Anders

Simpele vragen: Wat zijn universele Windows Platform (UWP) apps?

Sinds Microsoft Windows 10 heeft aangekondigd voor pc's, hybride apparaten, tablets en smartphones, hebben we heel wat gehoord over het concept van Windows Universal Apps, of zoals ze worden genoemd in technische spraak: Universal Windows Platform (UWP) -apps. Je hebt je waarschijnlijk afgevraagd wat ze zijn en waarom Microsoft zoveel ophef maakt over deze apps. In het begin waren we ook geïntrigeerd over wat ze zijn, welk doel ze dienen en hoe ze werken. Het is alweer een tijdje geleden dat we dergelijke apps hebben gebruikt en er zijn nogal wat dingen over hen die hen geweldig maken, zowel vanuit het perspectief van een softwareontwikkelaar als vanuit het perspectief van een gebruiker. In dit artikel zullen we een beetje licht werpen op het onderwerp van de Universal Windows Platform-apps en waarom ze ertoe doen. Als je nieuwsgierig bent om meer over hen te weten, lees dan verder:

Een beetje achtergrondinformatie over mobiele apps voor Windows

Microsoft had lang geprobeerd om zijn marktaandeel op mobiele apparaten te vergroten, maar tot nu toe is dit niet gelukt. Hoewel ze wel wat tractie kregen met de lancering van Windows Phone 7, waren andere platforms zoals Android en iOS hen ver vooruit. De belangrijkste reden voor deze situatie en de grootste klacht van gebruikers is nog steeds dat het mobiele ecosysteem van Microsoft qua apps achterloopt.

De Store voor Windows Phone smartphones lukte het niet om zoveel apps aan zijn gebruikers aan te bieden als Google Play of Apple Store. Windows Phone 8 en zijn latere update, Windows Phone 8.1, deden het beter om mensen naar het mobiele platform van Microsoft te trekken, maar het was nog niet genoeg.

Dit was het moment waarop Microsoft aan een nieuw concept begon te werken: het begon een uniforme platformapplicatiearchitectuur te ontwikkelen die op elk type apparaat met Windows wordt uitgevoerd. Het klinkt ingewikkeld, toch?

Wat zijn universele Windows Platform-apps?

Universele apps voor Windows zijn apps die zijn ontworpen om hetzelfde te werken op meerdere apparaten met verschillende vormfactoren. Met andere woorden, het zijn apps die op verschillende schermformaten hetzelfde werken. Het maakt niet uit of u een Windows 10 Mobile-smartphone, een Windows 10-tablet, een Windows 10-desktopcomputer of zelfs een Xbox One-console gebruikt. Deze apps worden op al deze typen apparaten uitgevoerd en bieden hun gebruikers dezelfde functies.

Als de software-ontwikkelaar van een app wilde, zou zijn / haar app mogelijk op dezelfde manier kunnen draaien op een Internet of Things (IoT) -apparaat dat Windows 10 of zelfs op het aankomende augmented reality-apparaat van Microsoft uitvoert: de Hololens. Het is een geweldig idee, is het niet?

Universele Windows Platform-apps delen dezelfde codebasis, met één waarschuwing: softwareontwikkelaars moeten verschillende codedelen toevoegen voor de families van apparaten waarop hun apps moeten werken. Ze richten zich niet op verschillende besturingssystemen in hun code, maar op verschillende apparatenfamilies. Dat is een klein ding om te vragen en een enorme sprong voorwaarts in termen van efficiëntie.

Als u bijvoorbeeld een RSS-readerapp wilt schrijven die u beschikbaar wilt hebben voor zowel Windows 10 mobiele smartphones als Windows 10 pc's en tablets, moet u de code slechts één keer schrijven. Het werkt op alle apparaten hetzelfde. Maar u moet de gebruikersinterface van de app aanpassen aan beide apparaatfamilies.

Universele Windows Platform-apps: op welke platforms zijn deze beschikbaar?

Universele Windows Platform-apps zijn apps die beschikbaar zijn voor apparaten die op Windows 10 worden uitgevoerd. Ontwikkelaars kunnen één app maken, met één codebasis, die werkt op Windows 10-pc's, Windows 10-tablets en hybride apparaten, Windows 10 mobiele smartphones, Xbox One consoles, Internet of Things-apparaten met Windows 10 en zelfs met Microsoft Hololens.

Apps worden gedistribueerd via de Windows 10 Store, die beschikbaar is op alle apparaten waarop Windows 10 wordt uitgevoerd, ongeacht hun grootte en hardwarespecificaties. Omdat er één winkel en één codebasis is, kunnen apps eenvoudig worden gedistribueerd en bijgewerkt in alle families van apparaten. Kortom, er zijn minder problemen voor zowel softwareontwikkelaars als gebruikers bij het omgaan met universele apps voor Windows.

Voor gebruikers is er ook het voordeel dat ze een universele Windows-app eenmaal aanschaffen, op een bepaald apparaat en vervolgens kunnen gebruiken op al hun Windows 10-apparaten. Apps zijn gekoppeld aan hun Microsoft-account, niet aan hun apparaten en ze kunnen gekochte apps gratis installeren en verwijderen, op basis van hun behoeften en apparaten.

