Tutorial

Simpele vragen: wat is een gebruikersgroep in Windows en wat doet het?

Beveiliging is essentieel in elke digitale omgeving, dus om het voor gebruikers gemakkelijker te maken om machtigingen en andere gebruikersaccounts te beheren, biedt Windows een handige functie, gebruikersgroepen genoemd. Hoewel het in het begin misschien een beetje intimiderend lijkt, is deze functie niet zo moeilijk te begrijpen en te gebruiken, en het kan u gewoon veel tijd en energie besparen bij het beheren van meerdere accounts. Laten we wat gedetailleerder ingaan en zien welke gebruikersgroepen zijn en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken, op elke computer met Windows:

Wat is een gebruikersgroep in Windows?

Om te begrijpen wat een gebruikersgroep uit Windows is, moet u eerst weten wat een gebruikersaccount is. De (zeer) korte definitie is dit: een gebruikersaccount is een verzameling instellingen die door Windows worden gebruikt om uw voorkeuren te begrijpen. Het wordt ook gebruikt voor het beheren van de bestanden en mappen die u opent, de taken die u mag uitvoeren, de apparaten en bronnen die u mag gebruiken, enzovoort. Gebruikersaccounts zijn ook de enige manier om de autorisatie voor het gebruik van uw Windows-apparaat te verifiëren en te ontvangen. Deze korte definitie zou een goed begin moeten zijn om te begrijpen welke gebruikersgroepen in Windows zijn. Als u echter meer informatie wilt over gebruikersaccounts, wat ze zijn en waar ze nuttig voor zijn, lees dan eerst deze handleiding: Simpele vragen: Wat is een gebruikersaccount of gebruikersnaam in Windows ?.

Om deze kennis uit te breiden, is een gebruikersgroep in Windows-besturingssystemen een verzameling van meerdere gebruikersaccounts die dezelfde toegangsrechten tot de computer en / of netwerkbronnen delen en gemeenschappelijke beveiligingsrechten delen. Dit is waarom je IT-professionals vaak naar gebruikersgroepen als beveiligingsgroepen zult horen verwijzen. Gebruikersgroepen kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende typen:

  • Lokale groepen - zijn de gebruikersgroepen die bestaan ​​op uw Windows-computer of -apparaat. Ze worden lokaal gedefinieerd en kunnen worden beheerd vanuit het hulpprogramma Lokale gebruikers en groepen. Dit zijn de gebruikersgroepen waarmee thuisgebruikers werken en diegene waar we het in dit artikel over zullen hebben.
  • Beveiligingsgroepen - zijn beveiligingsdescriptoren aan hen gekoppeld. Beveiligingsgroepen worden gebruikt in Windows-domeinen met Active Directory.
  • Distributiegroepen - zijn handig voor het distribueren van e-mails voor gebruikers die tot domeinen behoren met Active Directory.

De beveiligingsgroepen en de distributiegroepen zijn gebruikersgroepen die worden gebruikt in zakelijke omgevingen en bedrijfsnetwerken. U kunt bijvoorbeeld beveiligingsgebruikersgroepen tegenkomen op uw werkplek, vooral als u in een groot bedrijf werkt dat meerdere afdelingen heeft met veel computers, zowel mobiele als werkstations. Systeembeheerders gebruiken groepen om gebruikerstoegang tot functies van het besturingssysteem te beperken die ze niet moeten wijzigen of om verschillende toegangsniveaus in te stellen voor de toepassingen die beschikbaar zijn in het bedrijfsnetwerk.

Hoewel de juiste term voor de gebruikersgroepen die we in dit artikel behandelen lokale gebruikersgroepen zijn, zullen we de eenvoudige vorm van gebruikersgroepen gebruiken, zodat de hieronder gedeelde informatie gemakkelijker te begrijpen is.

Waarom heeft Windows gebruikersgroepen?

Laten we zeggen dat u bijvoorbeeld uw familieleden de mogelijkheid wilt geven om uw computer te gebruiken wanneer ze langskomen voor de feestdagen. U wilt misschien een account maken voor uw neef van 5 jaar oud, zodat hij enkele spelletjes kan spelen, een voor uw tante en een voor uw oom. U wilt ze echter geen beheerdersrechten geven, zodat ze geen belangrijke instellingen in uw besturingssysteem wijzigen of geen toegang hebben tot uw gevoelige persoonlijke gegevens.

Om op een elegante manier met de situatie om te gaan, kunt u al hun rekeningen groeperen in een gebruikersgroep en hen dezelfde beveiligingsrechten verlenen zonder de rechten van elke account afzonderlijk in te stellen.

Gebruikersgroepen zijn een belangrijke beveiligingsfunctie die vooral is bedoeld om het beheer van een groot aantal gebruikers te vereenvoudigen.

