Tutorial

Simpele vragen: Wat is VPN? Wat doet het?

U hebt waarschijnlijk al gehoord van VPN's, maar er is een grote kans dat u tot nu toe nog nooit van dit soort services gebruik hebt gemaakt. Welnu, we moeten zeggen dat u dat zo snel mogelijk moet doen. U zult de echte waarde ervan nu niet zien, maar na verloop van tijd zult u waarschijnlijk VPN's net zo belangrijk vinden als uw internetverbinding. Dit artikel is bedoeld om uit te leggen wat een VPN is, hoe het werkt en waarvoor het kan worden gebruikt. Lees dit artikel om gemakkelijk te begrijpen waarom het zo belangrijk voor u is om een ​​VPN-service te gebruiken in het moderne internet van vandaag:

Wat is een VPN?

Kort gezegd, een VPN of een virtueel privénetwerk wordt gedefinieerd als een onderlinge verbinding tussen een lokaal netwerk en een beveiligde tunnel, meestal via internet. Dit betekent dat een VPN een privénetwerk over een openbaar netwerk (in ons geval het internet) uitbreidt, waardoor gebruikers gevoelige gegevens kunnen verzenden en ontvangen alsof hun computers rechtstreeks op hetzelfde privé-LAN (Local Area Network) zijn aangesloten, zelfs fysiek zitten ze echter niet in hetzelfde netwerk.

Deze informatie is misschien gemakkelijker te slikken als we u een situatie in het echte leven laten zien. Laten we zeggen dat je een grote hoeveelheid informatie moet uitwisselen met een collega / vriend en dat het programma dat je moet gebruiken voor deze gegevensoverdracht vereist dat beide computers zich op hetzelfde netwerk bevinden. Helaas is uw vriend / collega de stad uit en niet op zijn / haar computer. De eenvoudigste oplossing is dat u VPN-toegang tot uw netwerk configureert, zodat uw vriend / collega via VPN verbinding maakt met uw netwerk. Daarbij lijkt het alsof u zich allebei op hetzelfde lokale netwerk bevindt en de informatie-uitwisseling vrij gemakkelijk kan worden voltooid. Met andere woorden, de VPN helpt u te doen alsof u zich op een lokaal netwerk bevindt, zelfs als u allebei alleen met internet bent verbonden.

Hoe werkt een VPN?

Om verder te gaan in de kenmerken van VPN, kunnen we wat meer praten over internetverkeer. Wanneer u uw lokale netwerk gebruikt om toegang te krijgen tot verschillende diensten van internet, is de bron van uw netwerkverzoeken uw eigen LAN (local area network). Als u echter bent verbonden met een VPN en al uw verkeer daar doorheen gaat, ziet de buitenwereld u als onderdeel van het lokale VPN-netwerk. Daarom is de bronquery niet langer uw netwerk, maar het netwerk waarmee u bent verbonden via VPN. Dit betekent dat de websites en andere netwerken waarmee u communiceert niet langer het IP-adres van uw computer zien als de bron van verzoeken, maar die van de VPN die u gebruikt.

Bovendien ziet uw ISP (internetprovider) slechts één enkele verbinding: de verbinding die is opgezet tussen u en de VPN-service die u gebruikt, en die uiteraard volledig is gecodeerd. Als zodanig kan uw internetprovider niet zien wat u in uw VPN-verbinding doet, ook al werkt het via internet en kan het u dus niet controleren. Toch is er een valstrik: als u een VPN gebruikt waarvan de server zich in uw land bevindt, dat ook dezelfde ISP gebruikt, dan is het heel goed mogelijk dat deze internetserviceprovider uw netwerkverkeer kan zien. Het zal echter niet kunnen concluderen dat het van u is, aangezien de oorsprong van dit verkeer de VPN-server is en niet uw computer.

In sommige opzichten werkt een VPN op dezelfde manier als een proxy, omdat uw ISP alleen de verbinding met de proxy ziet en de proxywebsite de bron van uw verzoeken zal zijn. Het belangrijkste verschil is dat uw internetprovider het verzoek aan uw proxy gemakkelijk kan zien omdat ze niet gecodeerd zijn. Met andere woorden, bij een eenvoudige zoekopdracht is alles nog steeds zichtbaar.

