Anders

Hoe slim te worden over uw huis?

Het uitrusten van een smarthome was nog nooit zo eenvoudig en betaalbaar. Maar waar begin je? We hebben een aantal oplossingen onderzocht waarmee je klein kunt beginnen en later meer apparaten kunt aansluiten. Laten we samen een paar scenario's bekijken en bepalen wat het beste voor u werkt.

Uw huis - Wat kan er slim aan zijn?

Na het bekijken van een aflevering van Star Trek met Picard in gesprek met Enterprise, weten we wat we willen: een overgekwalificeerde huisbediende die in staat is om al onze wensen te vervullen en zelfs een paar raden waar we niet aan denken. Als je denkt dat dit strikt sciencefiction is, zul je verbaasd zijn over wat er op dit moment op de markt verkrijgbaar is. De technologie is nog lang niet in de buurt van het potentieel, maar je kunt vandaag wel voldoening krijgen.

Welk deel van uw woning kan worden aangesloten op uw slimme oplossing? Het bereik van apparaten is verbijsterend. Talrijke startups gokken hun toekomst op het vinden van de volgende verbazingwekkende gadgets. Gevestigde bedrijven zoals Google en Apple investeren zwaar op dit gebied om zowel apparaten als standaarden tot stand te brengen om ze te verenigen. Hier is een zeer korte lijst met voorbeelden:

  • Thermostaten: Nest Learning Thermostat
  • Camera's: D-Link draadloze Pan & Tilt dag / nacht netwerkbewakingscamera
  • Lichten en schakelaars: Philips Hue-apparatengamma
  • Sloten: Yale-beveiliging Real Living Elektronische schermbeveiliging Deadbolt
  • Sensoren: Samsung SmartThings waterleksensor

Wat slim is, is het vermogen van deze apparaten om met elkaar en met u te communiceren en beslissingen te nemen op basis van al deze rijke interacties. De eerste belangrijke vraag is wat deze communicatie vergemakkelijkt? Dit is geen triviale vraag, omdat de talloze slimme apparaten voor thuisgebruik verschillende standaarden gebruiken. Het huis zal niet zo slim zijn als je apparaten niet met elkaar kunnen "spreken".

Je huis draait om de hub

Eén benadering is om een ​​centrale hub te bieden die weet hoe te communiceren met elk apparaat in zijn eigen standaard. De hub biedt ook een centraal controlepunt dat het gemakkelijker maakt om al uw slimme apparaten voor thuis te coördineren. Hubs worden bijvoorbeeld aangeboden door Insteon, iControl Networks, Samsung SmartThings, Wink.

Foto: Home Controls

De meeste hubs zullen zich concentreren op hun taak om al het andere te beheersen. Anderen nemen andere functies op:

  • iControl Networks Piper doet ook dienst als een camera, dus u kunt dit al op uw boodschappenlijstje zetten. Het nadeel is dat je gedwongen wordt om je hub te positioneren waar je die camera nodig hebt, wat onpraktisch kan zijn.
  • Logitech Harmony Hub richt zich op home-entertainment en heeft de mogelijkheid om vrijwel elk audio- / videoapparaat te bedienen.
  • Amazon Echo biedt spraakinteractie en gedraagt ​​zich als een elektronische tolk bij het omgaan met de rest van uw slimme apparaten voor thuis.
  • Apple TV wordt ook een slimme thuishub voor apparaten die compatibel zijn met HomeKit, de standaard die door Apple op dit gebied wordt gepusht. De spraakinteractie met uw huis wordt mogelijk gemaakt door Siri.

De hub is een goede manier om met de huidige complexe technologieën om te gaan. Het nadeel is dat uw huis alleen zo slim is als uw hub. Deze technologie ontwikkelt zich in zo'n verbazingwekkend tempo dat wat tegenwoordig het nieuwste en het beste is, binnen een paar maanden kan worden gedateerd. Het gebruik van een centrale hub is echter niet de enige manier om te gaan. Er is ook een "collectieve" manier en om je te laten zien wat we bedoelen, gaan we terug naar een andere Star Trek-analogie: The Borg.

