Tutorial

Spraakherkenning: naweeën over zijn sterke en zwakke punten

Ik moet toegeven dat ik al lang geen enkele vorm van spraakherkenning had gebruikt toen ik werd gevraagd om de tutorials te doen. De laatste keer dat ik spraakherkenning had geprobeerd, was het met Dragon Dictate, wat nieuw was toen Windows 98 ook nieuw was. Heel lang geleden in computerjaren!

Ik was blij om dit onderwerp aan te pakken, omdat ik erg geïnteresseerd was om te zien hoe de spraakherkenning is verbeterd. En jongen, heeft het verbeterd! Zelfs een eenvoudige, ingebouwde toepassing zoals deze heeft ongelofelijk goed werk geleverd "direct uit de doos". In dit laatste artikel over spraakherkenning wil ik graag praten over wat ik heb geleerd, terwijl ik mezelf opnieuw heb ingelicht over de wonderen van spraakherkenning en waar ik vanaf hier naartoe ga.

Nog niet klaar voor Star Trek

Ik ben er zeker van dat velen van ons de bemanning van het Starship Enterprise hebben zien zeggen: "Computer!" en een onmiddellijk antwoord krijgen. We hebben nog geen Starfleet-computers, maar beginnend met Windows Vista en voortgezet in Windows 7, hebben we computers die naar ons luisteren en reageren op wat we hen vertellen - en ons antwoorden, als "Wat was dat?" wordt als een antwoord beschouwd.

Ik had problemen toen ik voor het eerst probeerde Spraakherkenning te gebruiken en het oplossen van problemen was niet zo eenvoudig. De helpbestanden zijn niet altijd voldoende behulpzaam. Ik kon de antwoorden op de website van Microsoft en in een assortiment van online forums vinden zonder al te veel werk. Zo kwam ik erachter dat ik vergeten was dat mijn webcam (recht voor me op mijn monitor en rechtstreeks in lijn met mijn manier van spreken) ook een actieve microfoon had en de verwarring nog erger maakte. Toen ik dat had opgelost, was het vanaf dat moment vrij soepel.

Ik probeerde zelfs te spreken met een assortiment van verschillende accenten (BBC British en American redneck, bijvoorbeeld) en kreeg redelijk goede herkenning, waardoor verschillen in standaard Amerikaanse uitspraak mogelijk waren. Natuurlijk, zeggende: "Vrienden, Romeinen, landgenoten, leen mij uw oren!" terwijl het doen van mijn allerbeste indrukken van Helen Mirren en Jeff Foxworthy me te veel aan het lachen maakte om volledig nauwkeurige resultaten te krijgen.

Taalherkenning

Spraakherkenning kan in verschillende talen worden gebruikt en ik dacht dat ik het misschien zou proberen met mijn beperkte, Amerikaans accent, Spaans, Duits en Frans, maar helaas kun je geen andere talen gebruiken tenzij je besturingssysteem ook in die taal is. U kunt de taal van uw besturingssysteem wijzigen door een ander taalpakket van Microsoft te installeren, maar dat kunt u alleen doen als u Windows 7 Ultimate of Windows 7 Enterprise gebruikt.

Spraakherkenning is beschikbaar voor Amerikaans Engels, Brits Engels, Frans, Spaans, Duits, Japans, Traditioneel Chinees en Vereenvoudigd Chinees, en is te vinden in de versies van deze talen van Windows 7 (alle versies). Ik vond het jammer dat ik dat niet kon proberen. Ik heb geen idee wat er met Windows 8 zal gebeuren, maar ik denk dat de mogelijkheid om andere taalpakketten te installeren een goede aanvulling zou zijn op de Windows 8-equivalenten van Windows 7 Professional en hoger.