Om u gemakkelijker te laten begrijpen wat we hierboven hebben uitgelegd, bieden wij u ook deze twee diagrammen. Ten eerste, hier is hoe online navigatie werkt zonder VPN:

En nu, hier is hoe het werkt met VPN:

In de bovenstaande diagrammen hebben we een firewall toegevoegd, die al dan niet aanwezig kan zijn. Toch was het voor ons noodzakelijk een ander mogelijk probleem te illustreren: wat gebeurt er wanneer uw ISP, universiteit, bedrijf of overheid een firewall of proxy heeft die voorkomt dat u toegang krijgt tot bepaalde websites. Dit probleem is eenvoudig oplosbaar met behulp van een VPN-service, waarmee u toegang krijgt tot elke online service en toegang hebt tot alle websites, ongeacht het netwerk waarmee u bent verbonden. D e firewall / proxy ziet de verbinding tussen uw computer en uw VPN, maar aangezien deze verbinding gecodeerd is, kan deze de informatie die u uitwisselt niet lezen. Daarom blijft u, zolang u verbonden blijft met de VPN-server, niet geblokkeerd door deze firewall / proxy en bent u volledig vrij om toegang te krijgen tot wat u op internet wilt.

Hoe verbinding maken met een VPN?

U kunt op verschillende manieren verbinding maken met een VPN, maar het algemene idee is dat u uw identiteit moet certificeren. De eenvoudigste manier om deze beveiligde verbinding tot stand te brengen, is door u met een gebruikersnaam en wachtwoord rechtstreeks bij de server aan te melden. Als u via deze methode verbinding wilt maken met een VPN in Windows 10, raden we u aan de volgende zelfstudie te lezen: Een VPN-verbinding maken, configureren en gebruiken in Windows 10.

U hebt ook de mogelijkheid een specifieke software te installeren waarmee u de beveiligde tunnel kunt maken. Dit programma behandelt de codering en decodering van gegevens. Net zoals bij de bovenstaande methode, heeft u meestal een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om uw identiteit te bevestigen. Toch hebt u de mogelijkheid om andere vormen van authenticatie te gebruiken, zoals tokens of smartcards.

Het voordeel van het gebruik van een token is dat het erg moeilijk is om te worden gehackt en daarom is het bijna onmogelijk om je wachtwoord te stelen. Bovendien is elk token uniek, wat betekent dat de server de gebruiker onmiddellijk zal herkennen.

De voordelen van het gebruik van een VPN

Hieronder vindt u een korte lijst met alle informatie die we u zojuist hebben aangeboden, in een poging om de voordelen van het gebruik van Virtual Private Networks te delen:

  • Alle verkeer tussen u en de VPN-service die u gebruikt, is gecodeerd, dus het is onmogelijk voor iemand om te zien wat u op internet doet.
  • Zolang u verbonden bent met uw VPN, hebt u toegang tot het hele internet zonder censuur dat u anders zou kunnen beïnvloeden.
  • U hebt toegang tot services en geografisch beperkte websites als u een VPN-server gebruikt die zich bevindt in een regio waar die services of websites beschikbaar zijn.
  • De servers waarmee u verbinding maakt, zien uw eigen IP-adres niet, maar dat van de VPN-server.
  • U kunt op internet surfen, uw e-mails bekijken of belangrijke informatie verzenden op openbare netwerken zonder het risico te lopen dat iemand u bespioneert.

Conclusie

VPN's (Virtual Private Networks) zijn een noodzaak geworden in dit tijdperk van online tracking, vooral als je je privacy wilt beschermen en je connecties wilt beveiligen. Het creëert een privétunnel, een gesloten verbinding die niet kan worden gedecodeerd door andere agenten, zoals uw internetprovider (ISP) of, in het algemeen, websites. Dit betekent dat de informatie die u verzendt niet langer kan worden onderschept en / of gepirateerd. We hopen dat dit artikel u zal helpen een beter begrip te krijgen van wat VPN is en hoe het werkt. Als u vragen heeft, aarzel dan niet om ons te vragen in het opmerkingenformulier hieronder. We zullen ons best doen om u te helpen.