Uw huis - Het slimme collectief

Foto: Wikia.com

Wat de Borg ontzagwekkend en beangstigend maakte, was hun afhankelijkheid van het collectief en niet van een individu in hun gemeenschap. Een ander deel was, nog griezeliger toen Picard er op de harde manier achter kwam, het vermogen om nieuwe individuen van verschillende soorten te integreren en ze volledig te laten functioneren als onderdeel van de korf.

De manier waarop slimme apparaten en standaarden evolueren, lijkt sterk op deze collectieve benadering. Er is geen centraal apparaat dat alles bestuurt. We hebben slimme apparaten die gebouwd zijn om met meerdere andere apparaten te praten en hun gedrag kunnen variëren op basis van wat ze ontvangen. Uw interactie en uw plaats binnen dit netwerk wordt verzekerd door de smartphone of de tablet, de andere "slimme" apparaten die uw leven opnieuw bepalen.

Laten we een eenvoudig scenario opzetten om te kijken waar dit naartoe gaat. Onze klassieke thermostaat programmeert de temperatuur in het huis elke dag op een vast schema met een variatie voor het weekend. De slimme thermostaat begint met het leren van je gedrag. Naast wat u op een bepaald moment beslist, is uw geprogrammeerde temperatuur, de slimme thermostaat leert van uw daadwerkelijke gebruik. Elke aanpassing die u maakt, biedt u een kans om u beter te leren kennen en in de toekomst een slimmere service te bieden. Het wordt geweldig als de thermostaat begint te praten met je smartphone en leert wanneer je weggaat en wanneer je thuiskomt. Hetzelfde geldt voor uw deursloten. Het huis wordt vergrendeld en begint meteen met het besparen van energie, en het zal je thuis verwelkomen, wetende wanneer je aankomt terwijl je nog onderweg bent.

Apple is met HomeKit halverwege het collectieve gebied vertrokken. Je kunt je smarthome bouwen met behulp van alle HomeKit-compatibele apparaten en je hebt volledige controle over hen zolang je in huis bent. Als je toegang wilt terwijl je weg bent, dwingt Apple je om Apple TV te laten installeren. Het werkt als een elektronische butler die uw bestellingen opneemt en zorgt voor het huis terwijl u weg bent.

Nest biedt een paar basisapparaten voor je smarthome en promoot vervolgens hun programma 'Works with Nest' om een ​​veel breder scala aan compatibele apparaten te krijgen voor een complete smarthome-oplossing. Zodra je een van de Nest-producten hebt, is je smarthome-oplossing actief en kun je Nest-compatibele apparaten toevoegen in elke gewenste volgorde.

Een rode draad is de opkomst van tablets en smartphones als verplicht element in een smarthome-netwerk. En op deze slimme apparaten wordt de wereld bestuurd door apps.

Slimme huizen zijn app-gericht

Foto: ASID.org

Onze overstap van desktop pc's en internetbrowser naar apps op smart devices is compleet als het gaat om het smarthome. Apps zijn de gekozen manier om te gaan, aangeboden door fabrikanten, om met hun apparaten om te gaan.

De hub versus collectieve benadering is zichtbaar in de manier waarop de apps zijn geïnstalleerd. De hub biedt een app die fungeert als een gateway naar zijn functies. De collectieve benadering centreert de smarthome-besturing op uw smart-apparaat. We zijn geneigd te vergeten hoe krachtig de meeste van onze smartphones en tablets zijn. Hun specificaties komen overeen met respectabele laptops van slechts een paar jaar geleden. Het voordeel hiervan is dat het bijwerken van uw app op uw smart-apparaat veel eenvoudiger is dan het wijzigen van de hardware in uw huis.

Smarten uw huis op

Ik hoop dat ik je heb overtuigd om een ​​diepere duik te nemen in het smarthome-universum. De technologie is onder enorme transformatie, maar er is vandaag genoeg waarde om het een investering te laten zijn. De toegangsprijs is laag omdat oplossingen profiteren van dingen die tegenwoordig in veel huizen te vinden zijn, zoals een netwerkrouter en een smartphone. Vertel ons in uw opmerkingen wat uw beste ervaring is met een smarthome-oplossing.