Tutorial

Simpele vragen: Wat is een proxyserver en waarom zou u er een gebruiken?

Als u in een bedrijfsnetwerk hebt gewerkt, bent u hoogstwaarschijnlijk de term proxyserver tegengekomen en weet u dat u zonder een dergelijke toegang kunt krijgen tot websites en services buiten het bedrijfsnetwerk. Maar wat zijn precies deze proxyservers? Wat doen ze, waarom zijn ze belangrijk en, vooral, wanneer en waarom zou je proxyservers moeten gebruiken?

OPMERKING: Er zijn veel soorten proxyservers die allerlei dingen doen. In dit artikel zal ik verwijzen naar de meest voorkomende type - web proxies die de toegang tot de inhoud en diensten op het internet vergemakkelijken.

Wat is een proxyserver?

Zoals de naam al aangeeft, is een proxyserver een tussenpersoon tussen uw pc of apparaat en internet. Deze server doet voor u aanvragen naar websites, servers en services op internet.

Stel dat u aan het werk bent, een webbrowser gebruikt om 7tutorials.com te bezoeken en uw browser is ingesteld om een ​​proxyserver te gebruiken.

Nadat u www.7tutorials.com hebt getypt, wordt het verzoek naar de proxyserver verzonden. De server stuurt vervolgens het verzoek naar de server waarop onze website wordt gehost. De startpagina van onze website wordt teruggestuurd naar de proxyserver, die deze op zijn beurt naar u terugstuurt.

Afbeeldingsbron: Wikipedia.

Als gevolg hiervan ziet onze website de proxyserver als de echte bezoeker, in plaats van u te zien.

Nu u de basis kent, laten we u eens kijken wat de voordelen zijn die u krijgt als u een proxyserver gebruikt.

Beheer internetgebruik

Een van de belangrijkste redenen waarom proxies veel worden gebruikt in bedrijfsnetwerken, is dat ze controle bieden over wat medewerkers op internet gebruiken en gebruiken. Veel bedrijven verbieden bijvoorbeeld bepaalde websites, zodat ze tijdens werkuren niet door werknemers worden gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld volwassen websites, populaire sociale netwerken of tijdverspillende websites zoals 9gag.com uitsluiten.

Het dwingen van werknemers om alleen via de proxy van uw bedrijf toegang tot het internet te krijgen, betekent ook dat u gedetailleerde logboeken hebt van alle websites en inhoud die zij hebben bezocht, wanneer, voor hoe lang, enz. Gedetailleerde gebruiksrapporten zijn beschikbaar over elke medewerker en het bedrijf kan gemakkelijk vaststellen dat zich misdragen gebruikers.

Bandbreedtebesparing en verbeterde snelheid

Een andere reden waarom bedrijven proxyservers gebruiken, is dat het hen helpt kostbare bandbreedte te besparen. Proxyservers kunnen verkeer, cachebestanden en webpagina's van internet comprimeren en zelfs advertenties van websites verwijderen voordat ze uw computer bereiken. Hierdoor kunnen bedrijven bandbreedte besparen, vooral wanneer ze honderden of duizenden werknemers hebben, die toegang hebben tot grotendeels dezelfde populaire websites (bijv. CNN-nieuws, New York Times, enz.).

Wanneer een webpagina wordt geopend, kan een proxyserver deze opslaan en, wanneer de volgende persoon daarom verzoekt, eerst controleren of de pagina is gewijzigd. Als het niet is gewijzigd, stuurt het de lokale kopie door zonder de hele pagina opnieuw te downloaden. Dit bespaart zowel bandbreedte voor het bedrijf en maakt het laadproces sneller voor de volgende persoon die dezelfde bron aanvraagt.

