Tutorial

Wat krijg je prestatie-wijs bij het upgraden van Windows Phone 8.0 naar 8.1?

Windows Phone 8.1 biedt veel nieuwe functies en verbeteringen op het gebied van gebruikerservaring, apps en meer. Veel blogs en websites hebben er terecht over geschreven. Er is echter weinig gezegd over de prestaties. Werkt het beter op bestaande smartphones dan Windows Phone 8.0? Om deze vraag te beantwoorden hebben we vier Nokia Lumia-smartphones gebruikt en hebben we verschillende benchmarks uitgevoerd met zowel Windows Phone 8.0 als Windows Phone 8.1. Hier zijn onze resultaten en conclusies:

Welke Windows-telefoons hebben we getest?

We zijn erin geslaagd om vier Windows Phone-apparaten te bemachtigen: Nokia Lumia 525, Lumia 620, Lumia 625 en Lumia 1320.

Ten eerste hebben we al onze tests uitgevoerd op de laatste Windows Phone 8.0-distributie die beschikbaar was gemaakt door Microsoft - versie 8.0.10532.166. Toen hebben we al deze smartphones opgewaardeerd naar Windows Phone 8.1.

Op Lumia 625 hebben we een upgrade uitgevoerd naar versie 8.10.14147.180, terwijl we bij alle andere Lumias een upgrade hebben uitgevoerd naar 8.10.12393.890. Dit waren de nieuwste versies die beschikbaar waren toen we onze metingen deden.

De tests die we hebben uitgevoerd

We hebben de Multibench 2 en WP Bench gebruikt voor algemene prestatietests, om een ​​idee te krijgen van hoe goed elke versie de volgende hardwarebronnen gebruikte: de processor, het RAM-geheugen, de opslagruimte en de grafische chip.

Vervolgens hebben we de Sunspider-benchmark gebruikt om een ​​idee te krijgen of gebruikers een aantal prestatieverbeteringen zullen behalen bij het surfen op internet met Internet Explorer .

Om te meten of er belangrijke verschillen zijn als het gaat om de batterij, hebben we de batterijtest van WP Bench gebruikt .

Last but not least hebben we ook de opstarttijd voor elk Windows Phone-apparaat gemeten met behulp van een stopwatch.

Windows Phone 8.0 vs Windows Phone 8.1 - CPU-prestaties

We hebben eerst de CPU-prestaties gemeten die door elk besturingssysteem zijn geleverd:

De MultiBench 2 processortest heeft zeer kleine verschillen tussen de twee besturingssystemen aan het licht gebracht. Over het algemeen was Windows Phone 8.1 ongeveer 2 - 2, 5% sneller dan zijn voorganger bij het werken met de CPU. De enige uitzondering was Lumia 1320, waar Windows Phone 8.1 1, 7% langzamer was bij gebruik van de CPU.

De WP Bench- test heeft echter grotere verschillen aan het licht gebracht. In deze processortest is het erg belangrijk om een ​​lagere score te behalen. De score werd verbeterd door Windows Phone 8.1 van 8% op de Lumia 525 tot 19% op de Lumia 620. De enige smartphone waar Windows Phone 8.1 geen verbeteringen heeft aangebracht, was de Lumia 1320. Op dit apparaat was het 4% langzamer bij gebruik van de CPU.

Windows Phone 8.1 levert enkele prestatieverbeteringen bij het gebruik van de processor van elk apparaat, maar deze variëren afhankelijk van de apps die u gebruikt en op het apparaat. Voor sommige apparaten, zoals de Lumia 1320, merk je misschien geen verbeteringen. Gelukkig zijn de prestatieverschillen in die scenario's klein genoeg om niet opgemerkt te worden door gebruikers.

Windows Phone 8.0 vs Windows Phone 8.1 - Opslagprestaties

Vervolgens hebben we gekeken naar de snelheid van de gegevensoverdracht bij gebruik van de opslagruimte die op elk apparaat beschikbaar is. We gebruikten dezelfde twee benchmarks:

Met uitzondering van de Lumia 1320 heeft MultiBench 2 verbeteringen op alle apparaten getoond. Het grootste positieve verschil werd opgemerkt op de Lumia 625, waar gegevensoverdrachten van en naar de opslagruimte 18% sneller werden gemaakt in Windows Phone 8.1. Gelukkig waren de verschillen op de Lumia 1320 veel te klein om door gebruikers opgemerkt te worden.

De WP Bench onthulde dezelfde positieve trend. De verbeteringen die werden gemeten waren echter kleiner - tot 8% op de Lumia 525 en 9% op de Lumia 1320.

Windows Phone 8.1 zorgt voor snellere gegevensoverdracht bij gebruik van de opslagruimte op uw smartphone. De niveauverbetering kan echter variëren, afhankelijk van het apparaat en de apps die u gebruikt.

Windows Phone 8.0 vs Windows Phone 8.1 - Geheugenprestaties

Voor onze volgende vergelijking keken we naar de prestaties bij het gebruik van het RAM-geheugen op elke smartphone. Dit is een gebied waar de resultaten variëren, afhankelijk van de benchmark.

