Tutorial

Simpele vragen: wat is een screensaver en moet je er een gebruiken?

Heb je gehoord over screensavers? Weet je wat ze zijn en wat hun doel is? Waarom noemen we ze eigenlijk screensavers? Bewaren ze onze schermen? We hebben een beetje onderzoek gedaan en kwamen tot de ontdekking dat de term schermbeveiliging de afgelopen jaren, ondanks veranderingen in de monitortechnologie, al tien jaar geleden populair is geworden. Laten we eens kijken waarom dat is gebeurd en waarom je misschien nog steeds een screensaver wilt gebruiken:

Wat is een screensaver?

Schermbeveiligingen zijn computerprogramma's die zijn ontworpen om het scherm te blinderen of om het te vullen met bewegende beelden wanneer u het niet gebruikt. Hun oorspronkelijke doel was om inbranden op oudere computerschermen te voorkomen, en dat is ook de reden waarom ze "screensavers" worden genoemd . Het inbranden is niet langer een probleem voor moderne monitoren, maar mensen houden nog steeds van screensavers omdat ze die leuk vinden.

Waarom werden ze in eerste instantie screensavers genoemd?

Om te begrijpen wat screensavers zijn, moet u eerst een beetje over hun geschiedenis leren. Als kinderen was een van de eerste leuke programma's die we onze ouders hadden overtuigd om het After Dark screensaver-programma te kopen. Dit was gedeeltelijk omdat we ons onderzoek hadden gedaan en begrepen dat inbranden onze monitoren kan beschadigen. Dit was een situatie waarbij een afbeelding permanent op het scherm van een oudere monitor kon worden gebrand.

We kunnen echter wel toegeven dat een andere grote reden dat we dit programma bij onze ouders hebben gepusht, was dat we verliefd waren op de vliegende broodroosters in de originele After Dark- screensaver. Deze screensaver was een van de eerste die voor het eerst werd gemaakt voor personal computers in de vroege jaren 1980, door Berkeley Systems. Sindsdien is het een cult icoon voor computergebruikers.

Dus, we kunnen zeggen dat de reden voor het hebben van screensavers in eerste instantie tweevoudig was. Officieel wilden mensen dat ze de monitor van de gezinscomputer beschermden tegen inbranden. In de tweede plaats wilden mensen ze gewoon gebruiken omdat ze leuk waren.

Wat is (was) inbranden?

De oude monitors van de jaren 80 gebruikten kathodestraalbuizen (CRT's) om te functioneren. CRT's leggen brandende fosfor aan de andere kant van een scherm om een ​​beeld te projecteren en geleidelijk aan vindt de verbranding zijn weg naar de achterkant van een scherm permanent. Als u een stilstaand beeld op zijn plaats laat staan ​​op het scherm, kan inbranden veel sneller worden ingeschakeld. Hierdoor wordt het spookbeeld weergegeven op oudere tv's en ATM-monitoren, evenals op oude pc-monitoren. Plasmaschermen waren ook mild kwetsbaar voor fosforverbranding. Nieuwere monitorschermen zoals LCD's en LED's zijn echter immuun voor inbranden.

Waarom is burn-in niet zo'n groot risico meer?

Uiteindelijk hadden CRT's een kleiner risico op inbranden dan oudere modellen vanwege de vooruitgang in de coatingtechnologie die werd gebruikt om het scherm te beschermen tegen de fosforverbranding. Bovendien zijn de kleuren die vandaag op CRT-monitoren worden gebruikt, doorgaans minder hard en helder dan de grimmige monotones die in het verleden werden gebruikt, waardoor het risico op inbranden sterk afneemt.

Desondanks zal het zeldzaam zijn om een ​​CRT-monitor te vinden die te koop is in een computerwinkel. Ze bestaan ​​nog steeds, maar je moet misschien een speciale bestelling plaatsen om een ​​nieuwe te krijgen. Inbranden is dus geen significant risico omdat alle huidige pc-monitoren LCD-schermen gebruiken.

Wat is de deal met LCD-schermen?

LCD-schermen gebruiken geen fosfor om hun beeld te projecteren, dus er is geen risico dat iets op het scherm wordt gebrand. Als u echter een LCD-scherm langere tijd niet gebruikt, kan de fluorescerende achtergrondverlichting verslijten, waardoor het LCD-scherm na verloop van tijd dunner kan worden. Merk op dat het mogelijk is voor een LCD-scherm om last te hebben van het zogenaamde beeldpersistentie, waarbij een beeld tijdelijk vast komt te zitten op een LCD-scherm. Een manier om dit te corrigeren is door het LCD-scherm een ​​dag of wat uit te zetten zodat het kan rusten, of door uw achtergrondafbeeldingen routinematig te laten draaien. In het ideale geval zet u elke nacht uw LCD-monitor aan, en dit zou geen probleem moeten worden.

Kan het gebruik van een screensaver schadelijk zijn voor een LCD-scherm?

Ze kunnen zijn. Zelfs bij normaal gebruik neemt de helderheid van de meeste lcd-schermen af ​​in de loop van de tijd en als u de monitor aan laat met een schermbeveiliging, wordt dit proces alleen maar versneld. De fluorescerende achtergrondverlichting is meestal een essentieel onderdeel van de montage van een LCD-monitor. Zodra het te zwak wordt, is het vaak beter om de hele monitor te vervangen. Voor alle duidelijkheid: als u uw LCD-scherm herhaaldelijk 's nachts laat staan, vraagt ​​u mogelijk eerder om een ​​nieuwe. Daarom is het raadzaam om screensavers voornamelijk voor amusementsdoeleinden te gebruiken. Met onze huidige technologie "redden" ze niet veel. Het is efficiënter om een ​​LCD-monitor in te stellen om zichzelf uit te schakelen wanneer deze te lang niet wordt gebruikt.

Als u meer wilt weten over het uitschakelen van uw schermbeveiliging, lees dan onze handleiding over het instellen en aanpassen van screensavers in Windows. Om ervoor te zorgen dat uw LCD-scherm niet verspild aan blijft staan ​​wanneer u het niet gebruikt, moet u ook uw Windows-energieplan aanpassen, zodat het scherm eerder eerder dan later wordt uitgeschakeld. Bekijk deze tutorial voor meer informatie: 13 manieren om energie te besparen door energieplannen in Windows te tweaken.

Waarom zou je een screensaver gebruiken?

Vanwege veranderingen in de monitortechnologie is de term 'screensaver' een moderne verkeerde benaming geworden. Schermbeveiligingen hebben nog steeds toepassingen als entertainment of voor verschillende hulpprogramma-doeleinden, zoals het uitvoeren van antivirussoftware, maar iedereen die een lcd-scherm gebruikt, kan zijn investering meer besparen door hem uit te schakelen wanneer hij inactief is.

Dus, als je een LCD-scherm hebt, is het beter om geen screensaver te gebruiken. Hoewel ze oorspronkelijk werden gebruikt voor praktische en leuke doeleinden, moeten ze nu alleen voor de lol worden gebruikt.

Gebruikt u een screensaver op uw pc?

Wilt u nog steeds een schermbeveiliging op uw Windows-computer gebruiken? Als dat zo is, maar u weet niet zeker wat de screensaver op uw pc moet instellen, dan hebben we een paar goede aanbevelingen voor u in deze roundup: Top 11 beste gratis screensavers voor Windows.

Als u iets aan ons artikel wilt toevoegen of als u enkele goede screensavers met de wereld wilt delen, aarzel dan niet om dit te doen in de sectie Opmerkingen hieronder. We horen graag van je!