Tutorial

Wat is een Windows-app? Hoe is het anders dan een desktop-app of een programma?

Vóór Windows 8 en Windows 10 hoorde je alleen de term app toen mensen verwezen naar smartphones en tablets met Android en iOS, maar niet naar traditionele pc's. Nu hebben we allerlei soorten apps voor Windows. Wat is een Windows Store-app? Wat is een universele Windows-app? Hoe zit het met een desktop-app? Hoe verschillen ze van traditionele desktopprogramma's? Lees verder en begrijp de verschillen tussen al deze termen en concepten:

Wat hebben apps en programma's gemeen? Het zijn software!

Als je naar de grote afbeelding kijkt, zijn ze hetzelfde: computersoftware die de computer of het apparaat instrueert waarop ze worden uitgevoerd om iets te doen. Ze vertellen dat apparaat ook hoe te doen wat het moet doen.

Wat zijn programma's of desktop-apps?

Bij het verwijzen naar Windows 10 en Windows 8 gebruiken Microsoft en technische publicaties vaak de termen programma's, applicaties en desktop-apps door elkaar. Dat komt omdat ze hetzelfde zijn: de traditionele Windows-toepassingen die u installeert en gebruikt met de muis en het toetsenbord, sinds de eerste versies van Windows. De lijst met geïnstalleerde desktop-apps is meestal te vinden in het Configuratiescherm, in "Programma's -> Programma's en onderdelen" of in het oude venster Programma's toevoegen of verwijderen.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van desktop-apps:

 • Desktop-apps hebben meestal meerdere functies en kunnen meerdere taken uitvoeren. Soms zelfs een groot aantal taken.
 • Ze werken alleen goed met muis- en toetsenbordinvoer en minder goed met aanraakinvoer.
 • In Windows 10 en Windows 8.1 werken desktop-apps met beperkte machtigingen, maar kunnen beheerdersrechten krijgen van de gebruiker. Sommige toepassingen, zoals beveiligingsprogramma's, kunnen niet correct worden uitgevoerd zonder beheerdersbevoegdheden.
 • Programma's kunnen parallel in meerdere instanties worden uitgevoerd. U kunt bijvoorbeeld dezelfde bureaublad-app twee of drie keer openen, of zo vaak als u nodig hebt, en met alle instanties parallel werken. In een opstelling met meerdere schermen kunt u een desktop-app weergeven op elk van uw monitoren en op alle monitoren tegelijk, als u meerdere exemplaren van dezelfde desktop-app start.
 • Toepassingen kunnen in elke Windows-versie worden gebruikt: Windows 10, Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista of Windows XP. Sommige zijn echter mogelijk niet compatibel met oudere versies van Windows, afhankelijk van hoe ze zijn geprogrammeerd.
 • Ze kunnen aanvullende Windows-services installeren die hen toegang geven tot verschillende systeembronnen en meer complexe taken uitvoeren ten behoeve van de gebruiker.
 • Bureaubladtoepassingen kunnen elke vorm van inhoud bevatten. Ze zijn niet samengesteld door Microsoft, tenzij ze worden gedistribueerd via de Windows Store (binnenkort wordt deze hernoemd naar Microsoft Store ).
 • Programma's kunnen worden gedistribueerd zoals voorgesteld door hun ontwikkelaar, waaronder via de Windows Store (Microsoft Store) . Ze kunnen ook vanuit elke bron worden geïnstalleerd: websites, schijven en andere installatiemedia, enz.
 • Desktoptoepassingen worden altijd vermeld in "Configuratiescherm -> Programma's -> Programma's en functies" en kunnen ook van deze locatie worden verwijderd.
 • Programma's kunnen handmatig worden bijgewerkt door de gebruiker of automatisch, via specifieke updateservices die zijn gemaakt door hun ontwikkelaar of door apps van derden bijwerken. Als een programma via de Windows Store wordt gedistribueerd, wordt het automatisch bijgewerkt door de Windows Store .
 • Updates voor desktop-apps zijn mogelijk niet altijd gratis. Hun ontwikkelaar kan gebruikers kosten aanrekenen voor het updaten van de applicatie naar de nieuwste versie.
 • Desktop-applicaties kunnen elk type licentiemodel hebben: van eigen modellen tot gratis en open-source licenties.
 • Ze hoeven niet aan specifieke vereisten van Microsoft te voldoen, tenzij ze via de Windows Store worden gedistribueerd. De enige vereisten waaraan ze moeten voldoen, zijn die die door hun eigen ontwikkelaar (s) zijn gemaakt.
 • Programma's werken op systemen met Intel- en AMD-processors met behulp van de x86-systeemarchitectuur. Ze kunnen niet werken op mobiele ARM-processors, zoals die worden gebruikt in smartphones, tenzij een of andere vorm van virtualisatie wordt gebruikt.

