Tutorial

Simpele vragen: Wat is Bluetooth? Hoe krijg je het op je pc?

Veel mensen die onze website bezoeken, zijn geïnteresseerd in zelfstudies over het gebruik van de Bluetooth-technologie. Als u wilt weten wat Bluetooth is, welke verschillende versies van implementaties er zijn, hoe Bluetooth tot leven is gekomen en hoe u Bluetooth op een computer met Windows kunt krijgen, leest u dit artikel. We beloven dat het een spannende en nuttige lezing zal blijken te zijn.

Wat is Bluetooth?

Bluetooth is een draadloze radiocommunicatienorm die is ontworpen voor communicatie over korte afstanden, tussen verschillende soorten apparaten. De Bluetooth-technologie gebruikt dezelfde werkingsfrequentie van 2, 4 GHz als de 802.11b- en 802.11g-normen voor draadloze communicatie, maar werkt met veel minder stroom. Dit vertaalt zich in een veel korter bereik, lagere overdrachtssnelheden en een lager energieverbruik.

Welke soorten Bluetooth zijn er?

Er zijn drie hoofdtypen Bluetooth-radio's: van Klasse 1 tot Klasse 3:

 1. Klasse 1 wordt gebruikt in industriële omgevingen en biedt een bereik van maximaal 100 meter (328 voet), maar het gebruikt nogal wat kracht - 100 mW.
 2. Klasse 2 is het meest gebruikt, vooral in mobiele apparaten, omdat het slechts 2, 5 mW stroom verbruikt en een bereik van maximaal 10 meter (33 voet) biedt.
 3. Klasse 3 gebruikt 1mW aan vermogen en heeft een bereik van slechts 1 meter (3, 3 feet).

Op welke apparaten wordt Bluetooth gebruikt?

De Bluetooth-technologie wordt op veel apparaten gebruikt en sommige apparaten met Bluetooth-radiochips zijn niet wat we zouden denken als Bluetooth-in staat.

Onder veel andere soorten apparaten kunt u Bluetooth vinden in:

 • Smartphones - Het meest voorkomende gebruik van Bluetooth is om smartphones met elkaar te laten communiceren, evenals met computers en andere apparaten zoals headsets of draagbare luidsprekers.
 • Gameconsoles - Bluetooth is ook te vinden op gameconsoles. De controllers voor de Nintendo Wii en de Sony PlayStation 4 zijn bijvoorbeeld via Bluetooth verbonden met hun respectievelijke consoles.
 • Laptops en tablets - Veel tablets en notebooks hebben ook Bluetooth-radiochips. U kunt ze gebruiken om mobiele toetsenborden, muizen, draadloze hoofdtelefoons, enzovoort, aan te sluiten.
 • Andere apparaten - Bluetooth kan ook worden gebruikt door draadloze home-entertainmentsystemen, audiosystemen, persoonlijke gezondheidsapparatuur zoals hartslagmonitors of Nike + -schoenen, en de lijst gaat maar door.

Welke versies van Bluetooth-standaarden zijn er?

Bluetooth-specificaties en functies veranderen in de loop van de tijd en krijgen nieuwe bevoegdheden en functies, aangepast aan de moderne vereisten. Bluetooth-versies zijn echter geformaliseerd in standaarden die zijn gemaakt door de Bluetooth Special Interest Group (SIG), een alliantie van meer dan 30.000 bedrijven over de hele wereld (we zullen hierover verderop in dit artikel meer vertellen). Op dit moment zijn er vijf Bluetooth-hoofdversies:

 1. Bluetooth 1 - had aanvankelijk veel problemen, maar de latere iteraties, Bluetooth 1.1 en Bluetooth 1.2 hebben veel van deze problemen verholpen. De snelste datatransmissiesnelheid die je ermee kon behalen was 721 kbit / s.
 2. Bluetooth 2 - werd uitgebracht in 2004 en was in staat tot gegevensoverdracht van maximaal 2, 1 Mbit / s. Op 26 juli 2007 verscheen ook Bluetooth 2.1, dat betere beveiliging bood en ook een betere koppelingservaring bood.
 3. Bluetooth 3 - werd gelanceerd op 21 april 2009 en beloofde theoretische datatransmissiesnelheden tot 24 Mbit / s. Bluetooth 3 is nog steeds te vinden op enkele van de goedkope smartphones en Bluetooth-apparaten van tegenwoordig.
 4. Bluetooth 4 - de meest gebruikte Bluetooth-standaard die wordt gebruikt in de apparaten van vandaag is Bluetooth 4.0. Het is een verbetering ten opzichte van Bluetooth 3.0, wat zorgt voor een lager energieverbruik terwijl dezelfde overdrachtssnelheid behouden blijft. Het werd op 30 juni 2010 goedgekeurd en de meeste apparaten die momenteel op de markt zijn, gebruiken deze versie of een van de volgende updates: Bluetooth 4.1 of Bluetooth 4.2. Bluetooth 4.1 kwam uit op 4 december 2013 en het voegde coëxistentiesteun toe voor 4G LTE, wat betekende dat Bluetooth-transmissies niet langer interfereerden met andere draadloze technologieën. Bluetooth 4.2 werd uitgebracht op 2 december 2014 en kreeg nieuwe functies die voornamelijk waren ontworpen voor het internet der dingen, zoals verbeterde beveiliging en internetconnectiviteit (slimme sensoren of apparaten die Bluetooth 4.2 gebruiken, kunnen gegevens via internet verzenden en ontvangen).
 5. Bluetooth 5 - de nieuwste Bluetooth-standaard tot nu toe. Bluetooth 5 werd uitgebracht op 16 juni 2016 en is net als Bluetooth 4.2 vooral gericht op het toevoegen van nieuwe functies die zijn ontworpen voor het internet der dingen, maar ook zorgt ervoor dat de Bluetooth-verbindingen minder energie verbruiken, een hogere snelheid en een groter bereik hebben. Apparaten met Bluetooth 5 kunnen gegevens verzenden met een snelheid tot 2 Mbps in bursts en over afstanden van maximaal 240 meter (240 voet). Sommige van de apparaten die Bluetooth 5 bevatten en die je nu kunt kopen zijn de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9 Plus, Samsung Galaxy A8 Plus 2018, iPhone 8 en iPhone 8 Plus, iPhone X, Oneplus 5T, Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL, Xiaomi Mi Mix 2, Nokia 8 en Motorola Moto X4.

Hoe Bluetooth tot leven kwam (een beknopte geschiedenis)

Bluetooth is in 1994 uitgevonden door het Zweedse bedrijf Ericsson. Sinds 1998 wordt de standaard beheerd door de Bluetooth Special Interest Group (SIG) - een instantie die toezicht houdt op de ontwikkeling van Bluetooth-standaarden en de licentiëring van Bluetooth-technologieën en handelsmerken aan fabrikanten. .

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) -organisatie is gericht op het ontwikkelen van de standaard, het ontwerpen van nieuwe versies, het verbeteren van specificaties en het beschermen van de Bluetooth-handelsmerken. De Bluetooth SIG produceert of verkoopt Bluetooth-producten niet. Dit wordt afgehandeld door de bedrijven die deel uitmaken van een groep.

Als een bedrijf geïnteresseerd is in het licenseren van Bluetooth-technologieën, moet het lid worden van de Bluetooth SIG. Dit omvat ook het doorlopen van een rigide certificeringproces.

"Bluetooth" was de codenaam van de SIG-organisatie toen deze voor het eerst werd gevormd. Het is geïnspireerd op de Deense koning Harald Blåtand uit de 10de eeuw - of Harold Bluetooth in het Engels. Hij was de eerste koning die strijdende partijen verenigde in delen van wat nu Noorwegen, Zweden en Denemarken is. Als je meer over hem en zijn daden wilt weten, moet je zijn Wikipedia-vermelding bekijken: Harald "Bluetooth" Gormsson.