MultiBench 2 zei dat Windows Phone 8.1 geen prestatieverbeteringen oplevert bij het uitvoeren van transfers van en naar het RAM-geheugen. Transfers waren tot 4% langzamer in deze test, in Windows Phone 8.1.

WP Bench schilderde een ander beeld - Windows Phone 8.1 leverde iets snellere overdrachten bij gebruik van het RAM-geheugen. De resultaten waren tot 6% sneller in deze test.

Bij gebruik van het RAM-geheugen onthulden onze benchmarks geen duidelijk beeld. De enige conclusie die we kunnen trekken, is dat er bij het gebruik van het RAM-geheugen zeer kleine verschillen zijn in de prestaties tussen de twee besturingssystemen.

Windows Phone 8.0 versus Windows Phone 8.1 - grafische prestaties

Vervolgens vergeleken we de grafische prestaties geleverd door de twee besturingssystemen.

MultiBench 2 heeft enkele verbeteringen aan alle apparaten opgeleverd, behalve Lumia 525, waar de scores bijna identiek waren. De grootste verbeteringen werden opgemerkt op de Lumia 625 - ongeveer 11%.

WP Bench onthulde enkele verbeteringen alleen voor Lumia 525 en Lumia 625, terwijl de andere smartphones dezelfde score hadden bij gebruik van beide versies van Windows Phone. De grootste verbetering werd opgemerkt op de Lumia 525 - ongeveer 8%.

Wat grafische prestaties betreft, is Windows Phone 8.1 net zo snel als Windows Phone 8. Op sommige apparaten, zoals de Lumia 625, kunt u enkele kleine prestatieverbeteringen merken in Windows Phone 8.1.

Windows Phone 8.0 vs Windows Phone 8.1 - Prestaties voor surfen op internet

Sunspider is een andere benchmark waar het belangrijk is om een ​​lagere score te halen. Ook hier was de foto opnieuw gemengd.

Op sommige smartphones, zoals de Lumia 525 en Lumia 1320, leverde Windows Phone 8.1 iets betere browserprestaties. De grootste verbetering was 6% op de Lumia 1320.

Op de Lumia 620 en Lumia 625 leverde Windows Phone 8.1 lagere prestaties bij het surfen op internet. De slechtste resultaten werden opgemerkt op de Lumia 625, waar Windows Phone 8.1 22% trager was dan Windows Phone 8.

In termen van webbrowserprestaties levert Windows Phone 8.1 gemengde resultaten op. Op sommige apparaten zult u enkele kleine verbeteringen opmerken terwijl op andere apparaten het surfen op internet langzamer ging.

Windows Phone 8.0 vs Windows Phone 8.1 - Opstarttijden

Bij het meten van de tijd die nodig is om elke Windows Phone te starten, leverde de 8.1-versie over de hele linie goede verbeteringen op. De grootste verbetering werd opgemerkt op de Lumia 1320, waar de opstartprocedure 5 seconden minder duurde (15%).

Windows Phone 8.1 biedt snellere opstarttijden voor alle Windows Phone-apparaten.

Windows Phone 8.0 vs Windows Phone 8.1 - Batterijvergelijking

We hebben de WP Bench- batterijtest gebruikt, waarbij elk apparaat maximaal wordt belast en wordt gemeten hoe lang de batterij meegaat. Helaas crashte deze test op ons Lumia 1320-apparaat. Dit probleem deed zich zowel bij Windows Phone 8.0 als Windows Phone 8.1 voor. Er lijkt een incompatibiliteit te bestaan ​​tussen dit apparaat en de WP Bench- app.

Op de apparaten die we hebben getest, was de foto opnieuw gemengd. Op de Lumia 525 duurde Windows Phone 8.1 23 minuten (11%) minder. Op de Lumia 620 duurde Windows Phone 8.1 nog 11 minuten (6%), terwijl het op de Lumia 625 9 minuten (4%) meer duurde.

We konden een duidelijke trend met betrekking tot de levensduur van de batterij niet opmerken. Op sommige apparaten, Windows Phone 8.1, gaat uw batterij langer mee, terwijl hij op andere apparaten minder lang mee gaat.

Overzicht

Samengevat levert Windows Phone 8.1 in vergelijking met Windows Phone 8.0 duidelijke prestatieverbeteringen op in de volgende gebieden: gegevensoverdracht van en naar de opslagruimte en opstarttijden. Als het gaat om grafische prestaties, zijn dingen meestal onveranderd na het maken van de upgrade.

In gebieden zoals CPU-prestaties, prestaties van het RAM-geheugen, webbrowserprestaties en batterijduur, kunt u op sommige apparaten verbeteringen vaststellen, terwijl u op andere punten merkt dat de prestaties achteruitgaan.

Voordat u gaat, aarzel dan niet om uw ervaringen met Windows Phone 8.1 met ons te delen. Hebt u na het upgraden enige prestatievoordelen op uw smartphone gehad? Laat het ons weten via het opmerkingenformulier hieronder.