Dit is de eerste keer dat we de kans krijgen om een router van Linksys te testen en te beoordelen en we zijn gelukkig een premiummodel aan het bekijken dat geweldige prestaties en veel functies belooft: de Linksys Smart Wi-Fi EA6900-router. Zoals je zou verwachten, is dit een dual-band router met ondersteuning voor de nieuwste 802.11ac draadloze netwerkstandaard. Gezien hoeveel merkherkenning Linksys heeft in de netwerkruimte, waren we erg benieuwd hoe goed dit apparaat is en of het aan zijn beloften voldoet. Lees deze recensie om te ontdekken wat we hebben geleerd.
Unboxing van de Linksys Smart Wi-Fi EA6900 Router
In de doos van de Linksys EA6900-router vindt u het volgende: de router, drie externe antennes, de voedingsadapter, een beknopte installatiegids, een netwerkkabel en een schijf met de documentatie in meerdere talen. Er is geen traditionele installatieschijf beschikbaar. Zoals u later zult zien, wordt de hele installatie uitgevoerd met behulp van een webbrowser en de netwerkkabel die is meegeleverd in de verpakking van deze router.
Voor meer informatie over de unboxing-ervaring, aarzel niet om de korte video hieronder te bekijken:
Hardwarespecificaties
Laten we eens kijken naar de belangrijkste specificaties die door Linksys voor deze router worden gepromoot:
Allereerst is de Linksys EA6900 een dual-band router met ondersteuning voor de 802.11ac draadloze netwerkstandaard. Het verzendt het draadloze signaal zowel op de 2, 4 GHz-frequentie (waarvoor het een maximale doorvoer van 600 Mbps belooft) als op 5 GHz (waarvoor het een maximale doorvoer van 1300 Mbps belooft). Het heeft drie instelbare externe antennes die eenvoudig kunnen worden aangesloten. Jammer genoeg voelen ze zich nooit erg stabiel, ongeacht de manier waarop je ze op de achterkant van de router aansluit.
In termen van bekabelde connectiviteit heeft deze router 4 Gigabit Ethernet-poorten. Het bevat ook twee USB-poorten: één USB 3.0 en één USB 2.0. Aangezien dit een premium-apparaat is, zou ik twee USB 3.0-poorten hebben verwacht.
Zoals met alle moderne routers in deze prijsklasse, bevat het functies zoals ondersteuning voor DLNA-streaming, Quality of Service (QOS) en ouderlijk toezicht.
Je vindt de volledige lijst met specificaties hier: Linksys Smart Wi-Fi Router EA6900.
Instellen en gebruiken van de Linksys Smart Wi-Fi EA6900 Router
Wanneer u de Linksys EA6900 voor de eerste keer instelt, sluit u eerst de antennes aan op de achterkant van de router. Sluit het vervolgens aan op een stopcontact en sluit de internetkabel aan op de poort die is gemarkeerd met het label Internet . Verbind de router met uw desktop pc of uw laptop met de netwerkkabel die u in de doos vindt. Vanzelfsprekend moet je hem aansluiten op een van de vier Ethernet-poorten aan de achterkant van de router.
Wacht vervolgens tot de router is opgestart. Tijdens de opstartprocedure wordt het aan / uit-lampje voor de router af en toe in- en uitgeschakeld. Wanneer de router is opgestart, brandt het aan / uit-lampje.
Open vervolgens uw favoriete browser en ga naar http://www.linksyssmartwifi.com of naar 192.168.1.1 (het standaard IP-adres van de router) en volg de installatiewizard.
Helaas, als u een PPPoE-internetverbinding gebruikt zoals wij, kan Linksys EA6900 deze niet correct detecteren. Dit betekent dat u vrij veel tijd zult verspillen met het instellen en dat u een handmatige configuratie van uw internetverbinding moet uitvoeren.
Een ander probleem dat we hebben gevonden, is dat de installatiewizard een verplichte stap bevat om te controleren op de nieuwste firmware-update. In theorie is dit goed, maar alleen als het erin is geslaagd om uw internetverbinding correct in te stellen. Helaas wordt deze controle afgedwongen, zelfs als uw internetverbinding niet correct is geïdentificeerd. Dit betekent dat u nog meer tijd zult verliezen, totdat de router begrijpt dat hij geen verbinding met internet kan maken en de nieuwste firmware kan downloaden. Dit is jammer en we willen dat Linksys een betere installatiewizard had gemaakt.
