Beoordeling

Een real-life overzicht van de HTC 8S met Windows Phone 8

Windows Phone 8 is al een tijdje op de markt en een groot aantal smartphones die dit platform gebruiken zijn bijna overal ter wereld beschikbaar. De eerste goedkope smartphone die uitkwam, was HTC 8S. Gelukkig hebben we het in handen en na bijna een maand van gebruik en testen, was het tijd om het te herzien en uitgebreid te kijken naar de sterke en zwakke punten. Als u van plan bent om deze telefoon te kopen, of misschien wilt u er gewoon meer over weten, dan helpt deze real-lifereview u om een ​​goed beeld te krijgen van wat het te bieden heeft. Laten we beginnen!

Hardwarespecificaties & verpakking

HTC 8S wordt geleverd met een dual-core 1 GHz-processor en 512 MB RAM. De beschikbare hoeveelheid RAM lijkt misschien te weinig, maar vergeet niet dat het nieuwe Windows Phone 8-besturingssysteem nogal wat heeft gezien qua optimalisatie als het gaat om geheugengebruik. Het apparaat heeft een totale opslagcapaciteit van 4 GB, maar de werkelijke beschikbare capaciteit varieert. Ik kwam erachter dat na slechts een paar dagen gebruik en 10 geïnstalleerde apps, dat ik slechts ongeveer 700 MB vrije ruimte had. De telefoon pakt echter ook een uitbreidbaar SD-kaartslot voor extra opslagcapaciteit van maximaal 32 GB, waardoor de dingen iets beter worden. Het scherm is een 4 inch super LCD-aanraakscherm met Gorilla Glass en een resolutie van 480 x 800 pixels bij 233 ppi, wat resulteert in heldere lettertypen en vloeiende details bij het bekijken van afbeeldingen. Aan de kant van de verbinding ondersteunt HTC 8S de Wi-Fi-standaarden 802.11 b / g / n, wat goed is. De telefoon wordt ook geleverd met een ingebouwde 5 megapixel-camera aan de achterzijde met redelijk gemiddelde prestaties. Een nadeel van HTC's 8S is het feit dat er geen camera aan de voorkant is, die door sommigen als een groot nadeel wordt beschouwd, aangezien videogesprekken tegenwoordig vrij normaal zijn. De HTC 8S heeft een 1700 mAh Li-Ion Polymer-batterij die is ingebouwd in de telefoon en die een redelijke uptime biedt. Andere recensenten zeiden dat de batterij zwak is, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Later in deze beoordeling zult u zien waarom. Wat de verpakking betreft, bevat de doos de gebruikelijke dingen: de smartphone, een A / C-adapter, een microUSB-kabel, oortelefoons en een SIM-pin, de handleiding en de garantiekaarten.

De volledige specificaties voor HTC 8S zijn hier te vinden: Windows Phone 8S by HTC

