Tutorial

Gemakkelijk bijhouden wie toegang heeft tot uw gedeelde netwerkbestanden en mappen

Heb je ooit het gevoel gehad dat je gedeelde bestanden kwetsbaar zijn en wil je in de gaten houden wie er toegang toe heeft, maar wist je niet hoe? Welnu, wij bieden u hiervoor een oplossing, en het wordt NetShareMonitor genoemd . Dit is een redelijk nuttige applicatie die je bijna alles wat er gebeurt kunt vertellen over je gedeelde bestanden en mappen in Windows met andere gebruikers binnen je lokale netwerk.

Wat is en hoe kan ik NetShareMonitor krijgen?

NetShareMonitor is een bewakingssoftware voor Windows die kan waken over uw bestanden en mappen die worden gedeeld op uw lokale netwerk. Als u meer wilt weten over geavanceerde instellingen voor delen, bekijk dan ons artikel over het delen van mappen met behulp van geavanceerde instellingen voor delen in Windows. NetShareMonitor waarschuwt u elke keer dat een onbekende gebruiker toegang heeft tot uw gedeelde gegevens. Deze tool kan zelfs je systeem volgen van hackers en computerwormen, zeggen ze.

Hoe NetShareMonitor te installeren

Je kunt de applicatie downloaden van de officiële site of je kunt hem hier downloaden. Na het downloaden vindt u een archief dat, verrassend genoeg, een ander archief bevat met de installatiebestanden en een tekstbestand met het wachtwoord voor het tweede archief.

Gebruik dat wachtwoord en extraheer de inhoud van beide archieven. In ons geval was het wachtwoord securityxploded2007 .

We raden aan dat u alleen de draagbare versie gebruikt . Dat komt omdat de "NetShareMonitor_Installer.exe" veel antiviruswaarschuwingen en prompts voor malware zal activeren. Het lijkt erop dat de installatie die door de ontwikkelaar van deze software wordt aangeboden, probeert om dodgy-software te downloaden en installeren die u niet nodig hebt en die uw computer kan beschadigen. Windows Defender zei bijvoorbeeld dat het installatieprogramma de Win32 / Skeeyah.C! Plock trojan naast de daadwerkelijke software probeert te installeren.

We raden u ten zeerste aan om andere bestanden en mappen te verwijderen en alleen de draagbare versie te behouden . Deze versie downloadt niets verdachts op uw computer en doet alleen wat u wilt.

Hoe gebruik ik NetShareMonitor

Voer NetShareMonitor.exe uit en laten we een kijkje nemen naar hoe NetShareMonitor eruitziet.

Zoals je kunt zien, heeft deze applicatie een leuk en eenvoudig te gebruiken venster. Het eerste dat uw aandacht trekt, zijn de drie tabbladen: Active Session, Accessed Files en Shared Files .

Op het tabblad Actieve sessie wordt live informatie weergegeven over alle externe apparaten die op uw computer zijn aangesloten, zoals: Remote Host, User, Opened Files, Start Time, Active Time en Idle Time .

Het tweede tabblad heet Toegangsbestanden en het toont u alle bestanden die door de externe gebruiker worden geopend. Dit tabblad geeft de gedeelde mappen weer met de externe gebruikersnaam, het bestandspad, de datum en het toegangstype van het bestand.

Last but not least is er het tabblad Gedeelde bestanden die alle gedeelde bestanden op uw systeem en informatie over hen toont, zoals: Share-naam, Beschrijving, Verbindingen en Gedeeld Bestandspad .

Aan de rechterkant van het venster vindt u de knop Instellingen . Het opent een venster van waaruit u de algemene, sessie- en loginstellingen kunt wijzigen, volgens uw voorkeuren.

De knop View Log bevindt zich in de rechter benedenhoek van het venster en toont het sessielogboek en het geopende bestandenlogboek.

Deze applicatie trekt uw aandacht wanneer iemand rondsnuffelt in uw gedeelde mappen en toont u bijna elk detail van de gebruiker die verbonden is met uw apparaat en waar de gebruiker op dat moment toegang toe heeft, maar dat is alles wat het doet: het controleert . U kunt niets doen aan de externe gebruiker die toegang heeft tot uw bestanden vanuit de interface van de tool.

Om uw gedeelde bestanden te beschermen tegen onbekende gebruikers, moet u stoppen met het delen ervan. Om dit te doen, open je in de Verkenner het tabblad Delen en klik je op de knop Delen stoppen .

Als u meer wilt weten over het delen van bestanden, bekijk dan ons artikel over Bestandsverkenner gebruiken om bestanden en mappen te delen in Windows 8.1 en 10.

Conclusie

NetShareMonitor is een handige applicatie als u bent verbonden met netwerken waarvan u vermoedt dat mensen proberen toegang tot uw bestanden te krijgen. Deze eenvoudig te gebruiken tool zal u waarschuwen wanneer iemand uw bestanden probeert te bekijken en zal beginnen met het monitoren wat die persoon daar doet, maar dat is alles. Het is uw verantwoordelijkheid om de instellingen voor het delen van de map te wijzigen als u niet wilt dat ongewenste gasten ernaar browsen.