Beoordeling

Herziening van de Nokia 3310 - Hoe nostalgie middelmatige telefoons tegen een hoge prijs verkoopt

Tegenwoordig hebben we een van de geesten van het afgelopen decennium getest: de Nokia 3310! Je hebt er vast wel van gehoord. Het is een van de meest emblematische telefoons van de vroege jaren 2000. Er zijn veel mensen die zich deze telefoon nog herinneren en die nostalgisch zijn over de tijden dat het de mobiele wereld regeerde. Als je het gevoel hebt dat deze introductie over dinosaurussen gaat, gefeliciteerd, heb je gelijk! De Nokia 3310 was uitgestorven tot hij dit jaar werd opgewekt door HMD Global, het bedrijf dat nu eigenaar is van het merk Nokia. Een grapje terzijde, we waren erg benieuwd naar de nieuwe Nokia 3310. We hielden van het originele model en we hadden enige hoop voor zijn moderne herinterpretatie. Na het gebruik van de laatste paar dagen, hier is onze mening over deze moderne draai aan een legende:

Verpakking, ontwerp en bouwkwaliteit van de Nokia 3310

De Nokia 3310 is een functietelefoon die niets anders is dan een mooie naam voor een verder oud apparaat met veel minder functies dan je zou verwachten. Het is een "domme telefoon" zonder moderne functies, maar met een hele hoop nostalgie erop geplakt.

Waar te kopen

Koop nu

Deze mobiele telefoon is in het jaar 2000 in de tijdmachine opgenomen en is vandaag uitgekomen. :) Daarom wordt de Nokia 3310 geleverd in een kleine vierkante doos waarop graffiti-achtige afbeeldingen zijn geschilderd. We vinden het grappig dat de visuals erg hip zijn en duidelijk zijn gericht op jonge mensen. We zijn er vrij zeker van dat de meeste mensen die geïnteresseerd zijn in deze telefoon niet bepaald jong zijn.

Op de achterkant van het pakket ziet u alle essentiële "functies" die Nokia 3310 biedt, zoals de 2 megapixels camera of het feit dat deze wordt geleverd met Snake vooraf geïnstalleerd. :)

Open de doos en je vindt de Nokia 3310-telefoon, de afneembare batterij, de oplader, een headset en de gebruikelijke documentatie (snelstartgids en garantiekaart).

De lader is erg klein en gebruikt een micro USB-stekker om een ​​5 volt gelijkstroom elektrische stroom met een vermogen van 550 mA uit te voeren. De batterij heeft een capaciteit van 1200 mAh, wat voor moderne normen niet erg klinkt. Het is echter een genereuze batterij als u bedenkt hoe weinig energie een mobiele telefoon nodig heeft om te functioneren. Volgens Nokia zou de batterij voldoende moeten zijn om de telefoon aan te houden voor een maximale gesprekstijd van maximaal 22, 1 uur, een maximale standby-tijd van maximaal 31 dagen (wow!), Een maximale MP3-afspeeltijd van maximaal 51 uur, en een maximale FM-radio-afspeeltijd van maximaal 39 uur.

De Nokia 3310 is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: warm rood, geel, grijs en donkerblauw. Het model dat we testten was de donkerblauwe kleur, die ook een kleur is die werd gebruikt door de originele Nokia 3310 uit de jaren 2000. Nogmaals, de kleuren zijn erg hip en gericht op een jong publiek.

Als je de Nokia 3310 koopt vanwege nostalgie, kies je waarschijnlijk een die donkerblauw of grijs is, beide mat. Als je een hipster bent die een vintage telefoon wil maar een verblindende look heeft, dan heb je misschien de voorkeur aan de glanzende rode of gele modellen. Helaas moet je weten dat de hoezen niet uitwisselbaar zijn, dus je kunt niet van kleur wisselen wanneer je er moe van bent. Alleen de achteromslag kan worden verwijderd.

In een tijd van grote 6 inch-smartphones is de Nokia 3310 slechts 4, 55 x 2 inch (115, 6 x 51 mm) lang en breed. Het heeft een dikte van 0, 5 inch (12, 8 mm) en weegt slechts 2, 86 ounce (81 gram).

Wanneer je het in je hand houdt en zorgvuldig analyseert, voelt de Nokia 3310 goedkoop aan. De bouwkwaliteit zal niemand imponeren: het plastic waaruit de body van de telefoon is gemaakt, is waarschijnlijk het goedkoopste dat op de markt verkrijgbaar is. Het achterdeksel voelt alsof het uit elkaar scheurt wanneer je het uittrekt en het terug monteren vereist veel meer kracht dan je zou verwachten.

Het ontwerp is echter redelijk goed, in tegenstelling tot de bouwkwaliteit: het scherm is licht gebogen en het toetsenbord eronder oogt elegant. De gebruikte kleuren zijn aangenaam, dus visueel is deze telefoon verrassend mooi.

