Anders

Google Chrome 64-bit: is het beter dan de 32-bits versie?

Wat is je favoriete webbrowser? Gebruik je toevallig Google Chrome? Gebruikt u Chrome 64-bits of Chrome 32-bits? Als u de 32-bits versie nog steeds gebruikt maar uw Windows 64-bits is, kunt u overwegen om ook naar de 64-bits versie van Google Chrome over te schakelen. Vraag je je af wat het beste is, of de snelste, of degene met de minste systeemvereisten? We hebben ons dat ook allemaal afgevraagd, dus hebben we besloten om een ​​antwoord op deze vragen te krijgen. We hebben verschillende benchmarks uitgevoerd, we hebben het RAM-verbruik gemeten, we hebben het web doorzocht op informatie en we zijn uiteindelijk in dit artikel terechtgekomen. Als u wilt weten wat er anders is tussen de 64-bits en 32-bits versies van Google Chrome, lees dan verder:

Google Chrome 64-bit vs. 32-bit - Prestaties in benchmarks

We begonnen met het testen van de twee versies van Google's webbrowser in verschillende benchmarking-tools: HTML5-test, JetStream 1.1, Peacekeeper, Basemark Web 3.0, Octane 2.0 en MotionMark 1.0. Elke benchmark, behalve de HTML5-test, is drie keer uitgevoerd en we hebben de gemiddelde score vastgelegd. De machine die we hebben gebruikt voor het testen, is een mid-range computer met gemiddelde prestaties volgens de huidige normen: AMD FX8350-processor met 4.0 GHz, 8 GB DDR3 op 2133 MHz en een AMD Radeon R9 270X-videokaart met 2 GB GDDR5-geheugen. We gebruikten Windows 10 Professional versie 1703 met Creators Update.

De HTML5-testscore geeft aan hoe goed uw browser de HTML5-standaard en de bijbehorende specificaties ondersteunt. Zoals u in de volgende grafiek kunt zien, biedt de 64-bits versie van Google Chrome hetzelfde ondersteuningsniveau voor de HTML5-standaard als de 32-bits versie. Dit is te verwachten omdat we verschillende versies van dezelfde browser vergelijken.

De JetStream 1.1-benchmark voert latentietests uit die meten hoe snel webtoepassingen kunnen starten en opvoeren naar topprestaties en soepel werken zonder onderbrekingen. Het voert ook throughput testen uit die de aanhoudende piekprestaties van webapplicaties meten. De hoogste resultaten betekenen een hogere snelheid en betere prestaties. Zoals u in de onderstaande schermafbeelding kunt zien, zijn de resultaten die we hebben niet zo verschillend. De 64-bits versie van Google Chrome was echter 8% sneller dan de 32-bits versie.

Vervolgens hebben we de Peacekeeper-benchmark gebruikt, die een oudere benchmark is, maar deze is vandaag nog steeds relevant voor internet. Vredestichter meet de prestaties van de browser door de JavaScript-weergave te testen en de mogelijkheid om veelgebruikte JavaScript-functies af te handelen. De 64-bits versie van Google Chrome was opnieuw de winnaar, met een verschil tussen scores van 4%.

De volgende test die we gebruikten was Basemark Web 3.0. Het meet de mogelijkheid om objecten in 2D en 3D weer te geven en meerdere CSS-bewerkingen tegelijk uit te voeren. Het geeft ook aan hoe goed de browser CSS3, HTML5, Flash en Silverlight ondersteunt en hoe snel de browser pagina's laadt en verzoeken verzendt. In deze test was de 64-bits versie van Google Chrome opnieuw de winnaar, met een marge van bijna 6%.

Octane 2.0 is een benchmark ontwikkeld en onderhouden door Google zelf. Deze benchmark meet de JavaScript-prestaties van uw webbrowser en voert een reeks tests uit die betrekking hebben op de meest voorkomende gevallen van gebruik op internet. De 64-bits versie van Google Chrome slaagde erin om een ​​resultaat te behalen dat met bijna 7% beter is dan wat de 32-bits versie heeft bereikt.

Ten slotte hebben we ook MotionMark uitgebracht, een benchmark die zich richt op grafische prestaties. De tests die het uitvoert zijn visueel rijk en ontworpen om het grafische systeem te benadrukken in plaats van JavaScript. Google Chrome 64-bit had een prestatie die 16% beter was dan zijn 32-bit versie.

Google Chrome 64-bit vs. 32-bit - RAM-verbruik

RAM geheugen verbruik is net zo belangrijk als JavaScript of grafische prestaties, vooral als je een langzamer apparaat gebruikt, met minder RAM dan gemiddeld. Om te zien hoeveel RAM-geheugen nodig is voor de 64-bits en 32-bits versies van Google Chrome, hebben we het volgende gedaan:

  • We gebruikten een middenklasse computer met een gemiddelde prestatie volgens de huidige normen: AMD FX8350-processor met 4.0 GHz, 8 GB DDR3 op 2133 MHz en een AMD Radeon R9 270X-videokaart met 2 GB GDDR5-geheugen, allemaal op Windows 10 Professional-versie 1703 met Creators Update.
  • We hebben Google Chrome 64-bit en vervolgens Google Chrome 32-bit geïnstalleerd en voor elk daarvan hebben we dezelfde tabbladen geopend. We hebben geprobeerd een real-life scenario te kopiëren, dus hebben we voor elk van deze websites tabbladen geopend: Gmail, Facebook, CNN, YouTube, BoredPanda en Digital Citizen - 2-tabbladen voor ons. :)
  • Voor elke website die we openden, scrolde we hun inhoud zo veel als mogelijk was. Dat betekende dat Facebook inhoud moest blijven laden in zijn nieuwsfeed totdat het niets meer te zien had, en stopte met een grappige boodschap: "Je zult meer verhalen hebben in de nieuwsfeed als je meer vrienden toevoegt." In het geval van YouTube laadden we het niet alleen, maar we speelden er ook een video in.