Ontwerp- en bouwkwaliteit

Het eerste dat je zal opvallen, is het uiterlijk van de telefoon. Het lichaam is tweekleurig en wordt geleverd in verschillende kleuren. De gekleurde onderste streep maakt het gemakkelijk herkenbaar voor iedereen die het ziet. Het is duidelijk dat HTC ook geprobeerd heeft om van deze telefoon een aantrekkelijk aanbod te maken voor zijn jongere klanten, of misschien voor de meer vrijgevochten gebruikers die er zijn. De enige die ik heb is de serieuzere, als ik dat kan zeggen, die in de vorm van een zwart-wit combinatie komt, maar de 8S is ook verkrijgbaar in andere kleuren zoals blauw, rood of zelfs kalk. De smartphone is niet echt zwaar, maar het is ook niet te licht. Het heeft een mooie, gladde en rubberen achtige achterkant waardoor het comfortabel aanvoelt als je hem vasthoudt en je vergeet ook de noodzaak van een extra beschermhoes. Na het zien van zijn grote broer - de high-end HTC 8X - vind ik dat de 8S goede verhoudingen heeft: de vrije ruimte tussen het scherm en de bovenkant van de telefoon is veel minder prominent en zelfs als het scherm kleiner is, voelt het breder aan. Net als de 8X, heeft de HTC 8S al zijn knoppen aan de rechterkant, behalve de aan / uit-knop aan de bovenkant. Ondanks dezelfde benadering van de positie van de knoppen, voelt de 8S zich niet ongemakkelijk bij het bereiken van de aan / uit-knop. Dit is het directe gevolg van het feit dat het kleiner is, dus het leek me, althans voor mij, geen ontwerpprobleem, zoals het geval is met de HTC 8X. Ik kan de telefoon eenvoudig vasthouden en ontgrendelen met slechts één hand. En trouwens, ik heb geen grote handen. :) Eén ding stoorde me echter en het is een probleem dat ook wordt gedeeld door de HTC 8X: het feit dat de aan / uit-knop vrij verborgen / enigszins begraven in het lichaam van de telefoon is. Dit maakt het moeilijk om te voelen of je de knop daadwerkelijk hebt aangeraakt of niet. Het kan ook moeilijk zijn om erop te drukken. Ik merkte dat ik vaak dacht dat ik erop had gedrukt, gewoon om te ontdekken dat ik het niet echt deed. Aan de andere kant maakt het zo moeilijk om je telefoon per ongeluk te ontgrendelen terwijl je in je zak of tas zit.

De telefoonervaring op de HTC 8S

Over het algemeen ben ik best tevreden over de HTC 8S als een telefoon. Allereerst is de uptime van de batterij goed, althans volgens mijn normen. Ik ben een behoorlijk zware gebruiker en de HTC 8S met zijn 1700mAh-batterij ging goed. Voor deze telefoon gebruikte ik als mijn hoofdtelefoon een Samsung Galaxy S2 (met een 1650mAh-batterij). In theorie hebben deze telefoons een vergelijkbare batterij, maar de Galaxy S2 is er niet in geslaagd om langer dan driekwart van de dag te werken, wanneer deze volledig is opgeladen. De HTC 8S is er altijd in geslaagd om een ​​hele dag te rennen, wat zeker beter is. Ook zijn de signaalsterkte en de audiokwaliteit tijdens gesprekken goed. Er is echter één ding dat ik beter zou willen: het maximale volumeniveau zou hoger kunnen zijn. Toen ik op drukke en luide plaatsen was, kon ik de persoon die me riep gewoon niet begrijpen. Met betrekking tot de weergavekwaliteit is het goed, maar het kan beter. Er zijn nadelen maar niet te veel. HTC 8S heeft een probleem met het omgaan met felle lichten, maar buiten in het zonlicht bleek het behoorlijk behoorlijk te zijn. Ik ondervond geen problemen om het scherm goed genoeg te zien om te kunnen zien wat er werd weergegeven. De zwartwaarden zijn niet geweldig, de kijkhoeken passen bij de prijssector, maar de helderheid en het contrast van deze telefoon zijn uitstekend.

Laten we naar de geluidskwaliteit gaan terwijl je naar muziek luistert of video's bekijkt: het is goed, maar niet "wauw", zoals HTC beweert dat Beats Audio zou moeten zijn. In onze HTC 8X-recensie toonde Ciprian zijn tekortkomingen, dus ik zal niet in detail treden. Kortom, de Beats Audio-technologie is gewoon een andere equalizer. Ook is de oortelefoonset gebundeld met de telefoon behoorlijk en biedt een redelijke geluidskwaliteit. De telefoon heeft slechts één camera aan de achterkant. Het is een autofocus 5MP camera met LED-flitser, geschikt voor het maken van foto's met een resolutie van maximaal 2592 x 1944. Ook kan hij video's maken met een resolutie tot 720p. De foto's gemaakt met de HTC 8S zijn redelijk, maar het scherpte niveau is te hoog, vooral op de hoeken en op de randen van de foto's. Het kleurenbereik ligt echter redelijk dicht bij de realiteit. De fysieke lens zou beter kunnen, maar dit is een goedkope smartphone, dus ik denk echt dat ik heb gekregen waarvoor ik heb betaald. De videokwaliteit is ook gemiddeld, maar een nonchalante gebruiker zal best tevreden zijn met de resultaten: je krijgt een 720p HD-resolutie bij een gemiddelde van 30 fps en mono opgenomen audio. Ik weet niet waarom HTC ervoor koos om geen camera op de voorkant van dit model aan te bieden, maar ik vermoed dat het te maken had met de prijs van de telefoon. Hoe dan ook, ik vind deze beslissing behoorlijk teleurstellend, aangezien een camera aan de voorkant niet teveel kan raisen (misschien een paar extra dollars) en tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen apps zoals Skype, waarmee je vrijwel zonder geld kunt gamen.