Wat zijn apps, universele Windows-apps of Windows Store-apps?

Wanneer u over apps hoort, zonder dat het woord desktop wordt genoemd, hebben we het over apps die via de Windows Store (Microsoft Store) worden gedistribueerd. Ze zijn meestal minder complexe software dan desktop-apps en -programma's.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van Windows-apps:

 • Apps hebben meestal een beperkt aantal functies. Velen van hen vervullen slechts één taak of een paar aanvullende taken.
 • Ze zijn ontworpen om te werken met meerdere invoerapparaten: aanraken, muis en toetsenbord, enz.
 • Apps kunnen slechts in één keer tegelijk worden uitgevoerd, op één scherm op een bepaald moment. Bij een opstelling met meerdere schermen kunt u een app alleen op een van uw monitoren weergeven.
 • Ze worden altijd uitgevoerd met beperkte machtigingen en kunnen nooit beheerdersmachtigingen van de gebruiker ontvangen.
 • Apps kunnen alleen in Windows 10 en Windows 8.1 worden uitgevoerd. Ze kunnen niet worden gebruikt in oudere versies van Windows.
 • Ze kunnen geen aanvullende Windows-services installeren.
 • Inhoud voor volwassenen is verboden in apps voor Windows die worden verspreid via de Windows Store (Microsoft Store) .
 • Apps kunnen worden gedownload en geïnstalleerd vanuit de Windows Store (Microsoft Store) . Het is hun enige officiële distributiemethode. Ontwikkelaars en ervaren gebruikers kunnen echter apps van andere bronnen sideloaden, net als op Android.
 • Apps worden niet vermeld in "Configuratiescherm -> Programma's -> Programma's en functies" . Ze kunnen worden verwijderd uit het menu Start (in Windows 10) of het startscherm (in Windows 8.1), de Windows Store of de app Instellingen .
 • Ze worden automatisch bijgewerkt via de Windows Store (Microsoft Store) .
 • Zodra een app is gekocht en geïnstalleerd, zijn updates altijd gratis voor al zijn gebruikers.
 • Apps moeten een specifiek licentiemodel gebruiken, gemaakt door Microsoft. Meer details vindt u hier: App-ontwikkelaarovereenkomst.
 • Ze moeten voldoen aan specifieke vereisten van Microsoft, anders kunnen ze niet worden gedistribueerd via de Windows Store (Microsoft Store) . Meer informatie in de Windows App Certification Kit.
 • Apps kunnen zowel op ARM- als op x86-systeemarchitectuur en -processors werken, waardoor ze flexibeler zijn voor gebruik op meerdere hardwareplatforms.

Wat zijn universele UWP- of Windows-apps?

Universele Windows-apps of UWP-apps zijn hetzelfde als de andere apps die we in de vorige sectie noemden, maar met een belangrijk verschil: ze zijn ontworpen om hetzelfde te werken op meerdere apparaten met verschillende vormfactoren. Ze zien er hetzelfde uit en werken hetzelfde op tablets met Windows 10, desktopcomputers met Windows 10, Xbox One-consoles en smartphones met Windows 10 Mobile. U kunt meer leren in deze tutorial: Wat zijn universele Windows Platform-apps (UWP)?

Het verhaal met Windows Store-apps wordt gecompliceerd

In het tijdperk van Windows 8 en Windows 8.1 waren apps of Windows Store- apps hetzelfde. Het verschil was alleen in de manier waarop je ervoor koos om ze een naam te geven. In Windows 10 accepteert de Windows Store zowel apps als desktop-apps. Daarom worden dingen verwarrend. U hebt bijvoorbeeld de Evernote touch-app in de Windows Store voor Windows 8.1 en de bureaublad-app Evernote in de Windows Store voor Windows 10. Die apps zijn heel verschillend en de naamgeving ervan Windows Store- apps betekent niets meer: ​​de ene is een app en de andere is een desktop-app of -programma. Om het nog verwarrender te maken, heeft Microsoft nu de Windows Store hernoemd naar Microsoft Store . Daarom, als je echt mensen wilt verwarren, praat dan over Microsoft Store- apps. :)

Welke soorten apps gebruik je het liefst: desktop-apps of apps? :)

Nu kent u de verschillen tussen alle soorten apps voor Windows. Hopelijk hebben we goed werk geleverd door uw vragen te verduidelijken en de dingen begrijpelijker te maken. Voordat u dit artikel afsluit, laat ons weten welke apps u het meest gebruikt en wat zijn dat: apps of desktop-apps?