Tutorial

Windows 8-apps crashen zonder foutmeldingen op AMD / ATI-videokaarten

Onlangs heb ik rare problemen ondervonden met sommige moderne Windows 8-apps. Een paar van hen (niet alle) functioneerden niet goed. Toen ik deze apps lanceerde, zijn ze nooit begonnen en na een paar seconden was ik terug naar het startscherm. Ik deed een beetje onderzoek met de hulp van de Event Viewer . Er werd gezegd dat die apps crashten met de uitzonderingscode 0xc0000005 en dat het bestand atidxx64.dll dat door mijn AMD / ATI-stuurprogramma voor de videokaart was geïnstalleerd, de oorzaak van het probleem was. Wat was er aan de hand? Hoe dit probleem op te lossen?

Probleembeschrijving - Meer details

Zoals ik in de inleiding al zei, heeft dit probleem geen gevolgen voor alle Windows 8-apps. Slechts enkele apps. Op mijn Windows 8-apparaten kon ik geen apps gebruiken zoals AccuWeather voor Windows 8 of Digital Live Tile Clock. Alle anderen werkten prima.

Omdat er geen foutmeldingen werden getoond, was ik verbijsterd. Wat was er aan de hand? Ik controleerde de instellingen van mijn firewall en ze waren in orde. Het blokkeerde geen Windows 8-apps.

Vervolgens opende ik de vertrouwde Event Viewer. Ik ging naar Windows Logs -> Applicatie en zocht naar fouten. Het kostte me niet lang om ze te vinden.

Voor elke app die niet goed werkte, werden dezelfde fouten en codes geregistreerd. Er zijn ook twee foutlogboeken gemaakt voor elke app die wordt gestart.

Het eerste foutenlogboek wordt hieronder weergegeven. Het noemde het bestand atidxx64.dll als de module voor fouten . Ook werd een rare 0xc0000005- uitzonderingscode genoemd.

Het tweede foutenlogboek meldde dat "het proces werd beëindigd vanwege een niet-afgehandelde uitzondering" .

Dit was allemaal brabbeltaal, maar ik had meer details om mijn zoekopdracht mee te beginnen.

Ik vond dat mensen soortgelijke problemen tegenkwamen en sommigen zeiden dat de AMD / ATI-stuurprogramma's de fout begaan en dat ze moeten worden verwijderd. Ik vond dit een beetje extreem voor een oplossing. Als er onverenigbaarheid met Windows 8 was, zou dit wijdverspreid en bekend zijn geweest en zou Microsoft of AMD er iets aan gedaan hebben. Ik dacht dat het probleem moet liggen in de manier waarop het videostuurprogramma is geconfigureerd. Daarom begon ik met elke instelling te experimenteren, totdat ik degene vond die dingen deed crashen.

De oorzaak - morfologische filtering

Na een tijdje sleutelen met alle 3D-applicatie-instellingen van de videokaart, merkte ik dat, na het uitschakelen van een specifieke instelling, alles prima werkte.

De schuldige was morfologische filtering . Toen deze was ingeschakeld, crashten de Windows 8-apps die ik heb genoemd. Toen het was uitgeschakeld, werkten ze zonder problemen.

Wat is morfologische filtering en wat doet het? AMD heeft hier een aantal degelijke documentatie over deze grafische functie: morfologische anti-aliasing. Blijkbaar is het een technologie die de kwaliteit van het beeld in videogames verbetert.

Ik had het ingeschakeld als een systeembrede instelling, zodat het uitschakelen ervan een must was om het probleem dat ik had, kwijt te raken. Met de AMD / ATI-stuurprogramma's kunt u echter toepassingsprofielen maken. Daarom zou ik voor de games die ik wilde spelen deze instelling afzonderlijk kunnen inschakelen, zodat ik geen invloed heb op de werking van de Windows 8-apps die op mijn computer zijn geïnstalleerd.

Maar genoeg gepraat. Hoe schakel je het uit? Open het "AMD Vision Engine Control Center" . Ga naar "Gaming -> 3D-applicatie-instellingen" .

In de categorie Systeeminstellingen stelt u Morfologische filtering in op Uit en klikt u op Toepassen .

Probleem opgelost! :)

Conclusie

Dit was een frustrerend probleem. Geen foutmeldingen, aanwijzingen die moeilijk te vinden waren en er was weinig informatie beschikbaar op internet. Ik had het geluk dat mijn experiment mij naar deze oplossing leidde. Hopelijk helpt dit artikel anderen die soortgelijke problemen tegenkomen.