Beoordeling

Nokia Lumia 930 recensie - Het nieuwe Windows Phone 8.1-vlaggenschipapparaat

Nokia Lumia 930 is een langverwacht apparaat van Windows Phone-fans. Wat betreft hardware- en softwarespecificaties, het is een zeer indrukwekkende smartphone en we waren erg benieuwd hoe goed het werkt. We hebben het een week getest en we zijn nu klaar om onze conclusies te delen. Is dit echt het nieuwe topmodel Windows Phone-apparaat? Leer het antwoord van deze gedetailleerde beoordeling.

Hardwarespecificaties & verpakking

Lumia 930 is de eerste premium smartphone met Windows Phone 8.1 en deze beschikt over de beste hardware die je op Windows Phone-apparaten kunt vinden: het heeft een quad-core Qualcomm Snapdragon 800-processor op 2, 2 GHz, 2 GB RAM-geheugen en 32 GB interne opslag . Het scherm is een 5 "AMOLED 1080P-scherm met Gorilla Glass 3, met automatische helderheidsregeling, een oriëntatiesensor en verbetering van zonlichtleesbaarheid.

Helaas heeft het geen slot voor microSD-kaarten, dus de interne opslag kan niet worden uitgebreid.

Qua formaat is deze smartphone dikker en zwaarder dan andere high-end smartphones: hij is 137 mm (5, 4 inch) hoog, 71 mm (3 inch) breed, 9, 8 mm (4 inch) dik en hij weegt 167 gram (5, 8 gram).

De camera aan de achterkant is van de bovenste plank, althans wat betreft specificaties: hij heeft 20 megapixels en kan foto's maken met een resolutie van 4992 х 3744 pixels. Het heeft Carl Zeiss-lens, optische beeldstabilisatie, autofocus en dubbele LED-flitser. Het neemt video's op met 1080p en 30 frames per seconde. De Lumia 930 bevat ook vier directionele microfoons met Surround-geluid die, althans in theorie, geluid van hoge kwaliteit bieden voor uw video- en audio-opnames. De camera aan de voorkant is een standaard 1, 2 megapixelcamera waarmee je foto's en video kunt maken met 720p.

De batterij op de Lumia 930 is een Li-Ion 2420 mAh batterij en de smartphone heeft ook Qi draadloos opladen.

Lumia 930 naast Lumia 1520 zijn de eerste twee Windows Phone-apparaten waarvoor een nano-simkaart nodig is.

Voor meer informatie, kunt u hier de volledige specificaties lezen: Gedetailleerde specificaties voor de Nokia Lumia 930.

De verpakking voor de Lumia 930 is vergelijkbaar met die van de Lumia 630. Zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien, is de doos kleiner en veel kleurrijker dan die voor eerdere Lumia-smartphones.

In de doos vindt u de smartphone, de USB-kabel, de voedingsadapter, de garantie en de gebruikershandleiding. Helaas bevat de standaard verpakking geen koptelefoon en moet je ze apart aanschaffen.

Voor meer informatie over de unboxing-ervaring, aarzel niet om de unboxingvideo hieronder te bekijken.

Ontwerp- en bouwkwaliteit

De Lumia 930 is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, wit, groen en oranje. We hebben de zwarte versie van dit apparaat getest. We hebben gemerkt dat het op veel markten moeilijk is om de groene en oranje versies te bemachtigen, terwijl de zwart-witversies beschikbaar zijn in elk land waar deze smartphone is gelanceerd.

De Lumia 930 heeft een unibody-ontwerp, wat betekent dat er geen hoezen moeten worden losgemaakt en dat u de batterij niet kunt vervangen. Dit apparaat heeft een metalen rand en een achterkant van polycarbonaat waardoor het eruit ziet en aanvoelt als een goed gebouwde smartphone. Het gewicht is, hoewel het boven het gemiddelde voor smartphones uit 2014 ligt, gelijkmatig verdeeld en de telefoon voelt nooit te zwaar aan.

