Tutorial

Hoe u eigenaar wordt en de machtigingen van bestanden en mappen kunt wijzigen

Overschakelen naar een ander besturingssysteem of het importeren van gegevens betekent soms dat je na de switch geen toegang hebt tot je bestanden en mappen. Dit is het gevolg van het feit dat uw gebruikersaccount het eigendom van die bestanden en mappen is kwijtgeraakt of dat het niet langer over de vereiste machtigingen beschikt. Het benaderen van bepaalde systeembeschermde bestanden of mappen omvat ook het wijzigen van de rechten voor die bronnen. Wanneer u geen bestanden of mappen van uw schijf kunt lezen of wijzigen, betekent dit dat u of de eigenaar van de schijf moet worden of dat u de machtigingen van uw gebruiker moet wijzigen. In dit artikel leert u hoe u het eigendom van een bestand of map kunt wijzigen en hoe u machtigingen voor het openen en wijzigen van bestanden en mappen kunt beheren.

OPMERKING: deze handleiding is van toepassing op zowel Windows 7 als Windows 8.1.

Hoe de bestaande gebruikersmachtigingen voor een bestand of map te bekijken

Voordat u de rechten van bestanden en mappen wijzigt, moet u eerst leren hoe u de huidige machtiging voor een bestand of een map kunt bekijken.

Kies eerst een bepaald bestand of een map en klik met de rechtermuisknop of houd ingedrukt. Wanneer het contextmenu wordt geopend, drukt u op Eigenschappen .

In Windows 8.1 kunt u in Bestandsverkenner ook het lint gebruiken. Selecteer eerst de map waarin u geïnteresseerd bent, vouw het tabblad Start op het lint uit en klik of tik op de knop Eigenschappen in de sectie Openen .

Een venster met de eigenschappen van dat bestand of die map wordt geopend. Ga naar het tabblad Beveiliging en u kunt de rechten bekijken die aan elke gebruiker of groep zijn toegewezen. Als u bijvoorbeeld de gebruiker "Madalina Blaga" selecteert, kunt u de lijst met toestemmingen hieronder bekijken.

Elke gebruiker krijgt een of meer van de volgende rechten toegewezen:

  • Volledige controle - staat het lezen, schrijven, wijzigen en verwijderen van het geselecteerde bestand of map toe;
  • Modify - staat het lezen, schrijven, wijzigen maar niet verwijderen van het geselecteerde bestand of map toe;
  • Read & execute - staat toe dat bestanden en submappen kunnen worden bekeken en getoond, evenals de uitvoering van bestanden;
  • Geef de inhoud van de map weer : hiermee kunt u bestanden en submappen weergeven en weergeven;
  • Lezen - hiermee kan de gebruiker de inhoud van een map zien en bestanden en submappen openen;
  • Write - hiermee kunt u nieuwe bestanden en mappen maken en wijzigingen aanbrengen in bestaande bestanden en submappen;
  • Speciale machtiging - bevat een reeks configureerbare acties die het configureren van geavanceerde machtigingen mogelijk maken.

OPMERKING: lees voor meer informatie over speciale machtigingen dit artikel over Machtigingen voor bestanden en mappen.

Hoe machtigingen voor een bestand of map te wijzigen

Nu u weet hoe u de bestaande machtigingen voor een bestand of map kunt bekijken, bent u klaar om te leren hoe u deze kunt wijzigen.

Open eerst het venster Eigenschappen, zoals eerder weergegeven, en druk op de knop Bewerken op het tabblad Beveiliging .

U ziet nu een lijst met alle gebruikersgroepen en gebruikersaccounts die op uw computer staan, samen met een lijst met rechten voor elk. Als u een bepaald gebruikersaccount of een bepaalde gebruikersgroep in de lijst niet kunt vinden, drukt u op Toevoegen .

Met de knop Verwijderen kunt u een gebruikersaccount of een gebruikersgroep verwijderen uit de lijst met machtigingen.

Laten we voor dit deel van de gids aannemen dat u rechten wilt verlenen aan een nieuwe gebruiker. Druk op Toevoegen om door te gaan.

Het venster Gebruikers of groepen selecteren wordt geopend. Typ de gebruikersnaam of de gebruikersgroep die wordt toegevoegd om rechten te hebben voor de geselecteerde map. Als u bijvoorbeeld de groep Administrators wilt toevoegen, typt u "Administrators" in het veld "Geef de objectnamen om te selecteren" in en drukt u vervolgens op de knop Namen controleren .