Hoe weet je of een app een universele Windows-app is?

Universele Windows Platform-apps zijn niet zo gemakkelijk te herkennen. Wanneer u een app vanuit de Windows Store op een Windows 10 Mobile-apparaat inspecteert, let dan op de volgende secties van zijn app-pagina: Schermafbeeldingen, beoordelingen en recensies en aanvullende informatie .

Universele apps bieden meestal screenshots voor zowel de mobiele apparaten als voor pc .

In het gedeelte Beoordelingen en recensies vindt u beoordelingen voor mobiele apparaten en alle andere apparaten waarop de app beschikbaar is.

Last but not least, de beste informatie is te vinden in de sectie Aanvullende informatie . Er wordt naar de lijst met ondersteunde processors gezocht. U zou naast de x86- en x64-processors (processoren voor pc's) ook de vermelde ARM-processors (processors voor mobiele apparaten, meestal smartphones) moeten zien.

Als u hetzelfde doet op een Windows 10-desktop pc of laptop, zal de Windows Store schermafbeeldingen delen voor zowel de mobiele "versie" als de pc "-versie". Houd er rekening mee dat we het niet echt hebben over verschillende versies van de app, omdat er één app is met één codebasis voor alle apparaten.

In het gedeelte Beoordelingen en recensies ziet u ook een optie om de recensies voor pc te filteren op alle andere typen apparaten.

Last but not least, het gedeelte Aanvullende informatie biedt informatie over de processors die door de app worden ondersteund.

Een paar voorbeelden van universele apps voor Windows

Vandaag zijn er niet veel Universal Windows Platform-apps beschikbaar in de Windows 10 Store . Er zijn echter voorbeelden van goede apps die u waarschijnlijk gebruikt zonder te weten dat dit universele apps voor Windows zijn. Hier zijn er een aantal:

 • Microsoft Office-apps: Word, Excel, PowerPoint en OneNote.
 • Netflix - de populaire on-demand videostreamingservice.
 • Teamviewer - een van de populaire tools voor extern bureaubladbeheer.
 • Pandora - de populaire muziekstreaming- en geautomatiseerde muziekaanbevelingsservice mogelijk gemaakt door het Music Genome Project.

In welke programmeertalen kunt u universele Windows Platform-apps coderen?

Universele Windows Platform-apps kunnen worden ontwikkeld met behulp van een van de meest gebruikte programmeertalen:

 • C # of Visual Basic met XAML
 • JavaScript met HTML
 • C ++ met DirectX en / of XAML

Vermeldenswaardig is dat Microsoft ook sjablonen voor elke programmeertaal biedt, die u kunt gebruiken om universele apps in Microsoft Visual Studio 2015 te coderen.

Voor- en nadelen van universele Windows-apps

Inmiddels heb je een idee over welke universele Windows-apps zijn, hoe ze werken en de platforms waarop ze beschikbaar zijn. Je hebt waarschijnlijk ook een idee van hun voordelen, maar laten we ze opsommen om een ​​duidelijker beeld te krijgen:

 • Universele Windows Platform-apps kunnen worden gebruikt op elk apparaat met Windows 10. Dit omvat Windows 10-desktopcomputers, laptops, tablets en hybriden, Windows 10 mobiele smartphones, Xbox One-consoles, IoT-apparaten met Windows 10 en zelfs op Microsoft HoloLens.
 • Ontwikkelaars kunnen apps schrijven die op dezelfde manier werken op meerdere families apparaten met verschillende vormfactoren.
 • Universele Windows Platform-apps worden op dezelfde manier gedistribueerd en bijgewerkt, met behulp van de Windows Store, die beschikbaar is en op alle Windows 10-apparaten hetzelfde werkt.
 • Universele Windows Platform-apps kunnen worden gemaakt in enkele van de meest gebruikte programmeertalen, zoals C # of Visual Basic met XAML, JavaScript met HTML, C ++ met DirectX en / of XAML.

Er zijn ook enkele nadelen aan de Universal Windows Platform-apps:

 • Universele Windows Platform-apps zijn beperkt tot apparaten met Windows 10. Ze zullen nooit werken op Android en iOS. Ze zullen ook niet werken op oudere versies van Windows.
 • Universele Windows Platform-apps zijn een geweldig idee dat veel meer tractie vereist met softwareontwikkelaars. Als ze niet beginnen met het schrijven van veel geweldige universele apps, zal dit concept geen enkel voordeel voor gebruikers of Microsoft opleveren.

Conclusie

Nu weet je wat Universal Windows Platform-apps zijn en wat hun doel is. Zoals je hebt geleerd, zijn ze een geweldig idee dat kan veranderen hoe we omgaan met apps, hoe we ze migreren van apparaat naar apparaat, hoe we ze kopen enzovoort. Ze kunnen ook een broodnodige impuls geven aan de mobiele inspanningen van Microsoft. Als softwareontwikkelaars dit concept echter niet omarmen en ze geen universele apps voor Windows schrijven, blijft het een geweldig idee dat nergens naartoe ging. De tijd zal het leren! Tot die tijd, aarzel dan niet om een ​​reactie achter te laten en deel uw mening over dit concept. Is het goed? Zie je het als een toekomst hebben? Laat het ons weten via het onderstaande formulier.