HTC Apps voor Windows Phone 8

De apps die door HTC worden geleverd, zijn er maar weinig ( verbindingsinstellingen, convertor, zaklamp, HTC en Photo Enhancer ) en bieden niet veel waarde. Vergeleken met het aantal apps dat door Nokia op hun telefoons wordt meegeleverd en de kwaliteit ervan, zou HTC heel goed niets kunnen bieden. Ik kan oprecht zeggen dat ik niet de behoefte voelde om ze te gebruiken. Ik heb ze maar één of twee keer gelanceerd om te zien wat ze doen. Ik bewaarde echter een van de standaard-apps die vooraf met de telefoon waren meegeleverd: de HTC-app (ja, deze heeft de naam HTC). Deze app plaatst een tegel op het startscherm met informatie over het weer en de tijd. Ook als u de app opent, is het ontwerp dat wordt gebruikt voor het weergeven van weersinformatie vrij aardig. Als u meer wilt weten over de apps gebundeld door HTC op hun Windows-telefoons, lees dan het hoofdstuk HTC Apps voor Windows Phone 8 in deze review: Een gebruikersoverzicht van de HTC 8X met Windows Phone 8. Wat betreft apps in het algemeen is er een probleem met deze telefoon: de hoeveelheid beschikbare ruimte om apps te installeren. Na twee weken gebruik te hebben gemaakt van de HTC 8S, had de telefoon bijna geen ruimte meer. Ik kon het niet geloven, want ik heb er niet meer dan 20 apps op geïnstalleerd en ik heb niet veel opgeslagen op het gebied van afbeeldingen, muziek en video. Wat gebeurde er met zijn vrije ruimte? Ik heb een beetje gezocht op internet en ik heb geleerd dat veel HTC 8S-bezitters soortgelijke problemen hebben. Blijkbaar creëert Windows Phone 8 in het geheugen van de telefoon een map met de naam Anders . Daar slaat het alle cache en tijdelijke bestanden op. Deze map groeit erg snel en verliest de ruimte die anders beschikbaar zou zijn geweest voor het installeren van apps. Als Windows Phone aangeeft dat er geen ruimte meer is, is uw enige oplossing het maken van een back-up van uw gebruikersbestanden en het opnieuw instellen van de telefoon. Dit is geen goede optie en ik weet zeker dat het veel gebruikers zal teleurstellen. Ik hoop dat HTC van dit probleem zal leren en zal stoppen met het aanbieden van Windows Phones met minder dan 8 GB opslagruimte. Om te voorkomen dat u dit probleem vroeg en vaak tegenkomt, moet u een SD-kaart kopen voor uw telefoon en uw foto's, video's, muziek en alle andere gebruikersbestanden erop opslaan.

Prestaties in benchmarks

Hoewel de HTC 8S geen high-end apparaat is en zijn hardware specificaties niet indrukwekkend zijn in vergelijking met andere Windows Phones, voelde het niet traag tijdens het gebruik ervan. Er waren echter een paar keer dat het een beetje hing. Dit gebeurde meestal toen ik terugging naar het startscherm terwijl de telefoon ook aan het opladen was. Ik was ook aan het surfen op internet en de telefoon was behoorlijk heet, dus ik denk dat het te maken had met opladen terwijl de temperatuur boven het normale niveau lag. Kijkend naar de resultaten van benchmarks, deed HTC 8S het zoals ik het verwachtte: het is niet te vergelijken met zijn high-end broers en zussen, maar het biedt redelijke prestatieniveaus. In MultiBench 2 was HTC 8S de zwakste van zijn Windows Phone 8-broers en zussen. Het ging echter een stuk beter dan de Nokia Lumia 800 met Windows Phone 7.5. Het had een aantal mooie scores voor een telefoon die zeer redelijk geprijsd is.

