Beoordeling

Recensie Mio Cyclo 200 - Is dit het beste in fietsnavigatie?

Ben je dol op fietsen? Fiets je vaak? Heeft u overwogen een GPS-apparaat aan te schaffen om uw ritten te volgen en instructies te krijgen over hoe u naar een of andere plaats moet gaan? Wilt u een apparaat dat u op uw fiets kunt monteren en gebruiken om door fietspaden te navigeren? Als je dat doet, heb je ongetwijfeld producten als Mio Cyclo 200 tegengekomen, die de beste ervaring in fietsnavigatie beloven. We hebben dit apparaat ongeveer een week getest, op verschillende fietstochten en, dit is wat we erover te zeggen hebben:

Unboxing van de Mio Cyclo 200

Mio Cyclo 200 wordt geleverd in een witte doos met een afbeelding van het apparaat aan de voorkant en een beschrijving van de belangrijkste functies aan de achterkant.

Waar te kopen

Koop nu

In de doos vindt u het Mio Cyclo 200 fietsnavigatieapparaat, de stroomadapter, een stroomkabel, de fietshouder, de snelstartgids en de garantie.

Nu u weet wat u in de doos krijgt, laten we eens kijken wat dit apparaat te bieden heeft op het gebied van hardware.

Hardwarespecificaties

Helaas is er heel weinig gedetailleerde informatie beschikbaar over wat er in de Mio Cyclo 200 zit. De officiële website vertelt veel over de softwarefuncties van dit apparaat en heel weinig over de hardware. We weten dat het een 3, 5-inch aanraakscherm heeft met een resolutie van 320x480 pixels. De processor is een quad-core Cortex-A7-CPU van 900 MHz, die ook wordt gebruikt om de populaire Raspberry Pi 2-microcomputer aan te drijven. De totale beschikbare opslagruimte is 4 GB. We weten niets over de hoeveelheid RAM-geheugen of het besturingssysteem dat op dit apparaat en de versie daarvan wordt gebruikt. De batterij heeft een onbekende capaciteit en deze zou tot 10 uur moeten aanhouden. Het apparaat is ook waterbestendig. Maar als we dit zeggen, denk er dan niet over om ermee te zwemmen. Mio Cyclo 200 is oké als je hem op je motor laat monteren en het regent. Het zal echter niet waarschijnlijk in orde zijn als je ermee zwemt of het in het toilet laat vallen.

Qua formaat is de Mio Cyclo 200 niet erg groot: hij heeft een breedte van 2, 67 inch of 68 mm, een hoogte van 4, 48 inch of 114 mm en een diepte van 0, 73 inch of 18, 6 mm. Ook weegt het slechts 5, 15 gram of 146 gram.

U kunt de officiële specificaties hier vinden: Mio Cyclo 200-specificaties.

De Mio Cyclo 200 gebruiken

Voordat u de Mio Cyclo 200 gaat gebruiken, raden wij u ten zeerste aan om de handleiding te lezen en uzelf vertrouwd te maken met het apparaat en hoe het werkt. De eerste stap die u moet nemen, is deze minstens 8 uur opladen voordat u hem voor de allereerste keer gebruikt. Maak vervolgens een account op de MioShare-website, download de CycloAgent voor uw pc en verbind het apparaat met de pc.

De toepassing CycloAgent is cruciaal voor een goede ervaring met de Mio Cyclo 200. Nadat u zich hebt aangemeld met uw MioShare-account, detecteert de app uw apparaat en wordt er naar updates gezocht. Toen we het voor het eerst gebruikten, moesten we 2 GB aan software en kaartupdates downloaden.

Zoals je je kunt voorstellen duurde het downloaden en installeren even. Zodra ze zijn voltooid, kunt u de toepassing gebruiken om uw apparaat te beheren, gegevens online te synchroniseren enzovoort. De versie die we ontvingen voor het testen had kaarten voor de volgende landen: Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Tsjechische Republiek, Denemarken, Estland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Turkije, Oekraïne en Vaticaanstad. Er zijn verschillende versies van dit apparaat verkocht in verschillende regio's met een andere lijst met beschikbare kaarten. Voordat u Mio Cyclo 200 koopt, moet u controleren of deze de kaarten heeft voor de landen die u interesseren.

Een ander belangrijk onderdeel van de software-ervaring is de MioShare-website. Daar kun je tracks bekijken en vinden, je eigen tracks uploaden, je tracks met anderen delen en een gedetailleerd beeld krijgen van je fietsgeschiedenis.

Zodra het apparaat is opgeladen en de software is bijgewerkt, moet u doorgaan en op uw fiets monteren. Zorg ervoor dat u, voordat u dat doet, de handleiding leest, zodat u de fietshouder begrijpt en begrijpt hoe deze moet worden gebruikt.

