Anders

SSD versus HDD: bieden SSD-schijven hogere framesnelheden in games?

Gamers kopen wereldwijd SSD-schijven voor hun spelcomputers in plaats van traditionele harde schijven (HDD). Het is bewezen dat SSD-stations veel sneller zijn voor het schrijven en lezen van gegevens, maar helpen ze je ook om meer frames per seconde te krijgen tijdens het gamen? Om deze vraag te beantwoorden, experimenteerden we met het gebruik van een desktopcomputer met een populaire videokaart en schakelden we in op het gebruik van een SSD-schijf en een harde schijf om te gamen. Dit is wat we hebben geleerd:

De hardware-specificaties van de desktop-pc die we hebben gebruikt voor het testen

We hebben onze tests uitgevoerd op een desktop-pc met de volgende hardware:

 • AMD Ryzen 5 1600 zeskernprocessor, draaiend op 3, 2 GHz
 • ASUS ROG STRIX X370-F GAMING moederbord
 • 16 GB RAM DDR4, uitgevoerd op 1600 MHz, gemaakt door Corsair
 • MSI NVIDIA GeForce GTX 1060 OC 6 GB videokaart
 • KINGSTON A400 SSD-drive met een opslagcapaciteit van 240 GB
 • Western Digital Blue 1TB harde schijf, met 7200 rotaties per minuut (rpm)

Op de desktop-pc was Windows 10 Pro geïnstalleerd, met de nieuwste updates. We hebben ook de nieuwste NVIDIA-stuurprogramma's gebruikt: versie 398.82. Al onze tests zijn uitgevoerd op de Kingston SSD-schijf en vervolgens op de Western Digital Blue-harde schijf met dezelfde instellingen. Laten we de tests die we hebben uitgevoerd en de resultaten die we hebben gehad, een voor een bekijken:

Far Cry 5: een gemiddeld verschil van slechts 1 frame per seconde

We hebben de Far Cry 5-benchmark uitgevoerd met behulp van de volgende instellingen:

 • 1920x1080 beeldschermresolutie
 • Ultra grafische kwaliteitsinstellingen
 • V-Sync en Framerate Lock ingesteld op Uit

Eerst hebben we de benchmark uitgevoerd op de KINGSTON A400 SSD-drive en vervolgens op de Western Digital Blue-harde schijf. Zoals je hieronder kunt zien, waren de verschillen klein. Bij gebruik van de SSD-drive hadden we slechts 1 frame extra voor de minimale en gemiddelde framesnelheid.

Hitman Absolution: geen zinvol verschil

We hebben de benchmark van Hitman Absolution gebruikt, met de volgende instellingen:

 • 1920x1080 beeldschermresolutie
 • Ultra grafische kwaliteitsinstellingen
 • V-synchronisatie ingesteld op Uit

De enige statistiek waarbij we een verschil hadden, was de maximale framesnelheid. Bij gebruik van de SSD-drive ging de maximale framesnelheid naar 100 fps, terwijl bij gebruik van de HDD het ging naar 98 fps.

De andere twee statistieken hadden geen zinvolle verschillen. De gemiddelde framesnelheid was slechts 0, 1 frames hoger bij gebruik van een SSD-schijf. Geen gamer merkt zulke kleine verschillen op bij het spelen van games.

Metro Last Night: hogere maximale framesnelheid bij gebruik van een SSD-drive

De laatste game die we kozen was Metro: Last Night. We hebben de volgende instellingen gebruikt:

 • 1920x1080 beeldschermresolutie
 • Zeer hoge grafische kwaliteitsinstellingen
 • Textuurfiltering ingesteld op AF 16X, bewegingsonscherpte ingesteld op Normaal, Mozaïekpatroon ingesteld op Zeer hoog en Geavanceerd PhysX ingeschakeld.

Deze keer merkten we enkele verschillen. Allereerst was het grappig dat de minimale frames per seconde hoger waren bij gebruik van de harde schijf. De gemiddelde en de maximale framesnelheid waren echter hoger bij gebruik van de SSD-drive. Het verschil voor de gemiddelde framesnelheid was te klein om op te merken, maar de maximale framesnelheid was aanzienlijk hoger bij gebruik van de SSD-drive.

3DMark: geen zinvol verschil

Voor de laatste test hebben we de 3DMark-benchmark uitgevoerd met behulp van de Time Spy-test, met de standaardinstellingen die door 3DMark zijn voorgesteld voor onze desktopcomputer. De resultaten waren gemengd, met enkele en kleine verschillen. Wanneer gekeken naar de framesnelheden gegenereerd door 3DMark, waren de verschillen kleiner dan 1 frame per seconde. Hieronder ziet u de gemiddelde scores.

Het gebruik van een SSD-schijf betekent niet meer frames per seconde in games

De enige conclusie die we uit deze vergelijking kunnen trekken, is dat een SSD-schijfeenheid het maximale aantal frames per seconde dat je in games krijgt niet verhoogt. Als u meer frames per seconde wilt, moet u eerst investeren in een betere videokaart en vervolgens in een betere processor en meer RAM.

Het gebruik van een SSD-schijf geeft u snellere gamedownloads, installaties en laadtijden

De SSD-schijf verbetert nog vele andere aspecten van je spelervaring. Windows gaat bijvoorbeeld vele malen sneller laden. De opstartprocedure van Windows duurt seconden in plaats van minuten. Vervolgens wordt het downloaden van games en de installatie ervan sneller voltooid dan bij het gebruik van een traditionele harde schijf. U zult de meest significante verbetering merken bij het laden van gigantische spellen met vele gigabytes aan gegevens. Als je wilt dat je games zo snel mogelijk worden geladen, maakt een SSD-schijf een positief verschil.

Wat is jouw ervaring met gamen op SSD-schijven?

Nu kent u de werkelijke impact die u zou moeten hebben bij het overschakelen van een harde schijf naar een SSD-schijf en het spelen van games. We zijn benieuwd of u deze resultaten verwachtte en wat uw ervaring is met gaming op snelle SSD-schijven. Hebben ze de kwaliteit van je spelervaring verbeterd? Hoe? Reageer hieronder en laten we bespreken.