Nadat u bent verbonden met internet, kunt u beginnen met het configureren van de router in detail. Voor degenen onder u die niet erg technisch zijn, bevat Linksys een kaart met de standaardnaam voor het 2, 4 GHz draadloze netwerk en het bijbehorende wachtwoord. We adviseren om deze standaardwaarden niet te gebruiken, omdat deze een beveiligingsrisico vormen. Het is ook beter om de instellingen zo te configureren dat u de draadloze netwerkstandaarden kunt gebruiken die u nodig hebt, betere beveiliging en betere snelheden krijgt bij het gebruik van het netwerk.
Linksys EA6900 biedt ondersteuning voor 22 talen. Je kunt ze zien in de onderstaande schermafbeelding. Helaas is de meertalige ondersteuning op de Linksys EA6900 zwakker dan die van zijn directe concurrenten.
De startpagina van het bedieningspaneel van deze router ziet er vriendelijk uit en lijkt gemakkelijk te gebruiken. Je hebt een kolom met verschillende categorieën aan de linkerkant en verschillende widgets met live gegevens aan de rechterkant. U kunt deze widgets eenvoudig in- en uitschakelen of nieuwe toevoegen.
We hebben geleerd dat de opties in het gedeelte Smart Wi-Fi Tools over het algemeen vriendelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Voor hen is de gebruikersinterface eenvoudig en biedt deze alle gegevens en configuratie-opties die u zou verwachten.
Het zwakke punt van de gebruikersinterface is het gedeelte Routerinstellingen. Er zijn veel instellingen beschikbaar en ze zijn niet altijd op een vriendelijke of logische manier gegroepeerd. Ze zijn behoorlijk druk en moeilijk te vinden. Om u een paar voorbeelden te geven: de herstartoptie is verborgen onder Probleemoplossing -> Diagnose . Het kostte ons een lange tijd om het te vinden.
De firmwareversie die door de router wordt gebruikt, is een belangrijk stuk informatie dat u wellicht wilt weten. Helaas, om het te leren, moet je naar Afmelden -> Info gaan . Waarom wordt deze informatie niet getoond op de startpagina van het bedieningspaneel van de router? Of op zijn minst onder Help -> Over, zoals het geval is bij het gebruik van allerlei soorten software?
Over firmware gesproken, we hebben de Linksys EA6900 geüpgraded naar de nieuwste versie die beschikbaar was op het moment van onze tests: 1.1.42.158863.
Een ander probleem met de firmware dat we hebben vastgesteld, is dat wanneer u naar de Linksys Support-website gaat en u de nieuwste firmware wilt downloaden, u zult leren dat er twee verschillende hardwareversies van deze router zijn. Helaas is er geen gemakkelijke manier om te vertellen welke versie je hebt en er is geen begeleiding door Linksys. Omdat ons testmodel een nieuw vervaardigd apparaat is, hebben we aangenomen dat we versie 1.1 gebruiken. Gelukkig werkte de firmware die we hebben gedownload goed.
Nadat u de router hebt geüpgraded naar de nieuwste firmware en u hebt de dingen handmatig ingesteld, zult u merken dat alles beter werkt dan wanneer u de standaardinstellingen gebruikt.
Terwijl u door alle configuratiemenu's bladert, merkt u dat enkele handige functies zijn uitgeschakeld, inclusief de logboeken. Voor ons is deze eenvoudige functie waardevol om te begrijpen wat er speelt met het netwerk en zijn apparaten. Vergeet niet om hem aan te zetten als hij ook voor jou nuttig is. Andere functies leveren mogelijk geen waarde voor u op en het is het beste om ze uit te schakelen.
De eenvoudige oefening om door alle beschikbare instellingen te bladeren, maakt u bekend met alle functies die deze router te bieden heeft, en u zult in staat zijn om het te laten werken zoals u dat wilt, terwijl u ook de dingen uitschakelt die u niet wilt gebruiken .