Helaas zijn de knoppen op het toetsenbord erg klein en zijn de navigatietoetsen bijna onbruikbaar voor elke volwassene met handen en vingers van gemiddelde grootte. Toen ik de helft van de tijd probeerde de knoppen boven, onder, rechts of links in te drukken, heb ik uiteindelijk op de knop Enter / OK gedrukt.

Het scherm heeft een grootte van 2, 4 inch en een QVGA-schermresolutie, de korte versie voor Quarter VGA en is gelijk aan 320 × 240 pixels.

Met uitzondering van de Micro USB-poort die wordt gebruikt voor opladen en gegevensoverdracht op de bovenrand en de 3, 5 mm audio-aansluiting aan de onderkant, heeft de Nokia 3310 geen andere speciale poorten of knoppen aan de zijkanten.

Op de achterkant heeft de Nokia 3310 een 2 megapixels camera en een LED-flitser. Dichtbij, er is ook een luidsprekerrooster en het Nokia-logo.

Om de foto's en video's op te slaan die u met zijn camera maakt, biedt de Nokia 3310 een interne opslagruimte van 16 MB, waarvan u maar liefst 1, 4 MB kunt gebruiken. :) Gelukkig accepteert de telefoon ook een MicroSD-kaart van maximaal 32 GB. De kaart kan direct onder het SIM-slot worden geplaatst. Over SIM-kaarten gesproken, Nokia 3310 werkt alleen met een Micro SIM-kaart.

Deze telefoon is beschikbaar in enkele en dual-SIM-varianten, maar geen van beide kan 3G- of 4G-netwerken gebruiken. De Nokia 3310 kan alleen verbinding maken met 2G-netwerken, wat betekent dat u deze mogelijk helemaal niet kunt gebruiken als uw mobiele aanbieder alleen 3G / 4G-radionetwerken gebruikt. Er is geen wifi-verbinding op deze telefoon, alleen Bluetooth.

De nieuwe Nokia 3310 is een eenvoudige telefoon uit een ander tijdperk, gemaakt van goedkope componenten en met een nogal slechte bouwkwaliteit. Er is niets bijzonders aan toegevoegd en er is geen enkele functie die het onderscheidt. Het enige grote positieve is dat het er beter uitziet dan de originele versie uit het jaar 2000.

Software en apps

Als je oud bent (zoals wij), herinner je je waarschijnlijk de oude dagen dat telefoonsoftware eenvoudig was en het gebruik ervan ingewikkeld was. Als je jong bent, moet je waarschijnlijk een "domme telefoon" kopen zoals de Nokia 3310 om te ervaren hoe mobiele telefoons toen waren. U zult uw smartphone meer waarderen als u dit doet.

De Nokia 3310 maakt gebruik van een eigen besturingssysteem dat oorspronkelijk Nokia Series 30+ werd genoemd en dat hetzelfde is als het besturingssysteem dat we zagen op de Nokia 150-telefoon die we een tijdje geleden hebben bekeken. Het ziet er oud uit, maar biedt alle hulpmiddelen die u van een telefoon met een functie zou verwachten.

Als u door de gebruikersinterface bladert, ziet u dat de Nokia 3310 beschikt over hulpprogramma's zoals oproeplogboek, contacten, wekker, agenda, berichten, rekenmachine, notities en spraakrecorder. Er is ook een Camera-app, een FM-radio-app, een ingebouwde webbrowser (Opera Mini), een weer-app en zelfs een app die waarschijnlijk een handelsmerk van Nokia-telefoons moet zijn: het Snake-spel. :)

Als je je afvraagt, was onze ervaring met al die apps het tegenovergestelde van wat je spectaculair zou noemen. De gebruikerservaring is te gedateerd om volgens moderne normen plezierig te zijn. Je zult het allesbehalve "gebruiksvriendelijk" noemen.

Een ding waar nostalgici zeker van zullen genieten is het Snake-spel, althans voor een paar rondes. Waarna, zult u waarschijnlijk opmerken hoe vervelend het is om het te spelen.

Er is ook een "winkel" - Opera Mobile Store - die enkele Java-apps en -games bevat, maar helaas is er geen ruimte op de telefoon om deze te installeren, tenzij je ook een Micro SD-kaart toevoegt. En zelfs als je dat doet, is er niets echt nuttigs in de Opera Mobile Store. Verwacht geen WhatsApp of Facebook daar te vinden.

We willen u erop wijzen dat de Nokia 3310 goed werkt wanneer u deze offline gebruikt. Als je het online wilt gebruiken, de webbrowser wilt openen en op het web wilt navigeren, zul je teleurgesteld zijn: het internet ziet er heel anders uit dan je gewend bent, wanneer je het ziet via een scherm dat slechts 240 x 320 pixels groot is.

De Nokia 3310 werkt op een zeer eenvoudig besturingssysteem en heeft een aantal standaard ingebouwde apps. Hoewel ze niet vriendelijk zijn om te gebruiken, doen ze wat je van hen verwacht en ze dekken wel alle basisbehoeften van een eenvoudige gebruiker van een telefoon.