Naar onze mening en we hopen dat dit ook voor u het geval is voor een situatie die zo dicht mogelijk bij de realiteit staat. Om te controleren hoeveel RAM-geheugen wordt gebruikt door Google Chrome, hebben we de Task Manager- functie gebruikt. Dat komt omdat het meer gedetailleerde informatie weergeeft over elk tabblad dat in Google Chrome is geopend dan de informatie die u in de Taakbeheer vindt die u in Windows vindt.

Toen we de 64-bits versie gebruikten, heeft Google Chrome maar liefst 1, 19 GB RAM-geheugen verbruikt om alle tabbladen te laden die we hierboven hebben opgesomd.

Toen we de 32-bits versie ervan gebruikten, had Google Chrome slechts 634 MB RAM-geheugen nodig om al die tabbladen te laden.

Zoals u kunt zien, heeft de 64-bits versie van Google Chrome in de praktijk bijna twee keer zoveel RAM-geheugen nodig als de 32-bits versie. Helaas is dat geen goed nieuws voor mensen die low-end apparaten gebruiken, met niet genoeg RAM-geheugen.

Andere dingen om te overwegen over Google Chrome 64-bits versus 32-bits met betrekking tot snelheid, beveiliging en stabiliteit

Toen Google de lancering van de 64-bits versie van Chrome in 2014 aankondigde, hebben ze ook informatie gedeeld over wat gebruikers ervan zouden kunnen verwachten. Naast de iets snellere prestaties die we hebben gemeten in benchmarks, zijn er ook voordelen die niet met dergelijke testtools kunnen worden gemeten:

  • Verbeterde snelheid bij het werken met grafische afbeeldingen en video - de 64-bits versie van Google Chrome verbetert de snelheid van afbeeldingen en video's, inclusief High Definition YouTube-video's. De VP9-codec die wordt gebruikt in High Definition YouTube-video's toont bijvoorbeeld een verbetering van 15% in de decoderingsprestaties. Als gevolg hiervan is de snelheid verbeterd en neemt de prestatie met 25% toe, vooral in grafische en multimedia-inhoud.
  • Betere beveiliging - de 64-bits versie van Google Chrome kan profiteren van de nieuwe beveiligingsfuncties die zijn opgenomen in Windows 8.1 en Windows 10. Het voegt bijvoorbeeld ondersteuning toe voor High Entropy ASLR (Address Space Layout Randomization), die een extra voorziening biedt beschermingslaag en een betere afweer tegen exploitatietechnieken. ASLR is gebaseerd op de lage kans dat een aanvaller de locaties van willekeurig geplaatste gebieden raadt. De beveiliging wordt verhoogd door de zoekruimte te vergroten. De randomisatie van adresruimten is dus efficiënter wanneer meer entropie (stoornis) aanwezig is in de willekeurige verschuivingen. Dit voorkomt dat een aanvaller op betrouwbare wijze naar een bepaalde uitgebuite functie in het geheugen springt. De extra bits dwingen de software om alle bronnen te gebruiken voor maximale verdediging, waardoor bestaande beveiligingsfuncties worden verbeterd.
  • Verbeterde stabiliteit - 64-bit rendering engines zijn bijna twee keer zo stabiel als de 32-bit engines bij het verwerken van webinhoud. In het bijzonder is het ongevalsrisico voor het weergaveproces bijna 50% kleiner dan dat van de 32-bits versie van Google Chrome.

Later, eind 2016, publiceerde Google nog een blogbericht waarin ze aankondigden dat de 64-bits Chrome is begonnen met het gebruik van Microsoft's Ppg-technologie (Profile Guided Optimization), waarmee Chrome vanaf versie 53 tot 15% sneller wordt op Windows. U krijgt echter dezelfde boost als u de 32-bit gebruikt, maar alleen in versie 54 of nieuwer.

Conclusie - Google Chrome 64-bit is het waard om te gebruiken

Het is veilig om te zeggen dat, bij gebruik van de 64-bits versie van Google Chrome, de meeste gebruikers geen verschil zullen voelen in hun surfervaring op het web. Performance-wise, onze tests hebben aangetoond dat de verschillen er zijn om te vinden. Ze zijn echter nog steeds waarschijnlijk te klein om dagelijks aan te voelen. Aan de andere kant is er ook de RAM-geheugen verbruiksfactor te overwegen. Omdat de 64-bits Google Chrome ongeveer tweemaal zoveel geheugen verbruikt als de 32-bits versie, is het misschien een zware pil om in te slikken voor mensen die apparaten van een lager niveau gebruiken. Uiteindelijk zijn we echter van mening dat de extra voordelen, zoals de verbeterde stabiliteit en beveiliging, deze upgrade de moeite waard maken. Dit geldt vooral als je veel high-definition video's bekijkt of als je games speelt in je webbrowser. Als je vandaag wilt overschakelen naar de 64-bits versie van Google Chrome, ga je naar deze pagina en download je hem vanaf daar.