Tutorial

Simpele vragen: Wat is PPPoE en wat doet het?

De meeste ISP's (internetproviders) van over de hele wereld bieden abonnementen op breedbandinternet aan. Sommigen van hen doen het via een technologie genaamd PPPoE (Point-to-Point Protocol via Ethernet). Maar zelfs als u de stappen hebt gevolgd die nodig zijn voor het thuis configureren van een PPPoE-verbinding, bestaat er nog steeds een kans dat u niet weet wat PPPoE betekent of doet. Als u wilt weten wat PPPoE is, dan zou u dit artikel moeten lezen. We leggen dit concept zo duidelijk mogelijk uit en met zo min mogelijk acroniemen en IT-technische termen. Laten we beginnen:

Wat is PPPoE en wat betekent dit?

PPPoE is een acroniem dat staat voor Point-to-Point Protocol via Ethernet. PPPoE is een netwerkprotocol dat is afgeleid van een ander, ouder protocol, PPP genaamd, wat u geraden heeft, staat voor Point-to-Point Protocol.

PPPoE is ontworpen voor het beheren van hoe gegevens worden verzonden via Ethernet-netwerken (kabelnetwerken) en maakt het mogelijk een enkele serververbinding te verdelen over meerdere clients, met behulp van Ethernet. Als gevolg hiervan kunnen meerdere clients verbinding maken met dezelfde server via de internetprovider en gelijktijdig toegang krijgen tot internet. Ter vereenvoudiging is PPPoE een moderne versie van de oude inbelverbindingen, die populair waren in de jaren 80 en 90.

PPPoE kan ook essentiële netwerkfuncties bieden, zoals authenticatie, codering en datacompressie.

Wie heeft PPPoE uitgevonden?

Volgens Wikipedia werd PPPoE ontwikkeld door UUNET, Redback Networks (nu Ericsson) en RouterWare (nu Wind River Systems) in de jaren 2000, en werd het een paar jaar later populair.

Het Point-to-Point-protocol was een netwerkprotocol dat communicatie tussen twee computers mogelijk maakte, met behulp van een seriële interface. Dit protocol was dominant voor de jaren 2000 toen dial-up internetverbindingen op grote schaal werden gebruikt. De meest voorkomende situatie waarin een thuisgebruiker PPP zou gebruiken, was toen het tot stand brengen van een verbinding tussen zijn of haar computer en een server van een telecombedrijf, met behulp van een modem en een telefoonlijn. Dit werden inbelverbindingen genoemd en ze waren een middel voor mensen om toegang te krijgen tot internet.

Het internet groeide echter in de loop van de tijd exponentieel en de technologie ging in hetzelfde tempo vooruit. Een paar jaar later zou het gebruik van een inbelverbinding niet voldoende zijn en vandaag is een internetverbinding met 28 of 56 kbit / s onaanvaardbaar. Het is ook vermeldenswaard dat oude inbelverbindingen die het PPP-protocol gebruikten, maar één pc konden verbinden met de ISP-server. Omdat bedrijven en huishoudens tegelijkertijd meer dan één computer wilden verbinden met internet, maar ook vanwege de snelle internetgroei en de vraag naar hogere netwerksnelheden, moest een nieuw netwerkprotocol worden ontwikkeld. Dit was toen PPPoE uitkwam.

Waarvoor wordt PPPoE gebruikt?

PPPoE wordt voornamelijk gebruikt door internetserviceproviders om internetverbindingen met hun abonnees aan te bieden. Om u te helpen begrijpen hoe zij PPPoE gebruiken, is hier een surrealistisch voorbeeld van hoe het werkt:

Stel je oude inbelverbindingen voor, zoals een gesprek via de telefoon tussen jou en je baas. Het zijn alleen jullie twee die aan het gesprek kunnen deelnemen. Maar wat als uw baas al uw team wilde spreken? Als uw gesprek een inbelverbinding was, zou al uw team zich rond dezelfde telefoonoort moeten verzamelen. Het zou een grappig en ineffectief gesprek opleveren, toch? Het oudere PPP-netwerkprotocol was zo: alleen één op één verbindingen mogelijk.

PPPoE veranderde dat en het stond meer clientapparaten toe om hetzelfde netwerk te gebruiken om verbinding te maken met één enkele server. Het is alsof je baas tegen je hele team spreekt, maar je zou een luidspreker hebben zodat je niet rond een klein oortje hoeft te lopen.

Verderop is PPPoE een netwerkprotocol dat ook essentiële netwerkfuncties biedt, zoals authenticatie, gegevensversleuteling en datacompressie. Daarom is PPPoE een van de meest geprefereerde manieren om internettoegang te leveren. Waarom is dat, vraag je je misschien af?

Omdat PPPoE verificatie en codering biedt, betekent dit dat internetproviders verschillende abonnementen op internettoegang kunnen instellen en vervolgens verkopen. Bovendien is het enige wat ze moeten doen om een ​​bandbreedtelimiet in te stellen of filternetwerkverkeer te filteren, ervoor te zorgen dat ze u een uniek ID en wachtwoord kunnen geven waarmee zij uw internetverkeer vervolgens kunnen identificeren, meten en soms zelfs filteren.

Wat heb je nodig om een ​​PPPoE-internetverbinding tot stand te brengen?

Als uw internetprovider PPPoE gebruikt, hebt u ten minste twee dingen nodig van de ISP:

  • Wijs je toe met een unieke ID (gebruikersnaam) en wachtwoord, en
  • Een modemrouter die u verbindt met het netwerk van de internetprovider

Als uw internetprovider u geen router heeft geleverd (en u heeft er zelf ook geen gekocht), moet u de PPPoE-verbinding handmatig op uw computer configureren.

Hoe maak je een PPPoE-verbinding in Windows aan?

Als u Windows 10 gebruikt, kunt u met deze handleiding alle noodzakelijke stappen uitvoeren: PPPoE-internetverbindingen instellen en gebruiken in Windows 10.

Als u ook een modemrouter van uw internetprovider of aftermarket-winkels hebt, kunt u deze zo configureren dat deze automatisch verbinding maakt via PPPoE en vervolgens internettoegang biedt voor al uw apparaten. De meeste draadloze routers weten hoe ze met het PPPoE-protocol moeten werken, maar elk van hen heeft zijn gebruikersinterface, dus u moet de configuratiestappen volgen die specifiek zijn voor uw model draadloze router.

Wees niet bang om de gebruikershandleiding van de router voor hulp te raadplegen.

Conclusie

Internetproviders gebruiken het PPPoE-netwerkprotocol over de hele wereld. Als gevolg hiervan gebruiken veel mensen dit type netwerkverbinding om toegang te krijgen tot internet. Als u een van hen bent en zich afvraagt ​​wat het betekent, hopen we dat ons artikel u heeft geholpen te begrijpen wat het is en wat het doet. Als u vragen heeft, aarzel dan niet om ze te delen met behulp van het onderstaande opmerkingenformulier.