U zult begrijpen dat het niet erg groot is, maar het is groot genoeg om te zien wat er op het scherm wordt weergegeven wanneer u op uw fiets rijdt. Ook is de zichtbaarheid wanneer buitenshuis goed is, tenzij de zon erg sterk is. Dan zul je wat problemen hebben om te zien wat er op het scherm staat, tenzij je de helderheid naar het maximum draait, wat op zijn beurt de levensduur van de batterij van het apparaat vermindert.

De gebruikersinterface maakt gebruik van grote knoppen die gemakkelijk kunnen worden ingedrukt. Het is ook beschikbaar in 32 talen, wat betekent dat de meertalige ondersteuning zeer goed is.

U kunt Mio Cyclo 200 gebruiken om naar een specifiek adres, een bijzondere bestemming of een punt op de kaart te navigeren. U kunt ook tracks die u hebt geüpload met de CycloAgent laden en deze gebruiken voor navigatie. Dit is vooral handig voor mensen die mountainbiken en ongemarkeerde bergpaden moeten volgen.

Andere dingen die u met het apparaat kunt doen, is uw fietsgeschiedenis bekijken, een dashboard openen met metingen zoals tijd, snelheid, afstand, totale stijging en daling, calorieverbruik en meer.

Als je kijkt naar de prijs van de Mio Cyclo 200, zou je kunnen verwachten dat het een modern apparaat is dat spraaknavigatie biedt en het kan ook verbinding maken met je smartphone of headset via Bluetooth. Helaas is dat niet het geval. U kunt de Mio Cyclo 200 niet verbinden met een ander apparaat behalve uw computer, via de meegeleverde USB-kabel. Vanuit een audiocommunicatieperspectief communiceert Mio Cyclo 200 ook met gebruikers alleen via pieptonen. Je krijgt een piep wanneer een bocht komt binnenkort of wanneer je de verkeerde kant op gaat. Om echter te begrijpen wat u moet doen, moet u ernaar kijken. Als je in een drukke stad bent, op een plek die je niet kent, moet je vaak stoppen, zodat je kunt zien waar je naartoe moet. Dit vermindert het plezier van het fietsen en de bruikbaarheid van dit apparaat. Persoonlijk zou ik enkele audio-instructies op prijs hebben gesteld, vooral wanneer ik door plaatsen fiets die ik niet ken.

De autonomie van het apparaat ligt ergens tussen 7 en 10 uur, afhankelijk van hoe u de Mio Cyclo 200 gebruikt en hoe u de helderheid van het scherm instelt. De autonomie is goed, tenzij je de hele dag moet rijden. Het nadeel is dat de oplaadtijd erg lang is: onthoud die 8 uur dat je wordt aanbevolen om het apparaat op te laden voordat je het voor de eerste keer gebruikt? Helaas is die aanbeveling gebaseerd op het feit dat dit apparaat veel tijd kost om op te laden. Het lijkt erop dat de laadtijd bijna gelijk is aan de ontlaadtijd, wat betekent dat we te maken hebben met een batterij van lage kwaliteit. Vandaag hebben we snelladende smartphones. 8 uur wachten is gewoon frustrerend, voor een apparaat dat zo klein is.

Nu ... teruggaan naar fietsen, meer specifiek fietsen in steden: een van de voordelen van fietsen of rijden met een auto is dat je openbare wegen kunt gebruiken langs trottoirs, fietspaden, voetgangerswegen, parken enzovoort. Ik loop bijvoorbeeld altijd het liefst langs een druk kruispunt dat vol zit met auto's en voetgangers en maak een kleine maar snelle omweg door een park in de buurt, vooral als mensen druk aan het werk gaan. Rijden door het park is een aangenamere ervaring en het bespaart me kostbare tijd. Helaas kan Mio Cyclo 200 geen navigatie-instructies geven, tenzij u een openbare weg gebruikt. Sommige gebruikers zullen dat niet leuk vinden, omdat het hun plezier tijdens het fietsen vermindert. Ze zullen voelen dat ze worden behandeld als een automobilist, niet als een fietser met veel keuzes over hoe ze door een drukke stad moeten gaan.

Tijdens mijn tests heb ik gemerkt dat het Mio Cyclo 200-apparaat vooral nuttig is voor mensen die veel rijden in steden en op de openbare weg. Als u van mountainbiken houdt, kunt u het apparaat niet gebruiken om routes in uw omgeving en fietstochten te ontdekken, zoals u misschien had verwacht. Je moet thuis je onderzoek doen, een dienst zoals Bike Map gebruiken, een nummer downloaden, het uploaden naar de MioShare-website, het downloaden op de Mio Cyclo 200 met CycloAgent en vervolgens het apparaat gebruiken om door het parcours te navigeren. Dit hele proces is te omslachtig en je krijgt dingen sneller gedaan met je smartphone en goede fiets-app.

