Beoordeling

Herziening van de Tenda AC9 AC1200 draadloze router - een ruwe diamant!

Tenda is een Chinees bedrijf, gevestigd in Shenzhen, China, met een zeer grote fysieke aanwezigheid. Ze verkopen netwerkapparatuur voor zowel consumenten als bedrijven en ze hebben enkele van de meest betaalbare draadloze routers die met geld te koop zijn. We ontvingen voor het testen van een van hun recente modellen: Tenda AC9. Het is een AC1200 WiFi-router met zeer agressieve prijzen en verrassend snelle draadloze uitvoer. Maar biedt het een goede netwerkervaring? Lees deze recensie om te ontdekken:

Unboxing van de Tenda AC9 AC1200

Tenda AC9 AC1200 is verpakt in een mooie box die zwart en oranje als hoofdkleuren gebruikt. Het bevat een afbeelding van de draadloze router aan de bovenkant, naast de belangrijkste functies.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu Koop nu

Aan de achterkant krijg je een vergelijking te zien met andere Tenda-routers die deel uitmaken van dezelfde apparatenfamilie en de belangrijkste verschillen tussen dit model en de andere. Wat we interessant en verfrissend positief vonden, is dat Tenda goed werk verricht door de functies, de voordelen en de geschikte gebruiksmogelijkheden van zijn routers te communiceren. Ook waren we verrast om te zien dat Tenda belooft dat deze zeer betaalbare router twee twintig apparaten in je netwerk kan beheren. Voor een router is dit een betaalbare, dit is veel en daarom hebben we besloten om deze verklaring later in deze review op de proef te stellen.

Wanneer u alles uitpakt, ziet u in de doos het volgende: de router, een standaard voor de router, de stroomadapter, een netwerkkabel, de installatiehandleiding, de garantie en andere folders. Er is geen ondersteuningsschijf meegeleverd, maar dat is niet echt nodig.

De unboxing-ervaring van Tenda AC9 is snel, pijnloos en aangenaam. De verpakking bevat ook alle basiselementen die u van een draadloze router mag verwachten.

Hardwarespecificaties en ontwerp

Tenda AC9 AC1200 is een router met een Broadcom ARM Cortex-A7-processor. De fabrikant vermeldt echter niet welke specifieke SoC (System on a Chip) dit bevat. We hebben Tenda ernaar gevraagd zowel op sociale media als op hun ondersteuningsmail en tot nu toe hebben we geen antwoord ontvangen. We hebben echter wel enige speculatie online gevonden dat deze router een Broadcom BCM43217 SoC gebruikt die draait op 900 MHz. Dit kan wel of niet waar zijn. Tenda AC9 heeft ook 128 MB DDR3 RAM. Er zijn geen officiële gegevens over de opslagruimte die beschikbaar is voor de firmware.

Op het gebied van normen werkt Tenda AC9 met alle gangbare draadloze standaarden, waaronder 802.11ac en 802.11n. Het is een dual-band draadloos netwerk met een totale maximale bandbreedte van 300 Mbps voor de 2, 4 GHz-frequentie en 867 Mbps voor de 5 GHz-frequentie. Dit betekent een totaal van 1167 Mbps. Een ander aspect dat niet duidelijk is uit de officiële specificaties is of deze router 2x2 MU-MIMO biedt, zoals we op sommige online forums hebben gespeculeerd. Gezien de real-life prestaties die we behaalden bij het testen ervan, kan deze speculatie echter waar zijn.

Tenda AC9 kan alleen verticaal worden gemonteerd, op de standaard dat het in de verpakking is inbegrepen. Er is geen systeem om het op muren te bevestigen of anders dan verticaal te plaatsen. Het ontwerp van deze router is echter best aangenaam en we denken dat de meeste gebruikers het discreet en mooi zullen vinden.

Wanneer je het inschakelt, merk je dat het in totaal 10 LED's heeft, wat wijst op nuttige dingen zoals: of de router is ingeschakeld, welke LAN-poorten werken, of deze is verbonden met internet, welke van de twee draadloze frequenties is werken, als WPS is ingeschakeld en of de USB-poort wordt gebruikt.

Aan de achterkant heb je een Ethernet-poort voor de verbinding van de router met internet en vier Gigabit Ethernet-poorten voor het aansluiten van uw computers en apparaten. Er is ook een voedingsaansluiting, de WPS-knop, een knop voor het in- of uitschakelen van de uitzending van het WiFi-signaal, een reset- aansluiting en een USB 2.0-poort.