Alle knoppen bevinden zich aan de rechterkant van het apparaat. Ze kunnen eenvoudig worden ingedrukt en het besturingssysteem reageert snel op uw persen. Hun positionering is perfect en het maakt het gemakkelijk voor u om de smartphone met slechts één hand te gebruiken. We hebben erg genoten van het feit dat de cameraknop op dit apparaat is bewaard. Hiermee opent u de Camera- app heel snel.

De capacitieve knoppen werden ook aan de onderkant van het scherm bewaard. Ze maken het navigeren in het besturingssysteem gemakkelijker dan de softwareknoppen die op de Lumia 630 worden gebruikt.

Het display op de Lumia 930 is van echt hoge kwaliteit. Nokia vermeldde het feit dat deze smartphone verbeteringen in zonlichtleesbaarheid vertoont. We kunnen bevestigen dat van alle Windows-telefoons die we tot nu toe hebben getest, deze de beste zichtbaarheid buiten heeft, ook op dagen met fel zonlicht.

De niveaus van wit en zwart zijn geweldig, het contrast is rijk en de kleurweergave is over het algemeen erg goed. Over het algemeen is het display van de Lumia 930 een genot om te gebruiken. In onze testdagen hebben we genoten van de beste leeservaring die we tot nu toe hebben gezien op een Windows Phone-apparaat.

De kijkhoeken zijn ook goed en maken dit apparaat comfortabel om te gebruiken voor het delen van het scherm met je vrienden, voor gamen, foto's of films bekijken.

Er is ook een nadeel met betrekking tot het scherm - het is niet correct op softwareniveau gekalibreerd en je moet het zelf handmatig kalibreren. Verschillende gebruikers en websites hebben gemeld dat de weergegeven afbeelding een paarse tint heeft en we kunnen bevestigen dat dit het geval is bij de meeste apparaten. Dit is het gevolg van slechte softwarekalibratie en geen hardwareprobleem. Zodra u uw Lumia 930 hebt ontvangen en hebt ingesteld, moet u het beeldscherm kalibreren om te genieten van de echte kwaliteit en een geweldige leeservaring te hebben.

De telefoonervaring op de Nokia Lumia 930

De kwaliteit van uw telefoongesprekken is goed op de Lumia 930. De extra microfoons en ruisverwijderingsfuncties die u op dit apparaat vindt, helpen u hierbij zeker. U zult geen problemen ondervinden met de signaalsterkte en de smartphone kan 4G LTE-netwerken gebruiken.

We waren erg blij met de audiokwaliteit die de Lumia 930 biedt bij het luisteren naar muziek of bij het afspelen van video's. Er zijn verschillende audiotoebehoren beschikbaar die over het algemeen goed werk leveren. De Dolby-dialoogverbeteringsfunctie werkt bijvoorbeeld goed bij het verbeteren van de dialoogduidelijkheid voor films.

Er is ook een equalizer beschikbaar met veel voorinstellingen die je helpen het gewenste geluid te krijgen.

De kwaliteit van uw foto's en video-opnames is over het algemeen goed, zelfs als alles is ingesteld op Auto . Voor betere resultaten zou je echter moeten nadenken over de beschikbare handmatige instellingen. Een ding dat u op prijs stelt over deze smartphone is dat de ervaring met het maken van foto's zeer snel en snel is dankzij de krachtige beschikbare hardware. De Nokia Camera- app start onmiddellijk en maakt foto's en verwerkt ze met gemak. Ter vergelijking, de Lumia 1020 die een betere camera maar minder krachtige hardware heeft, voelt nogal laggy.

De Nokia Camera- app beschikt over verschillende opnamemodi en slaat zowel de kopieën met hoge als lage resolutie van uw foto's op. Beide versies kunnen later worden gebruikt voor het bewerken van postfoto's op uw smartphone. De enige ergernis over het hebben van twee versies van dezelfde foto is dat je voorzichtig moet zijn en alleen de hoogwaardige versie van elke foto op je computer moet importeren en niet allebei, anders krijg je veel dubbele afbeeldingen.

