Beoordeling

TP-Link Archer C5 v4 review: een populaire draadloze router, vernieuwd!

TP-Link Archer C5 is een oude en klassieke draadloze router, die populair is op de markt van betaalbare routers. Het succes in de verkoop heeft het bedrijf overtuigd om een ​​nieuwe revisie van dit model te maken, dus hebben ze onlangs TP-Link Archer C5 v4 gelanceerd. We hebben deze nieuwe versie voor testen ontvangen en hebben onze gebruikelijke tests en benchmarks doorlopen. Als u wilt weten of de TP-Link Archer C5 v4 geschikt is voor uw behoeften en of het de moeite waard is om te kopen, lees dan deze review:

TP-Link Archer C5 v4: voor wie is het goed?

Deze draadloze router is een geschikte keuze voor:

 • Mensen met kleine of middelgrote appartementen
 • Gebruikers die nieuwere apparaten hebben die verbinding kunnen maken met snellere 5GHz-WiFi-netwerken, met behulp van de draadloze 802.11ac-standaard
 • Mensen met een beperkt budget, die geen geavanceerde functies nodig hebben

Voors en tegens

TP-Link Archer C5 v4 heeft de volgende positieven:

 • Zeer betaalbare prijs
 • De snelheid die u krijgt op de 5 GHz draadloze band is uitstekend voor een router in zijn prijsklasse
 • Het bevat de meeste basics die mensen nodig hebben
 • Het kan een 3G / 4G USB-modem gebruiken als back-up voor uw belangrijkste internetverbinding
 • Het kan op muren worden gemonteerd
 • De Help-documentatie is gemakkelijk toegankelijk

Er zijn ook een paar nadelen:

 • Het heeft geen smartphone-app, hoewel oudere versies van dezelfde router dat wel doen. Dit moet worden opgelost met toekomstige software- en firmware-updates
 • De firmware is alleen beschikbaar in het Engels
 • De prestaties op de 2, 4 GHz-band zijn wat inconsistent
Product Nominaal 4/5

Vonnis

TP-Link Archer C5 v4 is een welkome vernieuwing van een populaire draadloze router. Het heeft ondersteuning voor de nieuwste 802.11ac Wave 2 standaard, nieuwere firmware met enkele interessante functies en biedt een bevredigende gebruikerservaring op de 5 GHz draadloze band. De prijs is betaalbaar en biedt de meeste basics die mensen nodig hebben om hun appartementen te netwerken. Zolang u geen groot huis of appartement en veel apparaten heeft, is de TP-Link Archer C5 v4 een goede keuze voor uw volgende draadloze router.

Unboxing van de TP-Link Archer C5 draadloze router

De TP-Link Archer C5 v4 wordt geleverd in een kalmerende cyaan doos, met een grote afbeelding van het apparaat bovenaan. Je ziet slechts een paar van de belangrijkste kenmerken van dit apparaat.

Op de achterkant ziet u wat marketinginformatie over dit product en een beetje technische informatie. Wanneer u de doos opent, ziet u meteen de draadloze router, net als in de onderstaande afbeelding.

Wanneer u alles uitpakt, vindt u de volgende elementen: de router, de voedingsadapter, een Ethernet-kabel, de beknopte installatiehandleiding, de licentie voor de firmware en de garantie.

De unboxing-ervaring van TP-Link Archer C5 v4 is snel en pijnloos. Aangezien dit een betaalbare router is, biedt deze alle basisfuncties die u nodig hebt om hem te laten werken, zonder unieke accessoires.

Hardwarespecificaties en ontwerp

TP-Link Archer C5 v4 is een vernieuwing van een ouder en populair model. De nieuwe versie is wit, licht en glanzend. Het is een dual-band draadloze router met een maximale theoretische bandbreedte van 1200 Mbps, als volgt verdeeld: 300 Mbps voor de 2, 4 GHz-band en 867Mbps voor de 5 GHz-band. Zoals je hieronder kunt zien, heeft het vier externe antennes. Ze zijn vrij lang en niet afneembaar.

TP-Link Archer C5 v4 heeft een bescheiden single-core MediaTek MT7620A-processor, draait op 600 MHz, 64 MB RAM en slechts 8 MB aan opslagruimte voor de firmware. Omdat dit een nieuw model is, biedt het ondersteuning voor de 802.11ac Wave 2-standaard en 2x2 MU-MIMO-overdrachten. Het ondersteunt ook de oudere 802.11 b / g / n-standaarden die lagere snelheden en compatibiliteit met oudere apparaten bieden.

Op de achterkant van de TP-Link Archer C5 v4 vindt u vier Ethernet-poorten die werken op 1 Gbps, één WAN-poort (op 1 Gbps), een USB 2.0-poort, de Power-knop, de power jack, de WPS-knop en de reset-aansluiting. Op de bodem heb je twee gaten voor het monteren van de router op muren, een functie die door sommige gebruikers zal worden gewaardeerd.

De router is niet groot - 9 x 5, 6 x 1, 4 inch of 230 x 144 x 37 mm in breedte x diepte x hoogte. Het is ook vrij licht, met een gewicht van 25 ounces of 719 gram.

