoopgrafieken voor mobiele apparaten, nadat hij vorig jaar alleen de Lumia-divisie van Microsoft had overtroffen. Ongetwijfeld is de agressieve prijsstelling van zijn apparaten de belangrijkste reden om de derde plaats in de verkoopgrafiek te bereiken, en terwijl zelfs top Huawei-apparaten zoals de P8 nog niet over het niveau van software en esthetische verfijning beschikken die te zien zijn in telefoons van meer gevestigde fabrikanten, langzaamaan en zeker verzinnende grond. Vandaag gaan we het kleine broertje van het vlaggenschip van Huawei, de Huawei P8 Lite, van naderbij bekijken. In tegenstelling tot zijn broer, heeft de P8 Lite een verbazingwekkend laag prijskaartje vanaf $ 175 en heeft hij, tenminste op papier, de juiste specificaties voor een smartphone uit het middensegment. Lees deze recensie en zie hoe deze presteert in onze tests:

Verpakking, ontwerp en bouwkwaliteit van de Huawei P8 Lite

De telefoon wordt geleverd in een eenvoudige, witte doos waarin alleen de naam is gedrukt en een grote sticker met de specificaties aan één kant.

De telefoon is netjes ingeklemd tussen twee kleinere vakken met oplader en headset, evenals de handleiding en de garantiekaart.

Geen verrassingen wat betreft de inhoud van de verpakking. Houd er rekening mee dat een van de dozen, op een van zijn wanden bevestigd, de tool bevat voor het uitwerpen van de SIM-laden.

Alle accessoires zijn wit. De lader met 1A-rating is klein, terwijl de meegeleverde headset een opvallende gelijkenis vertoont met de huidige iPhone-oortelefoons. De snelstartgids bevat alle benodigde documenten om u op weg te helpen.

De Huawei P8 Lite wordt geleverd in twee kleuren, wit en zwart. Het ontwerp is elegant en hoewel de Chinese fabrikant heeft gekozen voor een plastic afwerking in plaats van het metaal dat wordt gebruikt voor zijn grote broer, is het 'premium'-gevoel nog steeds aanwezig, dankzij de gebruikte texturen en kleuren.

De telefoon heeft een hoogte van 143 mm (143 mm), een breedte van 2, 78 inch (70, 6 mm) en een dikte van 7, 7 mm (0, 3 inch). Wanneer je het combineert met een gewicht van 4, 62 ounces (131 gram), is het logisch voor mensen die willen ingaan tegen de "groter is beter" trend van de laatste paar jaar.

De voorkant van de smartphone is eenvoudig, zonder afzonderlijke capacitieve knoppen of luidsprekerroosters. Dankzij de kleine bezels is de fabrikant erin geslaagd om een ​​5-inch scherm op het apparaat te plaatsen. Boven het scherm vindt u de oortelefoon, de 5 megapixel camera aan de voorzijde en de nabijheid en lichtsensoren. Er is ook een statusled die alleen zichtbaar is wanneer deze is verlicht.

Een koptelefoonaansluiting en de secundaire microfoon (voor ruisonderdrukking) zijn de enige dingen die bovenop de telefoon aanwezig zijn, terwijl de onderkant de micro-USB-oplaadpoort, de luidspreker en de microfoon herbergt. Stereoluidsprekers zouden een leuke toevoeging zijn geweest, maar ondanks het symmetrische ontwerp van de roosters is er maar één luidspreker aanwezig.

De linkerkant van het apparaat is perfect schoon, zonder bedieningselementen. De rechterkant bevat de twee simladen, de aan / uit-knop en de volumeknop. De SIM-laden (waarbij de bovenste een afwisselend een microSD-kaart accepteert) liggen perfect in het lichaam en kunnen alleen worden uitgeworpen met het meegeleverde gereedschap.

De achterkant van de smartphone heeft een mooie geborstelde afwerking, met een slanke glasband aan de bovenkant.

