Anders

Vraag de lezers: hoe veilig bankieren en financiële transacties te maken?

Deze week werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een kleine workshop georganiseerd door Bitdefender, over het thema veiligheid voor online bankieren en andere financiële transacties. Ik heb een aantal interessante dingen geleerd en ik werd geïnspireerd om met u een gesprek over dit onderwerp te beginnen. Wat zou u aanbevelen dat anderen doen, om veilig bankieren en financiële transacties online te maken?

Aanbevelingen van BitDefender

Hoewel de meeste gepresenteerde gegevens waren gericht op de Roemeense markt, deelden de goede mensen van BitDefender enkele interessante aanbevelingen die op iedereen van toepassing zijn, in elk land:

  • Als u online bankieren wilt via een smartphone of tablet, probeer dan niet om de mobiele browser te gebruiken. Installeer in plaats daarvan de banktoepassing van uw bank. Dergelijke applicaties hebben over het algemeen een goede codering en zijn veel veiliger te gebruiken op mobiele terminals.
  • Vermijd het maken van online financiële en bancaire transacties terwijl u bent verbonden met een openbaar draadloos netwerk, zelfs als u een beveiligingspakket op uw computer of mobiele apparaat gebruikt. De kans dat dergelijke netwerken worden gecontroleerd door kwaadwillende mensen zijn behoorlijk hoog.
  • Als u kunt kiezen tussen een mobiele browser en een desktopbrowser om online transacties te doen, kiest u voor de desktopbrowser. Online transacties uitvoeren op een computer is over het algemeen veiliger dan op een mobiel apparaat: browsers bieden betere beveiliging en beveiligingsproducten beschermen u beter.
  • Vooral wanneer u niet bent verbonden met een vertrouwd werk- of thuisnetwerk, is het het beste om virtualisatietechnologieën te gebruiken die zijn opgenomen in beveiligingssuites. Kasperspro geeft bijvoorbeeld hun veilige run voor websites in Kaspersky Internet Security 2012, waarmee u uw browser in een geïsoleerde omgeving kunt uitvoeren en ervoor kunt zorgen dat de gegevens die u deelt wanneer u transacties doet, niet gemakkelijk door anderen worden gesnoven of gestolen. BitDefender is van plan om verder te gaan in hun 2013-versie van beveiligingsproducten en biedt een stand-alone browser genaamd BitDefender SafePay aan die in een geïsoleerde omgeving wordt uitgevoerd.

    De browser is alleen bedoeld voor veilige online transacties, die erg moeilijk te onderscheppen zijn. Het gebruikt een toetsenbord op het scherm voor invoer en staat zelfs geen schermafbeeldingen toe. Het maakt ook gebruik van een versleutelde VPN-tunnel met BitDefender-servers om ervoor te zorgen dat uw overgedragen gegevens veilig zijn voor nieuwsgierige blikken.

Welke andere aanbevelingen zou u willen delen?

Ik weet zeker dat onze slimme lezers andere nuttige tips kennen om ervoor te zorgen dat online transacties veilig worden gedaan, zonder te worden onderschept door ongewenste personen. Welke aanbevelingen zou je willen delen? Wees niet verlegen en deel geen tips, hoe triviaal ze je ook mogen lijken.

Uw feedback zal worden gebruikt in een artikel dat erop gericht is mensen te informeren over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze veilig zijn wanneer ze online betalingen verrichten of geld overboeken tussen bankrekeningen.