Nadat alles was geconfigureerd, werkte de router zoals we verwachtten en kwamen we geen vreemde bugs of problemen tegen. Daarom zijn we verder gegaan met het evalueren van de prestaties geleverd door de Linksys EA6900-router.
Draadloze netwerkprestaties
Laten we eerst eens kijken naar het appartement dat we in onze tests hebben gebruikt en hoe het is opgezet. U kunt zien dat de router in de woonkamer is geplaatst. In onze metingen hebben we de Linksys EA6900 vergeleken met ASUS RT-AC68U (zijn belangrijkste concurrent) en een oudere ASUS RT-N56U die we al een aantal jaren in ons netwerk gebruiken. Onze tests zijn uitgevoerd met behulp van een snelle 1 Gigabit-internetverbinding (ja, dat lees je goed).
Met behulp van een tool met de naam inSSIDer hebben we de signaalsterkte voor het 2, 4 GHz draadloze netwerk gemeten en vastgelegd hoe deze van kamer naar kamer verandert. Zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien, was de signaalsterkte over het algemeen goed, maar ASUS RT-AC68U leverde in de meeste kamers een betere signaalsterkte.
Dezelfde trend werd opgemerkt bij het meten van de signaalsterkte van het 5 GHz draadloze netwerk. De signaalsterkte van Linksys EA6900 was goed, maar niet de beste.
Vervolgens hebben we SpeedTest uitgevoerd voor het meten van de download- en uploadsnelheid op beide draadloze netwerken. Op het 2, 4 GHz draadloze netwerk bood Linksys EA6900 goede downloadsnelheden aan in het hele appartement. Maar nogmaals, het was niet de beste en ASUS RT-AC68U bood snellere downloads in de meeste kamers.
In termen van uploadsnelheden op het 2, 4 GHz draadloze netwerk slaagde Linksys EA6900 er in om beter te presteren dan ASUS RT-AC68U in die ruimtes die verder van de router liggen. In de kamers die dichter bij de router staan, bleef ASUS RT-AC68U de snelheidsleider.
Bij het evalueren van de prestaties van het 5 GHz draadloze netwerk waren de resultaten niet zo duidelijk. In de kamers die zich het dichtst bij de router bevinden, leverde de Linksys EA6900 snellere downloads dan de ASUS RT-AC68U. Met één uitzondering (de keuken), in de kamers die verder van de router liggen, nam ASUS RT-AC68U het voortouw.
Wat de uploadsnelheid op het 5 GHz-netwerk betreft, was de winnaar opnieuw ASUS RT-AC68U. We vonden het verontrustend dat zelfs onze oude ASUS RT-N56U-router in de meeste kamers de Linksys EA6900 kon verslaan.
Uit onze tests is gebleken dat Linksys EA6900, wat betreft de prestaties van draadloze netwerken, een capabele router is die goede downloadsnelheden levert op zowel 2, 4 GHz als 5 GHz draadloze netwerken. Deze router schijnt als het gaat om uploadsnelheid op het 2, 4 Ghz-netwerk, terwijl op het 5 GHz draadloze netwerk het zelfs beter presteert dan door oudere routers.
Bedrade netwerkprestaties
Om de kwaliteit van de bekabelde Ethernet-verbinding te testen, hebben we een desktop-pc gebruikt, uitgerust met een achtcore-processor, 8 GB RAM en een zeer snelle ADATA SX900 SSD-drive, evenals een oude laptop met een quad-core processor en een SSD-schijf van RunCore.
Eerst hebben we de download- en uploadsnelheden gemeten met SpeedTest. Verrassend genoeg werd de Linksys EA6900 door beide ASUS-routers qua downloadsnelheid overtroffen. Het was 18% langzamer dan de ASUS RT-AC68U - de leider in deze test.
In termen van uploadsnelheid was de Linksys EA6900 de betere router, die het met gemiddeld 5% beter deed dan ASUS RT-AC68U.