Privacyvoordelen: verberg uw IP-adres, locatie en andere informatie

Als u een directe verbinding met internet hebt en u een website op internet laadt, kan de server waarop deze wordt gehost, uw IP-adres zien. Met behulp van dit adres kan het uw geografische locatie benaderen. Ook verzendt de browser informatie over zijn gebruikersagent en weet de website welke browser u gebruikt. Hierbovenop worden cookies opgeslagen op uw computer die verdere persoonlijke informatie verstrekken.

Proxy-servers kunnen uw IP-adres verbergen (als ze zijn ingesteld om dit te doen), kunnen ze een andere user-agent verzenden zodat uw browser niet wordt geïdentificeerd en cookies kunnen blokkeren of accepteren, maar niet doorgeven aan uw pc of apparaat. Daarom kunt u, wanneer u een proxyserver gebruikt, veel meer anoniem zijn dan wanneer u een directe verbinding met internet gebruikt.

Proxyservers kunnen de beveiliging verbeteren

Proxyservers kunnen ook een rol spelen bij het verbeteren van de beveiliging, vooral wanneer ze worden gebruikt in bedrijfsnetwerken. Ze kunnen worden ingesteld om de toegang tot kwaadwillende websites die malware verspreiden te blokkeren en ze kunnen ook versleutelingsservices bieden, zodat uw gegevens niet gemakkelijk worden gesniffed door derden die er toegang toe willen krijgen.

Ze bieden toegang tot geblokkeerde bronnen op internet

Een zeer populair gebruik voor proxyservers is het omzeilen van internetcensuur. Landen als China of Iran censureren bijvoorbeeld de toegang tot vele websites en diensten op internet. Gebruikers in die landen kunnen proxyservers gebruiken om deze censuur te omzeilen en toegang te krijgen tot deze censuur.

Ook zijn er diensten die alleen in specifieke landen beschikbaar zijn. Hulu werkt bijvoorbeeld alleen voor gebruikers in de Verenigde Staten en Japan. Mensen in Europa kunnen een proxyserver in de VS gebruiken om toegang te krijgen.

Mogelijke beveiligingsproblemen gegenereerd door proxyservers

Het gebruik van proxyservers gaat niet alleen over voordelen en goede dingen. Ze kunnen problemen veroorzaken zoals:

  • Wanneer u niet-versleutelde verbindingen gebruikt, kan de proxyserver de antwoorden die u ontvangt, zowel op goede als op slechte manieren wijzigen. Een geïnfecteerde of kwaadwillende proxyserver kan bijvoorbeeld worden gebruikt om malware in uw browser te laden of om u door te sturen naar een phishing-website.
  • Een proxy kan de verzoeken die u aanbrengt in een website of dienst op internet wijzigen om resultaten te genereren die voldoen aan de intenties van iemand anders.
  • Een proxyserver controleert en registreert uw activiteit. Daarom slaat het veel informatie over u op die op een later tijdstip kan worden gebruikt voor identificatie.
  • Afhankelijk van hoe het is geconfigureerd, kan een proxyserver niet-versleutelde gegevens bieden waarbij eerder gecodeerde gegevens zijn verstrekt door de website of service die u gebruikt. Dit kan u blootstellen aan netwerksnuiven en anderen laten volgen wat u op internet doet.

Conclusie

Zoals je ziet, kunnen proxy-servers geweldig zijn en kunnen ze ook een probleem vormen. Het hangt allemaal af van hoe ze zijn geconfigureerd, hoe ze zijn beveiligd en door wie ze hebben beheerd. Een proxyserver kan alle bovengenoemde voordelen bieden of geen van deze voordelen. Het hangt allemaal af van hoe het is opgezet en waarom.
Voordat u een proxyserver gebruikt, is het belangrijk om te begrijpen waarom u deze gebruikt, wie de server beheert en of deze wordt beheerd door een vertrouwde partij. Wees op uw hoede voor openbare proxyservers waarvan u bijna niets weet. Sommige publieke proxies kunnen worden gebruikt voor kwaadwillige doeleinden en ze kunnen u aan problemen blootstellen in plaats van voordelen te bieden.