Anders

Wanneer u een gaming-laptop of mini-pc koopt, zorg er dan voor dat u een betere videokaart hebt en geen Intel Core i7-processor

Gaming-laptops zijn er in verschillende configuraties. Mensen die de beste prestaties willen, hebben de neiging om prioriteit te geven aan de processor boven andere hardwarecomponenten, zoals de videokaart of de opslagruimte. Veel gamers geven de voorkeur aan een laptop met een Intel Core i7-processor in plaats van een Intel Core i5. Vele jaren geleden was deze keuze logisch. Maar vandaag, is dit een goede keuze? We hebben geëxperimenteerd met twee gaming-laptops en we hebben geleerd dat voor het spelen van games een systeem met Intel Core i7 niet de beste keuze is die je kunt maken. Dit is waarom en waar je je op zou moeten concentreren in plaats daarvan:

De laptops die we hebben gebruikt voor het testen: Lenovo Legion Y520

We hadden twee Lenovo Legion Y520-gaminglaptops beschikbaar om te testen. De Y520 is een betaalbare gaming-laptop, met een betrouwbare bouwkwaliteit, een efficiënt koelsysteem, een toetsenbord met achtergrondverlichting en een uitstekende prijs-prestatieverhouding. Als u meer wilt weten over deze gaming-laptop, de sterke en zwakke punten, raden we u aan deze recensie te lezen.

De laptops die we hadden zijn bijna identiek, met heel weinig verschillen. Om het gemakkelijk te maken om ze uit elkaar te houden, is een van de twee rood en de andere zwart. Beide hebben 15.6 "IPS LED-schermen met een Full HD-resolutie van 1920x1080 pixels.

Beide zijn uitgerust met Windows 10 Home geïnstalleerd, een 256GB NVMe SSD vervaardigd door Samsung, een Intel Graphics 630 onboard grafische chip en een speciale NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti videokaart, met 4GB RAM. Het enige verschil tussen beide is dat het zwarte model een Intel Core i7 7700HQ-processor en 16 GB RAM heeft, terwijl het rode model een Intel Core i5 7300HQ-processor en 8 GB RAM heeft. Beide processors maken deel uit van dezelfde Kaby Lake-familie en werden tegelijkertijd gelanceerd. De weinige technische verbeteringen die de Core i7 biedt ten opzichte van de Core i5 zijn de aanwezigheid van Hyper-Threading en een basisprocessorfrequentie die slechts 0, 3 GHz hoger is.

Al het andere op beide laptops is hetzelfde, van de draadloze netwerkkaart tot de ingebouwde geluidskaart, de Bluetooth-chip, enzovoort. Daarom zijn de meeste stuurprogramma's hetzelfde. We hebben de nieuwste updates voor Windows 10 en de nieuwste stuurprogramma's op beide laptops geïnstalleerd. Vervolgens hebben we verschillende tests en benchmarks uitgevoerd om de twee laptops te vergelijken. Laten we elke test één voor één nemen en onze conclusies trekken:

3DMark gaming-benchmark: 1% verbetering met Intel Core i7 7700HQ vergeleken met Intel Core i5 7300HQ

Eerst hebben we de populaire 3DMark gaming-benchmark van Futuremark en de Time Spy- test met zijn standaardinstellingen uitgevoerd. De zwarte laptop met de Intel Core i7 7700HQ-processor had een score van 2436 punten, terwijl de rode met Intel Core i5 7300HQ een score van 2406 punten had. Dit vertaalt zich in een kleine prestatieverbetering van 1% door de Core i7 7700HQ vs. Core i5 7300HQ.

Er is een verschil van minder dan één frame per seconde gegenereerd tijdens deze test, wat zinloos is.

Tomb Raider: verbetering van 1% tussen Intel Core i7 7700HQ en Intel Core i5 7300HQ

Vervolgens hebben we een aantal games gebruikt om het prestatieverschil tussen de twee processors te evalueren. We zijn begonnen met Tomb Raider - een oudere titel die er geweldig uitziet, zelfs volgens de normen van vandaag. We hebben de instellingen die u hieronder ziet op beide laptops gebruikt.

