Anders

Simpele vragen: Wat is een mesh draadloos netwerk of een wifi-systeem voor een hele woning?

Mesh draadloze netwerken, of whole-home wifi-systemen, behoren tot de nieuwste modewoorden als het gaat om netwerken voor consumenten. Ze klinken indrukwekkend, maar wat betekenen ze? Moet u zorgen maken over mesh-wifi-netwerken? Zijn wifi-systemen voor het hele huis de toekomst van thuisnetwerken? Als je nuchtere uitleg nodig hebt, die iedereen kan begrijpen, lees dan dit artikel, en we leggen alles uit wat je moet weten:

Wat is een mesh draadloos netwerk of een wifi-systeem voor een hele woning?

Een mesh draadloos netwerk is een systeem van stations / hubs die samenwerken om een ​​WiFi-netwerk in een bepaald gebied te bieden. Alle hubs communiceren met elkaar om het beste pad vast te stellen voor het verzenden van de gegevens tussen de verschillende clients die op het netwerk zijn aangesloten. Je kunt het beschouwen als een Peer-to-Peer (P2P) netwerk van WiFi-stations / hubs die met elkaar en met internet zijn verbonden. In winkels noemen vele providers van apparaten voor thuisnetwerken hun draadloze mesh-apparaten als wifi-systemen voor het hele huis.

Om beter te begrijpen hoe ze werken, laten we eens kijken naar een traditioneel draadloos netwerk dat u thuis aantreft. U hebt een draadloze router die is verbonden met internet. Het is de taak van de router om het draadloze signaal uit te zenden en alle draadloze clients te beheren die erop zijn aangesloten. Om toegang te krijgen tot het internet, moet een apparaat zoals een laptop verbinding maken met de WiFi die wordt uitgezonden door de router en altijd communiceren met de router. De router fungeert als een tussenpersoon tussen de laptop en internet en verzorgt ook de overdracht van gegevens naar elke client.

Draadloze routers kunnen een goed WiFi-signaal bieden in ruimten die in grootte variëren, afhankelijk van hoe krachtig de router is voor het uitzenden van een draadloos signaal. Hoe verder u echter van de router afkomt, hoe zwakker het signaal is en op een bepaald moment kunt u geen verbinding maken met het draadloze netwerk. Dit probleem wordt verergerd in grote huizen met veel muren die de router scheiden van zijn draadloze clients.

In een gaas draadloos netwerk heeft slechts een van de stations / hubs directe toegang tot internet. Deze hub communiceert met alle anderen in het netwerk en biedt samen internet- en wifi-toegang voor alle clients die zijn verbonden. Op deze manier kunt u een goed WiFi-signaal krijgen in grote ruimtes en gebouwen, waar traditionele routers worden beperkt door hun zendvermogen. Netstations / hubs meeliften op elkaar om een ​​continue draadloze verbinding tot stand te brengen, waardoor de kans op dode zones wordt geminimaliseerd, ook in ruimtes met veel muren die het signaal kunnen absorberen.

Alle gaasstations / hubs zenden hetzelfde WiFi-netwerk met dezelfde naam en kenmerken uit, ongeacht hoeveel u toevoegt.

Wanneer werden netwerknetwerken uitgevonden?

De eerste real-life mesh-netwerkimplementaties werden gemaakt door het Amerikaanse leger in 1997 en vervolgens door een team van het Georgia Institute of Technology, in Atlanta, in 1999. Vanaf 2004 was het concept in de commerciële sector toegenomen. Mesh-netwerken worden gebruikt om breedbandinternet aan te bieden in landelijke gebieden, voor grootschalige zakelijke toepassingen en in het leger.

Het eerste WiFi-netwerksysteem dat op grotere schaal beschikbaar wordt gemaakt voor thuisgebruikers, is Google WiFi, dat in december 2016 werd gelanceerd.