Tenda AC9 heeft een afmeting van 8, 9 x 7, 07 x 3, 02 inch of 226 x 179, 5 x 76, 6 mm in termen van breedte x diepte x hoogte. Het is ook erg licht, op 0, 94 lb of 420 gram.

Als u de officiële specificaties van deze router wilt lezen, gaat u naar deze pagina: Tenda AC9-specificaties.

De Tenda AC9 AC1200 instellen en gebruiken

Een van de eerste dingen die u opvalt bij het installeren van de Tenda AC9-router, is dat de voedingskabel vrij kort is in vergelijking met die van andere routers. Je moet het ergens dichtbij het stopcontact plaatsen. Zodra dat is gebeurd, kunt u de configuratiewizard starten. Selecteer het type internetverbinding dat u gebruikt en voer de verbindingsdetails in (indien nodig). Vervolgens wordt u gevraagd naar de draadloze instellingen. Er is een rare instelling die zegt: "Stel het inlogwachtwoord in op hetzelfde als het WiFi-wachtwoord." Het instellen van hetzelfde wachtwoord voor het beheer van de router als voor uw draadloze netwerktoegang is een groot beveiligingsrisico en we raden u ten zeerste aan dat u dit nooit doet.

Maar zelfs als u deze instelling niet aanvinkt, stelt Tenda AC9 het beheerderswachtwoord van uw router toch hetzelfde in als uw wachtwoord voor draadloze toegang. Daarom moet u onmiddellijk nadat u de installatiewizard hebt voltooid, het beheerderswachtwoord voor uw router wijzigen. Ga naar " Systeeminstellingen -> Aanmeldingswachtwoord" en stel een ander wachtwoord voor uw router in dan voor uw draadloze netwerk.

Een ander aspect dat u opvalt, is dat de gebruikersinterface er gedateerd uitziet en Engels gebruikt dat duidelijk is geschreven door een niet-moedertaalspreker. Er zijn veel typefouten en fouten gemaakt door iemand met een niet-zo-geweldige beheersing van het Engels. De gebruikersinterface is eenvoudig en opgesplitst in logische secties. De meeste gebruikers zouden er geen probleem mee moeten hebben om te vinden wat ze nodig hebben. Het ontbreekt echter aan elke vorm van ingebouwd Help- systeem. Daarom, als u wilt weten wat een bepaalde instelling doet, moet u de gebruikershandleiding downloaden van de website van Tenda.

De gebruikersinterface is alleen beschikbaar in drie talen, die u hieronder kunt zien.

Helaas zijn niet alle elementen van de gebruikersinterface volledig in het Engels vertaald. De release-opmerkingen voor firmware-upgrades worden bijvoorbeeld gedeeld in wat lijkt op Chinees. Als u echt wilt weten wat een firmware-upgrade doet, moet u de ondersteuningspagina voor Tenda AC9 controleren.

In termen van geavanceerde instellingen, krijg je alles wat je wilt. Goed geïnformeerde gebruikers kunnen alles configureren over hoe deze router werkt. Beginners hebben echter een gemengde ervaring: de basis is eenvoudig te configureren, maar de geavanceerde instellingen hebben meer informatie en hulpdocumentatie nodig en die ontbreekt in de gebruikersinterface.

Tijdens het doorlopen van alle instellingen voor de Tenda AC9, hebben we de automatische onderhoudsfunctie opgemerkt die de router standaard elke avond om 3 uur 's nachts opnieuw opstart. Sommige gebruikers hebben hiermee mogelijk een probleem, ook al duurt het opnieuw opstarten slechts twee minuten. Tenda zegt dat deze functie u helpt "uw router te onderhouden" en "de prestaties te verbeteren".

Zodra u klaar bent met het configureren van de router, begint u uw draadloze apparaten met het netwerk te verbinden. We hadden geen problemen bij allerlei gadgets, waaronder smartphones, tablets, laptops, smart plugs, draadloze printers, draadloze camera's en spelconsoles. De snelheid die je krijgt is meestal erg goed, in de buurt van wat je krijgt van premium draadloze routers. Er is echter een belangrijk voorbehoud: Tenda's bewering dat het 20 apparaten aankan, klopt niet. We hadden één desktopcomputer aangesloten op de router met een Ethernet-kabel en op een gegeven moment hebben we de game The Witcher 3: Wild Hunt van GOG Galaxy (een Steam-achtige service) gedownload. De download is erg groot (38 GB) en seconden nadat we ermee begonnen, zakte ons draadloos netwerk ineen. We konden geen enkel apparaat met het draadloze netwerk verbinden, het internet stopte met werken voor alle andere apparaten behalve onze desktopcomputer en we konden zelfs geen toegang krijgen tot de beheerdersgebruikersinterface op de router. We moesten wachten tot de download klaar was, zodat ons netwerk weer functioneel kon worden. Tenda AC9 kan geen snelle, grote downloads van internet verwerken en toch een werkend draadloos netwerk bieden. We zijn al jarenlang bezig met het doornemen van draadloze routers en we hebben dit probleem niet ondervonden met routers van andere merken. Om dit probleem op te lossen, moet u tijd besteden aan het instellen van bandbreedtebeheerslimieten, omdat er geen QoS-functie (Quality of Service) is waarop u kunt vertrouwen.