Op weg naar de tweede benchmark - WP Bench, toonde de CPU-test dezelfde discrepantie tussen Windows Phone 8 en Windows Phone 7.5, waarbij mijn HTC 8S opnieuw de minst presterende Windows Phone 8-apparaten was.

De opslag- en geheugentests in WP Bench onthulden niets anders dan wat we al gezien hadden, maar de grafische test was op het eerste gezicht verrassend. HTC 8S kreeg de hoogste score, hoger dan HTC 8X en Nokia Lumia 920. Bij nader inzien realiseerde ik me dat deze score alleen het gevolg is van het feit dat HTC 8S een kleinere schermresolutie heeft dan zijn tegenhangers. Het resultaat werd ook bevestigd door de hoge score van de Nokia Lumia 800, die ook een kleinere resolutie heeft dan de twee high-end apparaten die we met Windows Phone 8 hebben getest.

Vervolgens hebben we gekeken naar opstarttijden. De HTC 8S is niet de snelste, maar komt op de tweede plaats in vergelijking met andere Windows Phone 8-apparaten die we hebben getest, direct na de Nokia Lumia 920. Ik vond het heel grappig dat hij sneller start dan de duurdere HTC 8X.

In termen van webbrowserprestaties hebben we de Sunspider-benchmark gebruikt om te zien hoe de smartphones het doen. HTC 8S was opnieuw de laatste in het Windows Phone 8-team, maar het overtrof verreweg de Nokia Lumia 800 met Windows Phone 7.5.

De enige score die me op een zeer positieve manier verraste, had betrekking op de levensduur van de batterij. We hebben dezelfde test uitgevoerd op andere Windows-telefoons: de 'grote broer' HTC 8X, Nokia Lumia 800 met Windows Phone 7.5 en Nokia Lumia 920. HTC 8S was de beste van het stel. Nogmaals, het kleinere scherm en de minder krachtige CPU hielpen deze score te behalen. Zijn batterij ging ongeveer 42 minuten langer mee dan de andere smartphones, voordat hij volledig leeg was. Goed gedaan!

Met betrekking tot de levensduur van de batterij wil ik nog een laatste opmerking maken: in scenario's voor licht gebruik, wanneer u een paar telefoontjes pleegt, op internet surft voor een korte tijd, uw e-mail eens per paar uur nakijkt, de batterij op de HTC 8S kan duurt maximaal anderhalve dag. Ik gebruikte de telefoon een keer vaak, speelde veel games en gebruikte veel van zijn functies. De batterij heeft slechts 5 uur geduurd. Niet veel andere telefoons zouden langer meegaan, dus het is een heel goed resultaat, vooral als je de prijs van de telefoon in ogenschouw neemt.

Product Nominaal 4/5

Vonnis

HTC 8S heeft een uniek ontwerp dat het gemakkelijk te herkennen is van andere telefoons. Zijn uiterlijk is vriendelijk en speels als je dat over een telefoon zou kunnen zeggen. Na een maand te hebben gebruikt, ben ik vooral tevreden over de manier waarop het werkt. Het enige belangrijke nadeel is dat als je het type bent dat veel apps installeert, je relatief weinig ruimte hebt. Het kopen van een SD-kaart is een must voor deze telefoon, dus doe dat in de prijs bij aanschaf. HTC 8S is het niet zo groot als andere smartphones de neiging om te zijn en dat is een positief voor mij, de batterij gaat je een dag mee in normale gebruiksscenario's en de prijs is heel redelijk voor wat het te bieden heeft. HTC 8S is een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare smartphone met Windows Phone 8.