Beoordeling

ASUS 4G-AC68U herzien: spannende specificaties zorgen voor een geweldige ervaring?

ASUS is begonnen met de verkoop van een nieuwe draadloze router die mobiele internetverbindingen kan combineren met traditioneel breedbandinternet, met behulp van een simkaart van uw mobiele netwerkaanbieder. De router heeft de naam ASUS 4G-AC68U en heeft enkele indrukwekkende functies die hem erg aantrekkelijk maken. Gelukkig voor ons waren we de eersten ter wereld die dit nieuwe model testten. Als u wilt weten wat deze draadloze router te bieden heeft, lees dan deze gedetailleerde beoordeling:

ASUS 4G-AC68U AC1900: voor wie is het goed?

ASUS 4G-AC68U is een goede keuze voor de volgende typen gebruikers:

 • Mensen die snelle downloads op wifi willen en een breedbandinternetverbinding beschikbaar hebben
 • Eigenaren van kleine bedrijven die functies willen zoals de gratis Splash-pagina en de captive-portal, waarmee ze hun gasten gratis wifi kunnen geven terwijl ze hun bedrijf, website of sociale mediapagina promoten
 • Gebruikers die alleen mobiel internet hebben in hun omgeving en hun eigen wifi willen hebben, met één mobiele internetverbinding

Voors en tegens

Waar te kopen

Koop nu

Er zijn verschillende geweldige dingen over de ASUS 4G-AC68U:

 • Uitzonderlijk snelle downloads op WiFi, bij gebruik van breedbandinternetverbindingen
 • Het bundelt functies die handig zijn voor eigenaren van kleine bedrijven, zoals de WiFi Captive Portal of Dual-WAN- mogelijkheden die mobiele 4G- of 3G-internetverbindingen kunnen gebruiken naast breedbandinternetverbindingen
 • Deze router kan de best mogelijke snelheid leveren op 3G- of 4G-mobiele verbindingen
 • Het bevat uitstekende beveiligingsfuncties, ouderlijk toezicht en andere handige extra's
 • Goede signaalsterkte en dekking, bij gebruik van breedband internetverbindingen
 • Het levert echte 1 Gbps Ethernet-verbindingen

Er zijn ook enkele nadelen:

 • Als u een mobiele verbinding gebruikt in Dual-WAN, ondervindt de draadloze uitvoering nogal wat problemen
 • Het configureren van de mobiele verbinding omvat het kennen en maken van veel instellingen
 • Deze router kost veel tijd om op te starten en opnieuw op te starten
 • De uploadsnelheid op draadloos is lager dan het gemiddelde dat u van andere AC1900-routers krijgt
Productbeoordeling 3/5

Vonnis

ASUS 4G-AC68U is een draadloze router die geweldig klinkt op papier. Als je de specificaties leest, klinkt het als een geweldige keuze voor mensen die mobiele internetverbindingen moeten gebruiken. ASUS 4G-AC68U werkt uitstekend op een standaard breedbandinternetverbinding. Het levert een uitstekende downloadsnelheid op beide WiFi-banden (2, 4 en 5 GHz). Maar zodra u een SIM-kaart aansluit en een mobiele internetverbinding begint te gebruiken, heeft de kwaliteit van uw gebruikerservaring veel te lijden. ASUS moet wat quality time investeren in het repareren en verbeteren van de firmware van deze router, zodat deze voldoet aan de belofte van hoogwaardige Dual-WAN-verbindingen, die mobiel internet combineren met bekabelde internetverbindingen. Gelukkig kwamen we in aanraking met ASUS en stuurden ze details over onze testervaring en de bugs die we tegenkwamen. Deze informatie wordt door ASUS gebruikt voor toekomstige firmware-updates die de kwaliteit van hun Dual-WAN-ervaring verbeteren.

Unboxing van de ASUS 4G-AC68U AC1900 draadloze router

De ASUS 4G-AC68U AC1900 draadloze router wordt geleverd in een standaard kartonnen doos, met een ontwerp dat vergelijkbaar is met alle andere ASUS-routers. Aan de voorkant van de doos ziet u een foto van het apparaat, naast een lijst met de belangrijkste kenmerken.