Vervolgens hebben we LAN Speed Test Lite gebruikt om de download- en uploadsnelheden te meten bij het overbrengen van een bestand van 350 MB van en naar twee computers die via Ethernet-kabels op het netwerk zijn aangesloten. Bij deze test was Linksys EA6900 3% langzamer dan ASUS RT-AC68U.
Hetzelfde bleef in termen van uploadsnelheid. Linksys EA6900 was langzamer dan ASUS RT-AC68U met 7%.
Last but not least hebben we een 883 MB-bestand over het netwerk overgedragen, tussen dezelfde twee computers. Helaas was de downloadsnelheid veel lager bij het gebruik van de Linksys EA6900-router dan bij het gebruik van een van de ASUS-routers die we voor onze vergelijking gebruikten. Linksys EA6900 was 29% langzamer dan de ASUS RT-AC68U-router.
Qua uploadsnelheid waren de resultaten beter, maar Linksys EA6900 was nog steeds 3% langzamer dan ASUS RT-AC68U.
In termen van bekabelde Ethernet-verbindingen levert de Linksys EA6900 gemiddelde prestaties die de belofte van 1 Gbps niet benaderen.
Extra kenmerken
Linksys EA6900 levert een aantal interessante en nuttige extra functies voor de premium prijs die het van zijn kopers vraagt:
- Gasttoegang - u kunt een ander draadloos netwerk instellen voor uw gasten, zodat zij het kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot het internet en geïsoleerd te blijven van de rest van uw netwerk.
- Ouderlijk toezicht - een eenvoudige functie waarmee u internettoegang (geen netwerktoegang) voor al uw apparaten op specifieke momenten kunt beperken. U kunt ook de toegang tot specifieke websites blokkeren.
- USB-opslag - u kunt de twee USB-poorten gebruiken die beschikbaar zijn om externe schijfstations aan te sluiten en deze te delen met de apparaten in uw netwerk. U kunt beveiligde toegang instellen met een gebruikersnaam en wachtwoord en de router ook overbrengen naar een FTP-server of een mediaserver.
- Mediapriorisering - met behulp van de QoS-functie kunt u verschillende apparaten, applicaties of online games prioriteren. Het instellen van deze functie is zeer visueel en werkt over het algemeen goed.
- Snelheidstest - dit is een zeer eenvoudige functie waarmee u de beschikbare download- en uploadsnelheid kunt meten met behulp van SpeedTest. Helaas is deze widget niet aanpasbaar en is het beter om de SpeedTest-website te gebruiken.
- Slimme Wi-Fi-apps - Linksys biedt extra Smart Wi-Fi-apps voor verschillende mobiele platforms. Met behulp van deze apps kunt u op afstand controleren wat er in uw netwerk gebeurt, inhoud met anderen delen of apparaten blokkeren. Helaas kosten sommige van deze apps extra, terwijl andere alleen beschikbaar zijn voor bepaalde platforms. Alleen iOS-gebruikers krijgen toegang tot alle apps. Windows Phone-gebruikers krijgen daarentegen slechts toegang tot één app.
Waar te kopen
Koop nu Koop nuIn vergelijking met zijn concurrenten mist de Linksys EA6900 functies zoals de mogelijkheid om als een VPN-server voor uw netwerk uit te voeren of de Dual-WAN-functie op de ASUS RT-AC68U.
Product gewaardeerd 2/5Vonnis
De Linksys Smart Wi-Fi EA6900-router is een goed apparaat dat goed werkt en goede prestaties levert, zonder bugs of problemen. Het kan worden gebruikt door zowel beginners als ervaren gebruikers en biedt de aanpassingsmogelijkheden die u van een premium-router mag verwachten. Er zijn wat bruikbaarheidsproblemen als het gaat om de gebruikersinterface, maar het grootste probleem is dat het niet onderscheidt van de concurrentie. Voor het premium prijskaartje gevraagd door Linksys krijg je goede prestaties, aanpasbaarheid en functies, maar er is niets geweldigs of buitengewoons aan. Voor hetzelfde prijskaartje kunt u een betere router met meer functies van een andere leverancier krijgen. Daarom raden wij aan dat u het eerst test en of u tevreden bent met wat het oplevert. Probeer andere van de andere routers die we hebben getest als dat niet het geval is.