De hoofdcamera en de LED-flitser worden in een hoek geplaatst, zonder dat er andere functies aanwezig zijn.

De inhoud van het standaardpakket is geen verrassing, maar het elegante ontwerp van de dozen en van de smartphone zelf maakt een zeer goede eerste indruk op de gebruiker. De materialen en texturen zijn zorgvuldig gekozen om een ​​premium uitstraling te geven. Het apparaat is klein en redelijk licht, waardoor het zeer gemakkelijk te hanteren is.

Hardwarespecificaties van de Huawei P8 Lite

De Huawei P8 Lite wordt geleverd in twee verschillende versies, een voor de Amerikaanse markten (codenaam ALE-04) en een voor de rest van de wereld, met codenaam ALE-21, de eenheid die we vandaag zullen bespreken. De Amerikaanse versie is gebaseerd op de Snapdragon 615-chipset gekoppeld aan een Adreno 405-grafisch systeem, terwijl de geteste eenheid is gebaseerd op de HiSilicon Kirin 620-chipset gekoppeld aan een Mali-450MP4 GPU. De rest van de specificaties zijn vrijwel identiek en hoewel de Snapdragon 615 in theorie beter presteert dan de Kirin-chipset, zijn de verschillen erg klein.

Hoewel de chipset behoorlijke prestaties kan bieden, is de grafische chip van Mali verouderd en is deze misschien niet van het niveau van de 1.2 GHz Octa-core-processor. We zullen dat natuurlijk later in onze beoordeling op de proef stellen.

De eenheid heeft 2 GB geheugen, wat ongeveer gemiddeld is (top-end producten hebben 3 GB) en de interne opslagcapaciteit is 16 GB. De opslagruimte kan worden uitgebreid met een microSD-kaart van maximaal 128 GB, maar let op, de dual-SIM-mogelijkheid van de smartphone is alleen beschikbaar als er geen SD-kaart is geïnstalleerd, omdat deze een van de SIM-laden zal innemen.

Het scherm is een 5 inch IPS LCD-scherm met een 720p-resolutie (720 x 1280 pixels) en heeft dus ongeveer 294 pixels per inch. Het heeft goede kijkhoeken en gemiddelde helderheid. De pixeldichtheid is niet geweldig, maar het scherm ziet er scherp uit en gezien de lage prijs van de Huawei P8 Lite kunnen we niet veel meer vragen.

De camera heeft een 13 Megapixel BSI-sensor (achterzijde verlichting, die helpt bij omstandigheden met weinig licht), geholpen door een dubbele LED-flitser, maar zonder optische beeldstabilisatie. Het is een stap terug van de Huawei P8 maar het is nog steeds een capabele eenheid, in staat om 1080p-video's op te nemen met 30 frames per seconde. De lens heeft een diafragma van f / 2.0 en een brandpuntsafstand van 27 mm. De tweede camera heeft 5 Megapixels en kan 720p-video's opnemen.

Het apparaat is geschikt voor LTE (4G) en heeft een 802.11 a / b / g / n Wi-Fi-adapter. Er is geen 802.11 ac beschikbaar, maar behalve dat, zijn de reguliere verbindingsmogelijkheden er: Bluetooth 4.0 is ook beschikbaar, net als GPS. De Huawei P8 Lite ALE-21 heeft NFC, een functie die niet aanwezig is in de Amerikaanse versie van de smartphone. Opladen en pc-verbindingen worden gedaan via de gebruikelijke USB 2.0-poort.

De Huawei P8 Lite heeft een 2200 mAh batterij, die vrij klein is qua capaciteit. De batterij kan niet worden verwijderd en heeft geen snellaadvermogen.

We zullen de prestaties van het apparaat testen in benchmarks en in de praktijk, maar laten we eerst eens kijken wat de Huawei P8 Lite-software te bieden heeft.

