Anders

Kunstenaars ontdekken via Windows-thema's - Dan Gheban

Dan Gheban's foto's nemen je mee op een wervelend avontuur van duizelingwekkende panorama's door stormen, mist en wolken tot de complexe kwetsbaarheid van microscopisch leven. Het is niet meer dan natuurlijk, beweert de 50-jarige anatomisch patholoog en amateurfotograaf van Cluj-Napoca, aangezien optische systemen en de microscopische wereld een onderdeel zijn van zijn dagelijks leven en de instrumenten van zijn vak vormen, niet alleen van zijn fotografische bezigheden. Om meer over hem te weten te komen, las zijn interview met hem, zijn passie voor fotografie en wat precies een anatomisch patholoog is.

Introductie van Dan Gheban

Dan deelde in dit korte interview een beetje over zichzelf en zijn passie voor fotografie

Ten eerste, wat is precies een anatomische pathologie?

Het is een medisch specialisme dat diagnostische gegevens genereert op basis van het microscopisch onderzoek van biopsieën of weefselfragmenten van patiënten. Kortom, ik ben het soort arts dat het grootste deel van zijn dag met zijn ogen aan een microscoop kleeft! Als u meer wilt weten over dit onderwerp, raad ik dit Wikipedia-artikel aan: Anatomische pathologie.

Nu dat niet in de weg zit, hoe begon je passie voor fotografie?

Ik heb de fotografiebug al meer dan 30 jaar geleden gevangen. Filmfotografie, zwart-wit en kleur, op papier en filmdia's, was lange tijd mijn grootste hobby. Ik had zelfs een klein laboratorium (een donkere kamer) in mijn appartement. Digitale fotografie veranderde alles, het maakte de behoefte aan echte laboratoria overbodig door de weg vrij te maken voor digitale.

Wat inspireert jou? Wat zijn je favoriete vakken?

In mijn wereld zijn foto's macroscopisch of microscopisch. Met macroscopisch bedoel ik alles van landschappen tot macrofotografie (in de strikte zin), terwijl microfotografie fotografie betekent door een microscoop van een wereld die verbeeld wordt door de meeste mensen. Macroscopisch geef ik de voorkeur aan landschappen, met name mist (ik woon in een stad die er veel van heeft). Ter compensatie van het weer in Cluj Napoca, breng ik mijn vakantie door in Griekenland, waar ik me concentreer op onderwaterfotografie. Microscopisch geef ik de voorkeur aan transparante onderwerpen die niet veel geknoeid hoeven te worden, zodat ik de texturen van de natuur in hun oorspronkelijke vorm kan vastleggen.

Welke camera gebruik je en welke software voor nabewerking?

Voor landschapsfotografie een DSLR Canon 350 camera, gevolgd door een Nikon Coolpix 8700. Tijdens de nabewerking geef ik de voorkeur aan ACDSee Pro, gevolgd door Adobe Photoshop, maar ik gebruik vaak gespecialiseerde software zoals Neat voor achtergrondruisverwijdering, Photomatrix Pro voor HDR en Panorama Maker voor panorama's. Ik maak microscopische foto's met een Leica DM750-microscoop waaraan een Leica ICC50 HD digitale camera is bevestigd.

Welke fotografen bewonder je en volg je?

De fotograaf die ik het meest in de gaten houd, is Adrian Petrisor, maar ik bekijk dagelijks honderden foto's van tientallen fotografen uit de hele wereld, vooral op deviantART.

Wat is de plaats / het onderwerp dat je het liefst fotografeert, maar heb je nog geen kans gehad om het te doen?

De plaatsen waar ik ooit van droom om te fotograferen zijn Egypte en het koraalrif van de Rode Zee.

Op welke foto ben je het meest trots en waarom?

De foto waar ik het meest tevreden over ben, is een afbeelding uit mijn onderwaterreeks (zoals ik het noem) van een gigantische kwal (Cotylorhiza tuberculata) aan het einde van september aan het einde van de Middellandse Zee. Je kunt het hier bekijken: Cotylorhiza tuberculata 1.

Wat zijn je plannen met fotografie vanaf hier?

In de toekomst hoop ik de kwaliteit van mijn technische apparatuur (met een Nikon full-frame camera) en mijn optische apparatuur te verbeteren. Ik hoop ook mijn reizen naar meer exotische kusten te verlengen!

Geniet van Dan's werk via twee Windows-thema's - Download koppelingen

Dan koos ervoor om zowel zijn macro- als microwereld met ons te delen! Voor zijn macrothema koos hij foto's van zijn geboortestad Cluj-Napoca waar hij erg trots op is. Hij hoopt dat het op een dag de culturele hoofdstad van Europa zal worden.

De foto's die in dit thema worden gedeeld, zijn zo breed en groot dat ze zelfs bij configuraties met twee monitoren prima werken, waarbij het beeld automatisch van het ene scherm naar het volgende wordt voortgezet.

We weten zeker dat je er veel plezier aan zult beleven.

Wat zijn micro-thema betreft, heeft hij gekozen voor een chromatisch groen thema. Het deelt foto's van allerlei soorten micro-organismen. Het is best gaaf en het downloaden waard.

De Windows 7-thema's kunnen hier worden gedownload. De Windows 8-thema's kunnen vanaf hier worden gedownload.

COPYRIGHT: Dan Gheban. Als u van plan bent de afbeeldingen in deze thema's te gebruiken voor iets anders dan uw bureaubladachtergronden, hebt u schriftelijke toestemming van de auteur nodig.

Volg Dan Gheban en zijn werk

Als je de foto's van Dan Gheban leuk vond en meer wilt zien, raden we je aan zijn galerij op deviantART te bezoeken: ~ dgheban. Je kunt hem ook vinden op Flickr: Dan Gheban's Timeline en Bad or Good: Dan Gheban (dgheban).

We willen Dan Dan bedanken voor het delen van zijn werk met ons en onze lezers en wensen hem het allerbeste in al zijn toekomstige fotografische avonturen!