Een andere interessante functie is Living Images, waarmee u uw foto's kunt bekijken zodra ze door de map Camera Roll gaan . Het is als een korte film die vertelt wat er gebeurde toen je de foto nam en het eindigt altijd met de werkelijke foto. Om je een beter begrip te geven, stel je voor dat je een foto neemt van je vrienden en je vraagt ​​hen om te glimlachen. Je zult een korte video-uitwisseling bekijken hoe ze rondbewogen en gerangschikt zijn en begonnen te glimlachen en het laatste frame van de video is de foto die je van ze hebt gemaakt. Deze manier van kijken naar uw foto's zorgt altijd voor een "Wow!" reactie van de mensen met wie u uw foto's deelt.

Wanneer u video's opneemt, kunt u de audio-basfilter inschakelen die geluidsvervormingen elimineert die worden veroorzaakt door de sterke bassen wanneer u op een concert bent of geluiden zoals motorgeluid in drukke stadsgebieden. Helaas hebben we nog niet de kans gekregen om deze functie in detail te testen.

Hieronder ziet u een galerij met verschillende foto's die we hebben gemaakt met de Lumia 930, met behulp van de Auto- instellingen. Ze werden op geen enkele manier verwerkt en ze zijn het resultaat van een snelle fotosessie genomen gedurende een dag met fel zonlicht.

We hebben verschillende snelle video's gemaakt die zijn opgenomen met de Lumia 930, met behulp van de Auto- instellingen. Ze werden op geen enkele manier bewerkt of verwerkt. YouTube verwerkt echter zelf een beetje, zodat het eindresultaat niet 100% identiek is aan de bron.

De eerste video-opname werd gemaakt in een park in Boekarest, Roemenië, op een zeer warme en zonnige dag.

De tweede opname is gemaakt op dezelfde locatie, maar op een ander onderwerp.

De derde clip is een actiegeoriënteerde opname die laat zien hoe goed de Lumia 930 zich kon concentreren op een bewegend onderwerp.

In termen van levensduur van de batterij, de prestaties zijn vrij gemiddeld. Bij normaal dagelijks gebruik, waarbij je verschillende telefoontjes moet doen, een beetje GPS-navigatie, wat surfen op het web, Facebook en misschien een beetje casual gaming, zal de Nokia Lumia 930 niet langer dan een dag meegaan. In de meeste scenario's duurt het ongeveer 16-18 uur gebruik. Alleen bij zeer lichte gebruiksscenario's kan het ongeveer anderhalve dag werken, maar dat betekent dat je de telefoon alleen moet gebruiken om enkele telefoontjes te plegen en je e-mail één of twee keer per dag te controleren. We zijn van mening dat de zeer krachtige hardware een genereuzere batterij zou hebben verdiend.

Sommige Nokia Lumia 930-gebruikers meldden dat hun smartphones behoorlijk warm worden, relatief eenvoudig. U kunt hier meer informatie over dit probleem vinden. Helaas heeft dit probleem ook gevolgen voor het apparaat dat we hebben getest. Het werd relatief snel heet, zelfs toen we alleen op internet zaten te surfen. Het werd altijd warm tijdens het opladen van de smartphone en de hitte was meestal geconcentreerd in de rechter benedenhoek van de smartphone. Sommige gebruikers zeiden dat een fabrieksreset dit probleem oplost terwijl anderen meldden dat er een update van Nokia komt om het probleem op te lossen. Tot nu toe is er echter geen oplossing die gegarandeerd werkt op de apparaten die dit probleem hebben.

Windows Phone 8.1 en de Nokia Apps

Lumia 930 is voorzien van de Lumia Cyan-update. Deze update "maakt unieke Lumia-functies zoals de PureView-camera, Living Images en een bijgewerkte Creative Studio-bewerkings-app mogelijk, naast het optimaliseren van de batterij, prestaties, Bluetooth 4.0 LE, een herziene Camera-app en algemene telefoniefuncties."

Deze update bevat ook SensorCore-ondersteuning voor een ingebouwde stappenteller en trainingsfuncties.

