Tutorial

Snelle acties openen, gebruiken en aanpassen in Windows 10

De meldingen van Windows 10 zijn een geheel nieuwe manier om altijd op de hoogte te blijven van wat er op uw apparaat gebeurt. In een eerdere tutorial hebben we het gehad over de meldingen, en onder andere vermeldden we ook dat het nieuwe Windows 10 Action Center een reeks snelle acties bevat die je op een eenvoudige manier kunt gebruiken. In het artikel van vandaag gaan we focussen op deze snelle acties en kijken wat ze doen, hoe je ze kunt gebruiken en hoe je ze naar eigen wens kunt aanpassen. Dus zonder verder oponthoud, laten we beginnen:

OPMERKING: de schermafbeeldingen die in dit artikel worden gebruikt, zijn afkomstig uit Windows 10 met Anniversary Update. Windows 10-jubileumupdate is vanaf 2 augustus 2016 gratis beschikbaar voor alle Windows 10-gebruikers.

Wat zijn de snelle acties van Windows 10?

Allereerst moeten we uitleggen wat de snelle acties van Windows 10 zijn: het zijn een reeks knoppen waarmee je snel en eenvoudig dingen kunt openen of instellingen kunt in- of uitschakelen.

Hoewel het aantal snelle acties dat u krijgt, afhankelijk is van uw apparaat, op een gewone laptop of tablet, moet u de volgende snelle acties uitvoeren:

 • Alle instellingen : start de app Instellingen .
 • Opmerking : hiermee kunt u snel een notitie maken in OneNote .
 • Rotatieslot: vergrendelt en ontgrendelt de rotatie van een scherm wanneer Windows 10 wordt gebruikt in de tabletmodus .
 • Tabletmodus : schakelt Windows 10 om tussen desktop- en tabletmodus.
 • Helderheid : stelt het helderheidsniveau in voor uw weergave.
 • Stille uren : dempt alle meldingen.
 • Locatie : schakelt locatiegebaseerde services in of uit.
 • Vliegtuigmodus : schakelt de vliegtuigmodus in of uit. U kunt hier meer informatie over: De vliegtuigmodus gebruiken op een Windows-tablet of laptop.
 • Project : hiermee kunt u de afbeelding op het scherm projecteren naar een tweede scherm, zoals een projector of een Miracast-scherm.
 • Battery Saver : activeert of deactiveert de Battery Saver-functie van Windows 10. Het beperkt achtergrondtaken om energie te besparen en uw apparaat langer te laten werken.
 • VPN : hiermee kunt u snel verbinding maken met een virtueel particulier netwerk of de verbinding verbreken.
 • Bluetooth : schakelt de Bluetooth-chip op uw Windows 10-apparaat in of uit, als een dergelijke chip beschikbaar is.
 • Wi-Fi : schakelt uw draadloze adapter in of uit.
 • Connect : verbindt uw apparaat met andere apparaten. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken om te zoeken naar en verbinding te maken met draadloze display- en audioapparaten.

Toegang krijgen tot de snelle acties vanuit Windows 10

Om toegang te krijgen tot de Quick Actions vanuit Windows 10, moet u eerst het Action Center openen . Als u niet weet hoe u dat moet doen, vindt u enkele aanwijzingen in het eerste gedeelte van deze zelfstudie: De meldingen van het actiecentrum gebruiken in Windows 10. Om uw geheugen op te frissen, drukt u het snelst op Windows + A op je toetsenbord of klik of tik op het meldingspictogram in de rechterbenedenhoek van de taakbalk in het systeemvak.

Nadat je het actiecentrum hebt geopend, zie je aan de onderkant ervan enkele rijen met vier snelle acties die als tegels worden weergegeven. In de onderstaande schermafbeelding ziet u de snelle acties die beschikbaar zijn op een Surface Pro 3-apparaat met Windows 10. Zoals u ziet, heeft u in totaal 14 snelle acties beschikbaar.

Op een desktopcomputer met Windows 10 is de kans groot dat u minder snelle acties zult zien. Hier is een lijst met de snelle acties die beschikbaar zijn op een van onze desktopcomputers.

Als u op een van deze tegels klikt of tikt, worden de juiste acties gestart. Een belangrijk ding dat het vermelden waard is, is het feit dat de lijst met beschikbare snelle acties naar wens kan worden aangepast, zodat ze exact overeenkomen met de acties die u het vaakst gebruikt.

Net boven en rechts van deze tegels ziet u ook een kleine knop, genaamd Uitbreiden of Samenvouwen, afhankelijk van de context. Als u op Uitbreiden klikt of tikt, wordt de lijst met snelle acties uitgebreid om alle beschikbare snelle acties weer te geven waarmee u kunt communiceren. Als u klikt of tikt op Samenvouwen, wordt de lijst samengevouwen en wordt alleen de eerste rij met snelle acties weergegeven .

De snelle acties aanpassen vanuit Windows 10

Zoals eerder vermeld, kan de lijst met beschikbare virtuele acties worden aangepast, zodat ze overeenkomen met de acties die u nodig hebt en vaker gebruiken dan andere. Om dat te doen, start u eerst de app Instellingen (druk op Windows + I op uw toetsenbord of klik of tik op Start gevolgd door Instellingen ). Klik of tik op Systeem .

Klik of tik vervolgens op Meldingen en acties in de lijst aan de linkerkant. Aan de rechterkant vindt u de sectie Snelle acties die de lijst met beschikbare acties toont. U kunt elke snelle actie ingedrukt houden (of klikken en vasthouden) en vervolgens naar een andere positie slepen om deze opnieuw te rangschikken. Als u snelacties in de lijst wilt verwijderen of toevoegen, klikt of tikt u op de link met de tekst: "Snelle acties toevoegen of verwijderen" .

Windows 10 opent een lijst met alle snelle acties die kunnen worden toegevoegd of verwijderd. U kunt een snelle actie toevoegen door de instellingen in te stellen op Aan.

U kunt een snelle actie verwijderen door de schakelaar op Uit te zetten.

De wijzigingen die u aanbrengt, zijn onmiddellijk van kracht, dus er is geen herstart vereist. Zodra u klaar bent met het instellen van de snelacties die u beschikbaar wilt hebben, sluit u de app Instellingen .

Conclusie

De snelle acties zijn een geweldig klein kenmerk en een goed voorbeeld van hoe kleine dingen een grote invloed kunnen hebben op de bruikbaarheid. Ze zijn niet echt een probleem, maar ze maken je leven gemakkelijker, vooral als je Windows 10 op een tablet of een hybride apparaat zoals Microsoft Surface gebruikt.

Voordat je deze tutorial afsluit, laat ons weten wat je ervan vindt: gebruik je de snelle acties ? Zijn ze nuttig voor u? Gebruik het opmerkingenformulier hieronder om uw mening te geven.