Tutorial

Gebruik de Windows Task Scheduler om apps uit te voeren zonder UAC-prompts en beheerdersrechten

Mogelijk moet u vaak een app uitvoeren waarvoor beheerdersmachtigingen zijn vereist, waardoor altijd een UAC-prompt (User Account Control) wordt geactiveerd. U wilt niet op Ja klikken of het beheerderswachtwoord elke keer invoeren, en u wilt UAC ook niet uitschakelen, omdat dit uw computer beschermt. Dit is met name vervelend bij het gebruik van app-updaters, opdrachtregelhulpmiddelen of game-launchers voor online games zoals Fortnite of League of Legends. Game-launchers werken de game die je speelt bij naar de nieuwste versie en vaak triggeren ze een UAC-prompt. Hier ziet u hoe u UAC kunt stoppen met het vragen om uw toestemming voor specifieke apps en games, zonder UAC uit te schakelen:

Stap 1. Start de Taakplanner

Log in met een gebruiker die als beheerdermachtigingen is. Voer vervolgens de Taakplanner uit . Als u niet weet hoe we een afzonderlijke gids over dit onderwerp hebben gepubliceerd: 9 manieren om de Taakplanner in Windows te starten (alle versies).

Als u geen zin heeft om een ​​andere handleiding te lezen, is een snelle methode om te zoeken naar "taakplanner" in Windows en op het juiste zoekresultaat te klikken of erop te tikken.

Stap 2. Maak een geplande taak voor de app, het spel of het bestand dat u wilt uitvoeren zonder UAC-aanwijzingen

Klik of tik in het venster Taakplanner op "Taak maken" in de kolom Acties rechts. Het venster Create Task wordt weergegeven, waar u geavanceerde taken voor uw Windows-computer kunt maken.

Typ op het tabblad Algemeen van het venster Taak maken een naam voor uw taak in het veld Naam . Maak het iets kort en gemakkelijk te onthouden. Je hebt de taaknaam later nodig, dus noteer hem, als je snel geneigd bent om hem te vergeten. Vink vervolgens het selectievakje ' Uitvoeren met de hoogste machtigingen' aan, zodat de taak wordt uitgevoerd met beheerdersrechten. Gebruik vervolgens de vervolgkeuzelijst "Configureren voor" om de Windows-versie te selecteren die u gebruikt. In ons geval is het Windows 10.

Ga naar het tabblad Acties in het venster Taak maken . Daar klikt of tikt u op de knop Nieuw om een ​​actie in te stellen die door de taak wordt uitgevoerd. Het venster Nieuwe actie wordt weergegeven.

Klik of tik op Bladeren en kies het pad naar het bestand waarvan u de taak wilt uitvoeren. Dit kan het uitvoerbare bestand zijn van een app of game die u wilt uitvoeren zonder UAC-aanwijzingen. In ons voorbeeld hebben we de EpicGamesLauncher.exe gekozen die wordt gebruikt in de Fortnite- game. Nadat u het bestand hebt geselecteerd, drukt u op Openen .

U bent terug in het venster Nieuwe actie . Hier ziet u het pad naar het bestand dat u zojuist hebt geselecteerd. Druk op OK .

Als u de taak plant op een laptop, tablet of een ander apparaat met een batterij, gaat u naar het tabblad Condities in het venster Taak maken . Zoek daar naar het gedeelte Energie en schakel de instelling uit die zegt: " Start de taak alleen als de computer op netstroom werkt. " Dit zorgt ervoor dat de taak altijd wordt uitgevoerd, ongeacht of uw laptop of tablet de batterij gebruikt of is verbonden met een stekker.

Ga naar het tabblad Instellingen in het venster Taak maken . Zorg er hier voor dat de optie "Sta taak op aanvraag uitvoeren" is aangevinkt. Dit zorgt ervoor dat wanneer u dubbelklikt op de snelkoppeling die u bij de volgende stap maakt, de taak wordt uitgevoerd. Kies onderaan ook " Start geen nieuw exemplaar" als de taak al loopt. Klik of tik op OK.

De taak is gemaakt met de naam en instellingen die u hebt opgegeven.

Stap 3. Test of de taak goed verloopt

Dubbelklik in Taakplanner op (of dubbeltik) in de Taakplannerbibliotheek, in de kolom aan de linkerkant. In het midden van het app-venster zie je alle taken die er zijn. Zoek degene die je hebt gemaakt en klik of tik op de naam ervan. Klik of tik vervolgens in het deelvenster Handelingen aan de rechterkant op Uitvoeren .

De taak moet worden uitgevoerd en het geselecteerde bestand worden gestart, met beheerdersrechten en zonder een UAC-prompt. Als dat niet gebeurt, moet u opnieuw beginnen en aandacht besteden aan al onze instructies, zodat u niets mist.

Stap 4. Maak een snelkoppeling naar de geplande taak

De volgende stap is om de wizard Snelkoppeling maken te gebruiken om een ​​snelkoppeling te maken naar de taak die u zojuist hebt gemaakt. We leggen in detail uit hoe u snelkoppelingen kunt maken in deze handleiding: Sneltoetsen maken voor apps, bestanden, mappen en webpagina's in Windows. Wanneer u de snelkoppeling maakt, typt u in het veld "Type de locatie van het item" : schtasks.exe / run / tn "Taaknaam" . Taaknaam moet de werkelijke naam van de taak zijn. In ons geval hebben we getypt: schtasks.exe / run / tn "Fortnite" . Druk vervolgens op Volgende.

Typ een naam voor uw snelkoppeling en druk op Voltooien .

De snelkoppeling is gemaakt, maar deze heeft een lelijk pictogram. U kunt het naar wens wijzigen met behulp van de instructies in deze handleiding: Het pictogram van een snelkoppeling in Windows wijzigen.

Wanneer u dubbelklikt of dubbeltikt op de snelkoppeling, wordt het geselecteerde bestand met beheerdersmachtigingen uitgevoerd, zonder dat een UAC-prompt wordt geactiveerd. Genieten!

Welke app, game of bestand loop je met deze methode?

Dit was niet zo moeilijk, toch? Een beetje tijdrovend, maar zeker de moeite waard, vooral als je vaak werkt met apps of bestanden waarvoor beheerdersbevoegdheden nodig zijn. Dit kan met name handig zijn als u een netwerkbeheerder bent die Powershell als beheerder uitvoert. Voordat je deze tutorial afsluit, kun je ons in een opmerking vertellen welke apps je gebruikt met deze methode. We zijn benieuwd om te weten.