Wanneer u het uitpakt, vindt u de volgende elementen: de router zelf met twee antennes aangesloten (deze twee kunnen niet worden verwijderd), twee afzonderlijke verwijderbare antennes, de voedingsadapter, een Ethernet-kabel, de garantie en de beknopte installatiegids.

De unbox-ervaring die ASUS 4G-AC68U biedt, is snel en pijnloos. De verpakking bevat alle accessoires die u nodig hebt om deze draadloze router in te stellen en te gebruiken.

Hardwarespecificaties en ontwerp

ASUS 4G-AC68U heeft een dual-core Broadcom BCM4709A0-processor met 1 GHz, 256 MB RAM en 128 MB opslagruimte voor de firmware. Het biedt ondersteuning voor alle moderne netwerkstandaarden, waaronder 802.11ac Wave 2, en biedt 3x3 MU-MIMO-overdrachten. De maximale theoretische bandbreedte is 600 Mbps op de 2, 4 GHz-band en 1300 Mbps op de 5 GHz-band, waardoor dit een AC1900 draadloze router is.

Een unieke eigenschap van de ASUS 4G-AC68U-router is dat deze wordt geleverd met twee afneembare antennes die worden gebruikt voor cellulaire LTE-verbindingen. U sluit een micro-SIM-kaart aan op uw mobiele netwerkaanbieder en u kunt deze op de router gebruiken om internet aan uw hele huis of kleine onderneming te geven. De router kan 3G, 4G, LTE mobiele verbindingen gebruiken en biedt een theoretische maximale bandbreedte van 300 Mbps voor dergelijke verbindingen.

De router heeft in totaal vier externe antennes en één intern. De twee antennes in het midden en de interne antennes zijn niet verwijderbaar en zijn gereserveerd voor het uitzenden van het WiFi-signaal in uw huis of bedrijf.

ASUS 4G-AC68U kan worden gebruikt op de volgende typen internetverbindingen: mobiel, automatisch IP, statisch IP, PPPoE, PPTP en L2TP.

Aan de achterkant van de router vindt u het volgende: de aan / uit-knop, de voedingsaansluiting, een USB 3.0-poort, een Gigabit Ethernet-poort voor aansluiting op het internet en vier Gigabit Ethernet-poorten voor netwerkcomputers en apparaten.

Aan de onderkant van de ASUS 4G-AC68U bevindt zich een dop die u kunt openen en vervolgens vindt u een micro-SIM-poort. U kunt het gebruiken om een ​​SIM in te pluggen en de router aan te sluiten op een mobiele operator.

Aan de rechterkant van de router bevinden zich twee knoppen: een voor het in- en uitschakelen van de WPS en de andere voor wifi.

Wat betreft de afmeting, ASUS 4G-AC68U is 9, 72 x 2, 99 x 6, 6 inch of 247 x 76 x 168 mm in breedte x diepte x hoogte. Het weegt ook 28 ounces of 795 gram. Als u de officiële specificaties van dit product wilt lezen, gaat u naar deze pagina: Specificaties ASUS 4G-AC68U.

De ASUS 4G-AC68U AC1900 draadloze router instellen en gebruiken

De installatiewizard voor ASUS 4G-AC68U is kort en gemakkelijk te volgen. U wordt eerst gevraagd om de standaard gebruikersnaam en het wachtwoord te wijzigen, wat een goede veiligheidsmaatregel is. Vervolgens detecteert de wizard het type internetverbinding en vraagt ​​hij om de benodigde gegevens. Als dat is gebeurd, kunt u de naam en het wachtwoord instellen voor de twee draadloze banden die door de router worden uitgezonden.

Wanneer de installatiewizard is voltooid, wordt een samenvatting van uw instellingen weergegeven en kunt u de gebruikersinterface van het beheer laden.

De gebruikersinterface is hetzelfde als bij veel andere ASUS-routers. Het ziet er goed uit, het is goed georganiseerd en het vinden van je weg is niet moeilijk. We beschouwen het als positief dat ASUS het in 19 talen heeft vertaald, die u hieronder kunt zien.