We raden echter een andere methode aan om gebruikers of groepen te selecteren. Druk op de knop Geavanceerd om verder te gaan.

Hier hebt u twee velden waar u selecties kunt wijzigen. Dit is echter niet vereist, omdat de standaardinstellingen prima zijn en alle mogelijke opties bevatten.

Het veld Selecteer dit objecttype geeft aan naar welke soort objecten zal worden gezocht. Als u op Objecttypes klikt, kunt u kiezen tussen gebruikers, groepen of ingebouwde beveiligings-principals. Standaard zijn ze allemaal geselecteerd, dus er hoeft niets te worden gewijzigd.

Het veld Van deze locatie geeft aan waar naar de objecten wordt gezocht. Standaard worden ze op uw computer doorzocht. Daarom hoef je hier ook niets te veranderen. Als u deel uitmaakt van een netwerkdomein en u klikt of tikt u op Locaties, kunt u andere locaties selecteren.

Omdat er geen verandering is die u moet aanbrengen, drukt u op de knop Nu zoeken om een ​​lijst met alle gebruikers en groepen weer te geven. Hiermee zoekt en retourneert u alle gebruikers en groepen die op uw computer zijn gedefinieerd.

Selecteer in de lijst de gewenste gebruikersaccount of gebruikersgroep en klik of tik op OK .

Druk opnieuw op OK om de actie te voltooien.

De nieuwe gebruiker is toegevoegd aan de lijst. Selecteer het en controleer in de sectie Machtigingen de rechten die u wilt verlenen. Klik of tik op OK om de actie te voltooien.

Hoe neemt u het eigendom van een bestand of map in Windows 8.1

Als u de eigenaar van een bestand of map wilt wijzigen, opent u nogmaals het venster Eigenschappen en drukt u op de knop Geavanceerd op het tabblad Beveiliging .

Het venster Geavanceerde beveiligingsinstellingen wordt geopend, waar u de huidige eigenaar van het geselecteerde bestand of de geselecteerde map kunt bekijken.

In Windows 8.1 wordt de eigenaar boven aan het venster weergegeven. Druk op Wijzigen om het gebruikersaccount te wijzigen dat is ingesteld als de eigenaar.

Het venster Selecteer gebruiker van groep wordt nu geopend. Selecteer een gebruiker zoals getoond in het vorige gedeelte en druk op OK om de actie te voltooien.

Nu is de eigenaar veranderd. Controleer tot slot de optie "Vervang eigenaar op subcontainers en objecten" en druk op OK om de actie te voltooien.

Hoe u eigenaar wordt van een bestand of map in Windows 7

Open eerst het venster Eigenschappen en druk op de knop Geavanceerd op het tabblad Beveiliging .

Nadat het venster Geavanceerde beveiligingsinstellingen is geopend, gaat u naar het tabblad Eigenaar en ziet u de huidige eigenaar van de geselecteerde map. Klik op de knop Bewerken om de eigenaar te wijzigen.

Druk vervolgens op Andere gebruikers of groepen .

Nu moet u de gebruikersnaam of de gebruikersgroep selecteren die eigenaar wordt van het geselecteerde bestand of de geselecteerde map. Voeg de gewenste gebruiker of groep toe zoals getoond in de vorige secties.

Vervolgens wordt het venster Eigenaar geopend. Selecteer de toegevoegde gebruiker, schakel de optie "Eigenaar in subcontainers en objecten vervangen" in en druk op OK .

Er wordt een bevestigingsbericht weergegeven. Klik op OK en je bent klaar.

Ga terug naar het venster Geavanceerde beveiligingsinstellingen, waar u ziet dat de eigenaar is gewijzigd. In ons voorbeeld is de nieuwe eigenaar van de map de gastgebruiker . Klik nog een keer op OK .

Conclusie

Zoals je in deze handleiding kunt zien, is het wijzigen van de rechten en het eigendom van de bestanden niet zo moeilijk. De procedures die in dit artikel worden gedeeld, kunnen erg handig zijn in situaties waarin uw bestanden niet toegankelijk zijn. Als u problemen ondervindt bij het volgen van onze gids of als u aanvullende vragen heeft, aarzel dan niet om deze met ons te delen in de onderstaande opmerkingen.