Wat werkt goed

Zoals ik al zei, is Spraakherkenning ontworpen om het beste te werken met andere Microsoft-software. Zolang ik experimenteerde met Microsoft-producten, was ik zeer succesvol (hoewel, zoals te verwachten was, het gebruik van Microsoft Office Excel zowel beperkt als ingewikkeld was). Met andere software werd het geraakt of gemist. Ik zou de Google Chrome- browser redelijk goed kunnen gebruiken (zeker niet zo goed als Internet Explorer ) en mijn Eudora- e-mailprogramma, dat nu vrij veel antiek is. Het is de moeite waard om te experimenteren met je eigen favoriete software om te zien wat je kunt doen. De opdracht "show numbers" was vooral handig bij het selecteren van items en opdrachten.

Ik merkte ook dat het niet lang duurde voordat de nauwkeurigheid van de herkenning duidelijk verbeterde. Ik heb de trainingsoefeningen twee keer doorlopen en daarna was de herkenning bijna 100% correct. Ik was in staat om wat sneller te spreken en minder pauzes in te lassen om de software bij te houden. Ik vond het erg leuk om mijn stem in woorden op het scherm te laten vertalen. Mijn vroege ervaringen met spraakherkenningssoftware waren lang niet zo aangenaam.

Wat werkt niet goed

Zoals ik al zei, is sommige software gewoon niet compatibel met Spraakherkenning . Ik kon niet eens Adobe Reader of de Adobe AIR- versie van TweetDeck openen . Ik ontdekte dat ik niet kon inloggen op mijn Google-account met Internet Explorer om Google Documenten uit te proberen - er leek geen manier te zijn om mijn wachtwoord te spreken of spellen. Ik vermoed dat dit een beveiligingsprobleem is, waardoor wachtwoorden niet hardop kunnen worden uitgesproken waar iemand anders het zou kunnen horen, maar het was vervelend.

Ik zou iTunes kunnen openen en een nummer kunnen selecteren om te spelen, maar kon het niet echt laten spelen. Ik zou Scrivener (mijn tekstverwerker naar keuze) kunnen openen, maar "Show numbers" liet geen nummers zien over wat ik wilde gebruiken. Ik heb niet echt uitgebreid geëxperimenteerd met mijn favoriete software - dat zijn er maar een paar die ik heb geprobeerd. Het zou de moeite waard zijn voor iedereen die Spraakherkenning wil gebruiken om de programma's te testen waarmee ze het willen gebruiken, om er zeker van te zijn dat het compatibel zal zijn.

Meer links en bronnen

Als je de vorige artikelen nog niet hebt gezien, kun je deze hier vinden:

  • Werken met spraakherkenning: instellen en configureren
  • Werken met spraakherkenning: opdrachten, tekst dicteren en surfen op het web
  • Problemen met gemeenschappelijke spraakherkenning oplossen

Vreemd genoeg is het bijna onmogelijk om informatie over spraakherkenning op de Microsoft Answers -website te vinden zonder op een koppeling van een Google- of Bing-zoekopdracht te klikken. Ik kon helemaal geen antwoorden krijgen door "Spraakherkenning" in het zoekvak te plaatsen, ook al zijn er een paar vragen over in de forums. Gebruik deze link om Spraakherkenning te krijgen op de Windows-website: Spraakherkenning-zoekresultaten.

Hier is een kort Wikipedia-artikel dat het heeft over de geschiedenis van spraakherkenning bij Microsoft: Windows Speech Recognition.

Hier is een blogbericht dat de gedachten van de auteur geeft over het vergelijken van spraakherkenning met Dragon Naturally Speaking: Dragon NaturallySpeaking Versus Windows 7 Voice Recognition.

Inpakken

Ik vond het erg leuk om met spraakherkenning te werken en me te verwonderen over de verbeteringen die in de loop van de tijd zijn aangebracht. Het zou zeker goed genoeg zijn voor een dagelijks gebruik, vooral bij Microsoft-producten.

Blijf ik spraakherkenning gebruiken ? Ja, als ik kan. Op dit moment heb ik niets geavanceerder nodig. Het was de moeite waard de tijd die het kostte om het te trainen en mezelf te trainen om het goed te gebruiken.