Een ander positief punt is dat de hulpdocumentatie altijd bij de hand is. Als u een instelling niet begrijpt, beweegt u er met de muis over en klikt u erop als het een vraagteken wordt. Dit toont een tooltip met meer informatie over die instelling. Je krijgt ook links naar FAQ-documentatie in verschillende secties met instellingen.

We hebben de ASUS 4G-AC68U verbonden met twee soorten internetverbindingen:

 • Eén breedband PPPoE-internetverbinding van 1 Gbps voor de download en 500 Gbps voor de upload
 • Een mobiele verbinding via een micro-SIM. We hebben verbinding gemaakt met drie verschillende mobiele operatoren in onze regio, met behulp van drie verschillende micro-simkaarten: Vodafone, Orange en Telekom.

We gebruikten de router alleen met de PPPoE-internetverbinding, alleen met een mobiele verbinding en met beide, en de Dual WAN- functie geactiveerd. Een ding dat we hebben geleerd, is dat, om ervoor te zorgen dat ASUS 4G-AC68U verbinding maakt met uw mobiele provider, u de micro-SIM-kaart moet hebben geactiveerd voordat u deze op de router gebruikt. U moet ook uw APN-instellingen kennen om verbinding te maken met internet, omdat ASUS 4G-AC68U niet altijd de beste vooraf gedefinieerde APN-instellingen voor uw SIM-kaart heeft. Het duurt even voordat u verbinding hebt gemaakt met uw mobiele netwerkaanbieder, ook al hebt u de juiste instellingen ingevoerd. Als u klaar bent, ziet u een status die vergelijkbaar is met het onderstaande scherm.

Een ding dat je niet zult waarderen, is hoe lang deze router nodig heeft om op te starten. Wanneer u enkele belangrijke instellingen wijzigt, moet ASUS 4G-AC68U opnieuw worden opgestart om ze toe te passen. Het proces kan tot vijf minuten duren en dit kan frustrerend zijn, vooral wanneer u meer dan één instelling moet wijzigen.

Nadat we de router hebben ingesteld, zijn we begonnen ons apparaat met het netwerk te verbinden. We hebben in totaal twaalf apparaten op het netwerk gebruikt, bestaande uit desktopcomputers, laptops, tablets, smartphones, een Xbox One-console, een draadloze printer, twee smart-pluggen en één slimme lamp. Je kunt de meeste hieronder weergegeven zien.

Toen we alleen de breedband-PPPoE-internetverbinding gebruikten, presteerde ASUS 4G-AC68U bewonderenswaardig. We genoten van een goede draadloze dekking, uitstekende downloadsnelheid en constante signaalsterkte. Toen we de Dual WAN- feature activeerden en een mobiele verbinding introduceerden in de mix, leed onze gebruikerservaring. Het bronnengebruik op de ASUS 4G-AC68U-router werd hoger en de router begon plotselinge prestaties te verliezen. De signaalsterkte zou plotseling dalen, een paar seconden lang zouden sommige apparaten een tragere verbinding krijgen gedurende een paar minuten, enzovoort. Toen we probeerden extra functies zoals AiProtection mogelijk te maken, zou de prestatie nog lager worden en werd draadloze connectiviteit nogal problematisch voor de meeste apparaten. Dit leidde ons tot de conclusie dat de hardware op de ASUS 4G-AC68U te weinig kracht heeft voor alle functies die gebundeld zijn of dat de firmware verder moet werken om de stabiliteit te verbeteren bij het gebruik van mobiele internetverbindingen in Dual WAN .

Hardware-wise, ASUS 4G-AC68U is een capabele router die een uitstekende draadloze dekking kan bieden. Als u het naast een breedbandinternetverbinding gebruikt, krijgt u een gebruikerservaring van hoge kwaliteit en uitstekende WiFi. Wanneer u Dual-WAN inschakelt en ook een mobiele internetverbinding gebruikt, begint de gebruikerservaring zuur te worden.

Als u meer wilt weten over de prestaties van deze draadloze router en onze benchmarks, leest u de volgende pagina van deze recensie.