De telefoonervaring op de Nokia 3310

De Nokia 3310 is ook een tamelijk middelmatige telefoon als het gaat om zijn hoofdfunctie, namelijk een telefoon. Ik gebruikte het voor nogal wat telefoongesprekken met andere mensen die verschillende mobiele netwerken en verschillende telefoons en smartphones gebruikten. :) Bijna altijd had de Nokia 3310 een gedempt geluid in mijn oor en gaf een echoeiek geluid aan de mensen met wie ik sprak.

Het enige goede ding dat we kunnen zeggen over de Nokia 3310 is dat de batterij zo lang meegaat dat je geneigd bent te vergeten wanneer je hem moet opladen. We hebben het nu bijna een week gehad, hier bij Digital Citizen, en toen we het in handen kregen, was het eerste wat we deden het volledig opladen. Het is nu 5 dagen geleden en het ziet er nog steeds naar uit dat de batterij voor ongeveer 70% vol is. Gezien het feit dat we het tijdens deze periode ook hebben getest in telefoongesprekken, is het een indrukwekkende autonomie.

Nokia 3310 is een telefoon die middelmatige geluidskwaliteit biedt in telefoongesprekken, maar die indruk maakt met zijn batterij die lang meegaat.

De camera-ervaring op de Nokia 3310

De camera gevonden op de Nokia 3310 wordt geadverteerd als een "2 MP camera met LED-flitser voor eenvoudige foto's", en dat is precies wat het is. De beeldsensor is erg bescheiden en de kwaliteit van de foto's die ermee gemaakt wordt, gaat verder dan wat je waarschijnlijk gewend bent. De foto's hebben geen details, de kleuren zijn alleen in de buurt van de werkelijkheid wanneer ze buitenshuis foto's maken in zeer goede lichtomstandigheden, en goed contrast en helderheid zijn geen dingen die je te zien krijgt. Het enige goede gebruik voor de foto's en video's die u maakt met de Nokia 3310 is voor het verzenden van berichten. Het heeft geen zin ze op een groter scherm weer te geven, zoals dat van uw computerscherm of op uw tv, en we zien geen enkele moeite om ze op papier te printen. Het eindresultaat zal onaangenaam zijn.

In de onderstaande galerij kunt u zien hoe slecht de camera is bij het maken van foto's - we hebben zowel binnen- als buitenfoto's, close-ups en landschappen opgenomen.

Filmen van video's is net zo slecht als het fotograferen van foto's. De Nokia 3310 kan het niet fatsoenlijk doen, dus het heeft niet veel zin om te proberen tenzij je toevallig in de buurt bent van een heel belangrijke gebeurtenis zoals buitenaardse wezens die op aarde landen. Anders gewoon niet doen! :) Dit is een voorbeeld van een video die we buitenshuis hebben gemaakt om een ​​idee te krijgen van wat we kunnen verwachten:

De Nokia 3310 is geen telefoon om te kopen als u foto's en filmvideo's wilt maken. Het was gewoon niet gebouwd voor dat soort dingen. Je moet ook een Micro SD-kaart kopen als je deze wilt gebruiken voor het maken van foto's of video-opnamen.

Voors en tegens

Waar te kopen

Koop nu

Er zijn een aantal positieve punten over de Nokia 3310:

  • Visueel gezien ziet deze telefoon er goed uit
  • Het biedt een lange levensduur van de batterij
  • Op marketinggebied is het een goed idee om een ​​legende zoals een Nokia 3310 te laten herleven

Er zijn echter tal van nadelen aan deze telefoon:

  • De bouwkwaliteit staat in contrast met de mooie beelden. Deze telefoon is gemaakt van goedkope materialen die lang niet zo duurzaam zijn als die op het origineel.
  • Het kan alleen op 2G-netwerken worden gebruikt. Het is onbruikbaar als uw mobiele aanbieder alleen 3G / 4G-netwerken aanbiedt
  • Slechte geluidskwaliteit bij telefoongesprekken
  • De apps op deze telefoon zijn niet snel, niet gemakkelijk te gebruiken en niet zo handig
  • De camera is onbruikbaar voor moderne normen
  • Deze telefoon kost te veel voor wat hij biedt
Product gewaardeerd 2/5

Vonnis

De 2017-versie van de Nokia 3310 is een functietelefoon die een goede keuze is voor mensen die nostalgisch zijn en zich de "goede oude tijd" van de vroege jaren 2000 herinneren. Het is een telefoon voor diegenen die willen ontsnappen aan het "tijdperk van smartphones" en het is een back-uptelefoon die je kunt gebruiken wanneer de batterij van je smartphone doodgaat. Hoewel het er visueel uitziet, lijkt het op een apparaat dat is gemaakt voor jonge mensen, jonge mensen die regelmatig smartphones gebruiken, zullen er een hekel aan hebben. Misschien zullen sommige jonge hipsters het leuk vinden om het te gebruiken, maar dat is het dan ook. Bovendien is de "nieuwe" Nokia 3310 te duur en mislukt hij precies waar zijn voorganger legendarisch was: de bouwkwaliteit. De hype rond de Nokia 3310 is niet verdiend!