Als u alle officiële specificaties van dit product wilt lezen, gaat u naar deze pagina: Specificaties TP-Link Archer C5 v4.

Instellen en gebruiken van de TP-Link Archer C5 v4 draadloze router

De TP-Link instellen Archer C5 v4 draadloze router werkt net als elke andere WiFi-router. Wanneer u de snelle installatiewizard start, wordt u eerst gevraagd om een ​​wachtwoord voor uw router te maken. Het is een welkome veiligheidsmaatregel en u moet er geen gebruiken die gemakkelijk te raden is. Het zou nog beter zijn geweest als TP-Link ons ​​ook toestond om de gebruikersnaam die voor het beheer van de router werd gebruikt ook te personaliseren.

Nadat u het wachtwoord voor uw router hebt ingesteld, vraagt ​​de wizard voor snelle installatie u om het type van uw internetverbinding te kiezen. Het was verrassend om te zien dat TP-Link Archer C5 v4 niet automatisch het verbindingstype van het internet detecteert zoals andere TP-Link-routers doen.

Nadat u het type internetverbinding hebt gekozen dat u gebruikt, moet u mogelijk de juiste verbindingsdetails invoeren. Vervolgens stelt u de naam en het wachtwoord in voor de WiFi-frequenties die door de router worden uitgezonden. Aan het einde van de wizard voor snelle setup ziet u een samenvatting van uw oorspronkelijke instellingen en kunt u testen of uw internetverbinding werkt of niet.

Nu is het tijd om de gebruikersinterface van de administratie te openen. Zoals je hieronder kunt zien, ziet het er goed uit en gebruikt het kalmerende kleuren. De instellingen zijn opgesplitst in twee tabbladen:

 • Basis - het toont een netwerkkaart, eenvoudige internet- en draadloze instellingen, enkele opties voor het delen van de USB-poorten en de apparaten die u erop aansluit, en de ouderlijk toezicht.
 • Geavanceerd - dit is de plaats waar u naartoe wilt als u volledige controle en personalisatie wilt.

De basisinstellingen zijn ongelooflijk eenvoudig in te stellen en veel gebruikers zullen er tevreden mee zijn. We raden u echter aan om naar het tabblad Geavanceerd te gaan als u de manier wilt verbeteren waarop de router werkt en de maximale prestaties en beveiliging krijgt.

Een negatief aspect dat we opmerkten over de TP-Link Archer C5 v4 is dat de eerste firmware geen meertalige ondersteuning biedt. Alles is alleen beschikbaar in het Engels. Eerdere AC1200 draadloze routers van hetzelfde bedrijf boden de firmware aan in 7 talen of meer. We hopen dat toekomstige firmwareversies deze situatie zullen verbeteren.

Een positief dat hetzelfde bleef als op oudere modellen van TP-Link is de Help- documentatie. Het is gemakkelijk toegankelijk en biedt gedetailleerde uitleg over alle instellingen die u op het huidige scherm ziet. Minder ervaren gebruikers zullen het op prijs stellen.

De router heeft een flitsend wit oppervlak dat een magneet is voor stof. Als je de router ergens zichtbaar plaatst, moet je hem af en toe stofbestrijken. De LED's aan de bovenkant zijn relatief discreet en zullen gebruikers niet irriteren.

Toen we klaar waren met het opzetten van de TP-Link Archer C5 v4-router, hebben we verschillende apparaten op het netwerk aangesloten: twee desktop-pc's, twee laptops, één tablet, verschillende smartphones, een Xbox One-console, verschillende slimme stekkers, één slimme lamp en een draadloze printer. Ze waren allemaal met elkaar verbonden en we hadden geen problemen met het streamen van media via het netwerk of met het delen van bestanden en mappen.

We merkten dat de prestaties van de TP-Link Archer C5 v4 draadloze router een beetje inconsistent waren op de 2, 4 GHz draadloze band. Hieronder ziet u de grafische weergave van een netwerkoverdracht op de 2, 4 GHz-frequentie in een kamer die door slechts één muur van de router is gescheiden. Je kunt zien dat de snelheid nogal varieerde tijdens de overdracht, met enkele significante verschillen tussen de maximale snelheid en de laagste snelheid.

De prestaties van de TP-Link Archer C5 v4-router op de 5 GHz-band waren echter precies het tegenovergestelde. We genoten van snelle overdrachten, met minder variaties dan op de 2, 4 GHz-band. De gebruikerservaring op de 5 GHz-frequentie was veel beter.

De gebruikerservaring van TP-Link Archer C5 v4 is over het algemeen goed. Gebruikers krijgen alle basisfuncties die ze nodig hebben en de prestaties op de 5 GHz-draadloze band zijn verrassend goed. Er zijn echter ook enkele nadelen, zoals enkele inconsistente snelheden op de 2, 4 GHz-band, geen meertalige firmware en de installatiewizard die iets minder slim is dan op andere draadloze routers van hetzelfde bedrijf.

Als u de exacte details over de draadloze prestaties van deze router wilt weten, gaat u naar de volgende pagina van deze recensie.