Tutorial

Hoe het gebruik van een proxyserver voor WiFi, op Android in te stellen

Proxyservers zijn handige hulpmiddelen voor het beschermen van de privacy van gebruikers of voor toegang tot internet wanneer u zich in een bedrijfsnetwerk bevindt. Terwijl u verbonden bent met een WiFi-netwerk dat een proxyserver gebruikt, fungeert deze server als tussenpersoon voor netwerkverzoeken tussen u en de rest van het internet. Websites identificeren uw specifieke apparaat niet, maar de proxyserver waarmee u bent verbonden. Hier leest u hoe u het gebruik van een proxyserver op uw Android-smartphones en -tablets instelt:

OPMERKING: we gebruikten twee smartphones voor deze tutorial: een ASUS ZenFone 4 met Android 7 Nougat en een Nexus 6P met Android 8 Oreo geïnstalleerd. De screenshots die we gebruiken zijn afkomstig van beide Android-versies. Android 7 is altijd aan de linkerkant, Android 8 aan de rechterkant. De procedure is vergelijkbaar op alle Android-apparaten, dus u moet goed zijn om te gaan, zelfs als u een andere versie van Android op uw apparaat gebruikt. Als u niet weet welke versie van Android u gebruikt, raden we deze zelfstudie aan: Welke versie van Android heb ik? 3 manieren om te controleren !.

Een bestaande draadloze netwerkverbinding instellen om een ​​proxyserver te gebruiken, op Android

Dit gedeelte is handig wanneer u al bent verbonden met een WiFi-netwerk en u het zo wilt instellen dat Android een proxyserver gebruikt wanneer deze met dit netwerk is verbonden:

Open eerst de app Instellingen op uw Android-smartphone of -tablet. Tik in Android 7 Nougat op Wifi, onder Draadloos en netwerken . Tik in Android 8 Oreo op Netwerk en internet en tik vervolgens op Wi-Fi .

U krijgt een lijst te zien met alle draadloze netwerken die beschikbaar zijn in uw regio. Tik op de naam van het draadloze netwerk waarmee u bent verbonden en houd deze ingedrukt. Een menu wordt getoond. Tik op "Modify network" in dit menu.

U krijgt een lijst met instellingen voor uw bestaande draadloze netwerkverbinding te zien. Tik op Geavanceerde opties, zodat meer opties worden weergegeven.

Een beetje naar beneden scrollen, totdat u de vervolgkeuzelijst Proxy vindt.

Tik op de vervolgkeuzelijst Proxy en kies of u een handmatige proxyconfiguratie of een proxy-autoconfiguratieadres wilt invoeren.

Als u Handmatig kiest, voert u de hostnaam of het IP-adres van de proxyserver die u wilt gebruiken en het poortadres in de juiste velden in. U kunt ook instellen dat de proxy voor bepaalde websites wordt omzeild, en u moet de adressen van die websites typen.

Als u Proxy Auto-Config hebt gekozen, moet u de URL (het webadres) van de proxyserver of het configuratiescript dat door die proxyserver wordt gebruikt, invoeren.

Om uw proxy-instellingen op te slaan en toe te passen, vergeet niet op Opslaan te tikken. Nu gebruikt Android de proxyserver die u hebt ingesteld, wanneer u bent verbonden met het draadloze netwerk waarop u zich bevindt.

Hoe het gebruik van een proxyserver, bij het verbinden met een WiFi-netwerk, op Android in te stellen

Android stelt gebruikers ook in staat om een ​​proxyserver in te stellen bij het verbinden met een nieuw WiFi-netwerk. Als dit de situatie is waarin u zich bevindt, start u de procedure om verbinding te maken met een draadloos netwerk. Tik in de lijst met WiFi-netwerken op het netwerk waarmee u verbinding wilt maken. U wordt gevraagd om het verbindingswachtwoord. Voordat u op Verbinden drukt, moet u op 'Geavanceerde opties' tikken .

Een lijst met opties wordt getoond. Scroll naar beneden en ga naar de Proxy- vervolgkeuzelijst en tik erop. Kies of u een handmatige proxyconfiguratie of een proxy-autoconfiguratieadres wilt invoeren.

Als u Handmatig kiest, voert u de hostnaam of het IP-adres in van de proxyserver die u wilt gebruiken en het poortadres in de juiste velden. U kunt ook instellen dat de proxy voor bepaalde websites wordt omzeild, en u moet de adressen van die websites typen.

Als u Proxy Auto-Config kiest, voert u de URL (het webadres) van het configuratiescript in voor de proxy die u wilt gebruiken of de URL van de proxyserver zelf.

Als u klaar bent met alles in te stellen, drukt u op Verbinden en Android maakt verbinding met het geselecteerde draadloze netwerk. Als al uw instellingen juist zijn, gebruikt uw Android-smartphone of -tablet ook de proxyserver die u hebt ingevoerd, elke keer dat deze is verbonden met dit draadloze netwerk.

Waarom gebruik je een proxyserver op je Android-smartphone of -tablet?

De meeste Android-gebruikers hebben nog nooit een proxyserver op hun apparaten gebruikt. Dat deed je echter, omdat je deze tutorial aan het lezen bent. Voordat u deze afsluit, laat ons weten waarom u een proxy op uw Android-apparaat moest gebruiken en hoe goed deze voor u werkte. Als je vragen of problemen hebt met onze tutorial, aarzel dan niet om hieronder commentaar te geven.