De kracht van gebruikersgroepen ligt in het feit dat ze een gecentraliseerde manier bieden om meerdere gebruikersrechten te beheren zonder de noodzaak om elk account afzonderlijk te configureren. Wanneer een gebruikersgroep toegang krijgt tot een bepaalde bron, krijgen alle gebruikersaccounts die deel uitmaken van die groep toegang tot de betreffende bron. Hoewel u een gebruikersaccount kunt en moet gebruiken om u aan te melden bij een Windows-computer of -apparaat, kunt u geen gebruikersgroep gebruiken om in te loggen.

Welke soorten gebruikersgroepen zijn standaard in Windows te vinden?

Er zijn standaard vele typen gebruikersgroepen op alle Windows-computers. Hier zijn de belangrijkste en nuttigste van hen:

  • Beheerders : de gebruikers van deze groep hebben volledige controle over de Windows-computer en alles erop, inclusief andere gebruikersaccounts.
  • Back-upoperators : gebruikersaccounts van deze groep kunnen een back-up maken van en bestanden herstellen op de Windows-computer, ongeacht de rechten van die bestanden.
  • Gasten : gebruikers van deze groep hebben tijdelijke profielen ingesteld wanneer ze zich aanmelden, die automatisch worden verwijderd wanneer ze zich afmelden.
  • Hoofdgebruikers : kan bijna alles doen wat beheerders kunnen doen, inclusief het maken van andere gebruikersaccounts of zelfs verwijderen van accounts. Ze kunnen echter de instellingen voor de groep Administrators niet wijzigen.
  • Gebruikers : zijn de standaard gebruikersaccounts. Het zijn de gebruikers die alle dingen kunnen doen die mensen op hun computer doen, zoals surfen op het internet, het gebruiken van de geïnstalleerde apps, toegang krijgen tot de bestanden op de computer of printen. Standaardgebruikers kunnen echter geen dingen doen zoals het maken van andere gebruikersaccounts, ze kunnen geen applicaties op de computer installeren en ze kunnen geen printer op de computer installeren.

Er zijn andere soorten gebruikersgroepen die standaard worden gevonden in Windows-besturingssystemen. Als u meer wilt weten over deze allemaal, bekijk dan dit artikel: De methode van de nerd om gebruikersaccounts en groepen in Windows te beheren.

Wie kan gebruikersgroepen beheren?

Standaard zijn de enige gebruikers die wijzigingen in gebruikersgroepen mogen aanbrengen, degenen die behoren tot de groepen Administrators of Hoofdgebruikers .

In de bovenstaande afbeelding ziet u dat de enige leden van de groep Administrators de beheerders van de gebruikers en Codrut zijn .

Als u probeert wijzigingen aan te brengen in een gebruikersgroep terwijl u bent aangemeld met een gebruikersaccount die geen deel uitmaakt van de groep Administrators of Hoofdgebruikers, wordt de volgende fout weergegeven: 'Toegang is geweigerd'.

Hoe de gebruikersgroepen op uw computer te bekijken

U kunt bestaande gebruikers en gebruikersgroepen alleen vanuit een beheerdersaccount beheren. Met andere woorden, als u gebruikersgroepen wilt weergeven en wijzigen, moet u zich aanmelden met een gebruikersaccount dat deel uitmaakt van de gebruikersgroep Administrators .

Nadat u bent aangemeld met het juiste account, opent u het hulpprogramma Computerbeheer en gebruikt u de module Lokale gebruikers en groepen . Houd er echter rekening mee dat deze module alleen beschikbaar is in sommige Windows-edities: Windows 7 Professional, Ultimate en Enterprise, Windows 8.1 Pro en Enterprise en Windows 10 Pro en Enterprise. Lees dit artikel voor meer informatie over dit onderwerp: De methode van de nerd om gebruikersaccounts en groepen in Windows te beheren.

Hoe de groepen te vinden waartoe uw gebruikersaccount behoort

De eenvoudigste manier om te achterhalen tot welke gebruikersgroepen uw gebruikersaccount behoort, is door het gebruik van de gpresult- tool. Start eerst de opdrachtprompt. Typ vervolgens gpresult / r in en druk op Enter .

Deze tool geeft verschillende beveiligingsdetails weer over het besturingssysteem en uw gebruikersaccount. Aan het einde van de lijst wordt de lijst met groepen weergegeven waarvoor uw gebruikersaccount is geregistreerd.

Als u wilt weten naar welke gebruikersgroepen een gebruikersaccount deel uitmaakt, moet u gpresult uitvoeren terwijl u bent aangemeld met dat specifieke gebruikersaccount.

Conclusie

Gebruikersgroepen zijn een krachtige functie die erg handig kan zijn als u computers hebt die door twee of meer mensen worden gebruikt. Het bespaart u veel tijd en moeite bij het beheren van meerdere gebruikersaccounts en biedt een gecentraliseerde manier om het te doen. Heb je met gebruikersgroepen in Windows gewerkt? Hoe bruikbaar vond je ze? We zouden graag meer willen horen in de comments hieronder.