De software en de gebruikersinterface van de Huawei P8 Lite

De geteste versie van de Huawei P8 Lite kwam met het besturingssysteem Android 5.0.1 (Lollipop), waarop de Chinese fabrikant zijn eigen aangepaste gebruikersinterface, de EMUI 3.1, plaatste. Hoewel er tal van esthetische aanpassingen beschikbaar zijn, kun je er ook voor kiezen om niet te ver van de "vanilla" Android 5.0-look af te dwalen.

Het ontbreken van afzonderlijke, capacitieve knoppen voor Back, Home en Task Manager heeft zijn voor- en nadelen: door de knoppen op het scherm te verplaatsen, kan de gebruiker het uiterlijk en de volgorde van de knoppen aanpassen, maar aan de andere kant, meestal, de knoppen nemen waardevolle ruimte in beslag op het scherm.

Een van de grootste veranderingen van het opstartprogramma 5.0.1 is het ontbreken van een app-lade. Wat dit betekent is dat elke app die is geïnstalleerd aanwezig zal zijn in een van de startschermen, vergelijkbaar met het iPhone-systeem. Hoewel de apps in mappen kunnen worden geplaatst, zullen sommige gebruikers zich niet comfortabel voelen bij deze wijziging, vooral omdat u apps niet snel kunt herschikken of verbergen vanaf de startschermen.

Het systeemvak heeft twee secties: de ene handelt de feitelijke meldingen af ​​terwijl de andere de verschillende opties wisselt. Eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken, hoewel mogelijk meer acties nodig zijn om de benodigde snelkoppeling te bereiken.

Een briljante functie die aanwezig is in de Huawei P8 Lite-instellingen is het gedeelte Machtigingen, waarmee de gebruiker de rechten voor elke geïnstalleerde toepassing individueel kan toestaan ​​of weigeren, inclusief de machtigingen om de gegevensverbinding te gebruiken. Dit is enorm handig voor gebruikers die een beperkt dataplan hebben en hun netwerkgebruik via het mobiele netwerk willen behouden. Hetzelfde niveau van gebruikersinteractie is ook mogelijk voor toepassingsmeldingen, waarbij elk van de toepassingen afzonderlijke machtigingen heeft voor het weergeven van informatie op het vergrendelingsscherm, de statusbalk of op het startscherm. Energie-instellingen volgen ook deze trend, omdat de gebruiker kan beslissen welke toepassingen worden gesloten wanneer het scherm wordt vergrendeld en welke apps worden "beveiligd".

Nog een andere nuttige functie is het gedeelte Bewegingsbediening, waaruit u kunt kiezen wat een verscheidenheid aan bewegingen en gebaren doen: van het dempen van de smartphone tot het herschikken van uw pictogrammen en het starten van specifieke apps.

Wat de apps betreft, heeft de Huawei P8 Lite geen bloatware en enkele zeer nuttige toepassingen, waarvan de belangrijkste de Phone Manager is .

Vanuit dit "commandocentrum" kunt u het RAM-geheugen, de opslagruimte opschonen, de energiebesparingsinstellingen, de machtigingen en meldingen aanpassen zoals eerder beschreven en kunt u ook oproepen of berichten blokkeren. Als u op de knop Scannen drukt, zoekt uw telefoon bovendien automatisch naar problemen / tips voor alle secties en kunt u deze afzonderlijk corrigeren.

De smartphone heeft nog andere nuttige apps, zoals de bestandsverkenner, de WPS Office- suite en de HiCare- app, die handige links biedt naar handleidingen, forums en klantenservice.

De gebruikelijke toepassingen zijn aanwezig, met esthetische aanpassingen: rekenmachine, kalender, spraakrecorder en zaklampapp.

In overeenstemming met het ontwerp en de hardwarespecificaties, is de software goed uitgebalanceerd, ziet er goed uit en is praktisch. Er is geen onnodige bloatware en het niveau van aanpassing en gebruikerscontrole ligt ver boven het gemiddelde.

Op de volgende pagina zullen we zien hoe de Huawei P8 Lite presteert in benchmarks en in real-life gebruiksscenario's.