Mio Cyclo 200 gebruikt kaartgegevens van OpenStreetMap, wat goed is voor het vinden van adressen, maar niet zo geweldig als u naar interessante plaatsen wilt navigeren. Tenminste hier in Roemenië, OpenStreetMap heeft niet veel in termen van contextuele gegevens voor wat om je heen is. Daarom kunt u in bepaalde landen Mio Cyclo 200 niet gebruiken om naar specifieke bezienswaardigheden te navigeren. U moet uw onderzoek van tevoren doen en weet waar u precies naartoe wilt gaan.

Wat betreft adressen is er een heel groot probleem dat we hebben ontdekt, en dat zijn eigen afzonderlijke discussie verdient, in het volgende deel van deze recensie.

Mio Cyclo 200 kan niet-unicode-tekens goed verwerken

Het grootste probleem van de Mio Cyclo 200 is de database met adressen en de manier waarop deze niet-unicode-tekens verwerkt. Veel niet-Engelse talen gebruiken tekens buiten het alfabet van L atin. In het Roemeens bijvoorbeeld hebben we tekens zoals ş. Doorgaans vertalen softwaretoepassingen niet-unicode-tekens in hun unicode-equivalent. In ons voorbeeld zou ş veranderen in s. Mensen zijn gewend aan deze vervanging en, in elke moderne GPS-navigatietoepassing, als u een adres hebt dat het ş-teken bevat en u s in plaats van ş gebruikt, zult u dat adres vinden en ernaar kunnen navigeren.

Helaas doet de software op de Mio Cyclo 200 deze vervanging niet. Daarom, als je in een land woont dat speciale tekens in hun alfabet gebruikt, zul je zien dat adressen verkeerd gespeld zijn op dit apparaat. Om u een voorbeeld te geven, het adres Bulevardul Gheorghe Şincai Nr 9, Bucureşti (in het Engels zou dit zijn: Gheorghe Sincai Boulevard, Nr 9, Boekarest), wordt door Mio Cyclo 200 opgeslagen als Bulevardul Gheorghe incai Nr 9, Bucureti. Eigenlijk slaat het niet-unicode-karakters helemaal over, waardoor het product moeilijk te gebruiken is.

In Roemenië zijn er veel steden en adressen die niet-unicode tekens hebben zoals de letter ş. Ik heb verschillende zoekopdrachten geprobeerd voor adressen in drie steden die dit teken hebben en die altijd ontbreken.

Er zijn veel andere talen die niet-unicode-tekens gebruiken en deze bug betekent dat Mio Cyclo 200 geen goede keuze is voor mensen van wie de talen letters buiten het Latijnse spectrum in hun alfabet gebruiken (Chinees, Arabisch, Russisch, Roemeens of Hebreeuws zijn enkele voorbeelden die te binnen schieten).

Waar te kopen

Koop nu

Voors en tegens

Mio Cyclo 200 is een apparaat vol contrasten, dat de volgende pluspunten heeft:

 • De gebruikersinterface op het apparaat is gemakkelijk te gebruiken
 • De gebruikersinterface is beschikbaar in 32 talen
 • De autonomie is goed
 • Buiten zicht is goed tenzij de zon erg sterk is

Helaas zijn er veel nadelen aan dit apparaat:

 • Het is erg duur voor wat het te bieden heeft
 • De software kan niet goed overweg met niet-unicode-tekens, wat betekent dat adressen uiteindelijk onjuist zijn in landen die tekens buiten het alfabet van L gebruiken
 • Mio Cyclo 200 behandelt fietsers zoals automobilisten die zich aan de openbare weg moeten houden
 • Er worden geen audio-instructies aangeboden, behalve piepjes die aangeven dat je de verkeerde kant op bent gegaan of dat er een beurt komt
 • Er is geen Bluetooth-verbinding of andere connectiviteit die wordt aangeboden buiten de USB-kabel die zich in het pakket bevindt
 • Als u van mountainbiken houdt, is het proces voor het toevoegen van trails en het gebruik van de Mio Cyclo 200 voor navigatie erg omslachtig
 • Een lange oplaadtijd van de batterij
Product gewaardeerd 2/5

Vonnis

Mio Cyclo 200 is een nicheapparaat, dat gemakkelijk in gebruik is, een goede levensduur van de batterij heeft en met diverse meertalige ondersteuning maar met zeer beperkte bruikbaarheid. Allereerst is het niet voor alle fietsers: het is vooral handig voor mensen die veel rijden in steden en op de openbare weg. Het is absoluut geen goede keuze voor mountainbikers. Het apparaat is ook geneigd fietsers te behandelen zoals autobestuurders die zich aan de openbare weg moeten houden. Het mooie van fietsen is dat je dat niet hoeft te doen. Je kunt door parken en andere soorten wegen rijden dan een auto. De vraagprijs hiervoor is ook erg hoog en het biedt geen audio-instructies en je kunt het niet verbinden met andere apparaten, behalve je pc. Overweeg de zeer lange oplaadtijd voor de batterij en u begrijpt de lage score die we aan dit apparaat geven. We adviseren u om het alleen te kopen in winkels met een goed retourbeleid en alleen als u past bij de niche van fietsers die veel rijden in steden en op de openbare weg.