Hoe u Bluetooth op uw Windows-computer kunt krijgen

Bluetooth is opgenomen in bijna elke smartphone en tablet. Het is ook te vinden op sommige laptops. Op desktopcomputers worden Bluetooth-chips echter niet zo vaak gevonden. Daarom is de enige manier om Bluetooth op uw computer te krijgen, het aanschaffen van een kleine Bluetooth USB-adapter. Dergelijke adapters zijn te vinden in vrijwel elke tech-shop, inclusief Amazon.

Let bij aanschaf van een Bluetooth USB-dongle op de Bluetooth-versie die het ondersteunt. Je zou er een moeten krijgen die werkt met minimaal 4. De goedkopere USB-adapters bieden alleen ondersteuning voor Bluetooth-versie 3 of zelfs 2.1 en niet voor de nieuwere versies. De duurdere adapters bieden meestal ondersteuning voor de nieuwste versies.

Hier zijn een paar aanbevelingen om u op weg te helpen bij het zoeken naar Bluetooth USB-adapters: Kinivo BTD-400 Bluetooth 4.0 USB-adapter en ASUS USB-adapter met Bluetooth (USB-BT400).

Het installeren van dergelijke apparaten is over het algemeen een plug-and-play-ervaring. Windows detecteert de Bluetooth USB-adapter en installeert de stuurprogramma's automatisch. Dan kunt u het apparaat gaan gebruiken.

Als dat niet gebeurt, moet u op zoek naar de installatieschijf die bij het apparaat is geleverd of naar stuurprogramma's op de website van de fabrikant.

Wanneer Bluetooth op uw computer is geïnstalleerd en werkt, kunt u het blauwe pictogram in het systeemvak op uw taakbalk zien.

Als het er niet is, is de installatie niet correct uitgevoerd of hebt u geen Bluetooth-apparaat.

Wil je meer leren over Bluetooth (verder lezen)?

We hebben verschillende zelfstudies op onze website om u te helpen meer te leren over Bluetooth en hoe u deze technologie kunt gebruiken om gegevens over te dragen tussen apparaten. U kunt rechtstreeks naar hen gaan via deze links:

 • 2 manieren om Bluetooth in of uit te schakelen, in Windows 10
 • Hoe verbind je Bluetooth-apparaten met Windows 10 (muis, toetsenbord, headset, luidspreker, etc.)
 • 3 manieren om Bluetooth in of uit te schakelen op Android smartphones en tablets
 • Hoe verbinding te maken en Bluetooth-apparaten in Android te beheren
 • Hoe een Android-apparaat via Bluetooth met een Windows 10-pc te verbinden
 • 3 manieren om Bluetooth aan en uit te zetten, op een iPhone of een iPad
 • Hoe verbinding te maken met Bluetooth-apparaten met uw iPhone of iPad
 • Overdracht van bestanden via Bluetooth tussen telefoons en Windows 7-pc's
 • Smartphones verbinden met een Windows 7 pc via Bluetooth Device Control

Als u echter meer informatie wilt over Bluetooth in het algemeen, de gedetailleerde specificaties en het gebruik ervan, raden we u aan de website te maken die is gemaakt door de Bluetooth Special Interest Group (SIG): Bluetooth Technology Website. Daar kunt u veel nuttige informatie vinden.

Hoe gebruik je Bluetooth?

Voordat we deze tutorial sluiten, zijn we benieuwd hoe u Bluetooth op uw computers en apparaten gebruikt. Verbind je Bluetooth-apparaten zoals draagbare luidsprekers of headsets met je laptop of smartphone? Reageer hieronder en laten we praten over Bluetooth en hoe u deze technologie gebruikt.