Tutorial

Hoe u uw Android-apparaat kunt resetten naar de standaard fabrieksinstellingen

Moet je je Android-smartphone of -tablet verkopen? Moet je het aan iemand anders geven? Als u dit doet, moet u het apparaat, voordat u het aan anderen geeft, resetten naar de standaard fabrieksinstellingen. Wat betekent dit? Waarom zou je het doen? Hoe zou je het moeten doen? Lees deze gids om de antwoorden op al deze vragen te vinden:

Wat is een fabrieksreset in Android?

Een fabrieksreset betekent het volgende:

  • Alle gegevens en de apps die op uw Android-smartphone of -tablet zijn gevonden, worden gewist. Dit omvat zowel systeem-apps als gedownloade apps, evenals persoonlijke bestanden zoals de foto's die je hebt gemaakt met het apparaat, de muziek die je erop hebt opgeslagen enzovoort.
  • Alle gebruikersaccounts verwijderen die zijn gevonden op uw Android-smartphone of -tablet.
  • Alle Android-instellingen herstellen naar hun standaardwaarden.
  • Het Android-besturingssysteem opnieuw instellen.

Het resultaat is een apparaat dat vanuit een software-, instellingen- en gegevensperspectief werkt alsof het nieuw is. Wanneer u een Android-apparaat start dat is teruggezet naar de standaard fabrieksinstellingen, wordt u naar de configuratiewizard geleid, waar u uw apparaat opnieuw kunt configureren.

U moet deze reset uitvoeren wanneer u uw Android-apparaat wilt weggeven aan een andere persoon, zodat de andere persoon geen toegang krijgt tot uw gebruikersaccounts, persoonlijke gegevens, bestanden en uw apps.

In deze handleiding laten we u zien hoe u een Android 5-apparaat kunt resetten en vervolgens hoe u een Android 6-apparaat kunt resetten. Om tijd te besparen, scrollt u naar de sectie die u interesseert.

Een Android 5 Lollipop-smartphone of -tablet resetten

Open de app Instellingen op uw Android 5 Lollipop-apparaat en ga naar de Persoonlijke groep instellingen. Daar vindt u een vermelding met de naam "Backup & reset" . Tik erop!

Tik vervolgens op "Fabrieksinstellingen herstellen" .

U wordt geïnformeerd over wat de reset zal doen op uw Android-apparaat en u krijgt een lijst te zien met de accounts die op uw apparaat zijn aangemeld. Tik op "Apparaat resetten" om door te gaan.

U wordt gevraagd om te bevestigen dat u OK bent om uw apparaat te resetten en al uw persoonlijke gegevens en gedownloade apps te wissen. Om uw keuze te bevestigen, wordt u gevraagd om een ​​code in te voeren die op het scherm wordt getoond. Type het in en tik vervolgens op "Alles wissen" .

Zodra je dit doet, wordt je Android 5 Lollipop-apparaat opnieuw opgestart, worden al je gegevens, accounts en apps verwijderd en wordt het besturingssysteem teruggezet naar de standaardwaarden. Wanneer het opnieuw instellen is voltooid, wordt de configuratiewizard weergegeven, zodat u of de volgende gebruiker van het apparaat het opnieuw kunt configureren, alsof het nieuw is.

Een Android 6 Marshmallow-smartphone of -tablet resetten

Als u de eigenaar bent van een smartphone of tablet met Android 6 Marshmallow, moet u dit doen om uw apparaat opnieuw in te stellen:

Open de app Instellingen en ga naar de Persoonlijke groep instellingen. Daar vindt u een vermelding met de naam "Backup & reset" . Tik erop!

Tik in de lijst met instellingen voor "Back-up & reset" op "Fabrieksinstellingen herstellen".

U krijgt te horen wat de reset zal doen op uw Android-apparaat en u krijgt ook een lijst te zien met de accounts die op uw apparaat zijn aangemeld. Tik op "Reset telefoon" om door te gaan.

Dit is de laatste waarschuwing en de laatste stap waar u zich kunt terugtrekken van de resetprocedure. Als je door wilt gaan, tik je op "Alles wissen" .

Zodra je dit doet, wordt je Android 6 Marshmallow-apparaat opnieuw opgestart, worden al je gegevens, accounts en apps verwijderd en wordt het besturingssysteem teruggezet naar de standaardwaarden. Wanneer het opnieuw instellen is voltooid, wordt de configuratiewizard weergegeven, zodat u of de volgende gebruiker van het apparaat het opnieuw kunt configureren, alsof het nieuw is.

Conclusie

Zoals u in deze handleiding kunt zien, is het eenvoudig om uw Android-smartphone of -tablet opnieuw in te stellen. Nadat je dit hebt gedaan, is je apparaat als nieuw, wat betekent dat je geen apps, accounts en instellingen meer hebt. Het besturingssysteem is schoon en klaar om opnieuw te worden geconfigureerd. Als u vragen heeft over deze gids of over zaken waar u hulp nodig hebt, kunt u dit stellen via het onderstaande opmerkingenformulier.