Tutorial

Wijzig de schermresolutie van uw scherm en maak tekst en pictogrammen groter

We willen graag een discussie hebben over schermresoluties en een aantal zeer praktische dingen met u delen, zoals: hoe u de beeldschermresolutie van uw monitor in Windows kunt wijzigen, hoe u met configuraties met meerdere beeldschermen kunt werken, hoe u tekst en andere items groter kunt maken of kleiner en hoe u uw wijzigingen kunt terugdraaien, als u niet tevreden bent met het eindresultaat. Als we uw interesse hebben, lees dan verder:

OPMERKING: deze handleiding bevat informatie die van toepassing is op alle moderne versies van Windows: Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10.

Veel meer automatisch dan het vroeger was

In de afgelopen jaren was de keuze van de schermresolutie vrijwel altijd geheel aan de gebruiker, omdat Windows standaard op een of twee schermen met een lage resolutie instelde. Dit was een benadering met de "laagste gemene deler" die garandeerde dat mensen die Windows installeerden op zijn minst in staat zouden zijn om te zien wat er vanaf het begin op het scherm was. Schermen met een hogere resolutie waren de taak van de fabrikanten van grafische kaarten en elke kaart kreeg een schijf vol met stuurprogramma's. Zelfs daarna waren niet alle resoluties geschikt voor alle monitoren, en je kon (en kreeg vaak) rommel of een zwart scherm als je probeerde ze te gebruiken. Gelukkig heeft Windows altijd een ingebouwde beveiliging gehad, die we in een oogwenk bespreken.

In Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10 zijn dingen ten goede veranderd. Het besturingssysteem probeert uw monitormodel, de beeldverhouding en ondersteunde resoluties correct te identificeren. Als alles goed gaat, wordt de resolutie automatisch ingesteld op het maximum dat door uw display wordt ondersteund. Dat is echt geweldig en het betekent dat u de maximale schermruimte krijgt die beschikbaar is zodra u zich voor de eerste keer aanmeldt bij Windows. Dit betekent echter niet dat u de resolutie op een bepaald moment, om welke reden dan ook, niet wilt wijzigen.

Voordat u verder gaat, raden we u aan ons vorige artikel te lezen: Wat is de schermresolutie of de beeldverhouding? Wat betekent 720p, 1080i & 1080p? Het biedt een zeer goede geschiedenisles en geeft enkele belangrijke concepten die u moet overwegen.

Ga naar de schermresolutie-instellingen in Windows 7 en Windows 8.1

De resolutie van het scherm of de oriëntatie ervan in Windows 7 en Windows 8.1 wijzigen gebeurt via een paneel met de naam Schermresolutie.

U kunt Schermresolutie verkrijgen via "Configuratiescherm -> Vormgeving en persoonlijke instellingen -> Schermresolutie aanpassen", maar de snelste manier om daar te komen, is door met de rechtermuisknop te klikken of ergens op uw bureaublad te tikken en vast te houden en Schermresolutie in het menu te kiezen.

Hierdoor wordt een venster geopend waarin u wijzigingen kunt aanbrengen. In de onderstaande schermafbeelding kunt u zien hoe het venster eruit ziet wanneer u werkt met een enkele monitor met een beeldverhouding van 4: 3. Houd er rekening mee dat het vrijwel zeker is dat je venster er anders zal uitzien dan het mijne. Toch, ongeacht wat je ziet, werken de veranderingen op dezelfde manier.

Ga naar de schermresolutie-instellingen in Windows 10

In Windows 10 wordt het Configuratiescherm oud en komt de nieuwere app Instellingen in de plaats. Als gevolg hiervan wordt een andere resolutie voor uw monitor verkregen vanuit deze app, via een paneel met de naam "Geavanceerde weergave-instellingen" .

Om dit te bereiken, start u de instellingen en gaat u naar " Systeem -> Weergave -> Geavanceerde weergave-instellingen" .

Hierdoor wordt het paneel met de naam "Geavanceerde weergave-instellingen" geopend, waarmee u de schermresolutie van uw monitor kunt wijzigen. In de onderstaande afbeelding kunt u zien hoe het eruit ziet als u werkt met een enkele monitor met een gewone beeldverhouding van 16: 9 en een standaard Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Hoe de schermresolutie-instellingen eruit zien als u een installatie met meerdere monitors uitvoert

Tegenwoordig is het vrij gebruikelijk om setups te bekijken waarin meer dan één monitor is betrokken. De meeste mensen kiezen voor een opstelling met twee monitors, maar setups met drie monitors worden ook steeds populairder. Hier ziet u hoe het venster Schermresolutie eruit ziet wanneer u een configuratie met twee schermen gebruikt in Windows 7 of Windows 8.1:

En zo ziet de "Geavanceerde weergave-instellingen" eruit in Windows 10 wanneer u een configuratie met twee monitoren gebruikt:

Zoals u kunt zien, worden beide monitoren weergegeven, ongeacht het Windows-besturingssysteem dat u gebruikt. Selecteer een van de schermen met de muis of met uw vinger en vervolgens kunt u de instellingen ervan wijzigen.

Hoe de schermresolutie in Windows te veranderen

Vanaf hier zijn de stappen die u neemt dezelfde, ongeacht of u Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10 gebruikt. Om te beginnen met het aanbrengen van wijzigingen, klikt of tikt u op het vervolgkeuzemenu met de naam Resolutie.

U kunt de resolutie op en neer aanpassen naar de gewenste instelling. Als uw monitor bijvoorbeeld 1080p of 1080i is, onthoud dan dat dit zich vertaalt naar een maximale resolutie van 1920 x 1080 pixels. Mogelijk ziet u echter hogere resoluties dan dat, afhankelijk van uw monitor.

OPMERKING: als u een draagbare computer gebruikt, krijgt u mogelijk geen kans om uw schermresolutie te wijzigen. Sommige schermen van laptops / tablets / hybride apparaten hebben een vaste resolutie en je kunt het op geen enkele manier wijzigen; anderen zullen u toestaan ​​om keuzes te maken. Gelukkig is dit niet heel gebruikelijk.

Lees de volgende pagina van deze tutorial om meer te weten te komen over de eigenzinnige beeldschermresoluties, uw wijzigingen te evalueren en de gevolgen ervan op te lossen, evenals hoe u de tekst, pictogrammen en andere visuele elementen groter kunt maken.