Essentiële kenmerken van WiFi-systemen voor het hele huis

Tegenwoordig vindt u verschillende mesh-WiFi-systemen op de consumentenmarkt en hun aantal neemt nog steeds toe. Ze verschillen op de volgende manieren van traditionele draadloze netwerken:

 • De meeste op de consument gebaseerde mesh-WiFi-systemen omarmen mobiel op een grote manier . Ze worden beheerd met behulp van een smartphone-app. De app communiceert met de mesh via WiFi of Bluetooth of beide, afhankelijk van wie de mesh heeft gemaakt die u gebruikt.
 • Ze zenden de draadloze frequentie uit met behulp van zowel de 2, 4 GHz- als de 5 GHz-frequentie, maar gebruiken slechts één netwerknaam. Draadloze clients die alleen de 802.11n-standaard ondersteunen, worden automatisch verbonden met het netwerk op de 2, 4 GHz-frequentie, terwijl dual-band clients die de 802.11ac-standaard ondersteunen, zijn verbonden met de 5 GHz-frequentie.
 • Consumentengaassystemen hebben twee of drie stations / hubs, afhankelijk van hun fabrikant.
 • Sommige mesh-systemen zijn geïntegreerd met virtuele assistenten zoals Alexa of Google Assistant, waardoor ze gebruiksvriendelijker zijn dan traditionele draadloze routers en repeaters.

De voordelen van draadloze mesh-netwerken

Mesh draadloze netwerken hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele draadloze netwerken die worden beheerd door een draadloze router:

 • U kunt zoveel stations / hubs toevoegen als u nodig hebt om de dekking van uw netwerk te verbeteren . U kunt hubs afzonderlijk aanschaffen en ze toevoegen als dat nodig is, zonder dat u hiervoor extra hoeft in te stellen.
 • Mesh-netwerken gebruiken één enkele naam voor het draadloze netwerk, dat zowel op de 2, 4 GHz- als de 5 GHz-frequentie werkt . Oudere apparaten die de 802.11n-standaard ondersteunen, maken verbinding via de langzamere 2, 4 GHz-frequentie, terwijl nieuwere apparaten die de 802.11ac-standaard ondersteunen, verbinding maken via de snellere 5 GHz-frequentie.
 • Mesh-netwerken bieden dynamische routewijzigingen, wat betekent dat ze automatisch het beste pad kiezen voor pakketten om te communiceren tussen apparaten om congestie te voorkomen .
 • Ze zijn zelfontdekkend en configureren . Elke nieuwe station / hub vindt automatisch en repliceert de instellingen die door het mesh-netwerk worden gebruikt. U kunt ook stations / hubs verwijderen, en de overgeblevenen zullen zich automatisch aanpassen om hun werking voort te zetten.
 • Ze presteren beter dan draadloze routers in gebieden waar het draadloze signaal intermitterend wordt geblokkeerd door muren en storingsbronnen.

De nadelen van draadloze netwerken met mesh

Het is niet alleen melk en honing. Er zijn ook enkele belangrijke nadelen die u moet overwegen:

 • Mesh-netwerken hebben last van vendor lock-in . In tegenstelling tot draadloze routers en repeaters die goed samenwerken, zelfs als ze zijn gemaakt door verschillende fabrikanten, zijn mesh-systemen zo gemaakt dat ze alleen werken met apparaten van dezelfde familie. Als u ASUS, TP-LINK, Google, NetGear, Linksys of een andere fabrikant kiest, bent u ermee bezig wanneer u uw WiFi-dekking moet uitbreiden of verbeteren. Daarom is het belangrijk om verstandig te kiezen voordat u een WiFi-systeem op uw hele huis koopt of een ander.
 • De prijs is hoger als u gebieden wilt afdekken die niet erg groot zijn . Mesh-netwerken werken in allerlei soorten ruimtes. Als u echter geen groot appartement of een huis met meerdere niveaus heeft, zijn mesh-netwerken duurder dan traditionele draadloze netwerken die routers en repeaters gebruiken. Voor grote ruimtes kunnen mesh-netwerken kosteneffectiever zijn dan traditionele benaderingen.
 • Het toevoegen van meer knooppunten aan het mesh-netwerk verhoogt de latentie en verlaagt de bandbreedte. Daarom kunt u niet eindeloos stations / hubs toevoegen aan het mesh-netwerk. Op een gegeven moment zal het stoppen met werken en de wifi-snelheid die je krijgt zal te slecht zijn om bruikbaar te zijn.
 • Sommige leveranciers bieden stations / hubs zonder USB-poorten. Krachtige gebruikers zullen op traditionele wijze geen printers of externe harde schijven kunnen verbinden met hun mesh-netwerk.
 • Sommige mesh-systemen kunnen alleen worden geconfigureerd vanuit smartphone-apps. Sommige leveranciers, zoals Google, richten zich op het aanbieden van alleen smartphone-apps voor het beheer van uw mesh-netwerk. Krachtige gebruikers zullen dit zeer beperkend vinden, omdat ze heel weinig kunnen aanpassen over hoe de mesh werkt. Andere leveranciers, zoals ASUS, blijven webgebaseerde beheerinterfaces aanbieden waarmee power users meer kunnen configureren over hoe hun mesh werkt.
 • Sommige mesh-systemen hebben geen backbone-verbinding die is gereserveerd voor communicatie tussen gaasstations / hubs . Dit betekent dat u geen sneller netwerk krijgt dan in het geval van een traditioneel netwerk, alleen wifi-dekking en een signaal op een groter gebied.