Tenda biedt ook een mobiele app voor Android en iOS die je heel goed helpt bij het beheren van je router vanaf een smartphone. We waren aangenaam verrast om te zien hoe responsief het is en we gebruikten het meer dan de webinterface voor het beheer van de Tenda AC9. Met deze app kun je alles over de router configureren, zolang je maar verbonden bent met je draadloze netwerk.

We zijn onder de indruk van de snelheid die de Tenda AC9 biedt en van de responsiviteit en het gebruiksgemak van de mobiele Tenda WiFi-app. Er zijn echter ook nadelen zoals onvolledige vertalingen in de gebruikersinterface, typefouten en fouten, geen ingebouwde Help-documentatie, meertalige ondersteuning ontbreekt en valse claims over hoeveel apparaten deze router aankan. Als u een groot bestand downloadt van het internet, met een zeer hoge snelheid, kan uw hele draadloze netwerk gedurende die download down gaan.

Beveiliging is een probleem voor Tenda

Hoewel Tenda zeer goed presterende hardware biedt, heeft het verschillende nadelen voor de software. Het grootste probleem zit hem in de beveiliging van zijn firmware en mobiele app. Allereerst is het instellen van het beheerderswachtwoord voor de router hetzelfde als uw draadloze wachtwoord een beveiligingsrisico. Stel u de mensen voor die u uw draadloze wachtwoord geeft om uw hele thuisnetwerk en de manier waarop het werkt te beheren. Ook krijgt iemand die je draadloze wachtwoord hackt onmiddellijk toegang tot de router en je hele netwerk.

Een ander probleem is dat Tenda AC9 geen beheerder heeft waarvan de naam kan worden gewijzigd. Alles wat u kunt personaliseren, is het beheerderswachtwoord en niet de naam van de beheerder. Nogmaals, dit maakt je router gemakkelijker te hacken, vanwege minder variabelen die bekend moeten zijn. Een van de dingen die we hier bij Digital Citizen doen, is zowel de naam van de beheerder als het wachtwoord wijzigen, zodat het voor iemand anders moeilijker wordt om uit te zoeken hoe hij op de router moet inloggen.

Als u zich aanmeldt bij de router, typt u ook het beheerderswachtwoord. Het wachtwoord wordt weergegeven terwijl u het typt. Het wordt alleen versleuteld nadat u het hebt getypt.

Een ander probleem is dat u het wifi-netwerk van gasten niet kunt instellen om gasten te isoleren van de rest van uw netwerk. Zodra een gast lid wordt van uw draadloze netwerk, kan hij of zij ook bekijken en toegang krijgen tot wat wordt gedeeld door alle apparaten en computers in uw netwerk. Dit verslaat het doel van het hebben van een apart draadloos netwerk voor uw gasten.

De mobiele Tenda WiFi-app heeft ook een paar problemen. De grootste daarvan is dat het je de mogelijkheid biedt om een ​​Tenda-account te maken, zodat je overal toegang hebt tot je router. Helaas is het account gemaakt op een rare server die alleen toegankelijk is als u het IP-adres kent. Er is geen manier om toegang tot uw Tenda-account te krijgen via een normale website. Het Tenda-account is ook niet beveiligd met tweestapsverificatie of andere aanvullende beveiligingsmaatregelen, behalve uw standaardwachtwoord.

De enige 'goede kant' is dat, toen we deze router evalueerden, het online account van Tenda niet echt werkte en je het niet kon gebruiken om overal toegang te krijgen tot je router. Op deze manier, als iemand je Tenda-account hackt, kan het je netwerk niet hacken. Althans niet zolang deze functie voor extern beheer niet is geïmplementeerd, ook al zegt de app iets anders.

In het tijdperk van slimme huizen met veel verschillende apparaten, zou beveiliging een topprioriteit moeten zijn voor fabrikanten van draadloze routers. Helaas is dit niet het geval met Tenda.

Ga naar de tweede pagina van deze recensie om onze prestatiemetingen, de voor- en nadelen van deze router en ons definitieve oordeel te bekijken.