We merkten een kleine verbetering van 1% in de gemiddelde framesnelheid, geleverd door de Core i7 7700HQ-processor versus de Core i5 7300HQ.

Dit betekent dat u tijdens het spelen van Tomb Raider in het echte leven geen verschil in prestaties tussen de twee processors zult opmerken.

Metro Last Light - geen verbetering tussen Intel Core i7 7700HQ en Core i5 7300HQ

We zijn verder gegaan naar een andere geweldige game: Metro: Last Light . Dit is een post-apocalyptische shooter met een geweldig verhaal waar veel gamers dol op zijn. We hebben de grafische instellingen gebruikt die u hieronder ziet, op beide laptops.

Deze keer was er geen verschil in prestaties in het gemiddelde aantal frames per seconde dat werd weergegeven.

Intel Core i7 7700HQ is er niet in geslaagd om een ​​verbetering te leveren in de gemiddelde framesnelheid, in vergelijking met Intel Core i5 7300HQ.

Hitman: verbetering van 7% tussen Intel Core i7 7700HQ vs. Core i5 7300HQ

We zijn overgegaan op een nieuwere titel: Hitman - een populair stealth-spel waarin je de rol speelt van huurmoordenaar. We hebben de grafische instellingen gebruikt die u hieronder ziet, op beide laptops.

Deze keer zagen we een verbetering van 7% in de gemiddelde framesnelheid, geleverd door de Core i7 7700HQ-processor.

We vonden het grappig dat de Intel Core i5 7300HQ erin slaagde om één frame meer te leveren wanneer het spel de maximale framesnelheid had gemeten.

Opstarttijd: geen verbetering tussen Intel Core i7 7700HQ en Core i5 7300HQ

Genoeg over gamen. Laten we andere dingen zien die belangrijk zijn voor een gamer. We willen bijvoorbeeld allemaal dat onze pc's zo snel mogelijk opstarten. Dus gebruikten we Bootracer om de gemiddelde opstarttijd op beide laptops te meten. We vonden het verrassend dat de laptop met Intel Core i5 7300HQ gemiddeld twee seconden sneller kon beginnen dan die met Intel Core i7 7700HQ.

Ik denk dat het uit deze test duidelijk is dat de processor niet de belangrijkste factor is in hoe snel je systeem opstarttijd is. Hoogstwaarschijnlijk is de laptop met Intel Core i7 7700HQ langzamer gestart vanwege een stuurprogramma dat iets meer tijd nodig had om te laden.

Accutijd: 30% minder autonomie bij het gebruik van de Intel Core i7 7700HQ vs. Intel Core i5 7300HQ

Een ander belangrijk gegeven is de autonomie die u krijgt van uw gaming-laptop. We hebben Windows 10 ingesteld om de NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti-videokaart als standaard te gebruiken, in plaats van de Intel Graphics 630-chip, en we hebben PowerMark en de entertainmenttest met video- en gamewerkvolumes uitgevoerd. De laptop met Intel Core i7 7700HQ duurde veel minder dan die met Intel Core i5 7300HQ: 34 minuten minder of 30% minder, als je het verschil in percentages wilt omrekenen.

Als je waarde hecht aan autonomie, is het duidelijk dat Intel Core i5 7300HQ een betere keuze is dan Intel Core i7 7700HQ.

PCMark 10: 14% verbetering bij het gebruik van de Intel Core i7 7700HQ vs. Intel Core i5 7300HQ

Sommige gamers kunnen ook andere activiteiten uitvoeren op hun gaming-laptops. Dingen zoals videoconferenties, fotobewerking, videobewerking, het maken van documenten, enzovoort. Om het verschil tussen de twee processoren te evalueren, hebben we voor dit type activiteiten de PCMark 10-benchmark van Futuremark gebruikt. Deze keer leverde Intel Core i7 7700HQ een verbetering van 14% in de gemiddelde score, vergeleken met Intel Core i5 7300HQ.