Krijg ik niet dezelfde resultaten met een draadloze router en verschillende repeaters / bereikverlengers?

Als het uw doel is om de dekking van het draadloze netwerk in uw huis te vergroten, kunt u een draadloze router en meerdere repeaters / bereikverlengers blijven gebruiken in de gebieden die problematisch zijn. Er zijn echter enkele belangrijke minpunten die u moet overwegen:

 • U moet elk apparaat afzonderlijk beheren dat het draadloze signaal uitzendt. Dit is vooral moeilijk wanneer uw WiFi-apparaten van verschillende fabrikanten zijn. U moet verschillende gebruikersinterfaces leren, op verschillende plaatsen zoeken naar firmware-upgrades en de firmware op elk apparaat handmatig bijwerken als u een netwerk wilt dat zowel veilig als stabiel is. Met een wifi-netwerk met mesh beheert u alle apparaten die het draadloze signaal uitzenden op één plek, alsof het één apparaat is, niet veel. Uw instellingen en firmware-upgrades worden automatisch doorgegeven via de gehele mesh, zonder uw handmatige interventie op elk meshstation / hub.
 • Sommige draadloze routers en repeaters dwingen u verschillende namen te gebruiken voor de draadloze netwerken die zij uitzenden . Dit betekent dat gebruikers moeten weten welke draadloze netwerknaam ze moeten gebruiken, afhankelijk van waar ze zijn. Oudere netwerkapparaten weten niet hoe ze automatisch kunnen schakelen tussen draadloze toegangspunten, op basis van de positie van de gebruiker en de sterkte van het WiFi-signaal. Mesh-netwerken bieden dit automatisch aan en alle meshstations / hubs zenden hun draadloze signaal uit met dezelfde netwerknaam.
 • Als u dekking in grote gebieden en gebouwen nodig hebt, zijn traditionele netwerken met routers en repeaters duurder . Als u een groot huis- of kantoorgebouw moet afdekken, kunnen conventionele draadloze netwerken duurder zijn, zowel met betrekking tot hardware als administratie.

Welke WiFi-gaassystemen zijn beschikbaar voor consumenten?

Toen we dit artikel publiceerden, zijn de volgende WiFi-systemen voor het hele huis beschikbaar voor consumenten: Eero, Google WiFi, Linksys Velop, Luma Whole Home WiFi, NeatGear Orbi en TP-LINK Deco.

Andere WiFi-gaassystemen die binnenkort beschikbaar zouden zijn, zijn ASUS Lyra, ASUS Lyra Mini en D-Link Covr.

Wat denk je over mesh draadloze netwerken?

Nu dat u weet wat een draadloos mesh-netwerk is, of een WiFi-systeem voor een hele woning, laat ons uw mening weten. Is deze technologie iets waar u van zult profiteren? Vind je het te duur? Bent u van plan om een ​​WiFi-systeem voor het hele huis te kopen?