Anders dan deze functies zijn er geen nieuwe apps inbegrepen. Maar de verzameling exclusiviteit van Nokia blijft net zo sterk als altijd.

Windows Phone 8.1 werkt erg snel op de Lumia 930. Er is absoluut geen vertraging en alles van alledaagse apps tot veeleisende games heeft geen problemen met hardlopen op deze smartphone. Dit is letterlijk het snelste Windows Phone-apparaat op de markt.

Prestaties in benchmarks

Hoewel het duidelijk is dat de Lumia 930 een prestatieleider is, is de enige manier om te zeggen hoezeer het zijn concurrenten overtreft, verschillende benchmarks te gebruiken.

We begonnen met MultiBench 2. De CPU-test benadrukte de Lumia 930 als de prestatieleider voor Windows Phone-apparaten. Qua grafische prestaties werd de Lumia 930 alleen gepasseerd door de Lumia 1520.

In termen van geheugen en gegevensoverdracht was Lumia 930 opnieuw de prestatieleider. Het versloeg apparaten zoals Nokia Lumia 920, HTC 8X of Samsung Ativ S met ongeveer 158% in de geheugentest en met 81% in de gegevensoverdrachtstest.

Vervolgens hebben we de WP Bench-benchmark gebruikt om een ​​second opinion te krijgen.

In de CPU-test was Lumia 930 opnieuw de snelste Windows Phone. De enige smartphone met vergelijkbare resultaten was Lumia 1520.

Dezelfde trend werd onthuld in de tests voor grafische afbeeldingen, opslag en geheugen. In de opslagtests was de Lumia 930 twee keer zo snel in vergelijking met de vorige generatie Windows Phones zoals Lumia 920, Samsung Ativ S of HTC 8X.

Vervolgens hebben we de Sunspider-benchmark gebruikt om snel te evalueren hoe snel internetten op deze smartphone is. Lumia 930 en Lumia 1520 leidden opnieuw het pakket. Lumia 930 was ongeveer 81% sneller dan de "oudere" Lumia 1020.

We hebben ook gemeten hoe snel deze smartphone start. We zijn van mening dat hoe sneller de opstarttijd is, hoe beter de gebruikerservaring is. De Lumia 930 start gemiddeld 32 seconden, wat een zeer goed resultaat is. De enige Windows Phone die bij het opstarten sneller is, is Lumia 1520.

We hebben ook de WP Bench- batterijtest gebruikt, die de smartphone maximaal benadrukt en de batterij snel leegraakt. De Lumia 930 heeft 2 uur en 52 minuten geduurd, wat een gemiddeld resultaat is en niet te vergelijken met de 4 uur die Lumia 1520 en 1320 hebben behaald.

De conclusie van onze test is dat de Lumia 930 het best presterende Windows Phone-apparaat op de markt is. Deze prestaties worden echter belemmerd door een middelmatige levensduur van de batterij. Lumia 930 had moeten profiteren van een genereuzere batterij.

Product Nominaal 4/5

Vonnis

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

Lumia 930 is een geweldige smartphone en het eerste premium-apparaat met Windows Phone 8.1 en de Lumia Cyan-update vooraf geïnstalleerd. Het heeft geweldige hardwarespecificaties en de beste functies die u op een Windows Phone-apparaat kunt vinden. De prestatie die het biedt is geweldig en er is niets dat deze smartphone zal vertragen. Het gebruik van de Nokia Camera- app is een geweldige ervaring, zowel bij het maken van foto's als bij het opnemen van video. Hoewel u andere premium smartphones met een vergelijkbare beeldkwaliteit zult vinden, kunnen maar weinig smartphones de audiokwaliteit van de video-opnamen die met deze smartphone zijn gemaakt, verslaan. Helaas zijn er ook een paar bugs die moeten worden gladgestreken en de levensduur van de batterij is niet bepaald hemels. Lumia 930 is geen perfecte smartphone, maar het biedt de beste Windows Phone-ervaring die je vandaag kunt krijgen.