Tutorial

De Windows Experience-index - Hoe te gebruiken en de resultaten interpreteren

Vanaf Windows Vista bevat Microsoft de Windows Experience Index in zijn Windows-besturingssystemen. Volgens Microsoft meet "de Windows Experience Index de capaciteit van de hardware- en softwareconfiguratie van uw computer en geeft deze meting weer als een getal dat een basisscore wordt genoemd". Benieuwd wat dat werkelijk betekent? In dit artikel wordt uitgelegd hoe Windows de Windows Experience Index- score berekent en de correlatie met uw computerervaring.

Wat is de Windows Experience-index?

De Windows Experience Index is de maatstaf van Microsoft hoe goed een computer Windows kan draaien en hoewel het nuttig kan zijn, is er een zekere obtuseness over.

Microsoft definieert een computer met een basisscore van 2, 0 als een die algemene computertaken kan uitvoeren, maar deze zou niet krachtig genoeg zijn om Aero of geavanceerde multimediafuncties in Windows 7 of Windows 8 uit te voeren. Een computer met een basisscore van 3.0 kan Aero en veel van de Windows-functies op een basisniveau uitvoeren, maar het heeft mogelijk problemen met functies van een hoger niveau, zoals het afspelen van HDTV-inhoud of het weergeven van thema's met een hogere resolutie.

Normale computers met Windows 7 moeten minstens een score hebben van 4. Computers met Windows 8 zouden een score van meer dan 5 moeten hebben, vanwege de vooruitgang in de technologie die intussen is gebeurd. Een score van 7 en hoger betekent over het algemeen een hogere computer, zoals krachtige werkstations of speelautomaten.

Het verwarrende - en belangrijkste - deel van de definitie van Windows Experience Index is de "basisscore". De Windows Experience-index is geen gemiddelde van de subscores. Integendeel, de Windows Experience Index is slechts de laagste subscore die uw computer verdient. Het is alsof de rapportkaart van school alleen het laagste behaalde cijfer weergeeft, dus dat 'C' verdiend in het Engels overschaduwt de 'A' verdiend in wiskunde en wetenschappen.

Als dit niet volledig wordt begrepen, kan dit misleidend zijn omdat een nieuwe laptop mogelijk alleen een gemiddelde score krijgt, hoewel deze alle nieuwste componenten bevat. Als een laptop echter een standaard grafische Intel-chip bevat in plaats van een chip van Nvidia of AMD, is dat onderdeel de score die Windows weergeeft, ondanks de 12-GB RAM en de quad-core CPU.

Hoe uw Windows Experience Index Score te bekijken

Als u de Windows Experience Index- score van een computer in Windows 7 en Windows 8 wilt bekijken, opent u Prestatiegegevens en -hulpmiddelen in het Configuratiescherm . Als u de klassieke weergave gebruikt, heeft deze een directe snelkoppeling.

Een alternatief is om het Configuratiescherm te openen en naar Systeem en Beveiliging -> Systeem te gaan . Klik of tik in het gedeelte Systeem op de koppeling "Classificatie - Windows-belevingsindex" .

U kunt ook zoeken gebruiken. Typ de woordbeleving in het zoekmenu van Windows 7 of rechtstreeks in het Start- menu van Windows 8. Klik in Windows 7 op de koppeling "De Windows Experience-index controleren" . Filter in Windows 8 op instellingen en klik of tik op "Gebruik hulpmiddelen om de prestaties te verbeteren" .

Wanneer u het venster "Prestatie-informatie en hulpmiddelen" opent, wordt aan de rechterkant de basisscore van de Windows Experience Index weergegeven.

Voordat je de resultaten interpreteert, laten we zien hoe de basisscore en andere scores worden berekend.

Hoe de Windows Experience-index wordt berekend

Om de Windows Experience Index- score van een computer te berekenen, beoordeelt Windows bepaalde componenten en geeft deze een subscore. Die componenten worden gedefinieerd door de volgende gebieden:

  • Processor - Berekeningen per seconde;
  • Memory (RAM) - Geheugenbewerkingen per seconde;
  • Graphics - grafische prestaties van Desktop voor Windows-functies zoals Aero, in Windows 7;
  • Grafische spellen - Grafische prestaties van 3D-bedrijven en gaming;
  • Primaire harde schijf : overdrachtsnelheid van schijfgegevens voor de harde schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd.

Deze componenten worden onderzocht en krijgen een score tussen een bereik van 1, 0 tot 7, 9 in Windows 7. Windows 8 breidt het scorebereik uit tot 9, 9, om de recente technologische vooruitgang te weerspiegelen. Het component met de laagste score is de Windows Experience Index Score.

Hoe uw Windows Experience Index Score opnieuw te berekenen

Als een van de bovengenoemde componenten wordt geüpgraded, kan de Windows Experience Index- score opnieuw worden berekend door terug te keren naar het venster Prestatie-informatiehulpprogramma's en te klikken of te tikken op de link 'Beoordeling opnieuw uitvoeren' rechtsonder in het venster.

Het wordt aanbevolen om alle geopende toepassingen te sluiten voordat u deze herbeoordeling uitvoert. Nadat u op de koppeling hebt geklikt of erop tikt, kan het scherm knipperen en wordt een vergelijkbaar dialoogvenster weergegeven als hieronder.

Merk op dat de herbeoordeling enkele minuten duurt, dus wees voorbereid om te wachten.

Conclusie: niet zweten

Het belangrijkste om te onthouden over de Windows Experience Index is om er niet over op te houden. Hoewel het informatief kan zijn, lijkt het erop dat het voornamelijk voor Microsoft wordt gebruikt om gegevens te verkrijgen over de hardware waarop Windows wordt uitgevoerd. Dus alleen al omdat de score op een machine halverwege het einde ligt, wil nog niet zeggen dat de component 'het laagste' moet worden geüpgraded. Noch moet iemand op zoek naar de computer met de hoogste Windows Experience Index om te kopen.