Tutorial

Hoe de afhankelijkheden van Windows-services kunnen worden geïdentificeerd en hoe ze kunnen worden gewijzigd

De services vormen een vitaal onderdeel van Windows, zonder welke het besturingssysteem niet goed zou kunnen werken. Het zijn de kleine handlangers die het meeste werk op de achtergrond doen en dingen laten gebeuren. Diensten doen hun werk niet alleen omdat ze elkaar vaak nodig hebben om hun doelen te bereiken. Wanneer een Windows-service een andere service nodig heeft om deze te laten functioneren, wordt deze een afhankelijkheid genoemd. Met andere woorden, sommige services zijn afhankelijk van anderen en daarom moet u extra voorzichtig zijn wanneer u van plan bent de Windows-service te starten, uit te stellen of te wijzigen. In dit artikel laten we u zien hoe u de afhankelijkheden van Windows-services kunt identificeren en hoe u hun opstarttype kunt wijzigen:

Toegang krijgen tot de Services vanuit Windows

Als u details over services wilt zien, hun afhankelijkheden wilt identificeren en hun opstarttype wilt wijzigen, moet u eerst het venster Services openen. Er is meer dan één manier om dat te doen, en we hebben ze allemaal behandeld in dit artikel: 9 manieren om toegang te krijgen tot Services in Windows (alle versies).

Als u gehaast bent en u moet het venster Services openen, kunt u het openen met behulp van de zoekfunctie. Typ de woordservices in het zoekveld van Cortana op de taakbalk in Windows 10, op het startscherm van Windows 8.1 of in het zoekveld in het menu Start in Windows 7. Klik of tik vervolgens op de Services of "Bekijk lokale services " zoekresultaat en het venster Services zou moeten openen.

Hoe de afhankelijkheden van een Windows-service te zien

In veel gevallen vereisen Windows-services dat andere systeemcomponenten worden uitgevoerd voordat ze kunnen gaan werken. Deze componenten staan ​​bekend als afhankelijkheden en als ze niet zelf starten, kunnen de services die deze vereisen ook niet worden gestart.

Wanneer een service niet kan worden gestart, kunt u de afhankelijkheden ervan bekijken en controleren of al deze services actief zijn. Als u een service wilt uitschakelen, is het ook essentieel om te controleren of andere systeemcomponenten of services er niet van afhankelijk zijn.

Als u de lijst met afhankelijkheden van een service wilt bekijken, moet u eerst het venster Eigenschappen openen. U kunt dit doen door te dubbelklikken (of dubbeltikken) op de naam in het venster Services of door er met de rechtermuisknop op te klikken (tikken en vasthouden) en vervolgens Eigenschappen te kiezen.

U kunt vervolgens de afhankelijkheden van die service bekijken op het tabblad Afhankelijkheden vanuit het venster Eigenschappen .

Het tabblad Afhankelijkheden is verdeeld in twee secties:

  1. De eerste sectie begint met u te vertellen dat "Deze service is afhankelijk van de volgende systeemcomponenten" en vermeldt alle andere services die moeten worden uitgevoerd voordat de service kan worden gestart.
  2. De tweede sectie begint met u te vertellen dat "De volgende systeemcomponenten afhankelijk zijn van deze service" en geeft vervolgens de services weer die afhankelijk zijn van de geselecteerde service.

Om het bovenstaande in slechts één zin uit te leggen, is het algemene idee: afhankelijkheden werken -> de geselecteerde service werkt -> services afhankelijk van de geselecteerde service ook .

Hoe een dienst uit te schakelen en wat er gebeurt als je dat doet

Als u redenen hebt om een ​​service uit te schakelen, wat betekent dat deze nooit wordt uitgevoerd, kunt u dit doen op het tabblad Algemeen van het venster Eigenschappen . Klik of tik op in de lijst "Opstarttype" en selecteer Uitgeschakeld .

Hoewel we niet aanbevelen dat gebruikers services uitschakelen, zijn er verschillende situaties waarin u sommige ervan wilt voorkomen dat sommige services worden uitgevoerd. Sommigen zeggen dat u door het uitschakelen van onnodige of ongewenste services, uw computer kunt aanpassen zodat deze sneller opstart of sneller werkt, omdat er geen bronnen voor zijn. Hoewel dit enigszins waar is, zijn de verbeteringen meestal niet merkbaar. Als u echter dergelijke aanpassingen wilt maken, is het het beste om services niet uit te schakelen, maar alleen hun "Opstarttype" in te stellen op Handmatig . Je kunt zien wat dit betekent, in het volgende gedeelte van deze tutorial.

Als u het "Opstarttype" instelt op Uitgeschakeld, betekent dit dat de geselecteerde service nooit kan worden gestart. Als u het ooit nodig hebt om uit te voeren, moet u het handmatig starten of het opstarttype opnieuw wijzigen in Automatisch .

Hoe u een Windows-service instelt om handmatig te starten en wat er gebeurt als u dat doet

Als u een service wilt instellen om handmatig te starten, opent u het venster Eigenschappen, gaat u naar het tabblad Algemeen en selecteert u de optie Handmatig in de lijst "Opstarttype" .

Wanneer u een service instelt om alleen handmatig te starten, wordt de opgegeven service niet gestart wanneer Windows wordt gestart, maar als de service wordt aangevraagd door andere systeemonderdelen of services, kan Windows deze uitvoeren. In dit geval heeft de service geen bronnen nodig van het systeem wanneer Windows opstart of wanneer het regelmatig wordt uitgevoerd, omdat het alleen wordt uitgevoerd wanneer het nodig is. Op deze manier zou u veilig moeten zijn tegen de problemen die u zou kunnen tegenkomen wanneer u een service volledig uitschakelt.

Hoe een Windows-service te vertragen

Een andere instelling die u moet overwegen voor minder kritieke services is Automatic (Delayed Start) . Met deze instelling wordt een service automatisch gestart, maar pas nadat Windows klaar is met het laden van de meer essentiële services die zijn ingesteld op Automatisch .

Dit is een uitstekende instelling om te gebruiken voor services die u niet meteen hoeft uit te voeren, en u wilt ook dat de opstarttijd sneller is.

Controleer je de afhankelijkheden van services voordat je hun opstarttype wijzigt?

Helaas kijken niet veel mensen naar de afhankelijkheden tussen Windows-services wanneer ze ervoor kiezen om services uit te schakelen op basis van de aanbevelingen van een website of een vriend. We raden u aan een beetje te onderzoeken en te begrijpen hoe een service wordt gebruikt voordat u beslissingen neemt. Om u te helpen hebben we ook een artikel gepubliceerd met nuttige en SAFE-aanbevelingen voor services die kunnen worden uitgeschakeld en wanneer. Je kunt het hier vinden.

Als u vragen of tips heeft om te delen, aarzel dan niet om de opmerkingen hieronder te gebruiken om met ons te praten.