Onze vergelijking met PCMark 10 laat zien dat het gebruik van een Intel Core i7 7700HQ-processor meer waarde oplevert bij niet-gamingactiviteiten, zoals op kantoor, dan tijdens het gamen.

Waarom is Intel Core i7 niet in staat om betekenisvolle verbeteringen in games te leveren?

Het belangrijkste verschil tussen de Intel Core i7 7700HQ en Intel Core i5 7300HQ-processors is dat de Intel Core i7-processor Hyper-Threading bevat. Deze technologie biedt twee verwerkingsdraden per fysieke kern, wat betekent dat apps meer werk parallel kunnen uitvoeren, sneller taken voltooien, door acht verwerkingsdraden parallel te gebruiken, in plaats van vier fysieke processorkernen. Helaas hebben spellen de neiging om geen gebruik te maken van deze technologie. Wanneer ze meer dan één processorkern gebruiken, gebruiken ze niet meer verwerkingsdraden, alleen de fysieke kernen. Daarom gebruiken games dezelfde vier processorkernen op de Intel Core i7 en de Core i5. Ze maken geen gebruik van de acht verwerkingsdraden die beschikbaar zijn op de Intel Core i7. Als gevolg hiervan profiteren games alleen van de lichte toename van de basisfrequentie van de processor die de Core i7 mogelijk biedt voor de Core i5. Dit verschil in basisfrequentie is in de meeste gevallen echter te klein en biedt geen betekenisvolle verbeteringen.

Conclusie: als je een gamer bent, koop dan een laptop met een Intel Core i5-processor en een betere videokaart

Onze tests hebben aangetoond dat de aanschaf van dezelfde gaming-laptop met een Intel Core i7-processor in plaats van een Intel Core i5 geen extra waarde biedt voor gamers. Als u games op uw laptop wilt spelen, is het een betere keuze om uw geld elders te investeren:

  • In plaats van een laptop met een NVIDIA GeForce GTX 1050 grafische kaart, koop er een met een NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti videokaart. Het verschil in prestaties is veel meer merkbaar in games dan bij het kopen van een Intel Core i7 in plaats van een Intel Core i5-processor.
  • Als je het kunt veroorloven om te upgraden van een NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti videokaart naar een NVIDIA GeForce GTX 1060, zal de prestatievergroting nog hoger zijn. U kunt ook genieten van hoogwaardige VR-ervaringen, en niet alleen van traditioneel gamen. De Intel Core i7 levert niet dezelfde verbetering op.
  • Als u de opslagruimte bijwerkt en een SSD in plaats van een HDD aanschaft, profiteert u van een hoge impactsnelheidsverbetering, zowel tijdens het gamen als bij het gebruik van productiviteits-apps. We hebben veel laptops verkocht met een Intel Core i7-processor en klassieke HDD-opslag. U verspilt uw geld op de Intel Core i7 omdat de HDD de snelheid en prestaties van het systeem sleept. Voor gaming, maar ook voor productiviteit, is het hebben van een SSD-drive een must.

Wanneer is de Intel Core i7 een goede investering? Zoals de PCMark 10-benchmark heeft aangetoond, is deze processor het waard om te kopen als het gaat om productiviteit, videobewerking, virtualisatie en andere zakelijke taken. Voor thuisamusement haalt u een Intel Core i5-processor uit en investeert u meer in de videokaart en de snelheid van uw opslag.

Ben je het eens met onze conclusie?

We hopen dat u ons experiment nuttig vindt en dat u het eens bent met onze conclusies. Voordat u dit artikel afsluit, kunt u uw mening over dit onderwerp delen. Geef je de voorkeur aan een Intel Core i7-processor voor gaming? Ben je van plan meer in je videokaart te investeren? Reageer hieronder en laten we bespreken.